Snowden: 'VS ontneemt mij recht op asiel'

Geen categoriejul 12 2013, 15:00
Dat klopt.
Een medewerker van Human Rights Watch heeft vandaag een brief op Facebook gezet van Snowden, waarin hij uitlegt dat hij de wereld erg dankbaar is voor de steun die hij heeft gekregen, maar zich tegelijkertijd zorgen maakt over zijn toekomst omdat de Amerikaanse overheid hem het recht op asiel feitelijk heeft afgenomen.

In zijn brief, die hier is te lezen, schrijft Snowden dat hij 'extreem gelukkig is met de vele support die hij ontvangen heeft'. Hij prijst de landen die hem asiel aangeboden hebben. 'Zij hebben daarmee het respect van de wereld ontvangen.' 

De toon in de alinea die daarop volgt is minder jubelend. 

Daarin schrijft hij namelijk:

"Helaas zijn we de afgelopen weken getuige geweest van een onwettige campagne door functionarissen in de Amerikaanse regering die mij het recht ontnemen om asiel te zoeken en te verkrijgen".

Amerika veegt hiermee haar kont af aan artikel 14 van het mensenrechtenverdrag waarin gesteld wordt dat een ieder het recht heeft om in andere landen asiel aan te vragen 'en te genieten'.
Obama en co. spelen een bijzonder gevaarlijk spel. Andere landen konden dit trucje in de toekomst namelijk weleens imiteren, waardoor het voor iedereen bijzonder lastig wordt om aan vervolging te ontkomen.
Hopelijk trekken Zuid-Amerikaanse landen zich dan ook niets aan van Amerikas druk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten