Rel over klimaatsceptische cursus Carleton Universiteit (Ottawa)

Foto:

Mijn trouwe lezers zullen zich herinneren met hoeveel verontwaardiging radicale aanhangers van de menselijke broeikashypothese (AGW = Anthropogenic Global Warming) hebben gereageerd op de plannen van het Heartland Instituut om lesmateriaal voor scholen te vervaardigen ten einde uit te leggen op welke wetenschappelijke argumenten de opvattingen van de klimaatsceptici zijn gebaseerd.

Dat was overigens niet zo bijzonder als het op het eerste gezicht lijkt. De Britse filmproducent en maker van ‘The Great Global Warming Swindle’ (een antwoord op ‘The Inconvenient Truth’ van Al Gore’), Martin Durkin, heeft al eerder verklaard dat hij zijn film ook geschikt achtte voor vertoning op scholen, net als de rolprent van Al Gore. In Australië heeft Joanne Nova een uitstekende brochure uitgegeven, die weliswaar voor een breder publiek is geschreven, maar die toch ook zeer bruikbaar is voor scholen: ‘Skeptics Handbook’. En in ons eigen land heeft Dick Thoenes reeds een aantal jaren geleden een soortgelijke verhandeling geschreven, ‘Klimaatverandering: legende of werkelijkheid? Over de duurste controverse in de geschiedenis van de wetenschap’, die is te vinden op de website van de Klimatosoof.

In Canada geeft Tom Harris reeds enige jaren een klimaatcursus aan de Universiteit van Carleton, waarin hij aandacht schenkt aan het klimaatsceptische standpunt.

Maar dat is natuurlijk vloeken in de kerk voor de broeikasgelovigen. Zij hebben daarover een rapport opgesteld van zo’n 100 (!) bladzijden om Tom Harris te discrediteren en zijn cursus onmogelijk te maken.

Ook de Britse Guardian, die net als de Volkskrant bij ons, bekend staat als een vurig apostel van het broeikasevangelie, heeft Tom Harris op de korrel genomen. Onder de titel, ‘Heartland associate taught ‘biased’ climate course at Ottawa university’, schreef Suzanne Goldenberg:

Expert audit finds man connected with climate sceptic thinktank taught climate course to students at Carleton University

An associate of the Heartland Institute, the thinktank devoted to discrediting climate change, taught a course at a top Canadian university that contained more than 140 false, biased and misleading claims about climate science, an expert audit has found. The course at Ottawa’s Carleton University, which is being accused of bias, was taught for four terms from 2009-2011 by Tom Harris, a featured expert at the Heartland Institute.

Heartland’s core mission is to discredit climate change, and it is currently moving into the education realm. It plans to spend $100,000 on a project countering established teaching of climate change to American school children, an unauthorised release of documents showed. But the audit report, released on Tuesday, suggests such efforts are already underway on college campuses. A team of scientists, who reviewed the videotapes of Harris’s lectures provided by the university, found 142 false, biased and misleading claims.

The course, which is not intended for science majors, may for many students be the only academic exposure they have to climate change while earning their undergraduate degree. The report found the course under Harris’s direction systematically deviated from the scientific mainstream on climate change, embracing extreme opinion. “The content of this particular course is heavily biased against the scientific consensus concerning the anthropogenic causes of dangerous climate change,” the report from the Canadian Committee for the Advancement of Scientific Scepticism said. “The unbalanced nature of the course, the lack of peer-reviewed literature cited, and the non-science audience mean that the course fails to constitute ‘promotion of debate’ and instead merely presents a biased and inaccurate portrayal of contemporary climate science.”

Carleton, in its response, suggested that Harris’s choice of teaching material was an issue of academic freedom. It also noted that the course is not currently being offered as part of the usual rotation of academic offerings.

Lees verder hier.

Voor alle zekerheid heeft Tom Harris zijn telefonisch interview met Suzanne Goldenberg opgenomen. Het is een uitstekend interview. Men kan er zich slechts over verbazen wat de journaliste daarvan uiteindelijk heeft gebakken. Ongelofelijk!

Tom Harris reageert ook op de beschuldigingen in een TV–interview met Sun TV. Ook zeer de moeite waard.

Kortom, ‘The Guardian’ heeft zijn reputatie van broeikasevangelist weer waar gemaakt. Het gaat niet om het zoeken naar waarheid, maar vooral om het discrediteren van klimaatsceptici.

Door al dat gedoe zouden we bijna vergeten waar alles in wezen om draait: de opwarming van de aarde. Maar de ons beloofde opwarming wil maar niet ècht komen. De afgelopen maand is het al weer iets kouder geworden dan de maand daarvoor.

Het VN-klimaatpanel (IPCC) doet altijd erg zenuwachtig over een opwarming van zo’n 0,7 graden C over de afgelopen 100 jaar. Over de afkoeling van 0,5 graden C over het laatste half jaar zijn mij geen IPCC-uitspraken bekend. Maar als ik een IPCC’er was, zou ik mij nu toch ernstige zorgen gaan maken over mijn geloofwaardigheid.

Hier de bekende grafiek van Roy Spencer die elke maand wordt geactualiseerd. 

 

Voor mijn eerdere bijdragen op DDS, zie:

http://www.dagelijksestandaard.nl/author/hans-labohm/track

 

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!