Publieke omroepen hebben niets te zoeken op de online nieuwsmarkt

Ze verzieken de markt en bieden niets dat niet ook door commercielen geboden kan worden


We beginnen maar even met een full disclosure: deze site draait op advertentieinkomsten. Daarin onderscheiden we ons van de nieuwssites van de publieke omroepen; hun budgetten worden immers vrijwel volledig gegarandeerd door de belastingbetaler. Ze kunnen daardoor risicoloos de concurrentie met de commerciele online media aangaan. Diezelfde commerciele concurrentie loopt, door het enkele bestaan van de publieke sites, bovendien extra bezoekers en pageviews, en daardoor uiteindelijk ook extra inkomsten mis – tot €200 miljoen per jaar, volgens TMG-directeur Frank Volmer. Met dit model is dus van alles mis, zoals vertegenwoordigers van Telegraaf Media Groep, Nu.nl en de Volkskrant vandaag betoogden tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer:


Frank Volmer (directeur Telegraaf Media Nederland), Philippe Remarque (hoofdredacteur De Volkskrant) en Sander Stallinga (uitgever NU.nl) pleiten voor beperking van de activiteiten van de publieke omroep. (…) Volmer en Remarque zien met name de NOS als grote marktverstoorder. Later liet ook algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) Thomas Bruning zich kritisch uit over de online activiteiten van de omroep. Waar veel media proberen online verdienmodellen te ontwikkelen, vinden zij de website van de NOS, na NU.nl de grootste nieuwssite van Nederland, een bedreiging van dat proces.


Het is terecht kritiek. Met belastingcenten gefinancierde nieuwssites zijn overbodig en marktverstorend bovendien. Hoe eerder ze verdwijnen, hoe beter het is voor de vrije nieuwsgaring in ons land. In de huidige Tweede Kamer zijn de vrienden van de publieke omroep nog altijd in de meerderheid. Maar een motie om de online activiteiten van de publieke omroepen aan banden te leggen heeft inmiddels al wel steun van VVD, PVV en D66. In de peilingen van nu zijn die drie partijen al goed voor 65 zetels, en daar zit nog wel wat rek naar boven in. Met een beetje goeie wil worden we dus over een paar jaar eindelijk verlost van www.subsidiespons.nl en al die andere concurrentievervalsende nieuwssites.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

3 reacties

  1. Hugo

    Uiteindelijk bepaalt de markt wat een succes is en wat niet. Voor DDS zou ik best willen betalen als dat nodig mocht zijn.

  2. Linkse Internetcrimineel

    Dit geldt voor alles wat de publieke omroepen doen, niet alleen hun websites. Hoe denken de genoemde partijen daar over?

  3. MaartenBergen

    Zoiets noemen ze ook wel oneerlijke concurrentie.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.