James Lovelock (Gaia) distantieert zich van klimaatalarmisme

James Lovelock is om. Nu zijn epigonen nog! Maar dat zal wel niet gauw gebeuren, want dan dreigen ze hun subsidies te verliezen, aldus Lovelock.

Onder de titel, ‘Gaia’ scientist James Lovelock: I was ‘alarmist’ about climate change’, schreef Ian Johnston op de website World News van MSNBC dat James Lovelock, bekend van de Gaia-hypothese, afstand heeft genomen van het klimaatalarmisme.

Johnston:

British environmental guru James Lovelock, …  admits he was “alarmist” about climate change in the past.

James Lovelock, the maverick scientist who became a guru to the environmental movement with his “Gaia” theory of the Earth as a single organism, has admitted to being “alarmist” about climate change and says other environmental commentators, such as Al Gore, were too.

Lovelock, 92, is writing a new book in which he will say climate change is still happening, but not as quickly as he once feared. He previously painted some of the direst visions of the effects of climate change. In 2006, in an article in the U.K.’s Independent newspaper, he wrote that “before this century is over billions of us will die and the few breeding pairs of people that survive will be in the Arctic where the climate remains tolerable.”

However, the professor admitted in a telephone interview with msnbc.com that he now thinks he had been “extrapolating too far.” …

“The problem is we don’t know what the climate is doing. We thought we knew 20 years ago. That led to some alarmist books – mine included – because it looked clear-cut, but it hasn’t happened,” Lovelock said.

“The climate is doing its usual tricks. There’s nothing much really happening yet. We were supposed to be halfway toward a frying world now,” he said.

“The world has not warmed up very much since the millennium. Twelve years is a reasonable time… it (the temperature) has stayed almost constant, whereas it should have been rising — carbon dioxide is rising, no question about that,” he added.

He pointed to Gore’s “An Inconvenient Truth” and Tim Flannery’s “The Weather Makers” as other examples of “alarmist” forecasts of the future. …

Asked if he was now a climate skeptic, Lovelock told msnbc.com: “It depends what you mean by a skeptic. I’m not a denier.” He said human-caused carbon dioxide emissions were driving an increase in the global temperature, but added that the effect of the oceans was not well enough understood and could have a key role. “It (the sea) could make all the difference between a hot age and an ice age,” he said.

He said he still thought that climate change was happening, but that its effects would be felt farther in the future than than he previously thought. “We will have global warming, but it’s been deferred a bit,” Lovelock said. ..

As “an independent and a loner,” he said he did not mind saying “All right, I made a mistake.” He claimed a university or government scientist might fear an admission of a mistake would lead to the loss of funding.

Lees verder hier.

De leidende figuren van het klimaatalarmisme krabbelen nu terug. En zoals gebruikelijk, laten zij de mindere Goden, de epigonen, in de kou staan. Triest voor hen. Maar dat is nu eenmaal het lot van epigonen.

Maar ja, volgens Jan Paul van Soest en de zijnen zal deze ‘twijfelzaaier’ of ‘saboteur’ van de klimaatdiscussie waarschijnlijk wel weer onder invloed zijn van duistere krachten, zoals de fossiele brandstoffenindustrie en Amerikaanse pro-markt denktanks. Hoe gek kun je het bedenken?

PS,

Een uitvoerig interview met James Lovelock is hier op de website van ‘The Guardian’ te vinden onder de titel: ‘James Lovelock on the value of sceptics and why Copenhagen was doomed. Read the full transcript of James Lovelock’s G2 interview with Leo Hickman.’

Voor mijn eerdere DDS-bijdragen, zie:

http://www.dagelijksestandaard.nl/author/hans-labohm/track


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

5 reacties

 1. besserwessi

  citaat uit Wikipedia:

   

  Nuclear power

  Lovelock has become concerned about the threat of global warming from the greenhouse effect. In 2004 he caused a media sensation when he broke with many fellow environmentalists by pronouncing that “only nuclear power can now halt global warming”. In his view, nuclear energy is the only realistic alternative to fossil fuels that has the capacity to both fulfill the large scale energy needs of humankind while also reducing greenhouse emissions. He is an open member of Environmentalists for Nuclear Energy.

  In 2005, against the backdrop of renewed UK government interest in nuclear power, Lovelock again publicly announced his support for nuclear energy, stating, “I am a Green, and I entreat my friends in the movement to drop their wrongheaded objection to nuclear energy”.[19] Although these interventions in the public debate on nuclear power are recent, his views on it are longstanding. In his 1988 book The Ages of Gaia he states:

  “I have never regarded nuclear radiation or nuclear power as anything other than a normal and inevitable part of the environment. Our prokaryotic forebears evolved on a planet-sized lump of fallout from a star-sized nuclear explosion, a supernova that synthesised the elements that go to make our planet and ourselves.”[12]

   

  —————————————————–

   

  Maar minder afhankelijkheid van schurkenstaten vind ik persoonlijk het grootste argument voor atoomenergie.

 2. Krolll

  Dat is toch de man met z’n huisje in het bos en een schuur vol stoffige kolven, branders en reageerbuisjes die hij zijn laboratorium noemt? Dat het interview wordt afgesloten met het sarcastische grapje dat hij (Lovelock) weliswaar overdreven heeft, maar dat de waarheid het boek zou hebben verpest, voorspelt ook al weinig goeds over wat deze rare man allemaal in z’n volgende boek zal schrijven. Een ouwe vos verliest wel z’n haar, maar niet z’n streken. Msnbc heeft het artikel vakkundig van alarmistische subtitels en commentaren voorzien.en Lovelock blijft zeggen dat de wereld zich moet voegen naar de angsten van de verbreiders van het groene evangelie.

  Opnieuw een voorbeeld van ogenschijnlijk realisme dat een pleidooi voor meer afgedwongen verandering richting ‘een ander systeem’ en minder vrijheid verhullen moet.

   

 3. hvschalk

  As “an independent and a loner,” he said he did not mind saying “All right, I made a mistake.” He claimed a university or government scientist might fear an admission of a mistake would lead to the loss of funding.

   

   

  De noodzaak om subsidies voor klimaatonderzoek en zogenaamde “klimaatbeleid”-projecten aan de gang te houden, leidt er dus toe dat er een theorie van rampzalige klimaatverandering door CO2 verkondigd blijft worden.

  Ook al twijfelt men in de instellingen die deze theorie verspreiden intern al lang aan de juistheid er van, zoals ook bleek uit de emails onthuld in de “Climate-gate”-affaire.

   

   

 4. Matthijs

  Ik denk dat die oude knar er bij Petrus niet inkomt.

  Ga direct naar de gevangenis, Ga niet langs start. U ontvangt geen 20.000.

 5. Theo Prinse

  Ja dat is wel goed nieuws want er gaan miljarden en miljarden per jaar over de balk met deze AGW hypothese

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.