Nederland, ontwikkelingsland?

Volkskrant leent zich voor goedkope pr-stunt.

De Volkskrant kwam vandaag met opmerkelijk nieuws. Ontwikkelingshulporganisatie Cordaid gaat vanaf nu namelijk ook in eigen land aan armoedebestrijding doen. Citaatje

‘In een welvarend land als Nederland zou het niet zo mogen zijn dat steeds meer mensen in armoede leven’, zegt Kristel Ashra, business development manager bij Cordaid. ‘De afgelopen twintig jaar is het aantal mensen dat in armoede leeft gestegen van 4 naar 10 procent van de bevolking. Als organisatie die internationaal de armoede helpt bestrijden kunnen we onze ogen niet sluiten voor wat er in onze achtertuin gebeurt.’

De ervaringen opgedaan in andere achtergebleven gebieden als Congo en Afghanistan zouden de organisatie van dienst kunnen zijn bij het opzetten van projecten om kansarmen in eigen land te helpen. 

Nu weet ik dat het vakantie is en dat in zulke gevallen de stagiaires nog wel eens de hoofdredactie willen overnemen. Maar even serieus nu dames en heren GoedVolkers: sinds wanneer zetten jullie hoaxverhalen zonder nadenken op de voorpagina?*  

Ja ja, het gaat heel slecht in Nederland, met dank aan dit linkse brekebeenkabinet (en voorgaande brekebeenkabinetten en tussenakkoordsluiters. Hallo VVD, PvdA, CDA, GroenLinks, D66, ChristenUnie, SGP en PVV! Dank voor de puinhopen van vijf jaar Haagse problemenvoorjeuitschuiverij, jongens!). De werkloosheid loopt op, de koopkracht loopt terug, de huizenmarkt is in vrije val, het is een en al ellende. En zolang we in de euro blijven, zal het ook niet meer beter worden. Maar elke vergelijking met landen waar werkelijke armoede heerst, zijn niet alleen ongepast maar zelfs obsceen. Er lijdt hier niemand honger. Kinderen hebben toegang tot gratis scholing, ouderen tot gezondheidszorg (met wachtlijsten en veel behandelingen op rantsoen inderdaad, maar dat krijg je als je socialisten het systeem laat ontwerpen). Het uitkeringsstelsel garandeert ook de minstbedeelden een menswaardig bestaan. Uitkeringstrekkers gaan er de komende jaren zelfs als enigen qua koopkracht op vooruit

We zijn natuurlijk wel wat gewend van Cordaid. Omdat heel Nederland inmiddels doorheeft dat dit soort clubs alleen maar hulpverslaving opwekkende subsidiesponzen zijn, moeten ze telkens weer iets anders verzinnen om het eigen bestaan te rechtvaardigen. En dus komen ze met dit soort onzinplannetjes. Of met financiele ondersteuning voor illegalenclubjes. Of subsidies voor Gretta Duisenbergs Stop de Bezetting. Of bijdragen aan klimaathoaxprojecten. Allemaal met dezelfde onderliggende boodschap: er is nog zoveel meer leed in de wereld dat bestreden moet worden – zelfs in eigen land! Of u even wilt betalen.  

Dat moesten we dus maar niet doen. Gewoon de subsidiekraan dichtdraaien (ja, ook die van de Postcodeloterij) en ook niet meer privaat doneren, dat zou nou eens een werkelijk goede daad zijn. Kan de hoofdredactie van de GoedVolkskrant voortaan ook met een gerust geweten met vakantie gaan. 

* Laat het antwoord op die vraag bij nader inzien maar zitten…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

23 reacties

 1. R. Hartman

  “De Nederlandse overheid is kennelijk niet in staat om armoede problemen in eigen land op te lossen”

  Die problemen worden juist door de overheid gecreëerd, dus verwachten dat ze die op zal (willen) lossen is ietwat naïef.

 2. shrimpocat

  Köhler heeft gelijk. Ziengs weigerde zelfs expliciet om naar enig reaguurder hier te luisteren, tenzij je hem je NAW-gegevens en de meisjesnaam van je moeder verstrekte.

 3. shrimpocat

  Welke problemen heeft de PVV vijf jaar lang voor zich uitgeschoven, Joshua?

 4. Two Ravens Black Kettle

  Op de Cordaid site zelf:

  In totaal besteedt Cordaid jaarlijks €108 miljoen (!!!!!!!!!). Om te zorgen dat dit geld goed terecht komt, zijn veel medewerkers nodig”.

   

  Op de vraag: ” Hoeveel geld blijft aan de strijkstok hangen?” is Cordaid duidelijk: “Er blijft geen geld aan de strijkstok hangen”

   

  Op de vraag: “Kan Cordaid mijn project ondersteunen?” is Cordaid wederom duidelijk;  Een belangrijk criterium is  dat projecten zich moeten richten op armoedebestrijding en het voorkomen van sociale uitsluiting van kwetsbare groepen (in een ontwikkelingsland of in Nederland). Speciale aandacht heeft Cordaid voor initiatieven van migrantenorganisaties in Nederland, die zich inzetten voor mensen in het land van herkomst, en voor initiatieven uit de kerkelijke wereld”

   

  Nogmaals de vraag waarom moet de belastingbetaler deze club financieren ? Rutte ? Kamp ? Ziengs ? Anne-Marie Jorritsma ? Whoever ? Hallo ? Luistert U nog VVD !!! Luistert U nog !!!

   

 5. bandini

  Nog even en Vluchtelingenwerk Nederland komt met een reddingsactie voor arme Nederlanders om hen naar Afrika over te brengen omdat ze daar gemakkelijker van een uitkering kunnen rondkomen. De nieuwe economische vluchtelingen in een nieuwe economische werkelijkheid!

 6. Two Ravens Black Kettle

  Salaris van deze subsidie-tijgers. Wat zijn ze toch begaan met de armen van deze wereld

  2011. Cordaid.

  Reneé Grotenhuis: 134.606

  H. van Eeghen: 126.043

  Totaal directie: 260.649

   

  Allemaal betaald door U en mij. Jodenhaat. Propaganda voor de multicul. Oproepen tot boycot israel. Illegalen obstructie. You name it. De subsidie-sluis staat wagenwijd open. En de diehard socialisten VVD blijven er vrolijk mee doorgaan. Toch staan ze in de peilingen nog steeds boven de 20 zetels. begrijpt U het nog ?

 7. Two Ravens Black Kettle

  Vergeet ook niet de gesubsidieerde Jodenhaat van Cordaid

  Dit rapportje ism met die andere halfdood gesubsidieerde jodenhatende clubs van Pax Christi en ICCO + de Trouw artikelen heeft iig. de Jumbo (terecht) veel klandizie gekost.

  Swieso zou ik het verplicht willen stellen dat elke politicus The CrisisCaravan van Linda Polman en Dead Aid van Dambisa Moyo zou lezen.

  Hoeveel onnoemlijk leed heeft Cordaid al niet veroorzaakt in ontwikkelingslanden en waarom worden de verantwoordelijken nooit bestraft ?

   

  http://www.cordaid.org/media/publications/Report_Dutch_economic_links_with_the_occupation_1.pdf

   

   

 8. R. Hartman

  Toevallig zag ik op TV vanavond hier iets voorbijkomen (valt niet altijd te vermijden, helaas). Een woordvoerster (vermoed ik) begon met dit leuterverhaal, om vervolgens aan te geven dat ook Cordaid moest bezuinigen omdat men minder kreeg en zo, om zich vervolgens te haasten te verklaren dat dit binnenlandse initiatief niet ten koste van de buitenlandse activiteiten zou gaan.

   

  Laat maar zitten. Tegen zoveel onbenul valt niet te redeneren.

   

  @ Peter Pan

  Ik neem aan dat u bedoelt: “Wat dan natuurlijk nog steeds niet te bewijzen is.”

  Cordaid, Oxfam en de hele zieligheidsindustrie doet zijn best maar, maar niet van belastinggeld. Alle subsidies dienen onmiddellijk te worden stopgezet en teruggegeven aan de belastingbetaler, zodat die dan zelf kan beslissen of hij zijn geld vrijwillig aan dit soort clubs wil verspillen. Gaat niet gebeuren, helaas. De belangen zijn te groot, en dat zijn niet de beleden belangen.

 9. Two Ravens Black Kettle

  @ Shrimpo dat is me letterlijk één keer overkomen. Naam moeder, kennissen etc. Ik was toendertijd in Belfast tijdens de heftigste rellen in de jaren negentig (ik was toen merkwaardig genoeg (incluis 6 mates and one girlfriend) letterlijk de enige toeristen. Weird). De tijd dat katholieke en protestantse taxi chauffeurs om beurten uit de taxi werden gesleept en door het hoofd geschoten.

   

  Anyhow. Natuurlijk verwacht ik geen antwoord van de socialistische VVD-apparatsjiks. Echter ik hoop dat alle VVD stemmers die ontgoocheld zijn ditmaal niet in dezelfde sleetse val zullen trappen. De peilingen laten een ware duikvlucht zien voor de partij maar naar mijn smaak is deze dtuimeling nog lang niet kamikaze genoeg. Herinneren we ons nog het Rutte/verdonk debat toen de partij op 14 zetels stond ? De VVD moet bij de komende gemeenteraads en europese verkiezingen ongenadig afgestraft worden. 

   

  En weet. Een stem op de VVD is een stem op de EUSSR, Cordaid, de Publieke Omroepen, Oxfam Novib etc cetera

 10. R. Hartman

  “Speciale aandacht heeft Cordaid voor initiatieven van
  migrantenorganisaties in Nederland, die zich inzetten voor mensen in het
  land van herkomst, en voor initiatieven uit de kerkelijke wereld””

  Vertaling:
  “Cordaid gaat zich inzetten voor de verdere islamisering van Nederland.

  Niet geheel onverwacht, gezien de staat van dienst van deze club (en haar soortgenoten).

 11. hoevenap

  Nadat iedereen hier zijn gal weer eens gespuid heeft over het al of niet goede initiatief van “Cordaid” blijft

  het feit er nog steeds dat er tienduizenden mensen in Nederland naar de voedselbank moeten om eten

  op tafel te krijgen. ( letterlijk) . Een gedeelte van deze mensen heeft dat op een of andere manier aan zichzelf te danken , een gedeelte niet. En mensen die dit gewoon ontkennen steken hun kop in het zand.

  Als men de doden in het verre buitenland “van straat moet rapen” ( een hele aparte evaring overgens om te zien” )  ,wil dat niet zeggen dat men de “onderkant van de samenleving” in Nederland moet vergeten.

  Het “Leger des heils” , de kerkelijke diaconieën etc. en de vrijwilligers van bijvoorbeeld de voedselbanken verrichten “wonderen”. 

  Of “Cordaid” en dergelijken nu de juiste organisaties zijn om de problemen op te lossen is gewoon wat anders.

  De Nederlandse overheid is kennelijk niet in staat om armoede problemen in eigen land op te lossen zonder grote fraude’s en misstanden , dus moeten ( lokale) vrijwilligers dat doen.

  De tegenstanders van dit vrijwilligers werk “kijken op de zelfde manier weg” van een probleem als de autotiteiten ( van links voornamelijk) weg kijken van de “straatterreur” in achterstandswijken , gewoon zeggen dat een probleem “niet bestaat” . 12. D. G. Neree

  alleen al het feit dat een zgn liefdadigheidsinstelling een ‘business development manager’ heeft zou al alarmbellen moeten doen afgaan.

 13. louis-portugal

  Wat een ironie dat linkse Cordaid hun linkse geldverstrekkers wijst op de miserabele toestand van veel mensen in Nederland.

  Zou er ergens een foutje in de communicatie gemaakt zijn?

 14. philippine

  Wat kan een PVV hier nou tegen doen beste mensen?

   

  http://www.vrijechroniqueurs.nl/de-islam-moet-de-allerhoogste-van-nederland-zijn/

 15. johan de witt

  Uiteraard zullen de bezuinigingen en voornamelijk de lastenverzwaringen veel mensen naar het bestaansminimum gebracht hebben, maar dat is wat anders dan pure armoede. 

  Het probleem van de armoede in Nederland is, als die er al is, ligt niet helemaal aan deze regering, maar meer met het immigratiebeleid van de afgelopen 20 á 30 jaar in NL.

  Met het binnenhalen en toelaten van onverstoorde stroom van ongeschoolde gelukszoekers en analfabeten is er een hoeveelheid mensen binnengedrongen die niet meer te absorberen zijn in onze liberale individuele maar ook harde samenleving.

  Deze groep leeft nu letterlijk aan rand van deze samenleving en is voel en zichbaar geworden. De lasten van groep zal alleen maar groter geworden zijn door deze regering waarvoor ze elke verantwoordelijk van zich af schudden. Hoe asociaal kunnen we in NL zijn? Deze actie Cordaid laat zien dat de overheid deze groep als verloren beschouwd. Het grote gelijk van Pim en Geert kan niet duidelijker.

 16. Jasterke

  .

  Steeds méér wordt extra leestechniek onmisbaar:
  (het nuchter critisch lezen tussen regels door)

  bij àl die geldslurpende tranentrekkers-clubjes,

  .

  vooral Cordaid trekt hier een onfris spoor

  daar gaat het écht niet om wat gecollecteerde dubjes

  maar om het ongezien steeds binnensluizen van miljoenen…

  .

  daarmede helpen zij zichzelf dan uit de drupjes

  maar de arme loopt nog altijd zonder schoenen…

  dat geld blijft hier en de armoe altijd dáár…

  .

  en wilt U over die geldstroom duidelijkheid ontvangen ?

  “Nou, bij CORDAID blijft er NIETS aan de strijkstok hangen !”….

   

  .

   

 17. Tegendraads

  Dit is precies de reden waarom ontwikkelingshulp afgeschaft kan worden.Deze organisaties doen het alleen voor de dikbetaalde banen en niet uit altruisme.

 18. shrimpocat

  Echter ik hoop dat alle VVD stemmers die ontgoocheld zijn ditmaal niet in dezelfde sleetse val zullen trappen”

  Laten we die vraag eens aan Tim en Esther voorleggen. Ik vermoed echter dat ik het antwoord al weet.

  De zombie army marcheert onverdroten door.

 19. V.K.

  -Iedereen komt in aanmerking voor zo’n gunstige Cordait starterslening gefinancierd door de staat , zolang je maar geen joodse waar in je nering uitbaat.

  -Kijk, als staat kun je dit soort politiek bedrijven (financieren), simpelweg omdat je ook eigenaar van de banken bent welke geen krediet willen geven(kredietcrisis)..

 20. Theo Prinse

  Uit de Euro ! Uit Schengen Grenzen dicht. Islam retour 

 21. willemientje

  ze gaan cooperatie’s opzetten, om producten van lokale boeren, door minima, voor minima te verkopen, zag ik net op TV

   

   

  de verslaggever maakte wel de opmerking dat niet veel minima 2euro 99 voor een doosje aardbeien, en 5 euro voor een kilo kersen zouden uitgeven 

 22. J. C. Th. Köhler

  Two Ravens Black Kettle:

   

  “Luistert U nog VVD !!! Luistert U nog !!!”

   

  Het spijt me dat ik het zeggen moet (er bestaan immers geen domme vragen, alleen domme antwoorden), maar dit is een domme vraag. De VVD en het merendeel van het zootje op Het Binnenhof luistert al decennia niet meer naar de kiezer/belastingbetaler. Dat weet je net zo goed als ik, TRBK! Waarom denk je dat ze er alsnog mee zouden beginnen?

   

  Ceterum censeo Gielahem esse redeundam.

   

  j.c.th.kohler@online.nl

 23. Peter Pan

  .

  Ontwikkelingshulp in het buitenland is niet zichtbaar te maken omdat het in de zakken van staatsmacht verdwijnt. Maar Cordaid kan het in Nederland wèl zichtbaar maken. En wanneer deze stunt zou lukken dan denkt de Nederlander door overdracht van leren dat Cordaid in het buitenland dus ook de armen helpt. Wat dan natuurlijk nog steeds te bewijzen is.

   

  Maar hier trapt Cordaid in haar eigen val. Want wanneer armoede in Nederland kennelijk op dezelfde schaal als in Afrika gemeten wordt, dan moet het daar dus wel heel erg meevallen. Dus Cordaid bewijst vanuit het ongerijmde dat ontwikkelingshulp in Afrika ten onrechte gegeven wordt.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.