Onschuldige slachtoffers horen bij oorlog

De waarheid is hard. 

Daar gaan we weer:

Acht Afghaanse burgers zijn zaterdagavond gedood door een luchtaanval van de NAVO. Die beschuldiging hebben de Afghaanse autoriteiten zondag uitgesproken. De NAVO geeft toe in de oostelijke provincie Paktia een bombardement te hebben uitgevoerd en heeft een onderzoek ingesteld.

We hoeven onszelf maar één vraag te stellen: was het de bedoeling om deze burgers te doden, of probeerde men burgerdoden te voorkomen en ging dat tragisch genoeg niet helemaal goed?

In het geval van de NAVO geldt natuurlijk dat het een ongeluk is. Dit in tegenstelling tot de situatie in Syrië, waar ene Bashar al Assad onschuldige mensen bewust massaal afslacht.

Laten we het de NAVO dus niet al te lastig maken. De bedoeling is goed. Het is vervelend – heel erg vervelend – dat deze burgers om het leven zijn gekomen bij recente gevechten, maar helaas is het niet anders: er is nog altijd een oorlog gaande.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

10 reacties

 1. sprx

  Ik snap trouwens niet wat al die landen bovenop onze lithium en olie doen.

 2. Raaf

  Blijft frappant. In Libië fungeerde de Navo als de carpet bombing luchtvloot van El-Qaida terwijl ze in Afghanistan juist deze moordzuchtige clique naar de 70 Olijke Maagden proberen te bombarderen. Snapt U het nog ?

  Overigens zal het voor de onschuldigen weinig uitmaken of ze door de El-Qaida-steunende-Navo uiteen worden tgereten of door de El Qaida-bekampende-Navo aan gruzzlementen worden geknald. De Navo heeft -althans voor mij- haar legitimiteit verloren. Eigenlijk al in Servië toen ze fungeerde als de luchvloot voor islamitische lbanese roverbendes, maar de recente moordpartijen door hen aangericht onder de Christenen in de Ivoorkust en de Libiërs die geen sharia-staat voorstonden, is mijn waardering voor deze immorele club gedaald tot ver onder het nulpunt.   

 3. Oscar

  Ja, Libië, nog zo’n vreselijke oorlogsmisdaad. Ik heb toen geen enkele actiegroep gehoord. Zelfs extreem-linkse groepering die 9 jaar geleden nog schreeuwden “who let the bombs out….Bush Bush Bush” deden het zwijgen er toe. De linksmensen zullen er wel geen belang bij hebben. Of hun verliefdheid op Obama begint pathologische trekjes te krijgen. Wie weet. 

   

  En ook wat voor rechts door gaat zweeg. Want die zijn immers pro-NAVO. De NAVO is niets anders dan een kartel van agressieve agressiemonopolisten.

 4. Karl Kraut

  “De bedoeling is goed.”

   

  – De weg naar de hel is geplaveid met goede bedoelingen.

 5. Oscar

  @ Karl Kraut,

   

  Inderdaad. Ik geloof dat de veel socialisten aanvankelijk ook goede bedoelingen hebben. 

 6. Beukman

   

  “De bedoeling is goed. Het is vervelend – heel erg vervelend – dat deze burgers om het leven zijn gekomen bij recente gevechten, maar helaas is het niet anders: er is nog altijd een oorlog gaande.”

  De perceptie van een groeiend aantal Afghanen is dat er inderdaad een oorlog gaande is, en wel tegen de Afghanen. Waarom denken ze dat? Omdat dit in de praktijk zo is. En dat komt weer omdat NAVO/VS niets begrijpen van de complexe sociaal/cultureel/historische werkelijkheid van dit land. In 2001 zouden ze de Taliban wel eventjes gaan verjagen, waarna “het” volk als vanzelf met vlaggetjes langs de weg zou staan om de bevrijders te verwelkomen. Vervolgens zouden die gemene krijgsheren even aan de kant worden gezet en zou de democratie weldra bloeien.

  De werkelijkheid is wat minder zwart-wit dan Bush cs haar destijds voorstelden. Zoals mensen die er meer verstand van hebben destijds al voorspelden, is de Taliban niet uit te roeien, sterker nog: het is niet eens geheel duidelijk wie dat precies zijn, “de Taliban”, daar de naam nimmer wettig is gedeponeerd, zal je zelfs zaken met ze moeten doen als je in dat land wat wil bereiken, en blijken die wrede en corrupte krijgsheren vaak het minste van een aantal kwaden, ook tegen locale overlast van de Taliban. Althans in de ogen van de Geallieerden, want plaatselijk verkiest men de Taliban (law and order) boven de willekeur en corruptie van een krijgsheer.

  Er is kortom heel weinig bereikt het afgelopen decennium, en als wij daar straks zijn opgehoepeld, zou het zomaar kunnen dat alles weer wordt zoals het voor 2001 al was.

  Dus hoezo “de bedoeling is goed”? Laat me niet lachen. Iedere Afghaan kan jou vertellen dat je met goede bedoelingen nog geen pot pindakaas kan kopen.

 7. Oscar

  Heel makkelijk om te spreken van ‘collateral damage’ als je per abuis non-belligerenten de dood in jaagt. Als iemand bij het uitschakelen van een crimineel mijn dierbaren zou doden, dan zou diegene moeten boeten. Ik begrijp dat het moeilijker is om ‘collateral damage’ te vermijden als burgers als menselijk schild worden gebruikt, maar dat doet niets af aan het feit dat oorlogsvoerenden verantwoordelijkheid dienen te dragen voor de schade die zij aanrichten. 

 8. Caroline

  ‘Grappig’ dat Van der Galien het elders heeft over 4 NAVO soldaten die ‘vermoord’ zouden zijn. Hé, hoe zit dat?

   

  En NAVO soldaten die mensen vermoorden, ‘dat is natuurlijk een ongeluk’? Onbegrijpelijke gedachtengang, tenzij je weinig anders tussen de oren hebt dan ‘your masters voice’.

   

  En dan dat afslachten in Syrië. Dat is dan weer ‘massaal afslachten’ niet? Als al eens nagedacht mocht worden over het hoe en waarom (en vooral wie) van die zogenaamde opstand daar, dan blijkt het in ieder geval niet uit de artikelen op deze site. En de wapens, hoe komen al die verdraaide arme lui die niets anders rest dan opstand, toch iedere keer weer aan al die wapens? Mij lijken die per stuk een stuk duurder dan brood voor een week voor de hele stad zou zijn. Maar ach, laat maar.

 9. DWK

  Ik geloof nooit dat het
  goed is om jochies die de afdrukken van het potje nog op hun kont hebben staan,
  stukjes te laten schrijven over toestanden waarbij onbedoeld doden vallen.


  Maar ja met een baas die
  het toejuicht dat een voetbalkok onder de zoden wordt geploegd omdat z’n muil hem
  niet aanstaat, kunnen we hier natuurlijk niet anders verwachten.


  Reuze vervelend allemaal.

 10. Caroline

  In Afghanistan zijn de grootste dieven en boeven van de planeet doende om drugs te laten kweken, mensen te onderdrukken en vermoorden, lithium te stelen, pijpen te leggen en noem alles wat je aan misdaden kunt verzinnen maar op. Noem het op en het gebeurt daar. Moordpartijen op grote schaal, een lusthof voor sadisten, waarbij ik dan in de eerste plaats het onvoorstelbare gajes (meestal president of iets dergelijks genoemd) dat dit laat doen, op het oog heb.

   

  Oorlog? Waarom massale moordpartijen en mensenoffers niet noemen wat het zijn? Massamoord en massale mensenoffers, en degenen die er beter van worden (die mensen die gebruikelijk over de rode lopers gaan dus, en hun opdrachtgevers) die doen niet anders dan dat dat soort al sinds mensenheugenis doet. En wat ze hier doen, maar op een andere manier. Het zijn dezelfde mensen immers. En van zo iemand als de koningin (erg eenvoudig gebleven en sociaal enzo) ziet men wel de hoedjes, maar niet de aandelen in de olie-wapen-bankenwereld die haar op dat gebied een van de mededaders maken van misdaden die ze in haar jaarlijkse kerstvermanen steevast vergeet te noemen. Nee, vreemd vind ik het niet, dat ze zich in het gezelschap van de oude Zorreguita  prima op haar gemak voelt.

   

  Altijd dat zogenaamd redelijke gepraat over doden die nu eenmaal vallen, alsof dat niet gewoon moorden zijn, en soldaten (kennelijk schuldigen, dit in tegenstelling tot ‘onschuldige burgers’) die ook maar gewoon mensen zijn die alleen maar een uniform aangetrokken is om de indruk te wekken dat het geen mensen zijn, en dus wel dood geschoten mogen worden en dood mogen schieten.

   

  Ik heb me erg druk gemaakt om Libië, en er redelijk veel over geschreven op Artikel 7 (zie desgewenst daar), over de manier waarop het allemaal maar normaal geworden is, illegale moordpartijen aanrichten en tienduizenden mensen (die ons nooit iets hebben gedaan en ons nooit iets wilden doen) de dood en ellende injagen. Op de dag dat mocht blijken dat het officiële verhaal over de helicopter daar waar is, dan eet ik niet alleen mijn eigen hoed op, maar ook alle hoeden van de majesteit.

   

  Weg uit Afghanistan en laat die mensen met rust. Jammer van de megawinsten voor het gajes, maar dat zij dan maar een keertje zo. Aan al die drugs en drugswinsten hebben we immers niets, het enige wat dat ons oplevert is een tijd in de gevangenis als we zo gek zijn die spullen (ingevlogen door het US-leger, en verhandeld door de boeven die dat doen) te kopen.

   

  Wat een smerigheid? En dan nog vragen of het doden van onschuldigen te rechtvaardigen is of op de ‘koop’ toe te nemen? Domme vraag: het doden van onschuldigen is nu juist de bedoeling, want dode mensen protesteren niet en hun nabestaanden worden er zo bang en ongelukkig van dat ze ook nog eens makkelijker te bestelen zijn.

   

  Alle andere verhalen over de moorden en mensenoffers in Afghanistan zijn kletskoek. Idem uiterard Libië en Syrië en zoek al die landen maar uit die het ongeluk hebben zaken te hebben die het stelen waard zijn.

   

   

   

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.