Greenpeace toont zich weer een boevenbende

Foto:

Het is weer eens zo ver: de activisten van Greenpeace nemen geen genoegen met de zegeningen van de rechtsstaat, en proberen de wereld hun eigen wil op te leggen. Deze keer niet in Nederland, maar in Brazilië.

Afgelopen weekend hebben ze met geweld ingebroken in het havengebied van de Braziliaanse stad Sao Luis, waar ze hijskranen bezetten en het een vrachtschip onmogelijk maakten om de haven te verlaten. Dit allemaal uit protest tegen de aantasting van het Amazonegebied.

Laat er geen misverstand bestaan: de aantasting van dit kwetsbare regenwoud is een zaak die zeker aandacht verdient, en de illegale houtkap die er plaatsvindt is een groeiend probleem. Maar dit geeft niemand het recht om zelf in te grijpen en zelfverzonnen regels op te leggen aan ondernemers die volledig binnen de wet handelen. Greenpeace doet dat echter voortdurend.

In dit geval ging het ze er om dat er in Brazilië onlangs een wet is aangenomen die de houtkap in de regenwouden gemakkelijker maakt. Greenpeace was al naar de rechter gestapt, maar heeft de zaak verloren: de volksvertegenwoordiging heeft de wet aangenomen, de rechter heeft zich daar aan te houden. Zo werkt dat in een democratie. Daar komt zelfs nog bij dat de Braziliaanse president, Dilma Rousseff, eind vorige week besloten heeft om de wet deels te blokkeren. Die macht om een geheel of gedeeltelijk veto uit te spreken heeft de president, en ze koos ervoor om hier in het belang van de regenwouden ook gebruik van te maken.

Dan zou je zeggen: het recht viert zege. Maar nee, bij Greenpeace ziet men dat anders. De radicale activisten hadden een volledig veto willen zien, en aangezien dat niet doorging, namen ze het recht maar in eigen hand. Ze hadden de rechtszaak al verloren, kregen dankzij de president zelfs voor een deel alsnog hun zin – en ze reageren door de wet opzij te schuiven en zich te bedienen van hun oudste en meest gebruikte instrumenten: geweld en vernieling.

Zelfs wie sympathie heeft voor het eigenlijke doel – de bescherming van de regenwouden – krijgt toch al snel moeite met de methode waarop Greenpeace dat doel nastreeft. Het is een organisatie van fundamentalisten, die geloven dat hun doel alle middelen heiligt. Zolang ze daar ongestraft of slechts licht gestraft mee wegkomen, zullen ze zo blijven optreden.

De criminele vernielzucht van Greenpeace in Brazilië toont wederom aan: het is zaak dat alle landen die last hebben van deze boevenclub de koppen bijeen steken om deze radicalen te bestrijden. Greenpeace verbieden als criminele organisatie in ons eigen Nederland zou al heel mooi zijn, maar feitelijk is het een internationaal crimineel netwerk, dat door de internationale gemeenschap ook als zodanig moet worden aangepakt.

Nederland kan wel het goede voorbeeld geven: bij de blokkade van de haven in Brazilië gebruikte Greenpeace het schip Rainbow Warrior. Dat vaart onder Nederlandse vlag. Laten we ze om te beginnen het recht afnemen om onder onze vlag te varen: ze gebruiken die vlag immers om onwettige daden uit te voeren, dus ze die vlag afnemen is geheel terecht. De goede naam van ons land wordt dan tenminste niet meer bezoedeld door dit stel onbeschaamde boeven.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!