’22 landen voor eurobonds’

Nederland en vier andere landen liggen dwars. 

Het is duidelijk: men wil er ten koste van vrijwel alles voor zorgen dat er gewoon eurobonds komen.

Volgens de Belgische premier Elio di Rupo zijn er op dit moment echter nog maar 5 landen van de 27 lidstaten van de Europese Unie tegen de invoering van euro-obligaties, zo zei hij na de top. ‘Het idee blijft ook na vandaag op tafel liggen, maar er zijn slechts vijf landen meer tegen. En in Europa zijn we met 27″, zo meldt de Belgische krant de Standaard.

Nu moet u begrijpen dat eurobonds inhouden dat de hele EU garant staat voor leningen. Nu betalen landen als Spanje en Griekenland een bijzonder hoge rente, omdat het nogal een risico is om ze geld te lenen. Als er eurobonds komen leent de ‘hele EU’ echter geld, en betaalt men dus een lagere rente. Nou ja, lager dan die landen nu betalen.

Als er inderdaad euro-obligaties komen kunnen we wel meteen inpakken; Nederland is dan niet langer een onafhankelijke staat, en we zullen ons dolbetalen aan de schulden van anderen.

Rutte moet de rug dus recht houden. 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

18 reacties

 1. nick

 2. cmsuijkerbuijk

  Jan-Keesje, Markjes baas, is al wél voor Eurobonds, zij het nog niet nu.

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/21/de-jager-eurobonds-alleen-op-lange-termijn.xml

  Het éérste torntje van de naad is dus los

 3. Ian

  Nou, ik ben wel héél erg benieuwd hoe dit gaat aflopen (proest…): 22 landen voor, 4 tegen, wat spannend! Barroso en natte dweil Van Rompuy zaten hier een maand geleden al om te drammen, toen was het iets te vroeg, maar inmiddels lijken de geesten rijp, op 4 na. Merkel heeft al ingestemd met Euro-project-bonds, een voorloper van de eurobonds. Er zijn vast nog wel diverse manieren om onze Mark op andere gedachten te brengen, en met z’n Zalm-lachebekje komt dan alles goed.

 4. Caroline

  Natuurlijk gaat Rutte door de pomp, en de timing van een en ander is niet anders dan doordacht te noemen.

   

 5. W.Frederik

  Geen cent naar Griekenland .

  Geen afschrijvingen op Griekse schulden .

  Geen eurobonds .

   

  Ik zie een patroon .

 6. Richard de II2

  De Nederlanders spreken allemaal ontzettend goed Engels is mijn ervaring ;o) De oplossing:

  – Verkas het huis van Oranje naar Spanje. Die kunnen het volgens mij uitstekend vinden met Carlos

  – Het doet even pijn, maar de Euro kan verroesten

  – Invoering van de britse pond

  Leve koning Charles!

 7. jantjebeton

  Dit gaan we niet redden. Omdat er momenteel verkiezingen gaande zijn in Duitsland, dreigt Merkel haar 2/3 meerderheid kwijt te raken. Ze moet steun zoeken bij de socialisten die, hoe kan het ook anders (of niet Samsom!) vóór de eurobonds zijn.

   

  Zelfs al zouden wij (lees Merkel) het nog een tijdje volhouden, wat als de gure linkse winter over Duitsland gaat waaien, dan wordt dan alsnog voor de Eurobonds gepleit. Dit wordt hooguit uitstel maar geen afstel.

  We’re f*cked

 8. Waltz

  Het is van de zotte dat in zoveel Europese landen politici voortdurend bezig zijn met het doorschuiven van de rekening naar het kleine groepje landen dat de boel nog enigszins op orde heeft, in plaats van de tering naar de nering te zetten. Het is ook van de zotte dat dit kleine groepje zich voortdurend onder druk laat zetten en vervolgens schoorvoetend stukje bij beetje toegeeft. Kan er eindelijk ergens een streep worden getrokken door te zeggen dat eurobonds niet gaan worden ingevoerd?

 9. Willem Doorsnee

  Doorsnee snapt het niet meer, totaal murw gebeukt door die idiote EU ideeën kan ik eigenlijk alleen maar hopen dat het asap fout gaat met de EU, €, ESM, Eurobond, Griekenland, Spanje, etc. Hoe eerder het fout gaat hoe eerder we weer normaal kunnen gaan doen zonder deze loden lasten.

 10. Chaosophia

  Rutte houd zijn rug recht tot 12 september als vervolgsoap  op  “er gaat geen cent na Griekenland”  en  daarna heeft Rutte geen rug meer, want hij is premier af..

   

   

   

 11. Caroline

  @Willem Doorsnee, wat dat betreft kan ik je troosten: het is al fout met de EU, de euro, het ESM en de rest van de opgedrongen santekraam. We lijken wel gek dat we onze politici desondanks maar door laten gaan met het op kosten van anderen, de welvaart en het vermogen van ons, door te laten gaan ongelooflijke schade aan te richten.

   

  Vergeet niet wat enkele gekken aan schade kunnen aanrichten aan de samenlevingen die hen niet snel genoeg gestopt hebben: denk aan de tientallen zo niet honderden miljoenen die vermoord werden, gewoon omdat ze niet tijdig ‘nee’ wisten te zeggen, en vooral ‘doen’.

   

  Ik moet toegeven dat het me ook moeilijk valt de huidige politici te herkennen als de destructieve, moordlustige gekken die het zijn en dan te doen wat nodig is. Ook al zie ik het allemaal voor mijn ogen gebeuren en heb ik het door, dan nog wil het er kennelijk niet echt in, dat wat er gebeurt werkelijk gebeurt.

   

  Ik vrees niet de enige te zijn, want was ik dat niet, dan waren al die dictators en hun waterdragers al lang verdreven.

   

  Vergeet nooit: de eigen staat, de eigen politci, is/zijn (onnatuurlijke) doodsoorzaak nummer 1.

   

   

 12. Ron

  http://www.sodemieter.nl/avondland#comments

   

   

  ‘De laatste eeuw was de winter van de westerse cultuur. De periode van het materialisme en de scepsis, van socialisme, parlementarisme en geld. Maar in deze eeuw zullen bloed en instinct hun rechten doen gelden tegenover de macht van het geld. Het tijdperk van individualisme, liberalisme, humanisme en vrijheid nadert zijn einde. De massa’s zullen met overgave de macht der sterke mannen accepteren, en hen gehoorzamen.’
   

 13. Willem Doorsnee

  Ja het zit helemaal fout aan alle kanten. We zijn inderdaad ook raar hier met z’n allen dat we er bij staan en het laten gebeuren. Alles zo te zien aftakelen en wegglijden waar generaties voor hebben gewerkt is vreselijk frustrerend. U heeft gelijk we worden door ‘onze’ eigen politici in het pak genaaid en dus uitgeleverd aan de EU = verraden. Er moet toch een weg vooruit zijn, voor NL en zonder de EU. Liever de vrijheid om in eigen land te doen wat we willen dat aan de leiband van Brussel moeten lopen. Wij kunnen best zonder Euro denk ik, het zijn de knoflook landen die niet zonder kunnen. Mocht u enig helder idee hebben om de kaasstulp netjes om zeep te helpen kom er dan mee. Ben weg voor vandaag, gegroet en leve de vrijheid.

 14. shrimpocat

  50% van de kippen en de varkens zijn voor bacon en eieren bij het ontbijt.

  Alleen de varkens stribbelen nog tegen.

 15. arno

  want die draait als een blad aan de boom zodra Merkel (niet duitsland) om is dan draait Rutte gewoon mee.

  Alleen Merkel maakt het verschil met Frankrijk en de andere spagettie/knoflook landen aan de mediterane !

   

 16. Jos

  Zojuist op RTL-Z gelezen dat de invoering van eurobonds de NL’se belastingbetaler 7 miljard aan extra rente gaat kosten, juist omdat voor NL de rente omhoog zal gaan. Dus met moeite een bezuinigingspakket (hoe slecht deze ook is en hoe weinig er écht wordt bezuinigd) samengesteld en nu dus weer de kans van structureel 7 miljard extra uitgaven.
  Ach, na het ESM zal dit wel het volgende zijn waar dit kabinet alsnog mee instemt. We gaan maar alvast sparen (niet dat dat zin heeft want Samson wil dat ook nog eens fiscaal afromen). De tijden dat je zelf je zaakjes op orde kunt krijgen en houden is voorbij.

 17. jantje

  Even raden wie er tegen zijn?

  Duitsland, Oostenrijk, Finland, Nederland en of Slowakije of Slovenië.

  Degenen die de portemonnaie mogen trekken.

 18. Richard de II2

  Het lidwoord moet zijn “Het” (Britse Pond).

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.