‘Financiële problematiek’ Defensie: 330 miljoen euro

Brief van de minister.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert heeft een brief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin alvast op hoofdlijnen wordt ingegaan op de Defensie-begroting van 2014. In die brief (pdf) wordt duidelijk dat de financiële problematiek bij Defensie enorm is. In totaal gaat het om een structureel tekort van maar liefst 330 miljoen euro (!) in 2018.

Dat bedrag bestaat uit een combinatie van onder andere bezuinigingen, oplopende exploitatiekosten en het niet toekennen van de prijsbijstelling.

Defensie krijgt daarom te maken met nieuwe bezuinigingen. Het CDA-Kamerlid Raymond Knops laat in een eerste reactie aan De Dagelijkse Standaard weten: “Dit is een doffe dreun voor Defensie, waarmee de VVD opnieuw, ook ná de verkiezingen, haar beloften gebroken heeft.”

De vraag is nu natuurlijk: wat is de reactie van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra op de brief van zijn eigen VVD-minister? Zijlstra heeft toch echt in april gezegd dat er niet minder, maar juist meer geld naar Defensie zou moeten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

4 reacties

 1. Mike V.

  “In die brief (pdf) wordt duidelijk dat de financiële problematiek bij Defensie enorm is.”

  Dit probleem wordt gewoon veroorzaakt door de politiek die Defensie eenvoudig weg kapot wil maken. In de kerncijfers van defensie in dit te zien:

  http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/brochures/2012/04/20/kerngegevens-defensie/web-brochure-kerngegevens-2013-12-6.pdf

  Bijvoorbeeld op bladzijde 27 kan je zien dat de politiek de strop om de nek van Defensie steeds strakker maakt. Als je deze lijn doorzet is er over 15 tot 20 jaar geen Defensie meer. In 1990 hadden we bijvoorbeeld nog bijna 1000 tanks, nu is de cavalerie opgeheven. Op bladzijde 28 is zichtbaar dat Defensie een sluitpost is geworden. Ook wordt daar duidelijk waar het meeste geld heengaat.

 2. Caroline

  Nederlandse Defensie: om je dood te lachen, en als onze vijanden dat nou ook doen……….

   

  En ondertussen maar doorgaan met alle miljarden voor de JSF. Niet eens een vliegende Fyra (die zie je tenminste nog staan als dode dinosauriërs op een van de vele incompententieafwerkplekken van de Nederlandse staat, dus daar heb je ter lering en vermaak, in ieder geval nog iets aan).

 3. Two Ravens Black Kettle

  De VVD heeft het te druk met miljarden over te maken naar zuidelijke corrupte staten, radicale islamistische regimes in Egypte en Libië en El-Qaida in Syrië. Daarnaast heeft het te druk met het binnenhalen van hele generaties nieuwe radicaal islamistische jihadisten. 

   

  De VVD, hte voetenbankje van Brussel, de PvdA en de Imam.

 4. cmsuijkerbuijk

  Die Halbe Zijlstra doet niks. Die tekent héél braaf bij het kruisje net als de rest van de flapdrollen. Het is ten hemelschreiend, die willoze geest die in de VVD (fractie) gevaren is. Geen fut, geen élan, willoos en totáál geen ruggegraat. De VVD-fractie doet me denken aan het hondje van “His Masters Voice”. Het lijkt wel, alsof ze iets door hun eten krijgen. Je hoort ze niet en je ziet ze niet! Ze kunnen er dus net zo goed niét zijn.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.