Lekker efficiënt, zo’n onderwijskolos

Foto:

Amarantis bewijst het tegendeel.Scholengemeenschap Amarantis is gered. In vijf kleinere onderdelen gaat de mega-instelling, die voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs verzorgde, verder. Sowieso een heerlijk gegeven, maar het blijkt nog veel efficiënter ook! Een prachtige ontkrachting van het dogma dat grootschaligheid voordeel oplevert.


Het was overmoed dat Amarantis uiteindelijk de das om heeft gedaan. De school wilde in turbo-tempo groeien en had enorme kosten aan huisvesting en personeel. Het aantal studenten bleef echter achter bij deze grootse plannen. De instelling was bijna gevallen, ware het niet dat er van een aantal kanten financiële hulp kwam en de bank het weer aandurfde. De megalomane plannen zijn losgelaten en Amarantis gaat in vijf kleinere schoolgroepen verder.


Voor de 30.000 leerlingen is de continuïteit van hun opleiding gewaarborgd. En wat is nu het mooie? Dit kan met 250 man aan personeel minder! Vooral in de ondersteunende en staffuncties kon nogal wat worden gesneden. Als we het niet dachten…


En ook voor de leerlingen kan de opsplitsing alleen maar voordeel betekenen. Ze zullen straks kunnen rekenen op een veel persoonlijkere sfeer en meer gemotiveerde docenten, in plaats van te verdrinken in de anonimiteit.


Het is verbazingwekkend dat er zoveel kosten bespaard kunnen worden met decentralisering. Dit geeft eens te meer te kennen, dat de mega-onderwijsinstellingen niet zoveel met kostenbesparing van doen hebben, maar veeler draaien om prestige.


Kleinere scholengemeenschappen geven voordeel in zowel financiële, sociale als onderwijskundige zin. Het is beter en prettiger voor iedereen die erbij betrokken is – uitgezonderd natuurlijk de bestuurders die het onderwijs willen gebruiken voor het eigen gewin. Laten we hopen dat we hiervan leren. Amarantis is een mooi voorbeeld om bestuurders met grootheidswaanzin mee om de oren te slaan. 


Foto

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!