Kunduz dood verklaren: goed maar niet genoeg

 Kunduz is dood en dat is prima. Maar wat wil de VVD dan wel? 

Afgelopen vrijdag nam de VVD bij monde van fractievoorzitter Stef Blok voor het eerst nadrukkelijk afstand van het Kunduzakkoord. Speelde daarbij platte politieke berekening een rol? Ongetwijfeld. Daar is ook niks mis mee; wie in kritieke situaties niet bereid is naar zijn achterban te luisteren en indien noodzakelijk het steven te wenden, heeft in de politiek niets te zoeken. In de peilingen verloor de VVD sinds het begin van de Kunduzonderhandelingen handenvol zetels. Rechtse kiezers begrepen misschien nog wel dat onder de huidige economische omstandigheden een akkoord beter was dan geen akkoord. Maar dit las niet als een akkoord maar als een links diktaat, compleet met belastingverhogingen, groene subsidies en ongedaan gemaakte bezuinigingen en hervormingen. De zelfvoldane blikken van het trio Pechtold, Slob en Sap vormden het spreekwoordelijke zout in de wonde. Zolang de VVD niet bereid was openlijk afstand te nemen van dit gedrocht van een akkoord, voelden veel VVD-kiezers zich niet gedwongen in de peilingen steun te betuigen aan hun partij.

Voor veel rechtse kiezers zullen Bloks woorden dan ook als een bevrijding hebben gevoeld. De linkse media leken aanvankelijk Kunduz (of Lente, of hoe ze het ook willen noemen) tot inzet van de verkiezingen te willen maken. Als dat was gebeurd, zouden de belastingverhogingen als een molensteen om de nek van de VVD hebben gehangen. Met zijn verklaring geeft Blok aan dat de VVD aan dat verhaal niet langer meedoet. Het akkoord heeft daarmee op slag zijn uiterste houdbaarheidsdatum overschreden. Na de verkiezingen zal het totaal worden herschreven door de nieuwe coalitie.

Om in dat proces een leidende rol te kunnen spelen, is het niet genoeg het akkoord dood te verklaren. De partij zal ook inhoudelijk afstand moeten nemen van de maatregelen uit het linkse diktaat door zichzelf opnieuw nadrukkelijk als rechtse partij te profileren. Dat de VVD Kunduz inhoudelijk niets vindt, wil de kiezer nog wel geloven. Maar waar staat de VVD dan wel voor? Liggen de opvattingen van de partij dichter bij het Casthuis-conceptakkoord? Of moeten we het zelfs nadrukkelijk rechts daarvan zoeken? Volgende maand wordt het verkiezingsprogramma gepubliceerd. Dat document zal op deze vraag ongetwijfeld een duidelijk antwoord geven. Maar zo lang moet de VVD-leiding natuurlijk niet wachten – de campagne is immers allang begonnen. Hoe eerder men inhoudelijk helder blauw water tussen de partij en het Kunduzdiktaat plaatst, hoe beter het is. Vanavond kan Stef Blok daar al een voorschot op nemen. In debat met Diederik Samsom mag hij laten zien dat de kiezer na 12 september iets veel beters mag verwachten, iets veel rechtser vooral. Kijken verplicht dus


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

44 reacties

 1. Jeff Vink

  Blok: rechts lullen en links de belasting vullen.

 2. Awara

  Nou Anton B, vanavond weer schaapjes tellen en proberen niet je bed nat te zweten met nachtmerries over  je grote blonde nachtmerrie he?

  Sjezes, het valt niet op ofzo:)

 3. Ida

   

  Dat kan Stef Blok nu wel mooi zeggen wie gelooft die praatjes nu nog

  Dat is alleen om stemmetjes terug te krijgen.

  Als het zover is draaien ze toch weer.

  Rutte geloof het nu maar ,je krijgt geen tweede kans om de boel te belazeren.

  Van mij in ieder geval niet

 4. Caroline

  Anton B, niet netjes, mensen die niets in de EU zien en de euro een psychiatrische stoornis aanpraten, een fobie nog wel. Eurofobie, een aandoening die te genezen zou zijn door het bezoeken van Europese landen. Ach, ach, wat een waanwijsheid toch weer. Onze eigen cosmopoliet, het bereisde roeltje van de EU-dictatuur, de Pechtold van de VVD zeg maar. De koene ridder van de lastenverzwaring en inkomensoverdrachten, de kloeke strijder voor meer, meer, meer en nog meer staat, en de man die het verschil tussen bezuiniging en lastenverzwaring nog niet zal zien als het hem 1000 maal 1000 keer onder ogen gebracht wordt.

   

  Maar ach, ik ben liberaal, dus Anton B, als jij er gelukkig mee bent, dan ben ik gelukkig voor jou hoor.

   

   

 5. cmsuijkerbuijk

  Wanneer ga je je eigen inzendingen eens teruglezen? Dan kun je zelf zien wat voor een rabiate onzin je telkens weer uitspuugt! Je zakt steeds dieper en dieper in je eigen linkse moerasbroddel weg!

  Hoe kun je in vredesnaam het Kontneuqakkoord het meest rechtse resultaat noemen, nota bene gesloten tussen het Linkse CDA van Dominee Peetoom; de Ex-CPN’ers, PSP’ers, PPR en EVP’ers, thans beter bekend als Groen/Links, de Links-liberale D-66’ers en de radicaal-linkse VVD’ers.

  Allen tesamen straffen ze de werkende Nederlander, de Middenstander en de gepensioneerden!

  Je moet toch écht van de pot gerukt zijn, stekeblind en stokdoof om dat te vinden!

  Ga je schámen. NU!

 6. François

   

  “Na de verkiezingen zal het totaal worden herschreven door de nieuwe coalitie.”

   

  Dat klinkt nogal stellig: “de nieuwe coalitie”. Alsof 12 september al achter ons ligt. Welke coalitie is dat precies? Is men al bezig en gaat dat nog voor prinsjesdag lukken? Gaat het K-accoord in zijn geheel of grotendeels de prullenbak?

   

 7. euhater

  anton b,

   

  “Na de zomervakantie is iedereen dat toch allemaal weer vergeten, dan gaat het gewoon weer over de economie”

  ——————————————————————————————————————————————————————

  dat jouw geheugen nou zo kort is door het innemen van medicatie, maakt niet dat wij allemaal medicatie gebruiken om veilig zonder schimmen de dag door te komen !

   

  nee anton… ons geheugen is toch iets langer actief dan 3 maandjes !

   

  helaas voor jou misschien.

 8. Karl Kraut

  Maar tot de verkiezingen gaat de VVD het Kunduz-akkoord dus uitvoeren. En na de verkiezingen zijn er dan weer andere excuses, om te doen wat de EU wil dat ze moeten doen.

 9. schnoebel

  Die nieuwe coalitie zou wel eens nog meer belastingen kunnen gaan heffen dan de kunduzclub. Want het is de vraag of de VVD nog mee mag doen, nu men van plan is, tijdens de campagne, dit akkoord niet te gaan verdedigen. Even de VVD inruilen voor de PvdA, nog wat extra belastingen invoeren voor “de sterkste schouders” en zie daar, het nieuwe kabinet is een feit.

  En de PVV zou ik adviseren zich niet nogmaals door het CDA en de VVD “in het pak te laten naaien”. Een paar jaartjes groeien in de luwte is zo slecht nog niet. En groei zit er zeker in mede met de hulp van een kapotbelastend kabinet, de EU-perikelen en de steeds meer op de voorgrond tredende haatideologie. 

 10. Anton B

  We leven nu eenmaal in een democratie, en dus moet je op de een of andere manier toch een meerderheid hebben. En even afgezien van de SGP is Kunduz de meest rechtse meerderheid die mogelijk is, de rest van de partijen zit linkser dan GroenLinks. De VVD kan Kunduz wel dood verklaren, maar dan moeten ze met nog linkser in zee, dat kost nog meer stemmen en is bovendien funest voor de Nederlandse economie. Wilders wil op zijn socialistisch gaan potverteren en alleen maar leuke dingen doen, en over Roemer of Samsom zal ik het maar helemaal niet hebben wat die daarnaast allemaal nog meer voor onzinige eisen gaan stellen. 

   

  Voorlopig moet de VVD in de campagne trouwens gewoon ff niets doen, laten Wilders en zijn linkse maatjes Samsom en Roemer voorlopig maar bekvechten. Na de zomervakantie is iedereen dat toch allemaal weer vergeten, dan gaat het gewoon weer over de economie en dat is altijd een homerun voor Rutte. Heel misschien zijn er dan zelfs PVV’ers die van hun Eurofobie afkomen als ze in een Europees land op vakantie zijn geweest. In ieder geval tijd zat om uit te leggen dat Kunduz niet het VVD programma is, maar dat er na het overlopen van Wilders helaas weinig anders op zit voor rechts Nederland. Je moet nooit te vroeg met de eindsprint beginnen.

 11. Rolandus

  Joshua stelt het mijn inziens iets te gemakkelijk voor en iets te veel met een VVD bril. Tuurlijk is het waardeloze kunduz akkoord een heel erg slechte beurt van de VVD. Het grootste probleem voor de VVD is echter niet dit akkoord, maar de geloofwaardigheid van lijsttrekker Rutte. Hij heeft de afgelopen 2 jaar elke verkiezingsbelofte gebroken. Als ik hem, nadat het esm erdoor heen is gejaagd, opeens stoere veto taal over Eurobonds hoor bezigen weet ik genoeg. Die gaat straks na enkele in brussel gecomponeerde doemscenario’s als eerste door de plomp. Zonder wisselgeld uiteraard. Helaas VVD, maar daden spreken meer voor zich dan (verkiezings)woorden.

 12. PJ

  Ze gaan nog steeds de btw- verhoging en de straf op werken doorvoeren. Praatjes vullen geen gaatjes.

 13. beppie

  Dat zal nog moeilijk worden als de VVD aan de 3% wil vasthouden. Ollie lijkt niet zo tevreden te zijn over het Kunduzakkoord. Kan Rutte en Blok Brussel weerstaan?

  http://www.elsevier.nl/web/Opinie/Brussels-Blog/339828/Brussel-velt-streng-oordeel-over-Nederland.htm

 14. Caroline

  Wat de VVD wil is uiteraard wat de VVD gedaan heeft. Lastenverzwaren en werken bestraffen en vooral zelf geen cent minder uitgeven. Want wat je wilt is (vrij naar Schopenhauer) niet wat je zegt te willen, maar wat je doet.

   

  Voorbeeld: iemand die een stuk grond in Zoetermeer koopt, en zegt dat hij zou graag in Amsterdam zou willen wonen. Wilde diegene dat echt, dan had hij zijn geld besteed om in Amsterdam aan woonruimte te komen, ergo: hij wilde niet naar Amsterdam, maar naar Zoetermeer. Dat hij daarbij graag denkt dat hij liever in Amsterdam zou willen wonen, doet aan het feit dat hij dat bewijsbaar niet wil, niet af.

   

  Kortom, wat de VVD voorstaat, dat is (vrij naar Thorbecke) gebleken uit de daden van de VVD. Zie je daar wat in, stem VVD, zie je daar niets in: doe het niet. 

 15. Hugo

  Heeft iemand het nieuwe verkiezingsprogramma van de VVD voor mij?….. ach, laat ook maar

 16. arno

  toch nodig hebben want de PVV alleen zal het ook niet worden. Het mooiste zou zijn PVV en vvd. Geen sp, pvda, cda, d666, groenlinks en cu erbij. Hooguit de sgp als completerende partij.

   

  Dan moet de PVV dus wel de grootste zijn en dus de vvd dwingen de rechtse koers die ze altijd zeggen te willen erdoor trekken.

 17. euhater

  want die valt in het niet bij het er door heen jassen van het esm-gedrocht !

   

  vvd… u bent een nsb gebleken, daar verandert draaien niets aan !

   

  vvd mag wat mij betreft wel mee-regeren onder pvv, mits flink onder de knoet van geert !

   

  want ik zie geen andere mogelijkheden als coalitie pvv-vvd, mits vvd flink er onder gehouden wordt !

   

  groetjes

 18. beppie

  @antonB: Waar haal je vandaan dat Wilders ook alleen maar wil potverteren? Die heeft duidelijk aangegeven dat er meer aan de kant van de overheid bezuinigd, dus minder uitgegeven moet worden. Linkse hobby’s, achterlijke subsidies terugdringen, overbodige bureaucratie, minder managers (inproductieve) en minder aan EU, en heel belangrijk, minder vreemde meeëters.

   

  Ook bij Wilders zal bezuinigd worden. Het ligt er maar aan waar je de accenten legt.

 19. Gielah

  Tegenwoordig hoeft hetgeen bepaalde mensen schrijven

  a. niet waar te zijn

  b. niet beargumenteerd te worden

  Het gaat er alleen maar om dat dezelfde leugens en variaties daarop voortdúrend herhaald en uitgedragen worden.

   

  Goebbels vond dat inderdaad een goed werkende strategie.

  Hele volksstammen begonnen die leugens, omdat zij die steeds maar hoorden, te geloven en te herhalen.

  Op DDS werken ze echter niet.

  Er zijn er hier téveel die wél de waarheid kennen.

   

  Misschien moeten we maar blij zijn dat Anton en nog wat ander vergelijkbaar spul deze praatjes niet op joop.nl aan het verkopen zijn.

  Daar vallen ze waarschijnlijk als Gods Woord in een ouderling…. terwijl ze hier uitdoven als rotjes op een kletsnatte straat en nauwelijks impact hebben.    

 20. Piet Klont

  Blok, met zijn pokerface: ‘Je moet de kiezer serieus nemen’. Nee toch…’t is niet wááár joh! Zomaar opeens!!!

 21. Piet Klont

  Als de VVD zo graag wil snijden, laten ze dan eerst in eigen vlees snijden en het gezwel Rutte verwijderen dus.  Goedaardig of kwaadaardig, het is een gezwel en het moet er uit. Niet dat de VVD dan opeens genezen is, het is in elk geval het begin van een zeer langdurig herstelproces.

  En dat zogenaamde debat tussen Zwamsom en Blok aan ’t been? Toe nou….Je kunt net zo goed een haas met een konijn laten debatteren over het verdelen van een aantal worteltjes.

   

 22. Johan T

  De uitspraak van Blok voelde niet als een bevrijding, maar als een nieuwe leugen. En ik begrijp hieruit dat de handtekening van Rutte onder het Kunduzakkoord niets waard is? Wanneer is zijn handtekening dan wel wat waard?

 23. Linkse Internetcrimineel

  Kunduz/lente/Brussel/DDSII/VVD akkoord doodverklaren? En dan noemen ze de PVV onbetrouwbaar?

   

  Ik heb al vaak zat gezegd wat de VVD zou kunnen doen om de boel te redden (Rutte weg, links uitsluiten, vol over rechts). Maar dat was in de veronderstelling dat de VVD voor financiele degelijkheid, kleinere overheid (=bezuinigen) en zo meer zou staan. Dat is echter niet het geval.

   

  Dit is het VVD beleid. We hebben het gezien in de afgelopen twee jaar, waar de PVV er geen een bezuiniging door heeft gekregen. We hebben het gezien met het Kunduz/lente/Brussel/DDSII/VVD akkoord.  We hebben het gezien met het EMS. Er komt een moment dat je niet iemand anders de schuld kunt geven.

   

  Ik wilde in eerste instantie best nog geloven dat het CDA een hoop tegenhield, en ook de PVV zal wel eens dwars gelegen hebben.

   

  De VVD is gewoon een eurofiele populistische baantjesmachine geworden, alsof we er daar nog niet genoeg van hadden.

 24. Jepe

  Zowel met het (door Wilders verworpen) Catshuis akkoord als het latere Kunduz akkoord, liet de VVD zien dat ze eigenlijk geen liberale partij meer is. Want vergeet niet: ook het Catshuis ‘ akkoord’  bleef grotendeels af van de bodemloze put van ontwikkelingssamenwerking, klimaatsubsidies, de hele zieligheidsindustrie en de publieke omroep.

   

  En dan paar dagen geleden ook nog met de gehele fractie VOOR het ESM stemmen?

   

  Toedeledokie VVD

 25. ik denk dat

  Kijk dat is nu typisch de VVD onder het leiderschap van Rutte. 180graden draaien, je kunt er niet meer van opaan wat hij zegt. Totaal onbetrouwbaar.

  Ik test liever de partij van Geert .

 26. Bout de Poutre

  Ik heb het gevoel dat 12 september 12 nog heel ver weg is. Zover weg dat een gedeelte van het wankele zuiden van Europa wel eens omgevallen zou kunnen zijn. En wat er dan staat te gebeuren heeft geen precedent. Zelfs onze deskundige over links met de naam AntonB zal daar weinig zinnigs over kunnen zeggen. Het lijkt mij evenwel duidelijk dat de zalvende pro europa partijen evenals bepaalde, wolken pro-eu meel uitblazende, partijleiders dan in een situatie komen te verkeren vergelijkbaar met die waarin bepaalde partijen en politici zich na de dood van de heer Fortuyn bevonden. Met diarree in de broek gevlucht, onderwijl roepend om de beveiliging die Pim Fortuyn kennelijk niet waard was! 

  Het politieke landschap wordt dan geheel opnieuw ingericht. AntonB babbelt zijn zo zekere meningen wat te vroeg het www op, lijkt mij. Ik wacht komende 4 weken eerst maar eens af. Het ESM zou dan al leeg kunnen zijn en de eis ligt dan op tafel dat de Nederlandse bevolking de volgende 100 miljard binnen 7 dagen over moet maken. Geen veto, want noodgeval!

  Benieuwd naar de postings van ons aller AntonB inzake de Kunduz coalitie in die situatie.

 27. shrimpocat

  Ik weet allang wat er in dat verkiezingsprogramma staat, Joshua.

  En jij weet dat ook wel.

 28. CDlogo

  Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.

  Ik denk niet dat het vertrouwen in de VVD te voet  voor 12 sept. kan terugkeren na het Kunduz debacle.

   

 29. tipo

  Stef Blok wil dus verder met de PVV en SP in 1 coalitie. Op naar een kleinere, zuinigere en nog enigszins sociale overheid zonder franje, belastingverhogingen of Euro. Of begrijp ik het verkeerd?

   

   

 30. Elvi

  Joshua….

   

   

  VVD heeft zijn handtekening gezet onder dat akkoord!

   

  Stel er komt een links gruwelkabinet na de verkiezingen, kan de VVD dan zeggen dat die handtekening ongeldig was?

   

  Dream on!

 31. Hannibal

  Daar zeggen we wat. Het programma waar de VVD mee komt zal direct en genadeloos naast het Kunduz-akkoord worden gelegd, dat immers nog moet worden uitgevoerd, ook dank zij de handtekening van de VVD. Dat probleem zitten meer partijen mee vanzelfsprekend, maar toch vooral CDA en VVD.

   

  De rest van het Kunduz-roedel zal zich ongetwijfeld verstoppen met een beroep op voortbouwen op de Catshuisakkoorden, en te weingi tijd daadwerkelijk iets te maken dat meer in overeenstemming was met de eigen wensen.

   

  Nochthans zal de premier direct na de verkiezingen, (en daardoor onvermijdelijk in de aanloop er naar toe) in de Kamer en op Prinsjesdag ditzelfde vermaledijde akkoord met verve dienen te verdedigen. Want wat hij ook zegt: het kabinet heeft dit akkoord tot haar beleid gemaakt, dat op de Derde dinsdag zal worden gepresenteerd. Nadat het land op de Tweede woensdag naar de stembus is geweest. Hoe gaat Rutte dat oplossen? De koningin vragen toch vooral te mompelen en te slissen bij cruciale passages?

   

  Ook wie afstand neemt en het niet verdedigt, dient er na de gezette handtekening op voorbereid te zijn, dat iedereen zal beseffen dat het desondanks door de Kamer geloodst gaat worden.

   

  Tenzij de verkiezingen dus desastreus uitpakken voor het Kunduzkwintet. De spagaat van VVD en CDA zal de komende tijd steeds verder worden uitgemolken, en iedere kiezer heeft gratis de kans het akkoord weg te stemmen. Dan beweren dat je eigenlijk iets anders wilde zal weinigen overtuigen.

 32. Johnathan

  De VVD gaat dezelfde fout maken die het CDA 2 jaar geleden maakte. Niet alleen door de razendsnelle, ondemocratische aanwijzing van de lijsttrekker aka Ministerpresident Mark Rutte. Maar ook door met een kieslijst te komen, waarop bij de eerste 20 namen geen nieuweling voorkomt.
  Maar waarop wel mensen op een hoge positie staan, die in het kabinet opzichtig hebben gefaald danwel onzichtbaar zijn gebleven. Als daar zijn Edith ‘huilebalk’ Schippers, Halbe(zool) Zijlstra en Frans ‘wie, zegt u?’ Weekers.

 33. Robbert L.

  Geen woorden maar daden.

  De daden tellen. Op de daden rekenen we politici af.

   

  VVD is zoals bewezen, veel linkse daden en achteraf, geschrokken rechtse woorden.

  Die kosten niets.

   

  Ik zeg het Hugo na: ik weet wie in niet moet stemmen 12 september!

   

 34. louis-portugal

  Voor mij is de VVD bij de kiesmogelijkheden de meest onbetrouwbare geworden.

  De votige beloften van Rutte.

  Geen geld naar Griekenland en

  Geen windmolens meer.

  Heeft hij gebroken en nu maakt hij een akkoord met links waar hij dus niet achterstaat.

  Een volksverlakker dus.

 35. Jepe

  Op 17 november 2008 lanceerde Mark Rutte het pamflet Groen Rechts.

  En nu, in 2012 heeft ie al heel wat bereikt:

   

  – de windmolensubsidies onaangetast

  – de forens uit de auto gepest

  – zonnepanelen in lage BTW tarief

   

  Ja, Rutte weet wat z’n kiezers belangrijk vinden (not)!

   

 36. Raaf

  Stem op de VVD, stem op Jolande Sap en Guy Verhofstadt !! Meeeeeeer belastingen, meeer geld naar Brussel, meeeeeer windmolens, meeeeeeeer overheid, meeeeeeeeer ontwikkelingshulp, meeeeeeeer subsidie-gekte, meeeeeer Alexander Pechtold ! Wilt U de democratie begraven ? Dat kan. Stem op de VVD !!

 37. Johnathan

  De totale paniek is bij de VVD uitgebroken. Ongetwijfeld versterkt door de peilingen van De Hond van zondag jl. waarin PVV weer groter is dan de VVD.

  Het is ook nogal wat, die woorden van Stef Blok (wat een kille uitstraling heeft die man toch): Het akkoord waar jouw eigen Minister-President zijn handtekening onder heeft gezet, wordt na 1 maand al bij het grof vuil gezet.

  Ik schreef het weken terug al: De VVD gaat spijt krijgen bij de overhaaste aanwijzing van Mark Rutte als lijsttrekker. Rutte heeft geen positie meer, alles in het Kunduz-akkoord is zowat tegenstrijdig met het VVD-verkiezingsprogramma. Dat wordt dus vrij prijsschieten voor alle partijen, van rechts tot links.

 38. Dirk Lager

  VVD natuurlijk , zoals alle opninieschrijvers alhier.

   

  Het lastige voor hen is dat ze met een o.h.a PVV bezoeker/reageerder te maken hebben.

   

  Rare situatie eigenlijk.

   

   

 39. toetssteen

 40. toetssteen

  Ehhhh

   

  “Ach ja, de VVD. De langst zittende minister van financiën
  gehad, vanaf de 2e wereldoorlog 38 jaar regering verantwoordelijk
  ( voor het gemak de laatste 30 jaar niet mee geteld)”

   

  U neemt gemakshalve wel erge ruime marges. Maar ja ik kan me goed voorstellen dat de graai in de pensioenpotten in die periode  u niet zo schikt.

  Ach het ging maar over peanuts.

 41. Hugo

  Leestip

   

  http://www.vvd.nl/nieuws/1810/buitengewone-tijden-vragen-om-buitengewone-maatregelen

   

  En dan bedoel ik de reacties onder het artikel he..

   

   

 42. ruud.w

  Ach ja, de VVD. De langst zittende minister van financiën
  gehad, vanaf de 2
  e wereldoorlog 38 jaar regering verantwoordelijk
  ( voor het gemak de laatste 30 jaar niet mee geteld)

  En het dan nog steeds hebben over het op orde brengen van
  landsfinanciën.
   VVD lachwekkend.

  Roemer zei het als eerste, houdbaarheid datum kunduzakkoord;
  verkiezingen 12-09-2012.

 43. mostranados

  tis niet genoeg .

  Zolang Rutte daar zit hoop ik dat de kiezer massal wegblijft

 44. Hugo

  Joshua, weet je al wat je wilt gaan stemmen op 12 september?

   

  Ik wel..

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.