Tofik Dibi kan maar beter opkrassen

Geen categoriejun 27 2012, 10:15
Zonder enige schroom maakte de jonge GroenLinkser nu weer melding van het plegen van fraude.
Dibi zou op een IQ-test gesjoemeld hebben, daarover opgeschept hebben tegenover collega-GroenLinkser Ineke van Gent en vervolgens gemeld hebben op Twitter dat hij er "schijt" aan heeft dat hij zo kortzichtig is geweest alles in de openbaarheid te moeten melden. Het is de zoveelste blunder van Tofik Dibi in een nog zo'n korte tijd.
Ik begin zo langzamerhand er van overtuigd te raken dat Dibi een 'blunder van de week'-strategie heeft ontwikkeld. Telt u even mee? Eerst een onhandige lijsttrekkerscampagne met een domme slogan, vervolgens niet aan kunnen geven waar inhoudelijke verschillen met Jolande Sap precies liggen. Daarna kansloos verliezen van diezelfde Jolande Sap, haar schofferen door haar monsteroverwinning "Oost-Europees" te noemen, en last but not least een beetje bangig op plek 10 gaan staan, terwijl er eerder werd aangegeven 'running mate' te willen zijn.
Nu deze fraude (én er nog trots op ook) dus weer. Ik vraag me af wanneer er aan de stroom onhandige acties van Dibi eens een einde komt. 12 september wellicht? Want als "Wolfje" zo door blijft blunderen heeft de Kiesraad voor hem geen zetel in petto. Geen tien zetels voor GroenLinks, noch de +/- 16.000 voorkeursstemen voor een op eigen kracht behaalde zetel.
Wat we in feite nu wekelijks te zien krijgen is een man die gegokt heeft en verloren. Een man die hoogstwaarschijnlijk de hitserie Game of Thrones niet volgt, want dan had hij advies kunnen inwinnen bij het personage Cersei Lannister: "When you play the game of thrones, you win or you die. There is no middle ground."
In deze postmoderne samenleving is het gelukkig niet nodig om te sterven, maar dat Dibi er beter aan had gedaan gewoon de politiek te verlaten is evident. Hij heeft gegokt en verloren, en heeft momenteel de status van aangeschoten wild. Wat Dibi nu rest zijn een serie wanhoopsacties om toch maar in the picture te blijven. Een soort Hero Brinkman, maar dan van GroenLinks. Niemand die de man nog serieus neemt, niemand die hem nog ziet als de kroonprins onder koningin Jolande, een positie die de politicus tot een paar maanden geleden nog onbetwist innam.
Natuurlijk is al dit progressieve geklungel een feestje voor rechts, maar Dibi's optreden in de media vervult een mens inmiddels met plaatsvervangende schaamte. Hij is de vleesgeworden facepalm. Een excuus voor een politicus. Is het tijd om een ander ambt uit te zoeken wanneer je deze status bekleed? Me dunkt!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten