Het echte Palestijnse vluchtelingenprobleem

Waarom zijn er nog altijd zoveel Palestijnse vluchtelingen?

Na de Tweede Wereldoorlog verlieten de Britten India, dat moest worden opgedeeld in twee onafhankelijke landen. Een daarvan zou een hindoe-meerderheid hebben en het andere een moslim-meerderheid. Meer dan 7 miljoen moslims verhuisden naar het deel dat Pakistan werd. Een vergelijkbaar aantal hindoes en sikhs vertrok richting India. Heden ten dage is er niet één vluchteling meer.

Na de Tweede Wereldoorlog verlieten de Britten Palestina, dat moest worden opgedeeld in twee onafhankelijke landen. Een zou een Joodse meerderheid hebben, de andere een moslimmeerderheid. Ongeveer 750.000 moslims verlieten het gebied dat Israël werd. Een vergelijkbaar aantal Joden verliet de islamitische landen. Heden ten dage is er niet één Joodse vluchteling meer. Maar er zijn nog steeds Palestijnse vluchtelingen. Hun aantal is zelfs exponentieel toegenomen tot bijna 5 miljoen.

Hoe is dit mogelijk? Er zijn twee oorzaken.

In de eerste plaats: normaliter is een vluchteling per definitie iemand die zich op vreemde bodem bevindt. Voor de Palestijnen echter is de definitie gewijzigd, zodat een ontheemde Palestijn op Palestijns grondgebied ook de status van vluchteling kreeg.

Ten tweede werd de internationale organisatie opgeknipt die verantwoordelijk is voor de hervestiging van vluchtelingen – het VN Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR). Er werd een aparte organisatie opgericht exclusief voor Palestijnen: de VN Organisatie voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen (UNRWA).

In 1950 gaf de UNRWA als definitie van een Palestijnse vluchteling “iemand die ontheemd is tijdens door de Arabische / islamitische landen begonnen oorlog in reactie op de door Israel uitgeroepen onafhankelijkheid. Vijftien jaar later besloot UNRWA – ondanks bezwaar van de Verenigde Staten – ook hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen als vluchteling aan te merken. En in 1982 werd dit door UNRWA verder uitgebreid tot alle volgende generaties – tot in de eeuwigheid.

Onder de afwijkende UNRWA-definitie blijft iemand een vluchteling zelfs als diegene inmiddels een andere nationaliteit heeft gekregen. Zo zijn er bijvoorbeeld 2 miljoen vluchtelingen geregistreerd in Jordanië, maar die hebben bijna allemaal de Jordaanse nationaliteit. (Niet verwonderlijk, want Jordanië neemt meer dan driekwart van het mandaatgebied Palestina in.)

Dit beleid van UNRWA is een flagrante schending van het Verdrag van 1951 inzake de status van vluchtelingen. Daarin staat klip en klaar dat een persoon niet langer als een vluchteling wordt beschouwd als hij “een nieuwe nationaliteit verworven heeft.”

UNRWA is zelfs van plan om het aantal Palestijnse vluchtelingen verder uit breiden – in plaats van te krimpen – tot in het oneindige. In 2030 zullen er volgens voorspellingen van de VN 8,5 miljoen Palestijnen op de UNRWA-lijst van vluchtelingen staan. Dat aantal groeit in 2060 door naar een 25-voudiging van het oorspronkelijke aantal geregistreerden in 1950. Ook al zal vermoedelijk niemand meer in leven zijn van de mensen die Israël daadwerkelijk verlaten hebben.

Iedereen kan begrijpen wat het zou betekenen als al deze vluchtelingen een “recht op terugkeer” naar Israël toegekend zou worden. Maar dat is ook het doel uiteraard. Zestig jaar geleden ontstonden vluchtelingen door het afwijzen van het eerste aanbod van een “twee-staten-oplossing”. Hun nakomelingen worden nog steeds gebruikt als pionnen om die twee-staten-oplossing te voorkomen, nu of in de toekomst. Door het alsmaar vergroten van het aantal vluchtelingen en door begrip te hebben voor een “recht op terugkeer” door Palestijnse leiders, draagt UNRWA er aan bij dat extremisten blijven weigeren om vrede te sluiten met Israël en hun strijd voor vernietiging tegen Israël voortzetten. Dit anti-vredebeleid wordt grotendeels gefinancierd door de Amerikanen: wij zijn altijd de grootste donor van UNRWA geweest, in totaal ongeveer 4,4 miljard dollar sinds 1950.

Een paar leden van het Congres hebben begrepen wat er gebeurt en zijn van plan om er iets aan te doen. Senator Mark Kirk werkt aan een amendement voor de begroting van het boekjaar 2013. Het houdt in dat alleen een echte Palestijnse vluchteling nog zal worden aangemerkt als een Palestijns vluchteling – dus niet een zoon, kleinzoon of achterkleinzoon, en niet iemand die al een andere nationaliteit heeft. Parlementslid Howard Berman, vooraanstaand lid van de Parlementscommissie Buitenlandse Zaken, is ook bezig met dit soort oplossingen. Op zijn minst zouden afstammelingen van vluchtelingen als zodanig moeten worden geregistreerd.

Wellicht zouden zij nog steeds in aanmerking komen voor UNRWA-hulp, maar dan als “burgers van de Palestijnse Autoriteit”. Daarmee zouden zij uitzicht hebben om burgers te worden van een Palestijnse staat.

Die zou gerealiseerd kunnen worden wanneer de Palestijnen tot de conclusie komen dat de oprichting van een Palestijnse staat de moeite waard is ondanks wat dat met zich mee brengt: het opgeven van de droom van het vernietigen van de Joodse staat. Nog te weinig Palestijnen delen die mening. Als het Amerikaanse Congres de UNRWA zou kunnen beteugelen, zullen meer Palestijnen overtuigd raken.

Door Clifford D. May, voorzitter van de Stichting ter Bevordering van Democratieën. Vertaling: Likoed Nederland.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

16 reacties

 1. Willem Doorsnee

  CdG, Kom elke dag buiten en op allerlei plaatsen dank u. U vergelijkt appels en peren.

   

  @AJ – Raalte; U heeft zeker een punt. Waarom lukt het dan niet tussen palestijnen en joden. Beide clubs moeten proberen uit de cirkel van geweld te stappen. Moet men het zelf doen daar. Het is beter ons er niet mee te bemoeien, er zijn hier in NL en Europa voldoende andere dingen die belangrijker zijn dan Israël en de Palestijnen. Ik krijg er vaak ook echt genoeg van die overdreven aandacht hier in NL voor dat gedoe daar.

 2. Hans_VS

  Volgens UNRWA is zelfs het kind van een Palestijn die in Nederland nationaliteit heeft gekregen en die met een (autochtoonse) Nederlandse  is getrouwd OOK een Palestijnse “vluchteling”…

 3. AJ - Raalte

  is een bureaucratie die – zoals elke bureaucratie –  zichzelf in stand wil houden, dus is UNWRA een (groot) deel van het probleem en zeker niet de oplossing.

 4. Anton B

  Ik zeg overnemen die wet ! Het is een prima idee om ook in Nederland alle vluchtelingen tot in lengte van dagen beschouwen als vluchteling in plaats van dat slappe Mauro gezeik.  Niks niet zielig want hij is al zo lang hier of hij is minderjarig. Heb je toevallig via een slinkse advocaat van een PvdA ambtenaar al een Nederlands paspoort gekregen? Jammer joh, de VN zegt dat je een vluchteling bent, dus dan is het zo. Als het thuis weer veilig is dien je dus gewoon op te zouten. Wat zeg je is dat alleen voor Palestijnen? We gaan toch niet discrimineren zeker, gelijke monniken gelijke kappen.

 5. Raaf

  Als het thuis weer veilig is dien je dus gewoon op te zouten”. Kijk de wonderen zijn de wereld nog niet uit, onze geliefde huis-nar Anton kan toch nog iets constructiefs bijdragen. 

 6. Happel

  Gezien de bedragen die de UNRWA ontvangt is deze vooral een werkgever met een groot kantoor, met personeel die hun banen willen houden. Voor hen is een definitieve oplossing van het probleem niet aantrekkelijk.

   

  Ook hier speelt het hebben van een dubbele nationaliteit als voordelig.

   

  Als de vrienden van de Palestijnen alsnog besluiten om Israel nucleair te vernietigen, zal de invulling van ” het recht op terugkeer ” zo’n 1.000 jaar of meer gaan duren.

   

  Ee dilemma – maar misschien ook niet – voor de militante Islam. 

 7. Richard de II2

  Het schijnt dat we zelfs een geeerd kamerlid hebben die zich officieel Palestijns vluchteling mag noemen. Ik doel op GroenLinks arjan el fassed. Excuse me if i’m wrong.

 8. Awara

  Palestijnen worden door een antisemitisch deel van de wereld gebruikt als vrijwillige provocateurs.

  Ik weet niet wat dat is met dat antisemitisme, ik denk jaloezie en afgunst t.o.v. van volkeren die overal ter wereld gedijen, altijd.

  Net zoals er veel jaloers zijn op het succes van Chinezen, Indiërs, en natuurlijk ook Westerlingen.

  Sommige volkeren kunnen constructief zijn, anderen kunnen alleen maar afbreken.

  Zelfs geen enkel ander Arabisch (buur)land wilt Palestijnen verder in hun eigen beschavingen laten komen dan de grenzen van hun opvangkampen, zo ver mogelijk van de bewoonde wereld.

   

  Zwaar sektarische zelfmoordenaars zijn nou eenmaal niet echt je ideale buur, klaarblijkelijk zelfs niet voor broeders.

  Voor de rest, zie het als een soort Roma familie hier: niks te verliezen, pers erbij halen, moord en brand schreeuwen en volop profiteren van het feit dat geen enkel land zomaar vrouwen en kinderen gaat sanctioneren die zich doelbewust in een underdogpositie manoevreren.

   

  Over de provocaties over en weer zijn er eindeloze discussies, maar daarover kan ik kort zijn: Joden zijn geen wereldagressors, moslims wel.

   

 9. Geert van Schaik

  De definitie van UNWRA is:

  Under UNRWA’s operational definition, Palestine
  refugees are people whose normal place of residence was Palestine
  between June 1946 and May 1948, who lost both their homes and means of
  livelihood as a result of the 1948 Arab-Israeli conflict.

   

  Er staat niets over een door de Arabische landen begonnen oorlog. Ongelooflijk jammer dat dit soort schrijvers Israel en het zionisme meteen weer associeert met leugens. Zijn er zonder dit soort list en bedrog geen positieve verhalen over dit onderwerp te schrijven?

  Geert van Schaik

 10. Willem Doorsnee

  Hier in NL leven ook verschillende bevolkingsgroepen in één land zonder elkaar te lijf te gaan. Waarom lukt het tussen de joden en de palestijnen niet?

 11. Charles de Gaulle

  Wat in dit, verder prima artikel, wordt vergeten is dat er al een palestijnse staat bestaat, die heet nl. Jordanië.

   

  @Willem Doorsnee.

  ‘In NL. leven ook verschillende bevolkingsgroepen in één land zonder elkaar te lijf te gaan.’

  Wanneer bent u voor het laats buiten geweest? 

 12. AJ - Raalte

  Er wonen in Israel behalve 5+ miljoen Joodse Israeli’s, ook ongeveer een anderhalf miljoen (Palestijns-) Arabische Israelische staatsburgers, volledig gelijkberechtigd en geïntegreerd.

  Dat zijn dus diegenen (+/- 150.000) die zich in 1948 niet gek hebben laten maken door hun eigen leiders en hun nakroost.

   

  Ga bv. maar eens in Israelische ziekenhuizen kijken: Arabische patiënten liggen op dezelfde kamers naast Joodse patiënten en worden behandeld en verzorgd door Arabische èn Joodse artsen, verpleegkundigen, laboranten, etc.

 13. Raaf

  Geboortebeperking zou ook een uitkomst zijn. En natuurlijk het onverzoenlijke gedrag van Hamas. een organisatie die onder veel ‘sociale’ en ‘progressieve’ NL’rs veel steun geniet. Ondermeer de ‘gewetensvolle’ socialist Dries van Agt.

 14. shrimpocat

  Anton, ga snel naar de dokter, want je zei plotseling wat zinnigs.

 15. cmsuijkerbuijk

  Waar blijft Wilders?

 16. Jan Van

  een duidelijke uiteenzetting.

  Toont maar weer aan dat de bijbel toch wel gelijk krijgt….! haha….

  -Er zullen tijden die moeilijk door te komen zijn….

  -Mensen zullen onredelijk zijn, onverdraagzaam en zich niet houden aan afspraken….

  -Steeds grotere gevolgen van natuurrampen….

  -Steeds meer oorlogstaal…

  – Gigantische inflaties…. (enkele malen al reeds geweest… en gaat nog mer ontstaan..)

  Etc….

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.