Liever het leger dan de islamisten aan de macht in Egypte

Het geweld van het leger is op z’n minst te betreuren, maar het alternatief, de Moslimbroederschap terug aan de macht, zou erger zijn.

Naar schatting enkele honderden aanhangers van de Moslimbroederschap werden deze week gedood toen het leger protesten in Caïro en andere steden uit elkaar schoot. De Moslimbroeders, die demonstreerden tegen de legercoup van vorige maand toen hun leider, president Mohamed Morsi, werd afgezet, beweren dat de soldaten willekeurig in de menigten schoten. Het leger houdt vol dat de demonstranten stenen en Molotov-cocktails naar de troepen gooien voor zij het vuur openden.

Wie de waarheid spreekt, doet er weinig toe. Belangrijk is dat het leger duidelijk heeft gemaakt dat het niet met zich laat sollen. Of de Moslimbroeders die boodschap hebben begrepen, is maar de vraag. Grote kans dat zij juist volharden in hun verzet tegen de interim-regering.

Het geweld zet het Westen wederom voor het blok. Europa en de Verenigde Staten hebben belang bij een stabiel Egypte. Op die manier blijft het Suezkanaal open voor internationaal vrachtverkeer en de vrede met Israël bewaard. Maar dezelfde landen die altijd pleiten voor vrijheid en democratie kunnen moeilijk zwijgen terwijl het Egyptische leger een democratisch gekozen regering afzet en demonstranten vermoord. De gebruikelijke veroordelingen zijn dan ook geuit. Iedereen ‘verafschuwt’ het geweld. Terwijl we eigenlijk opgelucht zijn dat het leger eindelijk een einde begint te maken aan de onrust.

Zoals Zbigniew Brzezinski, de nationale veiligheidsadviseur van oud-president Jimmy Carter, gisteren op Morning Joe, de ochtendshow van nieuwszender MSNBC, zei: de vraag is niet alleen met welke van de twee partijen het Westen kan leven; de vraag is welke van de twee de beste kans biedt op een stabiel Egypte dat, heel misschien en op de lange termijn, een echte democratie kan worden. “Het leger is niet erg aantrekkelijk,” gaf Brzezinski toe, “maar er is op z’n minst een kans dat het zich ontwikkelt in iets dat uiteindelijk op Turkije begint te lijken.” Daar was het leger decennialang aan de macht, maar wist zich toch een min of meer pluralistische democratie te ontpoppen. Die democratie staat nu onder druk, maar de afgelopen twintig jaar ging het goed.

Adam Garfinkle, de hoofdredacteur van The American Interest, deelt de visie van Brzezinski. Hij schreef eergisteren dat het leger de rol van een ‘Praetoriaanse Garde’ kan spelen die de opkomst van een pluralistisch en misschien, ooit, een democratisch Egypte kan leiden. Dat Egypte komt er op een dag, voorspelt hij, omdat het land de afgelopen decennia langzaam maar zeker liberaler is geworden.

Dat liberale Egypte is vooralsnog echter in de minderheid en vooral aanwezig in de grote steden. De meerderheid van het volk is patriarchaal en hiërarchisch ingesteld, volgens Garfinkle. Die houding leent zich niet voor het soort liberale democratie die we in het Westen kennen.

Wat niet wil zeggen dat het leger een vrije hand moet krijgen. Garfinkle waarschuwt dat als het er niet in slaagt de islamisten en salafisten in het politieke proces te betrekken, Egypte verdeeld blijft. De Moslimbroederschap zal dan radicaliseren, voegde Brzezinski daaraan toe, wat de kans op politiek en religieus geweld alleen maar vergroot. De gruwelijke behandelingen van Kopten door aanhangers van de Moslimbroederschap is daar het bewijs van.

Helaas lijken de Moslimbroeders bereid een burgeroorlog uit te lokken om weer aan de macht te komen. Zij voelen er niets voor om andersdenkenden in het ‘politieke proces’ op te nemen. Minderheden (atheïsten, Kopten, homoseksuelen, vrouwen) hebben het nakijken, maar ook voor vrome moslimmannen wordt het leven er bepaald niet prettiger op als de islamisten het voor het zeggen krijgen. En, belangrijker voor ons, een islamistisch Egypte maakt de gehele regio instabieler en zet het vredesverdrag met Israël op het spel. Dan liever het leger aan de macht.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

24 reacties

 1. Peter Klein

  Bij gebrek aan een middenklasse en een geletterde bevolking, is democratie echt te hoog gegrepen: Het rationeel dienen van eigenbelang – wat demnocratie eigenlijk is-  is dan ver uit het zicht.

  Eerst onder een elite de bevolking scholen lijkt me de eerste noodzaak

 2. Guus

  Wat is die Timmermans toch een linkse miskleun….bah bah bah.(maar ja…laf links he? wat kun je anders verachten?)  Laat het leger maar lekker knallen op die radicale islamisten…de islam .wordt toch vanze nooit niet verenigbaar met de democratie zo als wij die kennen. De syrische dichter Adonis zei het: -De Arabieren verstaan de kunst om zich onderling al eeuwenlang af te slachten-….jippie!!

 3. Theo Prinse

  Eens met de stelling. Saudie Arabie staat nu haaks op de regering van Obama en Cameron inzake Egypte., 

  http://ca.news.yahoo.com/saudi-king-calls-arabs-stand-egypt-151611137.html 

  Hier de ware situatie in Egypte hoe de Moslim Brotherhood tekeer gaat. (Graphic beelden)  

  https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=haYOMy4-Yyg#at=111

 4. Two Ravens Black Kettle

  Het Westensteunt consequent de verkeerde kant. El-Qaida in Libië, El-Kaida in Syrië, de Moslim broeders in Egypte en de dictator Erdogan. De PO heeft -tesamen met de EU, Obama en onze nationale sinterklaas Frans Timmermans- partij gekozen voor de wrede moslim broeders. De europese bevolkingen daarentegen scharen zich -behalve de miljoenen soennitische immigranten- achter het leger. Zelden is het schisma tussen de ‘weldenkende’ elite+hun knuffel baardmannen versus ’t ‘volk’ zo groot geweest.

   

  Het grote probleem is dat iemand als Assad een verlichte humanist is/was. Te Voorzichtig. Te Westers.  Te soft voor het wrede werkelijkheid in het M-Oosten. Had hij meteen papa-style ingegrepen tegen de soennitische terroristen dan was er geen oorlog gekomen en zouden warmongers als Cameron, Obama en Hollande wanhopig met de broek op de knieeën staan. Hetzelfde gold voor Khadaffi. Hij had subiet dat El-Kaida rattennest Benghazi moeten uitroeien.

  Het valt te hopen dat de Egyptische legertop lering trekt uit bovenstaande lessen. Inmiddels ligt het dodental bij de militairen en politie al schrikbarend hoog. Te hoog. Ook hier gaat het leger te omzichtig te werk omdat dwazen als Obama en de EU-kardinalen over hun rug meehijgen. Van dat stelletje zielepoten moet Sisi zich geen reet aantrekken. Crack down anders blijft het doorrotten. Vul die gevangenissen  en vervul de wensen van de 72-maagden snakkers. Ik wens ze daarbij veel succes toe.

 5. Jan Van

  Wie de waarheid spreekt…. doet er alles toe……

 6. Peter Pan

  .

  [Het geweld zet het Westen wederom voor het blok. Europa en de Verenigde
  Staten hebben belang bij een stabiel Egypte. Op die manier blijft het
  Suezkanaal open voor internationaal vrachtverkeer en de vrede met Israël
  bewaard.]

   

  Bekijkt men alleen de feiten dan steunt het Westen het geweld in de Arabische wereld. Het is teveel om op te noemen. Er moet een filosofie achter zitten. Geopolitiek, olie, verdeel en heers binnen islam. Alleen islam is in staat om moslims tot legers om te vormen. Slaat men islam stuk dan resteert een bende oermannen die met elkaar op de vuist gaan. Dan laat men de agressie leegbloeden. Dat is wat feitelijk gebeurt. Zonder islam desintegreert deze woestijncultuur en trekt men de angel eruit. Dat is wat wij nu zien. Geopolitiek worden moslimculturen gedesintegreerd en tot volledige zelfvernietiging aangezet. Hezbollah staat op het randje een derde wereldoorlog uit te lokken. De wig tussen Iran en Hezbollah in Syrië heeft perfecte betekenis. Het is een kwestie van tijd voordat Rafael geperfectioneerd op iedere hoek van de straat staat. Binnen 5 jaar vliegen er honderden drones door het Israëlische luchtruim. Vijandelijke drones zonder juiste code worden neergeschoten. Er gaat geen vuurpijl meer over de heg. Deze 5 jaar moet Israël hoe dan ook goed zien door te komen. Daarna is het vrijwel onkwetsbaar voor atoomwapens. Dit is ook van levensbelang voor de VS. Als dat de rationale is dan kan ik het begrijpen.

 7. louis-portugal

  Eens met de conclusie.

  Die moslimbroeders staan wel de hele tijd te gillen dat ze niets doen maar videos laten schietende morsiaanhangers zien,

  Gewonnen met de verkiezingen is ook maar de vraag als ik lees dat bij veel stemkantoren antimorsimensen niet naar binnen mochten.

  Tevens heeft morsi in korte tijd veel ellende in de vorm van voedselgebrek enz. veroorzaakt.

  In land naar voorbeeld van Turkije?

  Ik vind dat Erdogan hard aan het achteruitroeien is richting shariastaat. gezien zijn zuiveringen (in de gevangenis zetten) van de legertop, het vastzetten van journalisten enz.

   

 8. prodadam

  Ik vind het gebruik van geweld tegen de Moslimbroederschap uitstekend. Terroristen moet je met keihard geweld bestrijden. Dat willen ze zelf ook heel graag want om de haverklap lopen ze te bleren dat ze bereid zijn te sterven voor het komische duo Allah en Mohammed. Geweld is in dit geval volstrekt gerechtvaardigd. 

   

  Lees daar hier over: 

  http://www.jewishpress.com/indepth/opinions/treat-terrorists-like-pirates/2013/08/14/

 9. Johanna

  Hoe lang zullen o.a.   VS-China- Rusland en Europa nog afhankelijk zijn van het Suez-Kanaal?

 10. Two Ravens Black Kettle

  Een soldaat van het Egyptisch leger heeft wederom een moslim gelukkig gemaakt. Sterven voor Allah -de Vreedzame en Verdraagzame- levert toch al gauw zo’n 72 maagden op een wolkje op. De bofkont ditmaal is de zoon van een spirtueel leider van de progressieve beweging de Moslim broederschap. 

  Zou Petra Stienen eigenlijk nog maagd zijn ?

   

  http://www.spitsnieuws.nl/archives/buitenland/2013/08/zoon-leider-moslimbroeders-doodgeschoten

 11. Rosasolis@kpnmail.nl

  Volste lof voor de leger van Egypte en hun strijd tegen de corruptie van The Brotherhood!

  Ik heb gehoord dat het nieuwe ad-interim regering nu 3 Copten hebben als minister!  Hoewel

  dit te weinig is, laat het zien dat zij worden gewaardeerd.  Ik hoop

  dat het nieuwe ad-Interim regering heel gauw meer bekendheid zullen krijgen van de Media.

   Eerder vandaag heb ik gehoord dat The Brotherhood wordt als een terroristische groepering

  verklaard.  Dit zou niet zonder redenen zijn! 

 12. hoevenap

  Het verafschuwen van het schieten op ongewapende demonstranten heeft niets te maken met

   linkschmensch zijn of wat dat ook moge zijn,

  nog minder met pro-islam of zelfs maar pro-moslimbroeder zijn,

  en voorts al helemaal niet met anti-christen of  Israël dan wel Jodenhater

  Het heeft te maken met democratisch denken en een zeker peil van opvoeding en mogenlijk het gezien hebben van tanks die schietend door de straten rijden.

  Een leuk gezicht is het niet , mogenlijk wel spannend als men er in pricipe niets mee te maken heeft.

 13. mijn-idee

  Kort geleden een korte opname gezien hoe tijdens rellen, de ene moslimbroeder een andere moslimbroeder neerschoot, in de vlucht zijn pistool doorgaf aan een ander, beiden wegrennend in een tegenovergestelde richting.

  Je eigen geloofsbroeder neerknallen in een toneelstuk om de rest van de wereld te laten geloven dat het leger monsterlijk te werk gaat.

  Eerlijk gezegd ik heb geen idee meer, maar ik ga me er niet meer mee bemoeien.

  Wij, in het zo hoog geachte westen hebben geen idee van de cultuur, de achtergrond en de gevoelens van die mensen daar.

  Wij moeten onze handen er niet aan branden

  .Voor we het weten zitten we tot onze nek in een strijd die wij niet kunnen doorgronden maar die ons zal meeslepen in een eindeloze en zinloze strijd.

  Trek je geld in, haal alle mensen terug, stop de hulp, laat het toerisme staken.

   

  Pas als de strijdende partijen allemaal merken dat het land ondergaat aan hun eigen bezopenheid, gaan ze misschien om tafel zitten om _ vooral _hun eigen hachie te redden.

   

 14. hertje

  En nieuwsuur gisteren maar ingaan tegen de ambassadeur van Egypte,die zei dat de moslims,aldaar,wel degelijk geweld gebruiken tegen alles en iedereen!Maar de ambassadeur bleef bij zijn verhaal[petje af!]en Twan kon niets anders doen dan met een chagrijnige kop afsluiten!Lol!

 15. Ian

  @hoeveklap

  Laat mij dat nu geen ene ruk schelen wat u daarvan vindt.

 16. hoevenap

  @ shrimpocat

  @ Ian

   Laat ik nu uw reacties volstrekte onzin vinden.

 17. shrimpocat

  Zelden zo’n hoop onzin bij elkaar gezien.

 18. Ian

  @nog_1: nee, uw vrienden van ‘een ander moslimbroedergeluid’ doen er alles aan kopten, kinderen en andersdenkenden naar de eeuwigheid te helpen om hun islamofascistische shariastaat te kunnen realiseren, het hysterische islamitische schuim staat ze daarbij op hun bek. Maar wellicht heeft u dat even gemist toen u op uw gitaar zat te tokkelen.

 19. nog_1

  ‘Terwijl we eigenlijk opgelucht zijn dat het leger eindelijk een einde begint te maken aan de onrust.’

   

  Ik kreeg nu niet bepaald de indruk dat het door het legeringrijpen rustiger is geworden.

 20. hoevenap

  Een staatsgreep is NOOIT de oplossing , ook als deze vertraagd wordt uitgevoerd.

  Of deze van “rechts”of  van ” links” komt maakt niet uit, een staatsgreep brengt dictatuur met alle ellende van dien. Ook als dit op korte termijn een oplossing lijkt.

  Het schieten op zittende en biddende mensen door het leger en hun politie is NOOIT een oplossing

  voor wat dan ook, maar een fascistische machtsuitoefening .

  Dat de moslimbroeders nu ook geweld gebruiken geeft alleen maar aan dat ze staan voor wat ze geloven en blijken “ballen” te hebben.

  De moslimbroeders zijn een sociaal- conservatieve stroming die een Islamitische wetgeving en staatsvorm willen en dat is hun goed recht in hun EIGEN land waar ze de democratische meerderheid hebben.

  In veel landen met een overwegend Islamietische arme bevolking hebben partijen met het gedachtengoed

  van de moslimbroeders een meerderheid of bijna-meerderheid en daar zouden democratisch denkende mensen zich bij neer moeten leggen.

  De meerderheid heeft het nu eenmaal voor het zeggen in een democratie of iets dat er op lijkt.

  Dat was zo in het verre verleden in Algerije en daar is het door het fascistische leger in bloed gesmoord en

  dat is nu weer zo in Egypte waar deze tragedie zich lijkt te herhalen.

  Dit alles via manipulatie van “het leger” , de oude machtskliek van Mubarak en Arabische of andere buitenlandse inlichtingendiensten eventueel geholpen door de “moderne ” Egyptische activisten.

  (Waarom was er de dag na het afzetten van Morsi weer voldoende autobrandstof bij de pompen en vele andere gelijksoortige zaken)

  Uiteraard zijn de moslimbroeders geen “lievertjes” maar dat doet niets af aan de feiten die hier op dit forum op een niet mis te verstane manier  de feiten worden verdraaid of uit zeer dubieuze bron worden gesiteerd.

   Dat er zeer “vuile” zaken plaatsvinden ligt zeker niet alleen aan de moslimbroeders.

  Meer dan 90% van de slachtoffers zijn gewone leden van de moslimbroederschap die vreedzaam aan het bidden en of demonstreren waren.

  Dit heeft tot gevolg dat er nu ook verkeerde zaken plaatsvinden , ook door de moslimbroeders.

 21. Frank Rijk

  Wat kan dat hele focking Egypte mij nu schelen? Leg eens een verband met de ellende hier in onze “democratie”. We worden as we speak gewoon vervangen door een andere bevolking uit Afrika.

 22. Jos Arends

  De “mainstream media” doet wederom verschrikkelijk slecht werk, als het gaat om de verslaggeving over Egypte. Op dit moment wordt het land gezuiverd van de Koptische christenen en van het christendom, door aanhangers van de Moslimbroederschap. Gezuiverd, ja. Tientallen kerken zijn vernietigd (inclusief ééntje uit de 4e eeuw) en dominees worden vermoord. Waar is de verontwaardiging? Waar is de journalistiek? Wat Nieuwsuur doet, is de lijn van het kabinet volgen. Via de EU is er veel geld naar de Moslimbroederschap gegaan en Frans Timmermans heeft dat altijd verdedigd. Dat zou “nodig zijn” om van Egypte een democratie te maken. We kunnen het zien, die democratie.

   

  Nieuwsuur zou Timmermans, dit kabinet en de EU moeten grillen. Maar in plaats daarvan krijgt het leger de schuld, waarmee het kabinet er bekaaid van af komt. Waardoor de positie van het kabinet nog enigszins acceptabel lijkt. Blijkbaar is de Publieke Omroep om de één of andere reden niet in staat om objectief verslag te doen van de gebeurtenissen. Ze zijn ook financieel afhankelijk van de overheid, natuurlijk. En ze hebben maandenlaag de ‘Arabische Lente’ bejubeld met Petra Stienen en Bertus Hendriks. Hun geloofwaardigheid is in het geding, bij het grote publiek.

   

  Een blogger als Pamela Geller heeft het al die tijd bij het juiste eind gehad. Ze is blijven herhalen dat Mubarak (hoewel niet perfect) een bondgenoot van het Westen was, Egypte redelijk stabiel was, Kopten werden beschermd en de vrede met Israel gehandhaafd. Sommige “mainstream media” willen dat nu ook schoorvoetend toegeven. Voor de waarheid (en überhaupt voor een afwijkend geluid) moet je op het internet zijn.

   

  Voor stabiliteit in Egypte moet de Moslimbroederschap verpulverd worden, dat is de enige manier. Lees daarover Daniel Greenfield: http://frontpagemag.com/2013/dgreenfield/crush-the-muslim-brotherhood/. En niet alleen voor Egypte. Als de Broederschap wint, zal dat ook grote impact hebben voor Europa en de rest van de wereld.

   

 23. Ian

  @Jos Arends & Two Ravens: spijker, kop.
  Mubarak was niet alleen een bondgenoot van het Westen, maar ook een vriend van Koning Abdullah van Saudi-Arabië. Deze was dan ook furieus op Obama dat hij Mubarak had laten vallen. Is dit dan soms de uiteindelijke bedoeling: het Saudisch koningshuis uiteindelijk ten val brengen en de olie-macht herverdelen?

 24. oudgediende

  Vaak krijgen sceptici gelijk. Na het begin van de Arabische ommezwaai juichten de idealisten: de tyrannie was verbroken, het democratisch proces kon beginnen. De sceptici, of moet je ze realisten noemen, zagen de bui al hangen: democratie is alleen mogelijk als een volk daar rijp voor is en met enige kennis van de bevolking van de Arabische landen, goeddeels analphabeet, voor het grootste deel in de greep van de islam waar de geestelijken de dienst uitmaken en werlellijke wetgeving verwerpen kon men zeggen dat die rijpheid er nog lang niet was. Verkiezingen maken geen democratie, geven alleen aan wat de meerderheid wil en als die meerderheid zijn wil dwingend oplegt aan de minderheid en deze onderdukt kan men onmogelijk van democratie spreken.

  Helaas was dat ook wat gebeurde.

  Dat het seculiere leger de democratisch gekozen theocratie omverwierpt toen bleek dat inderdaad die onderdrukking plaats vond is niet democratisch te verantwoorden maar is wel pragmatisch goed te keuren. Een van de grondslagen van de democratie is immers vrijheid voor iedereen, niet de absolute wil van de meerderheid en rechteloosheid voor de rest.

  Indien het leger die vrijheid voor iedereen wil garanderen, en zij sluit duidelijk de moslim broederschap niet uit, ontstaat toch een soort van geleide democratie die wellicht op de lange duur tot een echte uit kan groeien.

   

  Merkel heeft gelijk als zij zegt dat ze het zelf moeten  uitzoeken en het was beter geweest als we er ons in het geheel niet mee haddden bemoeid: groeiprocessen kan men niet forceren.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.