Situatie Syrische christenen holt achteruit

Christen zijn in Syrië was ook onder Assad niet enkel rozengeur en maneschijn. Sinds de ‘Arabische lente’ is de situatie echter pas écht bar en boos geworden.

Nieuws uit Syrië komt wel naar buiten, maar heel erg veel informatie over de situatie daar is nog steeds niet te krijgen. Dat de situatie voor veel mensen hopeloos is, dat is duidelijk. Dat veel gebeurtenissen ten hemel schreiend zijn, ook. Laatst schreef ik nog een artikel over de brute executie van elf mannen.  

Over de situatie van de christenen in Syrië komt helemaal weinig naar buiten. Het lijkt erop dat Nederlandse/westerse media nauwelijks geïnteresseerd zijn in de gevolgen van de opstand voor deze minderheid in Syrië. De enkele verhalen die wel naar buiten komen zijn helaas niet opbeurend.

Gevlucht
Journalist Martin Janssen schreef afgelopen vrijdag een artikel in het Reformatorische Dagblad. Hij sprak met christenen uit Syrië, die waren gevlucht naar Jordanië. In de hoofdstad van Jordanië, Amman, zijn veel christenen neergestreken, hun relaas is veelal dezelfde: ‘De situatie is er sinds de opstand niet op vooruit gegaan. Navolgers van Jezus worden verkracht, vermoord, bedreigd, weggejaagd, financieel uitgemolken en door dorpsbewoners gemeden als de pest.’

Christenen zitten in een lastig parket. De situatie onder Assad was redelijk goed. Men werd gedoogd en kon tot op zekere hoogte in vrijheid zijn geloof belijden. Met de komst van de zogenaamde ‘Arabische Lente’ moest men kiezen. Blijven we trouw aan Assad, omdat de situatie de laatste tijd goed vol te houden was? Of steunen we de opstand, met het risico qua geloofsvrijheid flink achteruit te boeren?

Kopje kleiner
Beide keuzes hebben grote nadelen. Als men kiest voor Assad, en de rebellen komen, zijn de rapen gaar. Dorpsbewoners durven niet meer met christenen om te gaan. Daarnaast hebben de rebellen een goede reden om de aanhangers van Assad een kopje kleiner te maken. Veel maakt het echter niet uit. De haat tegen alles wat met Christus en het Christendom te maken heeft, is bij de islamitische rebellen zo groot dat Christenen altijd het haasje zijn. Daarmee heeft kiezen voor de opstandelingen vaak ook geen zin.

Als de opstandelingen zeggenschap krijgen over een dorp waar Christenen wonen, beginnen de problemen pas echt. Martin Janssen vertelt in zijn artikel over Jamil. Deze christen is gevlucht uit Syrië en verblijft nu in Amman.

Jamil woonde in een dorpje in de buurt van Idlib, waar dertig christelijke families altijd vreedzaam samenleefden met zo’n 200 soennitische families. Dat veranderde dramatisch in de zomer van 2012. Op een vrijdag verschenen er trucks in het dorp met zwaarbewapende en bebaarde vreemdelingen. Geen van de dorpelingen kende hen. Ze reden door het dorp en riepen door een luidspreker dat het dorp onderdeel was geworden van een islamitisch emiraat en dat moslimvrouwen zich voortaan dienden te kleden overeenkomstig de bepalingen van de islamitische sharia. Christenen konden kiezen. Ze konden zich bekeren tot de islam en hun „afgoderij” afzweren. Als ze dit weigerden, mochten ze alleen blijven op voorwaarde dat ze de ”jizya” betaalden: een speciale belasting die niet-moslims volgens de islamitische wet moeten betalen ter „bescherming.”

Islamitisch emiraat
Veel families besloten te vluchten. Zij die wel de jizya betaalden hadden op een gegeven moment geen keus meer. De rebellen bleven de prijs net zolang opdrijven tot betalen voor de families onmogelijk was. Niet betalen is letterlijk levensgevaarlijk, de enige keuze de resteerde, was de vlucht.

De christenen uit het dorpje van Jamil hebben in zekere zin nog geluk gehad. Zij zijn hun bezittingen kwijt, hun landerijen, hun huizen en hun geld. Maar ze leven nog. Andere christenen in Syrië hebben minder geluk. Zonder mededogen werden zij door de rebellen verkracht en vermoord. 

Wapens
De roep om de zogenaamde opstandelingen in Syrië te bewapenen blijft klinken. De afweging is moeilijk, maar als we het de Christenen in Syrië vragen, zal hun antwoord waarschijnlijk in deze buurt liggen: “Als het Westen wil dat met westerse wapens Christenen in Syrië worden bedreigd en vermoord, moeten ze vooral schiettuig aan de opstandelingen leveren.”

Vreedzaam omgaan met wapens kunnen de aanhangers van de godsdienst van de vrede (islam) niet. 

Need I say more?

U kunt mij ook volgen op twitter onder de naam @MeijerHermanWaardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

24 reacties

 1. François

  @philippine (19:27) “De maffia eist ook beschermingsgeld.”

  En laat die maffia nou net heersen in het deel van Italië dat langdurig onder islamitische heerschappij is geweest en aanvalen vanuit het kalifaat te verduren heeft gehad. Hetzelfde gaat in zekere zin op voor de Spaanse inquisitie (vgl. shariarechtbanken). Het woord (en methode) ‘razzia’ komt niet voor niets uit het arabisch (een overval of plundertocht voor slaven en/of buit http://www.thefreedictionary.com/razzia ). Maar dit terzijde.

 2. louis-portugal

  Precies Niek.

  Jaantje het station van goeie signalen (tolerantie) is al heel lang gepasseerd.

  Zuid.Soedan is ook afgescheiden voor de christenen.

  Hopelijk krijgen die mensen nu hulp om hun land op een christelijke manier op te bouwen.

 3. Niek Verheyen

  @Altea-HillsAltea-Hills op 27 mei, 2013 – 19:44
  Altea-Hills 19.44
  ‘Iets voor het kabinet Rutte. Laten we in Nederland ook een Jizya instellen,maar dan voor niet Christenen.’
  @Atea-Hills
  Dit is nou precies wat Geert Wilders beoogde met zijn kopvoddentax. Gewoon een koekje van eigen deeg en geloof maar dat iedere moslim precies begreep wat hij bedoelde. 

   


   

 4. Jaantje

  Niet de rebellen/extremisten bewapenen is ook een optie,maar nu Assad aan het winnen is,

  moeten er ineens wel wapens heen?

  Hoezo niet bevooroordeeld?

  Schande is het.

  Lijkt wel of men perse Assad wil vernietigen ongeacht wat er voor in de plaats komt.

  Hebben de wapenfabrikanten de afgelopen jaren voor niets bergen met wapentuig gemaakt,mag zeker niet gebeuren de deal must go on.

 5. S.C.A. Waas

  Ontzettend triest gesteld met de christenen in Syrië. Heb graag hulp (in de vorm van geld) over voor deze christenen die het meeste lijden in deze islamistische horror-revolutie.

  Kan helaas bij geen enkele Nederlandse christelijke organisatie terecht. Heb hen daarom al vaak aangespoord om inzamelingsacties te organiseren. Wat te denken van een speciale benefietavond Knevel & Van den Brink?

  Als wij de christenen in Syrië niet steunen, wie doen dat dan wel?

 6. Jaantje

  Louise Portugal:Verdelen?Vind dat geen goed signaal.

  Je word onder de voet gelopen en als je je niet overgeeft,verdeelt de ‘wereld’je land op….

   

  Is in Joegoslavie ook gebeurd.

   

  Alhoewel Nederland klein is …kan zomaar hier ook.

 7. Altea-Hills

  Iets voor het kabinet Rutte.

   

  Laten we in Nederland ook een Jizya instellen,maar dan voor niet Christenen.

   

  Want volgens die moordenaars in Londen met hun moslim geloof,was het toch zo,oog om oog,tand om tand.

 8. philippine

  De maffia eist ook beschermingsgeld. 

 9. Niek Verheyen

  louis-portugal: Hopelijk krijgen die mensen nu hulp om hun land op een christelijke manier op te bouwen.

  @ louis-portugal
  Deze mensen, of eigenlijk alle door moslims bedreigde christenen, moeten zich gewoon even melden bij de heer F. Timmermans.

 10. shrimpocat

  Zoals de christenen in het Westen de christenen in Syrie laten vallen, zullen de christenen in Latijns-Amerika de christenen in het Westen laten vallen als zij straks vermoord worden door moslimhorden.

 11. peterdeRuyter

  Vraag me af,wat een rode fascist onder ‘fascist’ verstaat.

 12. Peter Klein

  @nog_1

   

  waar ken ik die specificerende, niet-generalisering toch van: ‘vervolging van misdadigers’

 13. nog_1

  Veel christenen steunen Assad. Ook binnen het leger zitten verhoudingsgewijs veel christenen. Het gaat hier dus niet om een groep die zich afzijdig heeft gehouden, maar om één van de steunpilaren van de fascistische Baathpartij.

   

  Natuurlijk is niet ieder individu schuldig, maar om de vervolging van misdadigers ‘christenvervolging’ te noemen is dermate eufemistisch dat het een onwaarheid is.

 14. wim vaart

  Rebellen steunen in Syrië??/ Welke? Één van de 19 rivaliserende groepen. Haatbaarden in pick up trucks? Sharia lovers met kalashnikovs? Het lijkt net of ze beter af zijn  met Assad zoals de situatie zich de laatse tijd ontwikkeld. Stuur vooral onze JIHAD jongeren er heen, hopelijk komen ze dan niet meer terug en leven ze nog lang en gelukkig in hun heilstaat genaamd emiraat.

  Arabische lente, laat me niet lachen. Het machtsspel van de moslim broeders gaat verder met als uiteindelijke slachtoffers de moslims zelf. De naieve jongetjes die als “strijders” naar brandhaarden gaan. Kannonnenvlees heet dat, ter meerder eer en glorie van de grote, vooral Arabische,  manipulatoren. Het is nooit anders geweest in de geschiedenis. We zullen er noooit van leren.

 15. Robert Lemm

  De situatie van christenen in Syrië zal nog verder achteruithollen wanneer de EU wapens gaat sturen naar de rebellen.

 16. Kees E

  Misschien geen gek idee om de kruistochten maar weer eens van zolder te halen.

   

  Er gaan hier Jihadstrijders naar Syrie toe en wij laten alles gewoon maar toe ??

   

  Onbegrijpelijk!!

 17. corjova

  Hij heeft namelijk wel steun onder zijn volk, hij is niet internationaal geïsoleerd, hij heeft Rusland als trouwe bondgenoot, Irak, Iran en Hezbollah helpen hem. Verder is de propaganda voor de ‘rebellen’ volledig mislukt, zeker nu één van hun leiders zichzelf als een kanibaal heeft gepresenteerd. Beschaving vereist dat Assad wint.

 18. Cathja

  Gebed voor de Syrische christenen                                                                                                               

   

  Je hoeft het niet alleen te doen;

  Hij zal wel voor je vechten.

  Als jij op Hem vertrouwt,

  zal Hij het pleit beslechten.

   

  Hij zal er in de loopgraaf zijn,

  als vijanden verschijnen.

  Maar met Zijn Almacht aan jouw zij,

  zal elke angst verdwijnen!

   

  Amen.

 19. Gielah

  Open Doors houdt momenteel een gebedsactie voor de christenen in Syrië.

  Elke morgen krijgen mensen, die zich daarvoor aangemeld hebben, een email met info over wat met name genoemde mensen daar nu meemaken, met het verzoek om voor hen te bidden.

   

  Dat gaat bijvoorbeeld zo:

  Rondvliegende
    kogels. Bomaanslagen bij je in de straat. Sluipschutters. Miljoenen Syriërs
    zijn gevlucht. Meer dan 150.000 christenen zijn vluchteling in eigen land.
    Alles zijn ze kwijt. Angst regeert. Toch geven veel Syrische christenen niet
    op. Wat is hun houvast? Een korte overdenking van pastor Edward uit Syrië,
    over wie u op gisteren las dat hij in Damascus vluchtelingen hielp. 

   

  “Overal hoor je explosies. Als je door de stad
    rijdt, loop je enorm veel risico”, vertelt pastor Edward. “Als mensen
    gaan slapen, doen ze dat vaak in de gang. Dan horen ze de geweerschoten wat
    minder. Het zien van de gevechten, de knallen, de constante dreiging – een
    hele generatie ondervindt hiervan psychische schade.” Veel mensen verliezen
    de moed, ze zijn bang en durven niets meer.

   

   

  “De angst is echt. Maar christenen kunnen daar
    bovenuit getild worden. Wij hebben een ander navigatiesysteem dat ons leidt.
    De Here God leidt en bewaart ons. We hebben alles verloren en toch… ervaren
    we vrede. Die vrede hebben we nodig om te kunnen blijven en ons werk te doen.
    Het is tijd om te helpen en lief te hebben. Wie anders dan de Here God kan
    ons helpen om hoop en vrede te geven in tijden van oorlog? Nog maar kort geleden
    stond ons kerkgebouw te schudden vanwege bommen die vielen. Maar door te
    blijven, laten we iedereen weten: we moeten vertrouwen in Gods bescherming.
    We laten angst ons leven niet regeren.”

   

   

  Pastor Edward en zijn vrouw hebben alle reden om
    bang te zijn maar zij blijven overeind en roepen op tot gebed en eenheid.
    “Voor iedere christen geldt: we zijn wereldwijd verbonden met elkaar. De
    Here God hoort ons gebed. Hij geeft vrede, bemoediging, motivatie, eenheid en
    kracht om Zijn werk te doen.”

    
   

   

   

   

  Rondvliegende
    kogels. Bomaanslagen bij je in de straat. Sluipschutters. Miljoenen Syriërs
    zijn gevlucht. Meer dan 150.000 christenen zijn vluchteling in eigen land.
    Alles zijn ze kwijt. Angst regeert. Toch geven veel Syrische christenen niet
    op. Wat is hun houvast? Een korte overdenking van pastor Edward uit Syrië,
    over wie u op gisteren las dat hij in Damascus vluchtelingen hielp. 

   

  “Overal hoor je explosies. Als je door de stad
    rijdt, loop je enorm veel risico”, vertelt pastor Edward. “Als mensen
    gaan slapen, doen ze dat vaak in de gang. Dan horen ze de geweerschoten wat
    minder. Het zien van de gevechten, de knallen, de constante dreiging – een
    hele generatie ondervindt hiervan psychische schade.” Veel mensen verliezen
    de moed, ze zijn bang en durven niets meer.

   

  “De angst is echt. Maar christenen kunnen daar
    bovenuit getild worden. Wij hebben een ander navigatiesysteem dat ons leidt.
    De Here God leidt en bewaart ons. We hebben alles verloren en toch… ervaren
    we vrede. Die vrede hebben we nodig om te kunnen blijven en ons werk te doen.
    Het is tijd om te helpen en lief te hebben. Wie anders dan de Here God kan
    ons helpen om hoop en vrede te geven in tijden van oorlog? Nog maar kort geleden
    stond ons kerkgebouw te schudden vanwege bommen die vielen. Maar door te
    blijven, laten we iedereen weten: we moeten vertrouwen in Gods bescherming.
    We laten angst ons leven niet regeren.”

   

  Pastor Edward en zijn vrouw hebben alle reden om
    bang te zijn maar zij blijven overeind en roepen op tot gebed en eenheid.
    “Voor iedere christen geldt: we zijn wereldwijd verbonden met elkaar. De
    Here God hoort ons gebed. Hij geeft vrede, bemoediging, motivatie, eenheid en
    kracht om Zijn werk te doen.”

   

 20. baksteen

  Je zou zeggen, laat je stem horen, ga naar de kerk, steun de christenen die overal in de islamitische wereld om zeep worden geholpen of vluchten, verhef je stem…………en dan, kom je in een kerk die niets doet, zelfs met kerst niets over het vervolgen van de christenen zegt, die wegkijkt en Israel basht, wat moet je daar toch mee?
  Nu heeft de kerk de kans mensen te winnen en ergens voor te staan, doen ze het nog niet.

 21. louis-portugal

  Misschien moet er maar over gedacht worden om zo´n immens land maar op te delen naar rato van de aantallen inwoners en iedere groep een eigen stuk land geven.

  Uiteraard zou dat ook met die andere “arabische lentelanden”  kunnen gebeuren.

  Wij weten dan ook beter waar we moeten en kunnen helpen. 

 22. Job

  We kunnen natuurlijk ook de christenen bewapenen, en de anderen van wie zowel Assad als Al Qaeda vijanden zijn. Die laatsten krijgen hun wapens toch wel uit de soenitische wereld …

   

  Want dat er ook christenen tegen Assad vechten heeft iedereen al lang kunnen lezen en zien.

   

  Niets doen betekent de facto Iran en Hezbollah steunen, en zijn we daar nou zulke fans van?

 23. Jaantje

  Heb geen christen gezien bij de extremisten/rebellen.

  Teminste geen die nog leefde…

 24. Jaantje

  Dorpbewoners mijden christenen alsof dat helpt.

  De dorpen zonder christenen is het ook niet goed vergaan.

  Dit is een verkapt anti Assad stukje en een laffe manier om onder de christenplicht uit te komen om je broeders en zusters daar bij te staan.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.