Republikeinen verzaken hun verantwoordelijkheid

De gezondheidshervormingen van president Barack Obama moeten worden teruggedraaid, maar dat is minder belangrijk dan een begrotingscrisis af te wenden.

Voor het einde van de maand moet het Amerikaanse Congres een nieuwe begrotingswet aannemen, anders is het geld op en krijgt het land te maken met een zogenoemde government shutdown. Met uitzondering van essentiële overheidsdiensten als defensie gaat de deur van alle ministeries dan op slot. Amerikanen kunnen geen paspoorten meer aanvragen, geen nationale parken meer bezoeken, de post wordt niet bezorgd, ambtenaren worden niet betaald.

Net als in voorgaande jaren lijken zowel de Democraten als Republikeinen desondanks bereid een shutdown te riskeren als ze hun zin niet krijgen. De Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden nam vrijdag een begrotingswet aan om tot het einde van het jaar de rekeningen te kunnen betalen, maar dezelfde wet herroept alle hervormingen van de gezondheidszorg die president Barack Obama in 2010 doorvoerde. De Democraten, die in de Senaat in de meerderheid zijn, gaan daar niet mee akkoord. Obama heeft zelfs met een veto gedreigd. Een van de twee partijen zal uiteindelijk moeten inbinden. Grote kans dat dat de Republikeinen zullen zijn. Die hebben hun hand overspeeld.

Sinds Obamacare door een toen nog Democratische meerderheid door beide kamers van het Congres werd geloodst, hebben de Republikeinen maar liefst 42 keer gestemd om de wet in te trekken. Iedere Amerikaan begrijpt inmiddels dat de Republikeinen tegen de gezondheidshervormingen zijn en die zullen terugdraaien als zij de absolute meerderheid krijgen. Er zijn sindsdien echter twee keer verkiezingen geweest en hoewel Obamacare weinig populair meer is, wisten de Republikeinen geen van beide keren die meerderheid te krijgen. Dat is voor de Republikeinen geen reden om hun verzet tegen de zorgwet te staken, maar zij moeten nu wel aanvaarden dat zij simpelweg niet bij machte zijn om de wet terug te draaien met alleen een meerderheid in een van de twee kamers van het Congres.

Gematigde Republikeinen, waaronder oud-presidentskandidaat Mitt Romney, zijn tweede man, Paul Ryan, en zelfs oerconservatieve commentatoren als Bill O’ReillyCharles Krauthammer en Karl Rove vinden het dan ook niet verstandig om de begroting van volgend jaar aan herroeping van Obamacare te koppelen. Het voorstel kwam van een minderheid van de Republikeinse congresleden, waaronder de senatoren Marco Rubio en Ted Cruz, die zich met de Tea Party identificeren: een conservatieve beweging die pleit voor een kleinere overheid en vooral aan aanhang won toen Obamacare in de maak was.

De Tea Party is, niet altijd terecht, afgetekend als een radicaal rechtse groepering die geen enkel compromis duldt. Het optreden van Rubio en Cruz en de wet die vrijdag door alle Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden werd gesteund, bevestigt echter dit beeld. In plaats van met een redelijk voorstel te komen en compromis te zoeken met de Democraten in de Senaat, leggen de Republikeinen hun eisen op tafel en zeggen ze: Take it or leave it. Als dat tot gevolg heeft dat de hele federale overheid zijn deuren moet sluiten, dan moet dat maar.

Dat is niet alleen onverstandig beleid; het is een onverstandige strategie. Een van de redenen dat de Republikeinen de laatste verkiezingen verloren, was dat zij door veel Amerikanen in het midden als radicaal werden gezien. Een meerderheid deelt de Republikeinse kritiek op het socialistische economische beleid van president Obama. Een meerderheid maakt zich ook zorgen over de almaar uitdijende federale overheid en de oplopende nationale schuld. Op het thema “kleinere overheid” kunnen de Republikeinen dus scoren. De partij wint het vertrouwen van de kiezer echter niet terug door met een crisis te dreigen, zeker als de meeste leden eigenlijk best weten dat ze overstag zullen gaan om die crisis te voorkomen.

Het zijn dan ook niet zozeer Tea Party-leden als Rubio en Cruz die schuld hebben aan dit fiasco. De echte schuldigen zijn die Republikeinse congresleden die, uit angst voor hun eigen achterban, hebben ingestemd met zowel een begrotingsplan als een strategie die geen enkele kans van slagen heeft. Deze Republikeinen vrezen volgend jaar door een rechtsere kandidaat in de voorverkiezingen te worden uitgedaagd. Door mak achter de hardste schreeuwers aan te lopen, onderschrijven ze echter alleen maar dat ze zelf geen ruggengraat hebben. Dan moeten ze niet verbaasd zijn als de kiezers volgend jaar liever iemand hebben die wel voor zijn principes opkomt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

5 reacties

 1. Bas

  Roots. Amerikanen zijn afstammelingen van Europeanen. Niet van iets anders. De oorspronkelijk bewoner werd weggevaagd. Zij maakten een grondwet met wijsheid geleerd in Europa. Begrijpelijk als je bij kruistochten begin met leren. Daarna haalden zij tot twee keer aan toe Europa uit hèt moeras. Een levend bewijs van wat Darwin bedoelde. Andersom, Europa.

 2. R. Hartman

  “In plaats van met een redelijk voorstel te komen en compromis te zoeken
  met de Democraten in de Senaat, leggen de Republikeinen hun eisen op
  tafel en zeggen ze: Take it or leave it.”

  Er valt geen compromis te sluiten met de Democraten. Democrats want it all, and they want it now!. Zie ook Samsom.

  Zoals Louis ook al opmerkt zien velen hun full-time contract geschrapt en vervangen door een 29-uur contract, zodat de werkgever de dwang en de sancties van ObamaCare kan ontlopen. Vakbonden en congresleden hebben inmiddles onwettige compensaties of ontheffingen gekregen en delen van Obamacare worden uitgesteld, ook al zonder dat daar een wettig besluit aan ten grondslag ligt. Anders gezegd: vriendjes van de Democraten krijgen illegale compensatie, anderen niet.

   

  Hoewel Republikeinen en Democraten, zeker de ‘leadership’, één pot nat zijn hebben de Republikeinen, in vele gevallen slechts RINO, nog wel ‘ergens’ een idee dat de overheid uit de klauwen loopt. De Dems zijn helemaal van het padje af. Onlangs verkondigde Obama dat het verhogen van het schuldenplafond de schuld niet verhoogt. Hij kwam niet helemaal goed uit zijn woorden, dus had zelf ook de waanzin van dat statement wel door, maar hij zei het met een stalen smoel, en handelt er naar.

   

  Tot en met Bush hebben alle Amerikaanse presidenten samen een staatsschuld van 9,5 triljoen dollar opgebouwd. Obama verdubbelt dat in zijn eentje in 8 jaar tijd. En dan wil Nick Ottens dat de RINOs een ‘redelijk compromis’ zoeken?

   

  Kijk hier even; video onderaan het artikel.

 3. Sjoerd

  De republikeinen zijn ook, sinds de introductie van ObamaCare, er elke keer in geslaagd de meerderheid in het Huis van Afgevaardigen te krijgen. Waar de Senaat over wetgeving gaat, gaat het HvA over de begroting.

   

  Obama heeft nog niet 1 keer een sluitende begroting ingediend. Ik geloof dat hij zelfs de laatste jaren niet eens meer een begroting indient!

   

  Wetgeving introduceren zonder de benodigde dekking: dat is wat ObamaCare is. De democraten verzaken hun plicht om de uitgaven aan te passen aan de inkomsten.

   

  Dus de republikeinen hebben groot gelijk te blijven hameren op een fatsoenlijke dekking.

 4. Bas

  Amerikanen doen wat robert Mugabe beroemt maakte. Met èèn verschil, zij zijn de sterkste. En, heel belangrijk, selfsupporting. Wat Europa, dankzij koloniën, in het verleden was. Amerikanen testen hoe ver zij kunnen gaan. Begrijpelijk. Veel van hun macht, letterlijk, is afhankelijk van verdeel en heers. Dan begin je met zand strooien. Om op het juiste moment hèt konijn uit de hoed te toveren. Dat van alles kan wezen. Ook een nieuwe currency. Wat alle problemen kan oplossen. In E.T we trust. Europa did it.

 5. louis-portugal

  Als ik het goed gelezen heb geldt die Obamacare voor een 40 uurige werkweek.

  Mensen die minder dan 30 uren werken vallen erbuiten.

  Gevolg honderden-duizenden ontslagen en die mensen kunnen tegen veel slechtere omstandigheden daar gaan werken.

  Ook in Duitsland zien we dat verschijnsel.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.