Samsom wil “dood vermogen fiscaal afromen”

Ofwel: de economie kapotbelasten door “de welvarenden” aan te pakken.

Je ziet Diederik Samsom denken: wat Kunduz kan, dat kan ik beter. In een vraaggesprek met Elsevier schetst hij dan ook een programma waarbij links Nederland zijn vingers zal aflikken:

PvdA-leider Diederik Samsom wil zelf premier worden en beschouwt de SP als een ‘prima’ regeringspartner. Hij wil de economie aanslingeren door het ‘dode vermogen’ van welvarende burgers fiscaal af te romen. (…) Over de beperking van de hypotheekrenteaftrek zegt de PvdA-leider dat ook de bestaande hypotheken moeten worden aangepakt en niet alleen de nieuw af te sluiten hypotheken,  zoals VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie overeenkwamen in hun ‘Lenteakkoord’. 

Knap gevonden natuurlijk, “fiscaal afromen”. Samsom heeft blijkbaar goed begrepen dat je in campagnetijd nooit hardop moet zeggen dat je belastingen wilt gaan verhogen, daar houden kiezers namelijk niet zo van. Met “dood vermogen” bedoelt de rode roofridder overigens verwerpelijke kapitalistische zaken als spaargeld en aandelen. Daar wil hij dus een lekkere hap uit nemen door die eens extra te gaan belasten. En dan uiteraard alleen bij “welvarende” burgers, want de PvdA is er voor iedereen, pardon: uitkeringstrekkers. Het doet denken aan die bekende uitspraak van Margaret Thatcher: “Hij lijkt het niet erg te vinden dat de armen armer worden, zolang de rijken maar niet rijker worden.” 

Overigens gaat deze maatregel natuurlijk precies niets opleveren. De sterkste schouders hebben immers doorgaans ook de beste belastingadviseurs. Nog voordat de maatregel door de Kamer is gejaagd, hebben ze hun middelen allang elders ondergebracht, ver buiten de greep van de Nederlandse Belastingdienst – hallo Brasschaat! Verkiezingstijdketelmuziek dus, bedoeld om SP-stemmers zand in de ogen te strooien. Na de verkiezingen gaat hij immers gewoon met CDA, VVD en D66 een coalitie vormen. 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

32 reacties

 1. DonnaDolce

  Ik dacht dat de tijd van de roofridders al héél ver achter ons lag , waande me in 2012, waarschijnlijk heb ik me gigantisch vergist. Ik zit in een nachtmerrie, de Middeleeuwen?, een tijd waarin je niet meer wilt vertoeven…………….helpppppp, wie maakt mij wakker….. ;-).

 2. J. School

  Wat wordt eigenlijk de ondergrens van dat ‘dood vermogen’: 20.000 euro, 30.000 euro? Wordt dat bedrag flexibel, of afhankelijk van de behoefte bij noodfondsen in noodsituaties? Wie zal het zeggen. 

 3. J. School

  Na het afpakken van zijn spaarcenten via de fiscus moet de consument toch blijven besteden, zijn hypotheek aflossen en de economie aanjagen. Dan kan de PvdA de verdiensten weer afromen en haar cliëntèle van uitkeringen voorzien. Lukt het niet, en worden er almaar meer mensen arm dan levert dit gewoon extra stemmen op. PvdA-logica in een notendop.

 4. Obomov

  Er zijn blijkbaar mensen die denken dat de SP met haar maximum inkomens een minder socialistisch beleid wil voeren dan de PvdA. Ook de ideologische basis van de SP staat okseldiep in het keynesianisme; en dan spreek ik de hoop uit dat het marxisme afgedaan heeft voor de SP, waar we allerminst zeker van kunnen zijn. Lord Keynes noemde sparen oppotten (hoarding) en vond dat dit bestreden moest worden. Ten eerste door de waarde van het ruilmiddel te verminderen via inflatie, maar ook een progressieve belastingheffing voor de topinkomens is goed mogelijk. Dat zal ze leren! 

   

  Sparen is echter een verstandige daad omdat de toekomst nu eenmaal onzeker is. Mensen sparen om tegenvallers op te kunnen vangen en/of investeringen te doen zodra ze een goede mogelijkheid zien. Dat mag niet van de ongeduldige meneer Keynes. Geld moet onmiddellijk uitgegeven worden, maakt niet uit waaraan, et voila: de doorgeschoten consumptiemaatschappij. Overigens zijn de programma ’s van de VVD, het CDA, en D66 eveneens op de leerstellingen van Keynes gebaseerd. Ook de VVD is van mening dat de overheid een actief investeringsbeleid moet voeren. De PVV heeft eigenlijk geen economisch programma. 

   

 5. shrimpocat

  Dood vermogen is wat je krijgt als je geld kapotbelast.

  Eerst inkomstenbelasting of erf/schenkbelasting, daarna vermogensbelasting, gevolgd door BTW en accijns. Dood moet het.

 6. Bes Tolen

  Diederik Samsom is blijkbaar een slecht mens met geheel in de stijl van extreem links de roof en uitroeiing als politieke prioriteit. Dat is geen uitvinding van Karl Marx, de hypocriet, die zich op alle hem mogelijke manieren van een goed leven voorzag.Dat is geen uitvinding van westerse kapitalisten, die in grote meerderheid zich aan de regels hielden. De roof en uitroeiing als politieke prioriteit, berust uitsluitend op de macht van de politiek in handen van criminelen en dat is al duizenden jaren op gezette tijden een terugkomend onheil. Nu juist door toedoen van het ideologisch pact dat politiek links verbindt met de (linkse) uitwassen van het christendom, van harte door de hoge kerkelijkheid en in het bijzonder Rome gesteund (de tactiek is daar uiteraard door de gewijzigde omstandigheden veranderd), het bestaan van de westerse mensen wordt ondermijnd.  

   

 7. Oscar

  Die reactie van 13:19 neem ik terug. Niet omdat ik niet zou vinden dat het landverraders zijn, maar puur omdat wel of geen landverraad mij geen zier interesseert. Het enige wat ik belangrijk vind is of arrogante staatslieden bereid zijn burgers met rust te laten of niet. 

 8. Jos

  “Dood vermogen”, is dat vermogen waarvoor mensen hard hebben gewerkt en wat ze opsparen om later ook in een beetje comfort te leven, of dat ze dat opsparen voor hun kinderen en kleinkinderen, of is het geld dat mensen van hun ouders en grootouders hebben gekregen of geërft?  Hoe haalt die Samson het in zijn hoofd om daaraan te komen. Wie bepaalt wat ‘dood vermogen’ is en wat je er als eigenaar mee mag doen?

 9. Piet Jollie

  Samsom bedoelt gewoon dat als je niet van de staat kan leven de PvdA je spaarcenten komt weghalen?

   

  Er zijn sommige mensen die meer als 40 jaar gewerkt hebben en slechts voor een heel klein gedeelte voor de AOW in aanmerking komen en er niet in geloofden om iets in een pensioenfonds te doen.

   

  Dus zelf een klein spaarpotje voor de ouwe dag bij elkaar gewerkt, gewoon zelfsupporting, van niemand afhankelijk, allemaal een vrije keuze voortkomend uit een wantrouwen in de overheid en de vriendjespolitiek van de pensioenfondsen. Niet onterecht zoals nu is gebleken!

   

  Als Samsom denkt dat die selfsupporting pensionada’s dat gewoon over zich heen laten komen maakt hij toch een denkfout en zal die groep ook Nederland verlaten en hun spaarcentjes ergens anders gaan uitgeven.

   

  Op enige mensenkennis heb ik de socialisten nog nooit kunnen betrappen.

   

 10. P.S.

  @Oscar, inderdaad, wat dat betreft kan ie zo in het rijtje Rutte, de Jager, Balkenende, Zalm, Lubbers, van Agt, Kok etc.

 11. Dirk-Jan van Baar

  Reden te meer voor CDA en VVD niet met de PvdA te gaan regeren en het met de SP te proberen.

 12. sprx

  Sinds het afschudden van de ideologische ballast door de sociaal democraten, zijn ze steeds ernstiger de weg kwijt.

  Wat overblijft is een parasitair socialisme ten behoeve van het lompen proletariaat.

 13. J. School

  Fantastisch ook voor de huizenmarkt. Klant aan hypotheekverstrekker: “Ik wil graag een lening”. Bank: “O, heeft u onderpand, vermogen of zo”? Klant: “Nee, maar vorig jaar nog wel. Mijn overheid houdt er buitenlandse banken zoals de uwe mee overeind, telt dat ook”?

 14. Rolandus

  Mede naar aanleiding van de niet aflatende stroom aan nieuwe belastingen, heb ik nog een aantal ideeën. Het spreekt vanzelf dat uitkeringstrekkers gecompenseerd worden en iedereen die iets voor zichzelf heeft opgebouwd extra belast wordt:

  Belasting op zuurstof
  Belasting voor op de stoep lopen
  Belasting voor het licht aan doen als het donker is (goed voor milieu!)
  Belasting op betaling per pin (makkelijk te automatiseren)
  Fietsbelasting
  Belasting op in de file staan
  Tolpoortjes voor elke stad
  Europese ingezetenen belasting
  Extra kwartje van Samson
  Belasting op kleine huisdieren (goudvis, cavia)

  De mogelijkheden zijn eindeloos.
  Hopelijk lezen Samson en Roemer deze website ook, want de mogelijkheden zijn eindeloos.

 15. ikwoudatiedereennadacht

  Laat Samson eerst maar eens keihard verkondigen dat hij al het geld van Bea en familie als bijzonder dood vermogen ziet. Zodra hij dat doet, en duidelijk maakt dat hij het geld en alle bezittingen die in de afgelopen eeuwen van de Nederlanders is ingepikt, gaat terugpakken van de Oranjes, heeft hij mijn zegen.

 16. Willem Doorsnee

  Het verklaart tevens waarom hij het wel ziet zitten om aan te pappen met de SP. Wat een eufimisme is dat “dood vermogen” fiscaal afromen. Het is met de PvdA altijd dezelfde modus operandi. Mensen die wat geld bij elkaar werken straffen en daarmee weer lekker Sinteklaas spelen (sorry Sint). Waarom nou nooit eens die mensen belonen? Laat mensen lekker zelf uitmaken wat ze met hun eigen centen doen. Kunnen ze veéél beter dan de roverheid.

 17. suitorg.B80

  Echt weer pvdA. Weer andermans geld opmaken!

 18. jan999999ud

  Bedankt voor je uiting van woede. Gelukkig ben ik niet de enige. Het is echt gewoon een laaghartige vorm van uitkleden tot de laatste cent. Potentieel roept hij op tot een bankrun want er rest niets anders dan onder de matras met je spaargeld.

   

  Eerder opperde de PvdA al het plan dat ze je zelf voor de verzorging op oudere leeftijd willen laten betalen. Linksom of rechtsom is me allang duidelijk at onze oude dag er erger uit gaat zien dan in de VS. Geen of heel laag pensioen maar ook nog niet eens meer de mogelijkheid zelf te sparen, iets waar in de VS de overheid in ieder geval nog af blijft.

 19. Paardestaart

  Altijd zitten die jaloerse heerszuchtige soosjalisten te mekkeren over mensenrechten, maar het eerste en belangrijkste mensenrecht, het eigendomsrecht, daar begrijpen ze niets van – dat beschouwen ze geloof ik als een delfstof, of als iets dat uit de hemel komt vallen..

   

  Sociaal-democraten of marxisten – het enige verschil is hun tactiek en hun aanpak eindigt altijd in slavernij of moord.

 20. Robbert L.

  Voor het eerst in mijn leven wordt ik buitengewoon agressief en potentieel geweldadig van deze ongelofelijke smerige vieze vuile linkse gouwdief.

  Erger dan 1000 roofbanken, erger dan alle dieven, oplichters en zakkenrollers bij elkaar zijn deze PvdA lijkenpikkers.

   

  Er is namelijk al heel erg veel belasting betaald over dat geld smeerlap.

   

  Zo, dat lucht op. Niet subtiel, niet erudiet, niet genuanceerd, maar even lekker afreageren.

   

  Excuses voor deze bijdrage onder elk niveau.

 21. Obomov

  Is er trouwens iemand die gelooft dat het bij 40 miljard gaat blijven? 

  In Ierland bleven die bedragen maar stijgen net zoals we dat bij Griekenland gezien hebben. Aangezien niemand weet of kan weten hoeveel de bailoutgangbang kan gaan kosten, is dit ook ons vooruitzicht. Je kunt niet zeggen dat we niet gewaarschuwd hebben. 

 22. BigLjohn

  Zoals ik al eens eerder schreef; Socialisten of Communisten zijn van hetzelfde laken een pak.

  Net zozeer, zoals er geen verschil bestaat tussen de zgn. gematigde Islam en de radicale Islam.

  Of ze nu Samson heten, Sap, of Roemer, ze proberen allemaal een gevaarlijke variant van het communisme in Nederland in te voeren wat in het oostblok en China destructief is gebleken. Een ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen volgens het gezegde. Laten er toch hier in Nederland nog talloze van zulke stomme rode ezels rondlopen, wiens enige doelstelling is; Nederland naar de verdoemenis te laten gaan ten faveure van hun eigen (communistische) partijbelangen en mannetjesmakerij.

 23. W.Frederik

  Wat is het verschil tussen Samson en Rutte ze gaan allebei uit van lastenverzwaringen .Het eerste kritische stuk over Rutte van de heer Livestro moet ik nog lezen .

 24. Happel

  Ter aanvulling:

   

  De PvdA had ” vriendschapsbanden met de DDR.

  Een ministerie met een ambtelijke top van 4 ambtenaren waarvan, 3 de juiste partijkaart hebben en dus lid zijn van de PvdA.

  De stadhuizen van met name de grote steden zijn overbevolkt met PvdA leden met de juiste partijkaart.

  De allochtonen stemmen – om de bekende reden, overwegend op de PvdA.

   

  Samsom voldoet aan alle bovenstaande eisen, dus daar zijn wij voorlopig nog niet af.

   

  PS. Samsom heeft dus kennelijk zélf geen “dood” vermogen, of het moet  “half dood” zijn.

 25. W.Frederik

  Overigens heeft die Samson meer een punt als Rutte ,als je er vanuit gaat dat de economie wordt aangejaagd door consumentenbestedingen .De “rijken” zullen niet meer of minder besteden na een procentje meer of minder inkomen .De maatregelen van de kunduz coalitie treffen vooral de middeninkomens en zullen wel degelijk van invloed zijn op de consumentenuitgaven .Nou pleit ik sowieso niet voor belasingverhogingen maar goed .

 26. Ron

  De VVD woordvoerder stelde gisteren in het debat over de ESM dat 40 miljard vuurgang nodig was om o.a. de spaartegoeden, ter waarde van 400 miljard, van de Nederlandse spaarder veilig te stellen. Gemiddeld heeft de Nederlander een spaarpotje van, afhankelijk van de bron Nubid of Amro, 5000 tot 30000 euro. Dat bedrag is ruim afgedekt door de garantieregeling  van de DNB. Mocht het kaartenhuis van de financiele instituten instorten dan worden de spaarders dus gecompenseerd met het goud in het bezit van de DNB, dan zien de burgers daar, van dat goud, ook nog eens iets terug.

 27. Rolandus

  Shit, ik ga weer opnieuw iets bedenken. Of zou alles al belast zijn?

  He, ik heb het. Geen nieuwe belastingen, gewoon verhogen!

 28. Caroline

  Roland, belasting op zuurstof (tenminste: op CO2, wat wij door ademen van die zuurstof maken) hebben we al. Belasting voor op de stoep lopen ook, en de lampen zijn ook al belast. De fietsbelasting wordt geind door de fietsendieven, de belasting voor het in de file staan heet wegenbelasting, terwijl de draaiende motor sowieso al een toppertje op belastinggebied is. Wonen in de stad (OZB) kost al van allerlei, en de gedachte dat je geen ingezetende belasting betaalt als Europeaan miskent het feit dat die begrotingsgelden toch ergens vandaan komen van de EU, ja uit belastingen dus. Samsom mag het kwartje van Kok hebben, en de aanschaf van een huisdier is belast en het onderhoud ook.

   

  Kortom, om nog iets te verzinnen wat niet belast is, is minder makkelijk dan je denkt.

 29. Oscar

  Samsom heeft geen verstand van economie. Spaargeld en aandelen is geen dood vermogen. Het is geld om investeringen mee te doen en aandelen is zelf een investering. Dat gaan belasten houdt in dat er minder kapitaal geaccumuleerd wordt en er minder investeringen worden gedaan. Het gevolg is een verzwakking van de burgers, een versterking van de staat en een verzwakking van de economie. Maar dat is bij de PVDA ook de bedoeling. Het gaat de PVDA immers om versterking van de staat, verzwakking van de burgers en het ten gronde richten van de economie. Hmmm…misschien heeft Samsom wel degelijk verstand van economie en doet hij het er gewoon om. Dom is hij niet, dus hij is mogelijk een heel erg slecht mens. Een sadistische bloedzuiger. Een gevaarlijke man hoe dan ook. 

 30. nick

  Een RODE ROOFRIDDER! Die houden we erin. 

  Samsom is het schoolvoorbeeld waar de PvdA nu voor staat, het verarmen van de bevolking, het weggeven van zeggenschap aan de EU, het belasten van iedereen die werkt voor zijn eigen onderhoud, het pamperen van “zielige” mensen en het in stand houden van nutteloze commisies en hoogbetaalde PvdA leden. 

  De man is een activist met hoog communistisch gehalte. Inderdaad, een heel gevaarlijke man. Hij zal net als Hollande, veel stemmen krijgen van de door hun, de socialisten, geimporteerde immigranten die hier zijn gekomen om op onze zak te teren. Daarom is deze man geen vertegenwoordiger van hardwerkende en spaarzame Nederlanders maar van de allergrootste allochtonen partij die ons land kent.

  Als je als echte Nederlander altijd op de arbeiders partij hebt gestemd en dat uit gewoonte nog steeds doet, dan hoop ik zeer dat deze mensen wakker worden en zien dat deze pvda een totaal andere partij is dan ze ooit dachten. Je moet er echt niet aan denken dat deze roofridder premier zou kunnen worden, onbestaanbaar!

 31. Oscar

  @ P.S.,

   

  Ja, in het rijtje Dries Mussert, Ruud Mussert, Wim Mussert, Jan-Peter Mussert, Mark Mussert, Onno Rost van Tonningen, Gerrit Rost van Tonningen, Wouter Rost van Tonningen en Jan-Kees Rost van Tonningen. Het is niet netjes om te gaan godwinnen, maar ik doe het lekker toch…..

 32. Matthijs

  Samson kan dan wel gestudeerd hebben, feitenkennis heeft hij niet.

  Als je werken lonend maakt, dan krijgt de economie een boom;

  Feiten: http://www.econlib.org/library/Enc/MarginalTaxRates.html

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.