De Griekse schuldvraag

De omvang van de Amerikaanse staatsschuld wordt prominent bijgehouden: op Times Square hangt een teller die in hoog tempo de miljoenen wegtikt. Iets dergelijks ontbreekt volledig in Athene, de hoofdstad van de Grieken.

Maar de Amerikanen geven daarmee ook aan, dat men denkt het bedrag inderdaad ooit nog eens af te betalen. Wie echter een Griek vraagt hoe hoog de staatsschuld ongeveer is, zal merken dat men dat niet speciaal interessant vindt. Desgevraagd is het meest waarschijnlijke antwoord: “Maakt weinig uit, want we gaan het toch niet terug betalen.”

Deze attitude irriteert de hardwerkende Euroburger bovenmatig, en dat is begrijpelijk. Nadat ik zelf kennis genomen had van de leeftijd waarop sommige Grieken zich mogen gaan voorbereiden op hun overgang naar het hiernamaals, heeft het lang geduurd eer ik aanspreekbaar was. Willen luisteren naar de mogelijkheid dat de Grieken zelf in veel opzichten inderdaad in het pak zijn genaaid, kostte nog iets meer tijd. Toch is het waar. Door wie? De EU, de belangrijkste landen althans. Vervelend genoeg ben ik er nog steeds niet uit hoezeer de modale Griek inderdaad blaam treft. Hieronder volgen wat feiten, die me nogal aan het twijfelen brachten.

Zo is daar het jaarlijkse budget voor de Griekse strijdkrachten. Dat bedraagt thans ongeveer 4% (Ned: ca 1,5%) van het BNP. Als men zich de laattse tien jaar tevreden had gesteld met een budget van 1,7% BNP, had dat 150 Miljard euro gescheeld. Let wel: het totale bail-out bedrag bedraagt nu ± 180 miljard euro. Dus waarom eisen Duitsland en Frankrijk niet eenvoudigweg dat de Grieken zich wat minder likkebaardend ontfermen over de laatste snufjes op militair gebied? Dat zit zo:

Griekenland was afgelopen jaar goed voor afname van 15% van de totale Duitse munitieproductie. Daarmee was Griekenland de grootste afnemer in de periode 2006-10.

Griekenland was ook de grootste Europese afnemer van Franse militaria (3e wereldwijd.)

In 2010 bezuinigde Griekenland al 1,8 miljard euro op sociale zekerheid. Niet op Defensie – dat ging +900 miljoen.

De bail-out van de Grieken wordt echter slechts voor ten hoogste 50% betaald door Frankrijk en Duitsland. De rest wordt bijgedragen door de andere lidstaten (behalve Finland, dat naar het schijnt vorige week de eerste 311 miljoen van het bedongen onderpand bijgeschreven kreeg.) – Nederlands aandeel: 6%, omgerekend bijna 11 miljard euro. Per saldo financieren de andere Europese staten dus de Frans-Duitse defensie-industrie.

U begrijpt nu mijn aarzeling de modale Griek de schuld te geven?

Op die 11 miljard Nederlands aandeel kom ik deze week nog terug, als ik u een inkijkje geef in wat de Griekse verkiezingen van aanstaande zondag ons nog brengen gaan. Wat ze ons gaan kosten, beter gezegd.

Mij volgen op Twitter?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

12 reacties

 1. Nog1

  Die hebben nog geen cent gekregen, al het geld gaat naar onze eigen banken. Griekenland wordt niet gered (want nog meer lenen kunnen we geen redding noemen), onze banken worden gered.

   

  De teller staat inmiddels op meer dan 2 triljoen euro aan subsidie aan de Europese banken, en nog staan ze er belabberd voor. Als we al een teller in moeten voeren, zou het deze bankensubsidies bij moeten houden.

 2. messenger

  Als men de steun via IMF, ECB en PSI meerekent is er per heden ruim 240 mrd euro aan Griekenland gegeven c.q. toegezegd. Het Nederlandse aandeel daarin bedraagt 14,4 mrd.

 3. André van Delft

  …had toch verklaard dat Finland gewoon zou meebetalen aan de Griekse tragedie?

  Heeft meneer ons toen voorgelogen, net als die keren dat hij zei dat we ons geld met rente terug zouden krijgen?

   

 4. Jos

  Dus samengevat: onze steun is niet alleen bestemd voor Franse banken, die, om volstrekt onduidelijke redenen, de afgelopen paar jaar massaal hebben belegd in Grieks schuldpapier, maar ook voor de Franse defensie-industrie. Dan is het dus ook niet zo vreemd dat Frankrijk aandringt op steun aan Greiekenland: wij steunen Frankrijk, via een omweg.

 5. beppie

  De grieken zijn echt niet dom. Het was 1 van de redenen dat Merkel werd afgebeeld met hakenkruis en snorretje. Griekenland is erbij gehaald om de buitengrenzen te bewaken, daarvoor hadden/hebben ze moderne defensiespulletjes nodig. Goed voor de duitse industrie. Die hebben daar dan ook het meest van geprofiteerd.

 6. Karl Kraut

  Hannibal: “Maar de Amerikanen geven daarmee ook aan, dat men denkt het bedrag inderdaad ooit nog eens af te betalen.”

  – Nee hoor, vergeet het maar. En die Debt Clock hangt er dan ook niet op initatief van de Amerikaanse overheid, maar is puur particulier initatief. Dat de klok ‘National’ genoemd wordt, is louter een vaststelling, dat het dus gaat om de nationale schuld. Hij is in die zin dus net zo ‘national’ als de ‘Federal Reserve’ ‘federal’ is.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Debt_clock

  Maar terugbetalen? Waarom zouden ze? De bedoeling is dat over deze blijvende geldtoename belasting geheven kan worden, zodat de uitgevers van de schulden, created out of nothing door de geldcommunist Ben Bernanke, kunnen rentenieren. En het geweldmonopolie van de staat is het panacée om dat wonderwel te bewerkstelligen.

  Pensioen krijgen of ‘werken’ in Griekse overheidsdienst—daar zal feitelijk wel weinig verschil tussen hebben gezeten, of zitten. Maar zo’n economie kun je staatsgewijs alleen runnen als je werkt met een inflatieexport-munt. Dat is dan voorlopig op termijn—zolang het duurt—alleen haalbaar voor de VS, zolang het de inflatie nog kan exporteren.

 7. Karl Kraut

  Hannibal: “Ik weet dat de Amerikaanse debt clock geen overheidsinitiatief is.”

   

  – Van hoe je het stelde zal echter voor de minder goed ingevoerde lezer de suggestie van tegenovergestelde wel uit zijn kunnen gegaan. Maar goed: ik weet beter, jij weet beter. Kortom: de Amerikanen geven middels de deb clock dus NIET aan, dat ze denken het bedrag inderdaad ooit nog eens af te zullen betalen.

   

  I Keep A Close Watch

 8. louis-portugal

  Hannibal en wat denk je van de eenmalige uitkering van 30 miljoen aan de verkiezingskas,voorgestelt door Venizelos die toch wel weet hoe de vork aan de steel zit en waarom bezuinigt men niet op de TK- leden.

  Nu 300  en Nederland 150. De nieuwe verkiezingen zouden daartoe een mooie kans geboden hebben.

   

  Ik begrijp volkomen dat de zuidelijke landen een andere mentaliteit hebben dan de noordelingen maar probeer er dan geen noordelingen van te maken want dat lukt natuurlijk nooit en dat proberen is de schuld van het Brusselse crapule om er een EUSR van te maken.

   

  Zelfs in Zwitserland zo´n klein land met een stel Kantons heeft elk  Kanton verschillende percentages inkomstenbelasting.

 9. Jan Van

  Een eyeopener….!!

 10. Hannibal

  Ik weet dat de Amerikaanse debt clock geen overheidsinitiatief is. Dat zou heel bizar zijn. Ik wijs op een attitude. Iets waarvoor je waarschuwt impliceert een erkenning van de verplichting tot betalen.

   

  @LP

  In essentie mee eens.

   

  @AvDelft

  De Finse borg. Grote MSM plaatsen dit niet, maar ik had het uit mijn ooghoek langs zien komen. Zal deze link http://www.destentor.nl/nieuws/algemeen/economie/10941130/Finland-heeft-eerste-deel-Griekse-borg-binnen.ece ook in het stuk verwerken. Het gaat om 311 miljoen, tot maximaal 925. Het precieze Finse aandeel is mij niet exact bekend.

 11. shrimpocat

  We hebben het hier over een CDAer, dus de vraag stellen is ‘m beantwoorden.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.