D66 wil ineens weer gekozen burgemeester

D66 is weer voor de gekozen burgemeester. Het stokpaardje van de links-liberalen. Het kroonjuweel. Hoe ongeloofwaardig.

Vandaag is D66 ineens weer voor de gekozen burgemeester in Nederland. Ook de Commissaris van de Koningin moet voortaan worden gekozen door de burger. Daarom komt de partij vandaag met twee voorstellen om de grondwet te wijzigen, zo schrijft de Volkskrant. Het kan verkeren.

De gekozen burgemeester is een van de ‘veelbesproken kroonjuwelen‘ van D66. Het is in 2005 D66 niet gelukt om een meerderheid achter het plan te krijgen, dus toen moest toenmalig D66-minister Thom de Graaf aftreden. U kunt zich vast nog wel herinneren wat er twee jaar later gebeurde? De Graaf werd burgemeester van Nijmegen, zonder verkiezingen. Dat maakt het verhaal van D66 nu ontzettend ongeloofwaardig.

De Graaf zelf gelooft niet in het plannetje van zijn partij, getuige zijn cynische tweet van vanochtend.

D66-leider Alexander Pechtold durft er zijn vingers niet aan te branden. Het ‘kroonjuweel’ wordt opgepakt door het onbekende D66-Kamerlid Gerard Schouw.

Schouw wijst er nadrukkelijk op dat Nederland het enige land in Europa is waar de burgemeester niet wordt gekozen. ‘In geen van die landen is men erop teruggekomen omdat het een slecht idee zou zijn.’

Behalve in Nederland dan. In 2007 probeerde Utrecht het toch via een referendum: twee PvdA-kandidaten werden naar voren geschoven en het Utrechtse volk mocht kiezen wie de nieuwe burgemeester zou worden: de ene PvdA’er of de andere PvdA’er. Slechts 9,4 procent van de kiesgerechtigden kwam opdagen. De uitslag werd daarom ongeldig verklaard. Het was een groot drama. En u weet allemaal wie er uiteindelijk de baas is geworden van Utrecht.

Daar kun je toch geen voorstander van zijn?

Om heel eerlijk te zijn: ik geloof in de gemeenteraad die ik kies voor een periode van vier jaar. Als de raad een profiel opstelt van de aan te wijzen burgemeester, dan vertrouw ik erop dat zij goed werk leveren. Doen ze dat niet, dan houd ik daar rekening mee bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Ik wil niet nog eens apart naar de stembus om de burgemeester te kiezen. Niet in dit land, in ieder geval.

Waarom niet? In Nederland zijn we ons te weinig bewust van onze plichten als burgers. De Nederlander denkt in rechten, niet in plichten (ga maar na, D66 wil bijvoorbeeld het recht op internet in de grondwet). We zijn niet betrokken bij de lokale politiek. Zolang dat het geval is, moeten wij niet de burgemeester willen kiezen. Dat wordt geheid een herhaling van Utrecht. Een verkiezing voor het burgemeesterschap levert echt niet het enthousiasme op waar D66 op hoopt, of er moet een PVV-burgemeester worden gekozen in Den Haag of Almere met vijftig procent van de stemmen. Maar dat is vast niet wat D66 wil.

Ik denk dat de Nederlander te onverschillig is en helemaal niet zit te wachten op de gekozen burgemeester. Of ben ik nu te pessimistisch?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

13 reacties

 1. toetssteen

  Het is het een of het ander Van het Goor. HRA weg, maar dan moet de IB omlaag. Tenzij u wilt dat huizen leegstaan, mensen wild kamperen en de malaise een volkomen feit is.

 2. Matthijs

  Ik zou wel eens een gekozen EU commissie willen zien.

  I.p.v. het zichzelf aangestelde zooitje, burgemeester heeft toch nauwelijks macht dus er valt niets te kiezen, tweede kamer heeft nauwelijks meer macht valt ook weinig te kiezen, het EU parlaiment heeft geen tanden dus daar valt ook niets te kiezen, tegenwoordig woorden alle zaken beslecht door de EU commissie daar valt nog wat te kiezen.

 3. Henri

  De Nederlander is helemaal niet onverschillig, dat bleek wel enkele jaren terug, toen Pim Fortuyn de grote massa inspireerde door de politieke correctheid van de ‘gevestigde orde’ aan de kaak te stellen. De Nederlander is moe, doodmoe van het politieke gekonkel, waarop hij nauwelijks of geen invloed kan uitoefenen omdat democratische rechten door onze eigen bestuurders stelselmatig worden uitgehold, zie het referendum van 2005 over de EU-grondwet. Balkenende heeft met de uitslag van dit referendum schaterlachend zijn achterste afgeveegd. Ook thema’s als immigratie, discriminatie, de wurgende greep van de EUSSR, die gigantische financiële eisen aan ons stelt: het dendert maar door, de burger is het er niet mee eens, maar wordt gehoord noch gezien. DAT demotiveert inderdaad, want het is vechten tegen de bierkaai. Maar onverschillig?

 4. Raaf

  D’66 is de minst democratische clique van het strel. Blind eurofiel. Met het EU referendum hebben ze ruiterlijk hun reet mee afgeveegd. Ze zullen wel denken; de onderklasse-bonobo’s geven we zo nu en dan een oude banaan dan zullen ze tenminste niet proberen te ontsnappen. Huichelaars. Gelieve U te houden aan de uitslag van het EU-referendum !! Democracy is dead and buried !

 5. Job

  In Utrecht was het diezelfde gekozen gemeenteraad die met twee PvdA-kandidaten op de proppen kwam.

   

  Ik heb persoonlijk geen enkel bezwaar tegen de procedure waarbij de verkiezing in twee ronden verloopt, zoals gebruikelijk is bij de verkiezing van een persoon, met een min of meer open eerste ronde en een tweede ronde tussen twee finalisten (volgens het Franse beginsel ‘au premier tour on choisit, au deuxième tour on élimine’), met als enige verschil een indirecte eerste ronde. Het is de Utrechtse gemeenteraad te verwijten dat hij deze opzet ronduit gesaboteerd heeft door van de tweede ronde een keuze tussen ‘bonnet blanc et blanc bonnet’ te maken. Natuurlijk haakte de Utrechtse kiezer (ondergetekende incluis) toen af, maar dit had geen reden mogen zijn om de hele procedure dan maar bij het vuil te zetten!

 6. Frits B

  “buitenland” de burgemeester inderdaad het hoofd van de gemeente is, met bijbehorende bevoegdheden. Dat ligt hier heel anders. Een door de inwoners gekozen burgemeester zou nog steeds ondergeschikt zijn aan de gemeenteraad en dus geen potten kunnen breken. Het huidige systeem waarbij de burgemeester in feite door de gemeenteraad gekozen wordt en dan aangesteld door de minister van BiZa, werkt prima tenzij zoals in Utrecht er doorheen gerommeld wordt. 

 7. ludicrous

  Natuurlijk wil D66 dat. In Amsterdam is 59% allochtoon. In de overige grote steden zijn de autochtonen ook in de meerderheid. 

 8. ludicrous

  pardon: meerderheid moet uiteraard minderheid zijn  

 9. toetssteen

  Die 130 is er gewoon om te voorkomen dat je weer eens een boete krijgt als je met 125 op de teller inhaalt. Inhalen moet snel, dat komt de veiligheid ten goede. Maar dan staat er weer zo’n flitsgek op de brug en dan krijg je een boeten voor nada.

  Of je voegt in met rond dezelfde snelheid, staat er zo’n kar met apparatuur vlak voor je invoegt. Dat is bijvoorbeeld bij Amsteveen vaste prik, daar zijn ze zo makkelijk te pakken hè.

  Nee langzamer invoegen is niet veiliger, natuurlijk niet, je namelijk net iets harder rijden om simpel in te kunnen voegen en dat weten die flitsers ook wel.

  De enige keer dat je in Nederland vooruit komt met die snelheid is ’s nachts.

 10. nick87

  Nou…. als ik in Utrecht zou wonen had ik maar wat graag de burgemeester kunnen kiezen. Maar dan natuurlijk wel in een strijd tussen kandidaten van meerdere partijen…. Wat mij betreft kan de gemeenteraad de burgemeester kiezen, zodat de huidige wetgeving alsnog kan worden aangepast. Rechtstreekse verkiezingen gaan wat te ver, omdat je dan niet weet of de kandidaat op draagvlak binnen de raad kan rekenen. Wanneer de raad de burgemeester kiest, zal het met de vele pvda-burgemeesters ook snel gedaan zijn…

 11. shrimpocat

  Een gekozen staatshoofd, daar ben ik meer voor te porren.

 12. vanhetgoor

  De parlementaire democratie is het beste wat we krijgen kunnen, iets beters is er niet, maar men moet niet vergeten dat er veel nadelen kleven aan dit systeem. Als alle mensen iets doms willen dan is het de taak van een democratische gekozen persoon om de domme wens van de kiezer naast zich neer te leggen. Feitelijk is het zo dat de helft plus een, of driekwart van de bevolking zijn wil kan opleggen aan iedereen. Ook als iedereen het fout heeft. Bij D66 zit men nogal vaak fout, we mogen de here danken op de blote knietjes dat D66 niet vaak in de regering zit. 

   

  De nieuwe snelheidslimiet van 130 Km/h is zo’n voorbeeld. Het scheelt op een hele dag nog geen minuut aan reistijd, de kans dat de ongelukken erger worden is daarentegen met tienden van procenten gestegen. Een zeer domme keuze is. De Hypotheekrente aftrek is een ander dom plan dat men ooit gehad heeft, gratis geld bestaat niet! Dat had voldoende reden moeten zijn om er nooit mee te beginnen, toch zit Nederland nu opgescheept met een draak van een regelgeving die nergens goed voor is. Gratis geld bestaat niet! Klaar, niet meer over zeuren. Iedere democratische gekozen politicus die het tegendeel beweert is een leeghoofd die net zo dom is en net zo slecht als zijn kiezers. 

   

  Waar wij als mensheid feitelijk heen zouden moeten is een intellicratie. Bestuur op grond van capaciteit en inzicht, niet op grond van hoe leuk iemand er uit ziet en hoe mooi hij kan spreken. Hersens daar gaat het om! Helaas is er een probleem met geschikte kandidaten. De gekozen burgemeester zorgt voor Amerikaanse toestanden, elke vier jaar nieuwe beloftes, elke vier jaar daarom een nieuwe burgemeester die het vier jaar mag proberen. Binnen vier jaar komt men er achter dat ook hij niet de juiste man is op de juiste plaats. 

 13. toetssteen

  Apart, toen Balkenende het gefaseerd in wilde voeren moest hij zijn woorden ijlings terugnemen van minister de Graaf. Jaja de man die nu burgemeester is van Nijmegen.

   

  http://www.europa-nu.nl/id/vgykk0y1z2zr/nieuws/pvda_senatoren_dreigen_gekozen?ctx=vg09llla4ozz

   

  Apart stel.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.