Robert de Jonge vrijgesproken

Kontenbonkers.

Robert de Jonge, over wie wij al verscheidene malen schreven, is vandaag vrijgesproken voor ‘groepsbelediging’. 

De Jonge werd vervolgd omdat hij in een documentaire van de VPRO het volgende had gezegd:

“Geert is groter dan Mohammed, de kleuterneuker. En Geert is groter dan Allah, de halvemaandemon. En, zoals iedereen weet zijn Arabieren fervent kontenbonkers. En ze neuken kleine jongetjes, dat is normaal in hun cultuur.”

Tijdens de rechtszaak legde De Jonge uit dat hij de discussie rond homofilie en pedofilie in de Arabische wereld aan de kaak wilde stellen. Het OM was het daar daar niet mee eens, en eiste een vooral symbolische boete (‘Kijk eens hoe wij bepalen wat u wel en niet mag zeggen!’) van 500 euro.

De rechter vindt echter – terecht – dat er in deze zaak geen sprake is van strafbare groepsbelediging:

“Alle kritiek, dus ook felle kritiek, op opvattingen en gedragingen van een groep – in welke vorm ook – valt buiten het bereik van de strafbare belediging”.

Ik zou zeggen: een overwinning voor de vrijheid van meningsuiting. Die houdt immers o.a. in dat mensen het recht hebben om dingen te roepen waar anderen ongemakkelijk van worden. Dat is juist de kern van dit grondrecht.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

15 reacties

 1. metamorfose

  @ Jan Van

   

  U kunt beter niet oordelen over (straat)situaties waar u geen weet van heeft, dat komt niet al te slim over. Voor de rest wil ik niet veel woorden aan uw domme teksten vuil maken. Wees maar blij en tevree dat u er ‘boven’ staat, een typische pc Nederlander derhalve, verdere uitleg overbodig. Het moge duidelijk zijn dat ik kots op dergelijk moreel superieure reacties, terwijl een land naar de knoppen gaat en iedereen z’n bek houdt. En dan zeg ik het nog netjes. Hier zal ik het maar bij laten.

   

 2. metamorfose

  Er is dus nog enig gezond verstand aanwezig in onze rechtbanken, van harte proficiat heer De Jonge. Heb vandaag zelf nog een k*tmarokkaan op een fiets verrot gescholden en de vetzak vertelt dat-ie wat mij betreft heel hard mag oprotten, uiteraard kon het k*tventje het niet nalaten mij te intimideren door te zeggen dat ik nu geluk heb gehad. Wat het oneindig brutale ventje bedoelde, was dat hij alleen was en mij niet met een zwerm collega-sprinkhanen in mekaar kon timmeren. Ik had toevallig een kapotte fietsketting rond mijn nek hangen, die ik retour had gekregen toen ik mijn verwijderde fiets ophaalde, en dat schrok de geitenhoeder ongetwijfeld af. In de nabije toekomst zal het namelijk verboden worden om de nieuwe meesters zelfs maar aan te spreken als het zo doorgaat in angsthazenland met de kaken politiek correct op elkaar.

   

 3. trias politica

  Een juiste beslissing van een Nederlandse rechter. Dat mag ook weleens gezegd worden…

  Raar eigenlijk, die laatste opmerking, want zou de standaard moeten zijn.

 4. Peter Pan

  .

  Dat is heel mooi, want het recht zou zich in een moeilijk parket gemanoeuvreerd hebben door vormen van (homo)seksualiteit als immoreel en abject te diskwalificeren. Bedankt OM, maar nu is natuurlijk wel het hek van de dam. Na Wilders is dit de volgende stroomversnelling. Beledigen mag als men het maar ideologisch inkleedt, waarbij veroordeling tevens in Nederland aanvaard seksueel gedrag diskwalificeert.

   

  Wat is hier gebeurd? Zou een veroordeling geen seksuele diskwalificatie van (homo)seksualiteit hebben betekend, dan zou het recht met een veroordeling eventueel nog goed wegkomen. Wat betekent dat men beledigingen van andermans gedachtegoed moet gieten in hier wel geaccepteerde seksuele gedragingen. Zo zet men dan het recht schaak. Proficiat en bedankt OM…

 5. shrimpocat

  “Alle kritiek, dus ook felle kritiek, op opvattingen en gedragingen van een groep – in welke vorm ook – valt buiten het bereik van de strafbare belediging”.

  Deze uitspraak mag, wat mij betreft, in chocoladeletters als bijsluiter worden toegevoegd aan elke discussie over de islam en haar sycophanten.

 6. OphEUffen

  In een vorige discussie met dit onderwerp geschreven, als geiten@#$%s geen probleem is kan kontenbonkers dat ook niet zijn. Of je het moet zeggen is een tweede. Mooi dat de rechter het heeft bevestigd. Hopelijk trekt het OM zo langzamerhand eens lering uit diverse precedenten en stpt het met haar oren te laten hangen naar bepaalde organisaties. Wij hebben recht op vrijheid van meningsuiting, OM. Klote he!

 7. OphEUffen

  En voor Robert ben ik blij. Lef kan ik hem niet ontzeggen.

 8. Pierre Lebon

  Ik fiets ook vaak met kapotte fietskettingen om mijn nek.

  Een soort afwijking zeg maar…

  En een reden om mijn shirt met een echt smerige kraag in de was te gooien.

 9. Jan Van

  “Heb vandaag zelf nog een k*tmarokkaan op een fiets verrot gescholden en de vetzak vertelt dat-ie wat mij betreft heel hard mag oprotten”

  Ik hoop dat er niet te veel PVV-ers bij zitten…. want dan schaam ik mij verrot en dat zou voor mij een reden zijn over te stappen naar de Libertarische partij.

 10. Jan

  U bent toch onderhand wel vaak genoeg op deze site geweest om een goede inschatting te kunnen maken van het niveau van de gemiddelde PVV aanhanger hier.

 11. Jan Van

  Ik heb de ervaring dat de doorsnee PVV-er PVV-er is omdat hij of zij van mensen houdt…, van álle mensen houdt… maar dat zij niet zo gestoord zijn blindelings de EU verneukregels en de Rutte-e regels te willen volgen.

  Maar blijkbaar sluipt er op DDS massaal óók een soort tokkie’s binnen die het normaal vinden de eerste de beste Marokkaan van zijn fiets te schelden.

  Maar úw mentaliteit/gehersenspoelde visie op vele onderwerpen en uw reacties hier staan mij ook erg tegen.

  Mvg, andere Jan

 12. Richard de II2

  Blijkt maar weer dat er op justitie best nog wel wat bezuinigd kan worden.

 13. Jan Van

  Gefeliciteerd!

 14. Jan Van

  “Heb vandaag zelf nog een k*tmarokkaan op een fiets verrot gescholden en de vetzak vertelt dat-ie wat mij betreft heel hard mag oprotten”

  En hoe voelde dat nou, k*t Metamorfose?

  Kick je er op? 

  Wil niet veel zeggen, maar ik krijg zelf ook zin om je met stenen te bekogelen voor je ongein…..

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.