De euro stervende?

Gods molens malen langzaam, maar fijn, zo wil een oud Nederlands spreekwoord. En meer en meer lijkt dat ook van toepassing te zijn op de uitspraken van het Bundesverfassungsgericht – het Duitse Constitutionee Hof – in Karlsruhe.

Tijdens de laatste grote eurocrisis vorig jaar kondigde ECB-president Draghi een onbeperkt opkoop-programma (OMT) aan dat slechts in uiterste nood door de ECB zou worden ingezet. De financiële markten schrokken ervoor terug Draghi’s woorden in de praktijk te testen, en de rente op perifere staatsleningen is sindsdien gestadig gezakt. Hetgeen weinig meer verlichting heeft gebracht dan meer uitstel, dat de EU dacht te gaan gebruiken om een bankenunie op te tuigen.

Inderdaad maakt Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem sinds een week geruststellende geluiden, dat de Bankenunie zeer binnenkort al voor 80% tot 90% kan worden opgetuigd. Heel fijn, maar zoals altijd zit het venijn in de laatste 20%, en het heeft er alles van weg dat die laatste 20% er nooit komen zal. Er is domweg teveel oppositie tegen, er is evenmin voldoende geld om alle gaten binnen de Eurozone te kunnen stoppen, en veel van de oorspronkelijk aangekondigde maatregelen zijn afgezwakt of volledig verdwenen, om dat de donoren (i.e. de noordelijke staten en hun banken) beperkende elementen willen invoeren. Hoe logisch ook, het maakt dat de Bankenunie niet de panacee zal zijn waarvoor zij lang gehouden is. Of ons is voorgehouden, beter gezegd.

Het volkstoneel, de smoezen en de opvoering van streng kijkende EU-hotemetoten die de financiële markten met dreigementen in het gareel wisten te houden, staat echter op instorten. Dijsselbloem, Draghi en de Brusselse kliek worden in hun nakie te kijk gezet, want de nieuwe kleren van de keizer worden langzamerhand ietwat doorzichtig. Zó doorzichtig, dat iedereen zich af zal vragen hoe men er ooit in kon trappen. Dat de schuldenunie niet langer houdbaar is, begint meer en meer de communis opinio te worden.

Wie daar niet langer in wil trappen is de Duitse Bundesbank. Het is de Bundesbank al langere tijd een doorn in het oog dat de Duitse welvaart de financiële achtervanger van Europa is, en zij heeft alles in het werk gesteld om dat proces zoveel mogelijk af te remmen. Gisteravond lekten passages uit van een analyse die de Bundesbank zal aanbieden bij het Duitse Hof in Karlsruhe, en de citaten er uit liegen er niet om. Karlsruhe gaat binnenkort weer aan het werk met het reilen en zeilen van de ECB, en veel kans lijkt de ECB niet te maken. Een droge constatering van de Bundesbank:

Nach Ansicht der Bundesbank ist es nicht Aufgabe der EZB, ein Ausscheiden eines Landes aus dem Euro zu verhindern. „Die derzeitige Zusammensetzung der Währungsunion kann aber angesichts weiterhin souveräner Nationalstaaten nicht garantiert werden – jedenfalls nicht von der Notenbank.

Samenvattend:

The Bundesbank rejects potential sovereign bond purchases because they would constitute “targeted” acquisitions of securities of “worse credit standards” and increase risks for the central bank.

The Bundesbank says outright monetary transactions could undermine independence of central banks.

The Bundesbank doubts that strong conditionality will be imposed on countries in exchange for aid Bundesbank says the Greek experience “is reason for concern that the handling of conditionality within the framework of the OMT program, even in questionable cases, won’t protect against significant purchases and thereby against a redistribution of risks across the balance sheets of the Eurosystem”

The Bundesbank says diverging borrowing costs for companies in different countries  may reflect different fiscal risks of sovereig.

Dat binnenboord houden van alle soevereine staten van de Eurozone is nu precies wat de ECB de afgelopen drie jaar met kunst en vliegwerk heeft geprobeerd te bewerkstelligen. Steeds ongezondere constructies zijn aangebracht om te verhinderen dat lidstaten de Eurozone verlieten, en echt geholpen heeft het feitelijk niet. Dat was ook moeilijk geweest, omdat het de fundamentele problematiek achter de Eurozone niet aanpakte. Maar daarover hebben we het hier al voldoende gehad. De gehele analyse van de Bundesbank vindt u hier.

Wat zal het betekenen als het Bundesverfassungsgericht deze analyse in grote lijnen overneemt? Het komt er op neer dat de ECB van zijn tanden wordt ontdaan, en dat de komende weken de rente in de perifere landen weer sterk zal oplopen. Zonder die tandjes waarover de ECB zei te beschikken, zal zij zich niet kunnen verdedigen, en mogelijk zelfs ten onder gaan aan de gegeven toestemming voor de opname van ELA-gelden door Griekenland. Dat die nog steeds worden gehanteerd alsof zij risicovrij zijn, is een bom onder de financiële soliditeit van de ECB. Echter, een verandering hiervan is door de gekozen constructie vrijwel onmogelijk geworden. Als het Bundesverfassungsgericht hiertoe niettegenstaande die ELAgeld-constructie dwingt, is de euro zo goed als dood.

Toen tot de financiële markten doordrong wat de stellingname van de Bundesbank betekende, gingen gistermiddag op Wallstreet alle seinen op rood:

Het woord is in juni aan het Bundesverfassungsgericht. Met dit pleidooi van de Bundesbank op tafel, is het ook gezien tegen het licht van eerdere uitspraken van het BvG, moeilijk voorstelbaar dat het knip- en plakwerk van Draghi overeind blijft.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

12 reacties

 1. trias politica

  Minstens zo interssant is de vraag hoe de Duitse politiek hier op zal reageren. Dit is natuurlijk koren op de molen van de AfD. Als die partij enige omvang weet te bereiken, dan kan Merkel’s CDU straks niet om haar heen. Mooi excuus voor Merkel om af te rekenen met de euro en daarmee met de Franse hegemonie in Europa, zoals al eerder betoogd.

 2. P.S.

  Maar je kunt het ook zo uitleggen, dat er eerst een politieke unie moet komen voordat er een volledige monetaire unie kan ontstaan. Ik ben benieuwd wat er binnenkort uit de hoge-EU-hoed zal verschijnen. 

 3. Caroline

  Merkel is een rare communist. Dat ze de macht gegrepen heeft in een land met een spreekwoordelijk tüchtige bevolking, wil nog niet zeggen dat ze dat zelf ook is. Bovendien, opgegroeid in de DDR, dus van die hele opbouw en dat zwoegen van de  Westduitsers heeft ze weinig meegekregen, anders dan dat het vuile facisten waren en smerige kapitalisten.

   

  De DB zal wel even rommelen om Alternative for Deutschland de wind uit de zeilen te nemen.

 4. louis-portugal

  Ik sta er helemaal VERSTELD van dat de DB dit aanvraagt.

  Zou het idd. de manier van Merkel worden om uit de €uro te stappen????????????

  Aangezien, voor zover ik kan overzien, LOOPT die DB aan het handje van Merkel. .

  In mei 2010 gaf Axel Weber, toenmalig voorzitter van die bank, toestemming aan Draghi om landenschulden , een soort W.C.papier dus,op te kopen.

  Als hij dat toen niet gedaan had was de €uro allang ingestort.

  Zou Merkel nu gaan inzien dat het niks geholpen heeft maar alleen de schulden van de landen vergroot heeft en het risico en het bedrag  voor Duitsland om op te draaien voor een groot deel van die schulden iedere dag groter worden?????

 5. peperkorel89

   

   

     De euro is al geruime tijd dood,echter de grafrede is door de veroorzakers moeilijk

     uit te spreken. Gebruikelijk is het over de dode niets dan goed te oreren,maar deze

     overledene heeft zo”n belast verleden dat iets goeds op te merken onmogelijk is.

     Duitsland heeft in de euro-achterliggende jaren veel heel veel geld geinvesteerd in

     de EU als de sterkst noordelijke lidstaat ,Nederland volgde slaafs,althans de rechter

     vleugel deed dit,ten koste van lands welvaart tot aan de bedelstaf toe.Hopelijk worden

     we verlost van dit schandelijk beleid.Herhalende blijf ik van mening en deel dit met

     zoveel specialisten buiten het kabinet.” Onderhandel met Duitsland over de opzet van

     een lande uni.Duitsland staat op de wip, de banden met de EU op te zeggen Nederland

     kan Duitsland hierbij suport geven en hierna zullen sterke Noordelijke lidstaten volgen

     maar je eerst nieuwe verkiezingen ,want Rutte nog Samson zullen iets ondernemen,zij

     willen afwachten om overstap te maken naar Brussel,en wat er dan met ons land gebeurd

     zal hun worst zijn gelijk wat hun hedendaagse beleid voor de nederlandse burgers heeft

     veroorzaakt.

 6. François

  Interessant artikel. Ter aanvulling: volgens de Duitse financiënminister en Christen Democraat Wolfgang Schäuble zal het Bundesverfassungsgericht zwichten, anders zwaait er wat: “And their — and the constitutional court and the judges know, in German constitution, since the very beginning of — 1949 is — Germany want to be a member of a united Europe. It was in the very beginning of the Grundgesetz in ’49 already. And therefore we have a clear basis in our constitution to transfer sovereignty towards European institution. That’s not disputed by a constitutional court. (…) Otherwise, we should maybe have to change our constitution. Somebody we will do if needed.”

   

  En volgens dezelfde Wolfgang Schäuble is die Bankenunie al in kannen en kruiken: “What we are doing now is the next step, building a banking union — (audio break) — that is, we have already agreed on a single supervisory mechanisms because we need a strong and a European supervision of banks because our bankings work not only in the framework of one member state but — (inaudible) — we need a European mechanism and a European supervision. We have implemented — we will — and we will implement single supervisory mechanisms in the coming — in the coming weeks. It has been already decided.

   

  Citaten uit: Council on Foreign Relations, “A Conversation with Dr.Wolfgang Schaeuble,” April 19, 2013 http://www.cfr.org/germany/conversation-drwolfgang-schaeuble/p30505 video: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=w4JwVLIhzyU

   

 7. Altea-Hills

  Nederland let op Uw zaak !

  Want als Duitsland eruit stapt,dan moeten wij de hand van dat land goed vasthouden,en gelijk mee naar huis gaan.

  Ondanks Dijselbloem,want zo’n figuur zou instaat zijn om als een Socialist te denken dat hij met zijn companen het wel alleen kunnen.

  Maar houd er rekenig mee dat er bij de ECB een rekening ligt die normaal gesproken betaald zou moeten worden,en wie gaat dat dan doen?

 8. Peter Klein

  De bundesbank was toch boos geworden om het feit, dat ze gepasseerd kon worden, wordt, door de europese politici en de ECB, als het ging om financiële steun aan andere staten , waar ze vóór Draghi’s aanpassingen, wel altijd toestemming moest geven?

   

  Dus heeft ze nog lang gewacht met deze actie tegen het OMT staatsschulopkoop programma.

   

  En was het niet zo dat Frankrijk een soort stil, ‘Draghi’, open credietlijntje naar dat fonds had lopen?zodat van druk op frankrijk om iets aan haar economie te doen helemaal niks terechtkomt.?

   

  Ziet de Bundesbank de bui hangen?, ziet ze delen van de straat al natworden?, of heeft ze een plens water over zich gekregen als van een door een plas rijdende auto…?

 9. oudgediende

  Natuurlijk weet en wist men dat one size fits all niet klopte in de eurozone en EU. Het duivelse plan was de “convergence” het naar elkaar toegroeien en tenslotte samensmelten van de lidstaten door middel van stimuleringspakketten en regionale en landbouwsubsidies te bereiken en toendat niet lukte door simpelweg gels te laten stromen van  rijk naar arm als communnicerende vaten zodat tenslotte in alle lidstaten getzelfde niveau zou gelden. Voor een ideologische visie worden wij uitgeperst en onze economieën verwoest  .

   

 10. drnomad

  Iedere kritische EU volger en commentator heeft onderschat hoe ver de politiek wil gaan met slecht beleid om de Euro te redden.

  Stalin heeft ook de beroerde economie van de Sovjet Unie aangezwengeld, door iemand dood te schieten en zijn buurman hetzelfde lot te beloven als ie niet harder zou werken. Die methode heeft de economie met succes aan de praat te gekregen…

  De Euro’s in uw portomonnee en het brood dat u kocht bij de bakker bewijzen niets. Vraag het de Cyprioten, hoe ze de periode van gesloten banken hebben ervaren.

 11. Karl Kraut

  Gezien dat na alles wat er ondertussen Griekenland, Spanje en Cyprus gebeurd is, die landen echter toch nog steeds in de euro zitten, lijkt het me nogal inzichtelijk dat alle landen die nu in de euro zitten in de euro zullen blijven zitten. Als na alle ellende die de euro aangericht heeft de mensen er feitelijk toch niet vanaf blijkten te willen, dan weet je genoeg.

   

  De Bundesbank is louter één centrale bank versus al de andere in de euroregio. Ze kunnen beweren wat ze willen, maar mijn indruk na tig jaren is dat ze in de praktijk vooral een nederlagenstrategie volgen. Er worden wat afgesputterd, maar dat is P.R.

   

   

 12. Scooterhufter

  We zien nu al ruim drie jaar dergelijkse stukken van Honnibol opgesmukt met veel afkortingen en jargon uit de haute finance en verlucht met ingewikkelde statistieken, die allen verkondigden dat de €uro op sterven na door zou zijn. Echter,  mijn portemonnee zat vanochtend nog boordevol €uro’s en de bakker gaf me er brood voor en dat zal morgen zo zijn en over drie jaar nog. Kijken wat voor stukken Honnibol dan schrijft als blijkt at Barroso, Rompuy en Verhofstadt toch gelijk bleken te hebben met hun gehamer op munt-, bank- en politieke Unie!

   

  Nu even snel wat putjes babymelk kopen. De Chinezen gaan ons nog meer spekken dan ze al deden!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.