Rutte zegt nee tegen eurobonds

Veto?


De premier verklaarde gisteravond “pertinent” tegen eurobonds als oplossing voor de eurocrisis te zijn:


Maar de Nederlandse regering blijft tegenstander: ,,Daarvoor zijn de verschillen in Europa veel en veel te groot tussen landen met een heel lage rente en die met een hoge rente”, stelde Rutte. ,,Wij zien eurobonds niet als het instrument om uit deze crisis te komen.”


Hoeveel deze uitspraak waard is, merken we komende woensdag. In een informele Europese topbijeenkomst zal dan onder andere over het Frans-Britse pleidooi voor invoering van eurobonds worden gesproken. Dan zullen we zien of pertinent voor Rutte hetzelfde betekent als permanent. 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

18 reacties

 1. Linkse Internetcrimineel

  Er komen weer verkiezingen aan, blijkbaar.

 2. P.S.

  Dit is een afleidingsmaneouvre om de ESM erdoor te krijgen.

 3. tipo

  Als er straks 134 miljard aan garanties op tafel ligt in het EFSF en ESM samen?

   

  Het leukste is, dat de rechter de formele wetgever binenkort doodleuk gaat
  zeggen dat het ESM helemaal niet mag, omdat artikel 125 VWEU dat
  verbiedt en de wijziging van artikel 136 VWEU die het permanente
  bail-out-mechanisme mogelijk moet maken, pas op 1 januari 2013 in erking
  treedt.

  En Arie Slob weet dat, want de CU heeft daar De Jager al meerdere
  malen op gewezen in debatten. Vandaar dat de CU tegen de ESM durft te stemmen.

 4. Hugo

  Als Merkel ja zegt dan volgt Rutte gewoon. Deze man moet met pek en veren het land uitgejaagd worden. Zelden zo’n draaikont als premier gezien. Walgelijke kerel.

 5. Raaf

  “Geen cent naar Griekenland” 

  -Mark Rutte, verkiezingen 2010-

 6. marienepien

  VVD baas VErhofstadt wil dolgraag Eurobonds dus ook hier zal de VVD gewoon mee instemmen helaas. Zie de Alde site waar de VVD samen met D66 in de fractie ziet.

 7. Chaosophia

  In deze zaak is maar een goed NEE, een NEE tegen Rutte.

 8. Ian

  We weten allemaal wat het “nee” van Rutte waard is. Rutte is het konijn in de leeuwenkooi. Als de leeuw begint te brullen valt Rutte verstijfd om van angst. Het merendeel van de G8 is vóór eurobonds. Merkel zit in de Obama-Cameron-Hollande-Barroso-tang en lacht nog slechts wie eine Bauerin mit Zahnschmerzen. Als Wolfgang Schäuble bovendien opvolger wil worden van de corrupte leugenaar Juncker, dan moeten ze niet zo moeilijk doen en heel wat toegeeflijker worden daar in Deutschland. De kiezers? Ach, das macht uns doch kein Flaus aus. EU gaat immers vóór democratie. Nee, ons Mark draait wel bij hoor, als tante Angela hem weer een worteltje voorhoudt.

 9. Obomov

  Ipv gezamenlijk geld lenen via eurobonds tegen een gemiddelde rente (vindt Rutte geen goed idee) krijgen we het ESM waar we nog wel kunnen lenen tegen een aantrekkelijke rente om die bedragen direct over te maken naar de overheden met een gat in hun begroting, wat uiteraard vrij snel consequenties zal hebben voor onze schulden positie en het rentepercentage waartegen we kunnen lenen (vindt Rutte wel een goed idee). 

   

  Het is inderdaad het beste als die hele politieke prutserbende, van lokaal tot supranationaal niveau, zichzelf financieel opblaast. Anders kom je er nooit vanaf. 

 10. nick

  In de achterkamertjes hebben Frankrijk en Duitsland weer eens een compromis gesloten waar een klein, in hun ogen duidelijk onmondig landje zoals Nederland maar mee moeten instemmen, of we nu willen of niet. 

  De nieuwe Franse president Francois Hollande gaat op de EU top vandaag dan ook pleiten voor de invoering van eurobonds, iets waar zijn voorganger nog op tegen was (2). Maar omdat ook Frankrijk steeds dringender om geld verlegen zit en Hollande veel minder wil besparen, wordt hongerig gekeken naar de miljarden uit Duitsland en Nederland, die samen met Finland steeds meer alleen komen te staan met hun verzet.

  Het ESM noodfonds fungeert feitelijk als voorloper van een toekomstige Europese regering, aangezien het ESM aan geen enkele democratisch controle is onderworpen en volledig onschendbaar is verklaard. Het ESM kan naar believen miljarden ‘pinnen’ in Nederland en Duitsland en dit naar eigen inzicht uitgeven in Griekenland, Spanje, Italië, Portugal en Frankrijk.

  PVV leider Geert Wilders probeert via een kort geding de Nederlandse instemming met het ESM tegen te houden. Ook de SP, de SGP, de PvdD en Hero Brinkman zijn tegen. Van de huidige regeringspartijen CDA en VVD kan zoals gebruikelijk worden verwacht dat zij hun verzet -voor zover dat niet doelbewust kunstmatig is- zullen opgeven. De PvdA zal zoals gewoonlijk voor de vorm protesteren, maar in werkelijkheid nooit de socialistische broeders in Brussel in de steek laten. Over de meest pro-Brusselse partij in Den Haag, D66, behoeft niets meer gezegd te worden.

  Van het Nederlandse volk hoeft gezien de opiniepeilingen -EU fanatisch ‘links’ staat op forse winst- geen tijdig inzicht verwacht te worden, waardoor we ons vrijwel zeker kunnen gaan opmaken voor eurobonds en daarmee het jaarlijks wegzuigen van miljarden euro’s uit de Nederlandse samenleving om bijvoorbeeld Francois Hollandes verkiezingsbelofte de Franse pensioenleeftijd weer te verlagen naar 60 jaar te kunnen betalen – en dat terwijl de pensioengrens in eigen land juist verhoogd moet worden. Bedenk echter: klagen mag straks alleen als u op 12 september duidelijk uw afkeuring heeft laten blijken.

  http://xandernieuws.punt.nl/?id=659695&r=1&tbl_archief=&

 11. R.M.Bras

  Jan Kees de Jager bleek net met een gesprek met Frits Wester voor een EUBonds te zijn maar nu even niet maar in de toekomst.

  De Politieke Unie is bijna een feit

  We begonnen met een gezamelijke munt de EURO de lijntjes waren gelegd

  Vervolgens kwam het Verdrag van Lissabon en de lijntjes werden verstevigt merkbaar op het gebied van Immigratie en asiel.

  Nu volgt de belangrijkste stap om alles vanuit de EU centraal te regelen en om vooral het EUROpact overeind te houden het ESM noodfonds

  In de nabije toekomst zal een EU minister van financieen volgen

  Daarna Immigratie en ASIEL

  Veiligheid

  enz

  Wij vanuit Nederland moeten dan met ons kabinet verantwoording afleggen.

  Dit alles is gedaan om toekomstige kabinetten met een PVV als grootste partij kansloos te laten.

  Je zag dit al aan een Gerard Schouw van D66 en een Tofik Dibi die de PVV elke keer weer verwezen naar de EU die ervoor zorg zou dragen dat PVV plannen niet zouden doorgaan.

  D66 en GL willen die hierboven genoemde Politieke Unie en lieten met hun reactie elke keer weer zien wat de echte Agenda is achter de hierboven genoemde zaken.

  EURO,Verdrag van Lissabon ,ESM en een volledige integratie van de EU in ons land en het resultaat is een Politieke Unie die niet democratisch gekozen is maar gefaciliteerd is door Volksvertegenwoordigers van het CDA,VVD,D66,PVDA,GL.Volksvertegenwoordigers die deze plannen niet voorleggen omdat ze weten dat de NL burger ze zal afschieten. De Europese Grondwet heeft dit bewezen en daarna durfde ze het niet meer aan.

   

 12. sprx

  Rubberen ruggengraat helpt niet.

 13. Caroline

  Een nieuw campagnelied?

   

  http://www.youtube.com/watch?v=9cwOg9opkDs

 14. Jos

  Rutte heeft samen met De JAger in de afgelopen jaren wel vaker “nee” gezegd, bijv. met betrekking tot die eindeloze steun aan Griekenland, waarna het altijd toch een “ja” werd, zij het onder voorwaarden die dan ikn een later stadium boterzacht bleken te zijn.

  Een stellig “nee” van Rutte is inmiddels ongeloofwaardig. Dit kan anders zijn als Duitsland ook ferm “nee” blijft zeggen, maar zelfs dat is niet zeker meer.

 15. marienepien

  VVD baas VErhofstadt wil dolgraag Eurobonds dus ook hier zal de VVD gewoon mee instemmen helaas. Zie de Alde site waar de VVD samen met D66 in de fractie ziet.

 16. Bas

  Tegen is wel begrijpelijk. Bij uitgifte verdubbelt de rente. Dat gaat grond en bakstenen kosten terug brengen naar de echte prijs. Met als pluspunt de 4% winst op vermogen. De vriendelijke bank geeft 6. Dat is 2 pure winst. Een droom word werkelijkheid.

 17. antonius

  Rutte en NEE zeggen ? Haha dat hebben we al eens vaker gehoord .
  Behalve zijn rug begint ook zijn geheugen slechter te worden blijkbaar .

 18. cmsuijkerbuijk

  Het pakje boter wordt alvast een beetje in de zon gelegd, zodat het tegen woensdacht “zachtkens” gesmolten is. Die houdt écht zijn rug niet recht.

  Hij is al bang voor de Kontneuqbende, dus dan doet hij het voor déze club helemaal in zijn broek!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.