Full employment by 2010!

Dát was de belofte van de EU bobo’s tijdens de introductie van de euro. De munt die alle volkeren van Europa verbinden zou, die ons economische groei, welvaart en werkgelegenheid zou brengen. En kijk waar we nu staan in de eurozone en de EU: armoede, sociale ellende en een record werkloosheid! Het  kan verkeren…

Het is bijna niet te geloven dat er nog mensen zijn die durven te beweren dat de euro zo’n succesverhaal is geweest. De feiten liegen niet: half Europa gaat gebukt onder een knellende schuldenlast, structurele werkloosheid en ontwrichte samenlevingen. Vooral in vak Zuid loopt de werkloosheid sterk op, vooral onder de jeugd. Momenteel is 12 procent van de Europese beroepsbevolking werkloos, dat is één op de acht mensen, het hoogste niveau sinds de invoering van de gemeenschappelijke munt. Onder de jongeren tot 25 jaar is dat zelfs één op de vier! Dit kan natuurlijk niet zo doorgaan, temeer niet, daar er bij ongewijzigd beleid geen enkel vooruitzicht geboden kan worden aan de huidige generatie.

Maar niet alleen de jeugd is de klos, ook de oudere werknemer. Wie rond zijn vijf-en-veertigste werkloos wordt heeft vijf procent kans om een nieuwe baan te vinden. En dan zijn de vooruitzichten in Nederland nog relatief gunstig. Maar ook hier stijgt de werkloosheid snel. Uit cijfers van het CBS van afgelopen februari blijkt, dat het aantal werklozen gestaag toeneemt. Er waren in die maand 638 duizend mensen zonder baan, waarvan 138 duizend jongeren en 231 duizend 45 plussers. Het hoofdprobleem in Nederland ligt dus bij de 45 plussers. In dat licht bezien is het vandaag gepresenteerde plan van de FNV om jongeren dan maar de plaats in te laten nemen van 60 plussers wat merkwaardig. Nog los van de verschillen in kennis en ervaring, hebben die ouderen vaak nog een hypotheek af te lossen, studerende kinderen en andere hoge kosten. Dit is nu weer een typisch voorbeeld van ondoordacht en opportunistisch beleid, en al helemaal nu uit een studie van de Bundesbank blijkt, dat juist oudere werknemers minder geneigd zijn onverantwoorde risico’s te nemen. Misschien iets om over na te denken bij de nieuwe cao onderhandelingen in de bankensector…

En zoals altijd is de hoofdoorzaak voor de hand liggend. Door een kunstmatig gecreëerde muntunie, waarin landen hun economie niet kunnen herstellen door hun munt te devalueren en hun loon en prijsniveau aan te passen, teneinde concurrerend te worden ten opzichte van overschot landen, loopt alles vast.

De verschillen binnen de muntunie zijn daardoor vanzelfsprekend enorm. Zo ligt de werkloosheid in Duitsland op het bijzonder lage peil van 5,4 procent, terwijl in Spanje en Griekenland ruim 26 procent van de beroepsbevolking geen betaalde baan heeft. Het beeld van de jeugdwerkloosheid is in die landen nog afschrikwekkender: inmiddels zit bijna 60 procent van de Griekse en de Spaanse jeugd onvrijwillig zonder werk. In Duitsland bleef de jeugdwerkloosheid beperkt tot 7,7 procent, in Nederland is volgens de Europese definities 10,4 procent van de jongeren werkloos. Volgens de Nederlandse definitie was de jeugdwerkloosheid in februari 16,5 procent. Ik ben geneigd de Nederlandse definitie aan te houden, omdat ‘Europa’ alles mooier voorstelt dan het in werkelijkheid is.

En de vooruitzichtend zijn bepaald niet rooskleurig, integendeel. Volgens econoom Martin van Vliet van ING is de ommekeer op de Europese arbeidsmarkt nog lang niet in zicht:

“We kunnen hoogstens hopen dat de werkloosheid later dit jaar niet meer verder toeneemt.”

De understatement van het jaar tot nu toe. Uit cijfers over de Europese industrie van het onderzoeksbureau Markit, bleek dat herstel in die branche nog niet heeft ingezet. Sterker nog, ons land bijvoorbeeld noteert een tien maands laagterecord. De activiteit in de fabrieken in de gehele eurozone lag in maart ook opnieuw lager dan in de voorgaande maand. Die krimp deed zich niet alleen voor in ons land of de probleemlanden van de muntunie. Ook in Duitsland ging de industrie achteruit ten opzichte van februari, terwijl de al langer aanwezige stevige krimp van de Franse industrie aanhield. Voorwaar geen reden voor optimisme. Hoofdeconoom Chris Williamson van Markit:

“The Eurozone manufacturing sector looks likely to have acted as a drag on the economy in the first quarter, with an acceleration in the rate of decline in March raising the risk that the downturn may also intensify in the second quarter. The surveys paint a very disappointing picture across the region, with all countries either seeing sharper rates of decline or – in the cases of Germany and Ireland – sliding back into contraction. Companies reported that signs of stronger demand from markets such as Asia and the US were countered by a renewed weakening of demand within the euro area, in turn reflecting deteriorating business and consumer confidence. While in some respects it is reassuring to see that the events in Cyprus did not cause an immediate impact on business activity, with the final survey results even coming in slightly higher than the flash estimate, the concern is that the latest chapter in the region’s crisis will have hit demand further in April.”

Als zelfs de linkse econoom Paul Krugman stelt dat er sprake is van een ‘one-size-fits-none’ en zich hardop afvraagt of de Europese politieke elite wel in de gaten heeft dat er sprake is van een heus probleem, hoelang moet het dan nog duren voordat bij de Europese hoofdstroommedia de ogen open gaan en de EU sprookjes naar het Rijk der Fabelen worden verwezen? Hoelang?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

15 reacties

 1. trias politica

  Dank voor de link naar dat uitstekende artikel in Die Welt.

   

 2. redactie TrefPuntEU

  Hoelang?

   

  Zolang de Verhofstadts, Rampuynen, Barroso’s, Schulzes en Schäubles niet genadeloos met een harde trap onder hun volgevreten reedT het podium in Brussel afgetrapt worden en vervolgens het rode plein op een ezelskar worden rondgereden verandert er niks, en wordt ieder jaar de grens verlegd mbt de door deze clowns toegeeigende dictatuur.

   

  Maar wie zou dat durven.. ?! Immers die leden van deze zelfbedachte Carnavalsclub zijn onaantastbaar.

  Frustratie’s, kwaadheid, ellende, armoe, alles gratis, en iedereen slikt het.

   

  Dus ja…: Hoelang -NOG- ?

   

   

   

 3. oudgediende

  Natuurlijk hoor je niemand meer over de zegeningen van de euro. Het accent is verlegd naar de redding van de euro en de eurozone. Deze redding zal plaats vinden door meer centralisatie en overdracht macht aan Brussel. De bankenunie, gepaard aan een schuldenverdeling onder alle lidstaten, is een essentiële stap op deze weg, de weg naar de Verenigde Staten van Europa. Een andere weg bestaat niet.

   

  Dat is de essentie van de cathechismus van de EU religie.

   

  Het in en in trieste is dat onze regeringen en parlementen juichend en zonder enig besef van het risico de EU en de eurozone het mandaat hebben gegeven deze catastrophe voor elkaar te brengen. Niets positiefs is er uit voortgekomen, integendeel. Want het allertrieste is dat regeringen en parlementen, toen bleek dat het volkomen mis ging,  er daarna ook in hebben toegestemd dat de principes van de EU verloochend werden. Ja met hun intemming, want zij hebben zelf de verboden bailouts goedgekeurd, toegelaten dat de ECB haar mandaat eigenmachtig uitbreidde, het ESM goedgekeurd,  en daarna snel de verandering (directe steun aan de banken) toegestaan. Dat zij nu met tegenzin Cyprus met een bailin (nieuwe truk: grote spaarders pakken) en bailout van 10 miljard uit de brand helpen (en in een economische puinhoop achterlaten) is dan ook een godspe: ze hebben zelf de mogelijkheid geschapen.

  Met al die bailouts is er geen spatter verbeterd, integendeel, Griekenland kan zowat niet meer armer,  Spanje en Portugal hollen achteruit en eurozone en IMF bezweren de puinhoop door een aantrekkende economie en een einde van de recessie uit de hoge hoed te toveren. Elk trimester wordt dat wonder verder op de lange baan geschoven. Wie gelooft echt dat de lidstaten met nog steeds loeiend snel toenemende staatschulden en begrotinsgtekorten van ver boven de toch al noodlottige drie procent op wonderbaarlijke wijze dermate grote begrotingsoveschotten zullen krijgen dat in 2020 alles weer financiële koek en ei is?

  Terwijl de wereldeconomie langzaam uit de recessie schijnt te kruipen wordt  hij in de eurozone juist dieper. Hoe  zou dat nu toch komen?

   

  Dat er nog andere wegen dan verder doorgaan met centraliseren wat tot nu toe bewezen heeft niet te werken wordt als een idelologische onmogelijkheid gezien.   

  Dus gaan we door tot het einde.

 4. A3aan

  is er nog steeds een jeugdige politieke meerderheid die achter de Euro staat….-)

 5. robot

  Hoelang is een chinees, die werkt voor drie euro per uur. Dat is het loon waar onze kinderen voor moeten werken willen ze kunnen concurreren op de wereldmarkt. We zitten nu in de stilte voor de storm, je zou er een liedje over kunnen maken. ‘Zo stil….’

 6. Caroline

  Geen wonder dus ook, die Nobelprijs voor de Vrede, want toen het ‘van die welvaart’ duidelijk niet waar bleek, moest er een andere smoes worden verzonnen. Vrede dus maar. En volgend jaar dan toch maar oorlog?

   

  Vuile zwijnen zijn het, stelende varkens, en zolang we ze niet wegjagen, blijven ze hier.

 7. R. Hartman

  De EU zou leiden tot vrede, welvaart en stabiliteit

 8. louis-portugal

  Caroline, ik ben het niet altijd met jou eens maar zeer vaak.

  Vanavond 19,09 ben ik 100 % mee eens.

  Wat een stelletje boeven hebben we de ruimte gegeven om ons zo op te lichten.

 9. Eelco91

  EU-pseudochristussen: wij zijn de weg, de waarheid en het leven, wie in ons investeert zal beslist niet bedrogen uitkomen.

 10. trias politica

  Haha, ja, dank, verbeterd.

 11. Ongemakkelijk

  Voor degenen die Duits beheersen, een goed artikel over het niet ter verantwoording kunnen roepen in de EU van de verantwoordelijken. En trouwens ook een beschouwing over het niet kunnen leren door de EU bestuurders. Aanbevolen:

   

  http://www.welt.de/debatte/kommentare/article114936607/Warum-die-EU-Mandarine-das-Lernen-verweigern.html

 12. cmsuijkerbuijk

  “hoelang moet het dan nog duren voordat bij de Europese hoofdstroommedia
  de ogen open gaan en de EU sprookjes naar het Rijk der Fabelen worden
  verwezen? Hoelang?”

  Véél te lang!!!

 13. baksteen

  gelukkig is er vanavond voetbal…….

 14. tipo

  Die andere Paul was van de Boerenopstand in ZA en bepaald niet links (of econoom). 😉

 15. baksteen

   

  Hoe lang heeft het geduurd voordat er in de voormalige Sovjetunie weer normaal nieuws kwam? precies, net zo lang totdat de bevolking de muur omver trok.

  Ik sprak vandaag een mkb-winkelier en die was iets opgevallen aan het betaalgedrag van zijn clienten en wel het volgende; normaal werd er 80% pin en 20% cash betaald, dat is nu 60% cash en 40% pin!

  Wat kan hiervoor de reden zijn/

  – Mensen die hun geld cash opnemen aan het begin van de maand om de uitgaven in de hand te houden?

  – Mensen die hun geld cash opnemen om te voorkomen dat automatische incasso’s er toe leiden dat ze  weken niet kunnen eten?

  – Zwart geld?

  – Ouders die onder het nieuwe regime in de verzorgingstehuizen hun geld aan het dumpen zijn?

  – Ouders die zowieso hun kinderen aan het bijspijkeren zijn?

  – roept u maar….

   

   

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.