Snowden: ‘VS ontneemt mij recht op asiel’

Dat klopt.

Een medewerker van Human Rights Watch heeft vandaag een brief op Facebook gezet van Snowden, waarin hij uitlegt dat hij de wereld erg dankbaar is voor de steun die hij heeft gekregen, maar zich tegelijkertijd zorgen maakt over zijn toekomst omdat de Amerikaanse overheid hem het recht op asiel feitelijk heeft afgenomen.

In zijn brief, die hier is te lezen, schrijft Snowden dat hij ‘extreem gelukkig is met de vele support die hij ontvangen heeft’. Hij prijst de landen die hem asiel aangeboden hebben. ‘Zij hebben daarmee het respect van de wereld ontvangen.’ 

De toon in de alinea die daarop volgt is minder jubelend. 

Daarin schrijft hij namelijk:

“Helaas zijn we de afgelopen weken getuige geweest van een onwettige campagne door functionarissen in de Amerikaanse regering die mij het recht ontnemen om asiel te zoeken en te verkrijgen”.

Amerika veegt hiermee haar kont af aan artikel 14 van het mensenrechtenverdrag waarin gesteld wordt dat een ieder het recht heeft om in andere landen asiel aan te vragen ‘en te genieten’. 

Obama en co. spelen een bijzonder gevaarlijk spel. Andere landen konden dit trucje in de toekomst namelijk weleens imiteren, waardoor het voor iedereen bijzonder lastig wordt om aan vervolging te ontkomen.

Hopelijk trekken Zuid-Amerikaanse landen zich dan ook niets aan van Amerikas druk.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

4 reacties

 1. dorotheus

  hoe luidt art. 14 precies? Ik denk wel dat ”eenieder recht heeft om asiel aan te vragen in een ander land” maar ”dat te genieten” lijkt me sterk. Als het land van oorsprong kan aantonen dat er sprake is van een misdaad volgens de grondwet van dat land, dan lijkt asiel me niet mogelijk volgens het internationaal recht. Anders zouden ook ordinaire misdadigers de dans kunnen ontspringen. 

 2. M. Brandenburg

  Iemand die informatie van de regering doorspeelt aan het buitenland is een verrader of wel een spion. 

   

  Iemand die gegevens van de regering die het volk gewoon hoort te weten doorgeeft, doet namelijk gewoon zijn plicht. Het feit dat men openheid aan het volk wil straffen zegt genoeg of het dictoriaal beleid van Uber socialist Obama!

 3. shrimpocat

  Verrader van zijn regering, held van zijn volk. Bedoel je dat?

 4. Frank

  Huh? Snowden is een verrader en zou doodgeschoten moeten worden.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.