Het IMF heeft de kluit belazerd

Het IMF heeft toegegeven fouten te hebben gemaakt in de behandeling van de Griekse crisisaanpak. En wat voor fouten. In het rapport stelt het fonds dat het de eigen regels gebogen heeft om het te laten lijken dat de omvang van de Griekse staatsschuld houdbaar was. Bovendien concludeert het fonds dat Griekenland niet voldeed aan 3 van de 4 criteria om in aanmerking te komen voor financiële steun. Dit zijn zeer ernstige feiten en de vraag ligt dan ook voor: wat is hier aan de hand?

Het is merkwaardig dat een instituut als het IMF juist nu met deze mea culpa, deze mea maxima culpa naar buiten komt. Daar moet een reden voor zijn, want anders wordt zo’n rapport gewoon niet, nooit gepubliceerd. Op dit niveau gebeurt niets ‘bij toeval’.

De opgegeven reden dat het IMF heeft onderschat hoeveel schade de bezuinigingen, die werden geëist in ruil voor noodsteun, de Griekse economie heeft berokkend, is natuurlijk quatsch. Het IMF heeft daar ervaring genoeg mee met gevallen uit het verleden. Er speelt dus een hele andere reden.

Het kan zijn, dat men tot de conclusie is gekomen dat Griekenland ècht een dead end valley is en er geen cent meer bij moet. Dit jaar ontvingen de Grieken alweer 5,3 miljard aan steun van de troika, onderdeel van de tweede bail out ronde. Maar het kan ook zijn, dat het IMF de EU wil pushen haast te maken met die Banken Unie, daarmee Duitsland onder druk zettend. Immers, de Duitsers verzetten zich tegen een overhaast introduceren van een Banken Unie en limietloze funding vanuit het ESM om de systeembanken te herkapitaliseren, maar het zou koren op de molen van de Fransen zijn.

Het IMF had veel kritiek op het tijdrovende proces binnen de EC, maar geeft toe dat het ‘politiek gezien lastig‘ was om sneller tot een akkoord met de private schuldeisers te komen. Dit is een signaal aan de EU dat het allemaal ‘sneller’ moet. In wiens belang is dat? Vooral van Frankrijk. Wie is topvrouw van het IMF? Christine Lagarde. Wie is beoogd opvolger van Barroso volgend jaar? Diezelfde Christine Lagarde.

Daarnaast geeft het IMF ruiterlijk toe dat er tijd gewonnen moest worden om de (internationale) bankenposities op Griekenland af te bouwen. Wie zaten daar tot over hun oren in? Wederom de Franse banken! De cirkel is niet vierkant, de Franse cirkel is kogelrond.

Maar…., waarom dan de ongekend harde kritiek van binnenuit het IMF zelf? Rommelt het soms intern daar? Is Lagarde haar positie niet meer zeker? Dat zou allemaal zomaar kunnen, maar dan gaat het Franse plannetje ook niet door. En als dat Franse plannetje niet doorgaat, dan betekent dat ruimte voor Duitsland om de stekker eruit te trekken. Zouden de Duitsers dan achter dit onverwachte mea culpa zitten? Dat lijkt niet erg waarschijnlijk, zo vlak voor de verkiezingen. Merkel wil nu juist rust aan het eurofront, daarom stemde ze ook in met dat absurde STEP-programma, waarmee de Franse centrale bank in feite onbeperkt geld mag bijdrukken. En hoe zeker is de politieke positie van Merkel eigenlijk?

Interessante ontwikkelingen allemaal, maar desalniettemin is dit vooral speculatie.

De redactie van DDS Finance houdt het er voorlopig op, op basis van de thans ter beschikking staande informatie, dat er een interne machtsstrijd binnen het IMF gaande is. Dat men daar ziet dat er voor Griekenland geen redden meer aan is, dat zowel tijd als geld ‘op’ zijn en dat het IMF weigert zijn helpende hand nog langer toe te steken.

Toch moet niet geheel worden uitgesloten dat dit hele circus bedoeld is om druk uit te oefenen op de Europese Raad van regeringsleiders van de Europese Unie, en dan met name op Duitsland, om versneld de Banken Unie er door te drukken. Immers, het IMF liet zich in weinig diplomatieke termen uit over het trage besluitvormingsproces binnen de Unie.

Maar het vestigen van een Banken Unie zal niet zo eenvoudig zijn, want dat betekent in feite een Duitse grondwetswijziging. In elk geval zal het Bundesverfassungsgericht zich daarover moeten uitlaten. En vervolgens het Duitse parlement.

En dit alles, zo kort voor de beoogde herverkiezing van Merkel, doet het ergste vrezen.

Zou de Franse arm werkelijk zover reiken dat dit complexe schaakspel van te voren diep doordacht is vanuit de Champs Elyssees? Dat het IMF als ‘breekijzer’ wordt gebruikt om de Banken Unie er versneld door te jassen vóór de Duitse verkiezingen van 22 september? Zich daarmee haar (financiële) toekomst zekerstellend? Dat blijft afwachten. Het worden vijftien interessante weken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

16 reacties

 1. trias politica

  – “Op dit niveau gebeurt helemaal niets, zonder dat de Amerikanen het er
  mee eens zijn. Frankrijk is de kettinghond van de VS: om Duitlsland
  eronder te houden.”

  Dat weet ik wel zeker.

  Of het welbewust bedrog is weet ik niet. Denk het eerlijk gezegd niet, dat zie je nu ook wel met de toegenomen invloed van de BRIC landen binnen het IMF.

 2. trias politica

  Reken maar!

 3. Bob Fleumer

  Zou er nog een moment komen dat onze regering of de 2de kamer zegt, het is nu genoeg wij moeten er uit?

  Moeten we nou perse failliet gaan?

  Ik vind het een schande dat men het zover heeft laten komen.

  En dat de regering zich door allerlei instituten de wet voor laat schrijven.

  We kunnen Den Haag net zo goed opheffen ze hebben bijna niets meer te zeggen!

 4. Bob Fleumer

  Ons schip van staat wordt bestuurd door een kapitein wiens navigatiekunde is gedaald tot het niveau van de scheepsjongen, hij is echt niet in staat de belangen van Nederland op adequate wijze te behartigen.

 5. tipo

  Griekenland is ‘gered’ om andere domino-stenen te redden. Franse en Duitse financiele instellingen bijvoorbeeld. Er werd echter gedaan alsof Spanje en Italie gered werden, door Griekenland te redden. Complete nonsense, maar het doomscenario van een failliet Italie en Spanje bij een Grieks default deed het nu eenmaal goed en dus werd het zo voorgesteld.

   

  Nu Griekenland gered is, is Spanje in ieder geval nog niet gered. Er blijft daar veel onder de radar. Het aantal non-performing-loans en de sculden van de lagere overheden in Spanje blijft onrustbarend. Het einde van de huizenbubble en de boekhoudfraude van lagere overheden in spanje zal ooit zijn tol eisen. Ooit komt dat aan de oppervlakte, dat kan niet anders. Met het redden van Griekenland heeft dat niets te maken. Wellicht is er tijd gewonnen, maar meer ook niet.

   

  In Italie blijft een ander probleem in tact en dat is dat meer dan 20% van de economie buiten de belastingplicht om blijft gaan. De staatshuishouding van Italie blijft daardoor onhoudbaar op de middenlange termijn. Met Griekenland heeft dat geen relatie. Het is de eigen verantwoordelijkheid van de Italiaanse overheid om dat op te lossen en van niemand anders.

   

  Betekent het mea culpa van het IMF nu, dat Zuid-Europese staten in de toekomst losgelaten worden van de EMU-zone? Ik denk dat het IMF die optie openmaakt met deze conclusie. Landen zullen afzonderlijk bekeken moeten worden en de domino-theorie zal verworpen moeten worden.

   

  De kwalijke invloed van de (bijvorbeeld Franse) bankenlobby op het bestuur van de Troika zal dan wel moeten ophouden en daar geloof ik nog niet in. De ING lobbied vrolijk door om de winsten te innen en de verliezen bij de hardwerkende Noord-Europeaan te leggen. De maffiose invloed van Europese grootbanken op de Troika is een grote schande en schadelijk voor de welvaart van iedere Europeaan, behalve die van henzelf.

 6. Peter Pan

  Het IMF heeft gigantisch gezichtsverlies geleden en moet bijsturen onder druk van opkomende economieën die het geld zullen moeten uitlenen. Iedereen doorziet nu de structuur van de Unie en de rol van Frankrijk en zeker die van Lagarde. Dus die kiest thans eieren voor haar geld omdat anders het vertrouwen in haar wordt opgezegd.

   

  Frankrijk heeft hier niets aan. Een bankenunie is een overeengekomen strategie met de nieuwe toetredende landen in het IMF om de EU haar eigen schulden door belastingbetalers te laten voldoen. En nu komt het: het IMF doet gewoon niet meer mee, geen geld meer voor Spanje en Italië. Het IMF springt er op het laatste moment nog uit. Dus ja de Unie gaat naar de kloten en Lagarde zou wel oliedom zijn om de fakkel van Barosso over te nemen.

 7. tipo

  Het IMF was heel verbaasd over het herstel in IJsland, nadat zij haar bankencrisis op geheel eigen wijze opgelost heeft. Dit, terwijl het IMF zelf rapporten heeft geschreven die de IJslandse aanpak juist voorschrijven. Dat dit scenario niet in Griekenland gebruikt is, daar lijden de Grieken nu nog onder. Als Griekenland in 2008 of zelfs in 2011 het net zo als IJSland had gedaan, dan groeide de Griekse economie nu. Het IMF wist dit en heeft de Grieken dus geofferd aan belangen van bankenvrindjes uit Frankrijk, Duitsland, maar ook Nederland.

   

  Als ik een Griek was, zou ik het IMF aanklagen.

 8. Himmelhoch

  Lees net in Deutsche Wirtschaftsnachrichten dat de IMF het hele rappart te koop aanbiedt voor 18 dollar. Hoe schaamteloos kun je zijn??

   

  Etwas mehr als 0,36 Dollar sollte einem die Seite eines IWF-Papiers schon wert sein.

 9. trias politica

  Het geld is op, daarom

  Mooi om te zien trouwens, dat de invloed van de BRIC landen zich al doet gelden in IMF. Goede ontwikkelingen op weg naar het einde van deze one-size-fits-none ongeluksmunt.

 10. Karl Kraut

  Trias Politica: “Het IMF heeft toegegeven fouten te hebben gemaakt in de behandeling van de Griekse crisisaanpak.”

  – Het zijn geen fouten, maar het is welbewust bedrog.

   

  Trias Politica: “Zou de Franse arm werkelijk zover reiken dat dit complexe schaakspel van te voren diep doordacht is vanuit de Champs Elyssees?”

   

  – Op dit niveau gebeurt helemaal niets, zonder dat de Amerikanen het er mee eens zijn. Frankrijk is de kettinghond van de VS: om Duitlsland eronder te houden.

 11. OphEUffen

  Dat het fouten waren stond als zodaning in de media. De downplayers. Karl heeft helemaal gelijk, het is keihard bedrog van de enige instantie die zogenaamd nog zuiver op de graat was. Vreemd dat het vertrouwen van de mensen afneemt? Het wordt tijd voor een zeer grote schoonmaak.

 12. witwas

  als jaren geleden al tot dit toneelstukje is besloten. Eerst wordt er met de deelname van het IMF draagvlak gecreëerd voor een absurde redding. Hiermee is de benodigde tijd gekocht. Op het moment dat de Noordelijke landen zodanig aan de ketting van het ESM liggen dat ze juridisch uitgeknepen kunnen worden neemt het IMF de schuld op zich zodat de EU zonder al teveel tegenstand de laatste hand aan het bouwwerk van de federale unie kan leggen.

 13. philippine

  Blijf er vooral over schrijven op DDS!!!!!!!!!!!!!!

 14. tipo

  De opmaak voor de Drachme, mag ik hopen.

 15. Piet12345

  De opmaak voor kwijtschelding van Griekse schulden.

 16. JC

  Pas op voor het besmettingsgevaar! De grote woorden van die malle Jan Kees de Jager. Deze redder van Nederland (tegen het gevaar van besmetting, als Griekenland niet geholpen zou worden) heeft dus met zijn papegaaiengedrag paniek lopen zaaien. (Zonder nadenken nadoen wat de grote heren van het Mondiale IMF je voorhouden).

   

  De heer Wilders was het vanaf het begin pertinent oneens met de “schenking” aan Griekenland en zei dan ook in november 2011 al tegen de vvd en het cda: “als jullie geld naar Griekenland gaan sturen, worden de Catshuisbesprekingen in maart 2012 aanzienlijk lastiger!”.

   

  Zullen de vvd en het cda voorop en de andere eurofiele partijen (politieke partijen, media, PO, zogeheten deskundigen), nu ruiterlijk toegeven aan de PVV, dat de heer Wilders i.c. Griekenland al vanaf het begin het gelijk aan zijn kant heeft (gehad) en zij er faliekant naast zitten? De eurofiele partijen zullen toch niet zo kleingeestig zijn om nu na het bekend worden van dit opzienbarende nieuws, stilletjes niets te zeggen, te wachten en te hopen dat het vanzelf voorbij zal gaan? Toch?

   

  Een prima plan om op DDS dit punt met veel trommelgeroffel onder de aandacht te blijven brengen.

   

   

  Overigens: als je een dergelijke mondiale instantie als het IMF al niet meer op zijn woord kan geloven………

  Lijkt mij een goed in te lassen agendapunt voor de Bilderbergconferentie. Om daar zo even informeel over bij te praten en zo.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.