GroenLinks geeft toe: "We zaten fout"

Geen categoriejun 26 2012, 16:30
Het GroenLinks-partijbestuur heeft fouten gemaakt tijdens de lijsttrekkersprocedure. Mooie boel dat het bestuur daar nu pas achter komt.
Iedereen met een klein beetje verstand van politiek en democratie wist dat GroenLinks grote fouten heeft gemaakt toen het in eerste instantie weigerde concurrent Tofik Dibi mee te laten doen aan een lijsttrekkerswedstrijd met fractievoorzitter Jolande Sap. Het lag er zo dik bovenop dat het partijbestuur uit alle macht probeerde Sap te beschermen, dat ik me afvraag of het beschermende gedrag van de partij niet juist veel meer schade heeft toegebracht aan lijsttrekker Sap dan uitdager Dibi ooit voor elkaar zou krijgen.
Er werd krampachtig vastgehouden aan de procedures toen Dibi zich kandidaat stelde en de kandidatencommissie bepaalde dat hij ongeschikt was voor het lijsttrekkerschap. Het partijbestuur wilde per se niet de "spelregels veranderen" tijdens het spel. Juist. Het bestuur stond dus als een man achter Sap en hield dat krampachtig vol. Het feit dat de media er bovenop doken, maakte het nog moeilijker voor het bestuur. Stelletje jankeballen. Uiteindelijk is er onder grote druk maar besloten een referendum te houden. Maar niet van harte dus.

"Alles overziend en overwegende, constateren we dat de gevolgde werkwijze en procedure tot veel (extra) publiciteit hebben geleid, gepaard gaande met veel interne en externe publiciteit", stelt het bestuur. "We hebben fouten gemaakt en ervan geleerd. We hadden onze overwegingen en het van de regels afwijkende besluit sneller en duidelijker naar partij en media moeten communiceren."

Bijzonder opmerkelijk dat het bestuur pas nu tot die conclusie komt, lang en breed nadat Sap officieel tot lijsttrekker is verkozen. Nu gebeurt dat wel vaker, dat evaluaties lekker laat verschijnen, zodat er niet veel ophef over kan ontstaan. Maar GroenLinks heeft nog wat goed te maken tegenover de leden en sympathisanten, want de partij lijkt te worden gehalveerd in september. Een beetje meer good will kan geen kwaad.
Aanstaande zaterdag congresseert GroenLinks, dus dan wordt er lekker vergaderd over het incompetente partijbestuur en het plan om een nieuw voorstel aan de leden voor te leggen om de kandidatenprocedure te veranderen, toch? Nee, natuurlijk niet. Dat onderdeel wordt over de verkiezingen heengetild, naar het voorjaarscongres in 2013. GroenLinks blijft een bange, in zichzelf gekeerde partij.
Terecht dat Dibi plaats 10 verkiest boven de nummer 2. Voor zo'n partij, die ook nog eens de helft van de eigen kandidatenlijst zit af te zeiken, zou ik, mocht ik (God verhoede!) een GroenLinkser zijn, me ook heel hard schamen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten