Normen en waarden?

Voormalig minister-president Balkenende laat weer van zich horen, maar of zijn boodschap wel zuiver is valt te betwisten…

Opnieuw een debat over normen en waarden? Op zich een prima idee. Maar wat bedoelen we daar mee? Toen Balkenende het tijdens zijn ambtstermijn voorstelde werd er lacherig om gedaan, maar dat kwam vooral omdat de man simpelweg niet heel charismatisch is. Zijn oproep kwam stuntelig en kleinburgerlijk over. Net als zijn pleidooi voor een terugkeer naar de VOC-mentaliteit die ons land groot heeft gemaakt. “Toch?”

Maar had hij ongelijk? Geenszins. Ons land kon—en kan nog steeds—best wel een beetje extra fatsoen verdragen. Balkenende wist die boodschap niet flitsend te verkopen, maar hij durfde het wel te zeggen. De rest stond erbij en keek er naar. Luisteren deed men duidelijk niet, want onze politici zijn beslist geen toonbeeld van fatsoen. Ze stelen er flink op los, ze zijn van corruptie niet vrij, en in het parlement is de omgangsvorm benden ieder peil. Als Wilders niet aan het schelden is, beschuldigt Pechtold zijn tegenstanders wel van nazisme. Fatsoen moet je doen? Onze politici menen blijkbaar van niet. Ze geven een bijzonder kwalijk voorbeeld. Dat irriteert mateloos, dus ik was blij te zien dat Balkenende opnieuw een oproep plaatste voor méér aandacht op moreel gebied.

Tot ik de boodschap te horen kreeg. Want wat blijkt? Balkenende heeft het niet meer over fatsoen. Hij noemt de onbehoorlijke gedragingen van politici en bestuurders niet. Hij heeft niet eens aandacht voor de gewelddadige houding van jongeren. Nee. De discussie met nu gaan over “populisme en nationalisme”, over “de financiële crisis en klimaatverandering”. Dan zie je de bui al wel hangen. Balkenende maakt een bocht naar links. Ik weet niet hoe het komt, maar dit overkomt prominente ex-politici van het CDA keer op keer. Zodra hun actieve rol is uitgespeeld, worden ze ieder jaar linkser. Waar Balkenende als premier sprak van degelijk waardenbesef, sluit hij zich nu aan bij de meute der mastodonten. Net als Van Agt en Hirsch Ballin heeft hij opeens enkel nog aandacht voor de politieke onderwerpen die eigenlijk tot de stokpaardjes van de linkerflank behoren.

Dat is dus precies wat we niet nodig hebben. Balkenende toont met zijn ommezwaai aan dat we hem definitief kunnen afschrijven. Uit linkse praatjes ontstaat geen fatsoen of moreel besef. Dat komt voort uit verantwoordelijkheid, zelfredzaamheid en degelijke opvoeding. Kortom: alles dat de linkse politiek in Nederland kapot heeft gemaakt. Ik vermoed dat daar een groot deel van het probleem verscholen zit. Nederland is een land van botteriken en zeurkousen geworden, waar bijna iedereen zijn hand ophoudt, en bijna niemand zijn handen uit de mouwen steekt. Die mentaliteit van afhankelijkheid geeft de doodssteek aan een fatsoenlijke maatschappij. Enkel zelfstandige, verantwoordelijke mensen hebben genoeg karakter om fatsoenlijk te zijn.

Wie graag aandacht wil voor normen en waarden hoeft zijn heil niet meer te zoeken bij Jan Peter Balkenende. Fatsoen wordt politiek niet vertegenwoordigd door linkse praatjes, maar door klassiek-liberalime en conservatisme. Twee stromingen die in de Nederlandse politiek niet of nauwelijks zijn vertegenwoordigd. En dat illustreert precies waar het spaak loopt. Wie een degelijk land wenst te zien, zal zich moeten inzetten om daar verandering in te brengen. Balkenende gaat de strijd duidelijk niet vóór ons voeren, dus we moeten het werk zelf verrichten. Fatsoen moet je doen. Toch.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

23 reacties

 1. zomaar iemand

  R.Hartman op 11 okt 2013 te 12:55 uur .

   

  was je alweer vergeten !!!, toch hier een antwoord op je
  vraag !!!.

   

  http://nos.nl/artikel/212080-amerikaanse-zorgen-om-extreemrechtse-wilders.html

   

  dus helaas is u vermoeden onjuist .

   

  veel lees plezier , en onthou nu eens wat je gelezen hebt
  !!!!

 2. zomaar iemand

  kijk Jan Peuter !!, Blakelende

   

   

  hier heb jij iets om over na te gaan denken !!.

   

  http://nos.nl/artikel/560845-supertaks-op-spaargeld-geopperd.html

   

  hoe jij en je hele CDA kliek ,(mag wel schrijven alle oude
  partijen ), ons mogelijk een oortje aannaaien , met je uitruil voor een
  generaal pardon , die Wouter.Bos voor ogen had !!.

   

  veegde jij het gehouden referendum aan de kant , en gaf
  Wouter zijn zinnen , had JIJ dat niet gedaan hadden wij nu niet hoeven te
  vrezen dat ons bij elkaar gebracht pensioengeld , en onze mogelijk (hard
  gespaarde spaargeld , met zuinig leven en hart werken bijeen geschraapt) voor
  minimaal 10% op de tocht staat .

   

  dit alles voor jou (jullie ) natte droom van één groot fascistische
  europa , waar de gewonen man/vrouw niet telt als hij/zij blank is , en gezien
  word door jou en consorten als slaven die alleen maar goed zijn om jou (jullie
  ) natte droom te verwezenlijken.

 3. baksteen

  Balkenende en Verhagen op weg naar Lissabon, De Refo en de Jezuiet leveren hun ziel in voor macht. 

  Wormen en Aarde

 4. shrimpocat

  Een linksmensch die zegt dat het eerlijker moet of een gristen die zegt dat het fatsoenlijker moet.

 5. Ian

  Balkenende is een vuile landverrader. De man die samen met rattus maximus Verhagen ons land verkwanseld heeft aan Brussel. De man die na het raadgevend referendum in het vliegtuig stapte om de europese grondwet te ratificeren, ondanks een luid en duidelijk “nee!” van de Nederlandse bevolking. En deze man durft te beginnen over normen, waarden en fatsoen? Respect moet je verdienen, Jan Peter Balkenende verdient pek & veren plus een bak vreselijk stinkende stront over zich heen, en dan komt hij er nog heel genadig van af. Maar het ooit nog komende tribunaal zal natuurlijk het laatste woord hebben, en dat wachten we dan t.z.t. ook maar rustig af.

 6. Caroline

  Balkenende met zijn negeren van het referendum tegen de EU-grondwet was vóór we Rutte kregen, op afstand de minst fatsoenlijke premier die we ooit hebben gehad hier. Niet omdat hij zelf hoerde en snoerde, maar omdat hij ons in slavernij ter verhoering en versloering verkocht.

   

  Weet je nog? Dat Verdrag van Lissabon dat was geen ‘grondwet’, want er zou geen EU vlag komen, geen EU president en geen EU volkslied. Nou ging het daar helemaal niet om bij de tegenstemmers, maar allez, als je ze maar iets idioots in de schoenen kan schuiven zodat je niet hoeft te luisteren, dan is alles best. Dat we inmiddels struikelen over de presidenten, de EU vlag boven alle landsvlaggen uitzwaait en het Alle Menschen werden Bruder in naam van de EU wordt ontheiligd, allemaal hééééél fatsoenlijk natuurlijk.

   

  Balkenende is even normloos als waarde(n)loos, en zou er beter aan doen te blijven zwijgen. Of moet zijn marktwaarde weer even worden opgepoetst?

 7. Henk

  Balkenende heeft in 2005 het duidelijk “nee” van Nederland tegen de Europese grondwet genegeerd en heeft daarmee overduidelijk aangetoond dat hij geen greintje fatsoen in zijn lijf heeft. Dus Balkenende is wel de laatste die zich over fatsoen zou mogen uitspreken. In plaats daarvan zou hij berecht moeten worden voor een volkstribunaal vanwege zijn verraad van de Nederlandse bevolking. Tot die tijd kan hij zich beter koest houden. Jammer dat hij dat niet begrijpt.  

 8. Bob Fleumer

  JPB is verdwaald in zijn eigen geest, hij weet niet meer wat hij heeft aangericht in Nederland, hij heeft door het negeren van DE STEM van Nederland bewezen een onbetrouwbaar sujet te zijn die we voor geen meter kunnen vertrouwen laat staan naar luisteren.

  JPB u heeft uw tijd gehad en het verbruid dus blijf zo klein mogelijk a.u.b.

 9. Jasterke

  .

  Zou hij soms denken, dat we hem vergeten zijn ?
  de man, die élke waarde zichtbaar heeft ontnormd ?

  die, wat ons restte, met zijn leugens heeft misvormd ?

  de Religieuze sjoemelaar van water bij de wijn ?

  .

  zou hij soms dromen van een politiek come-back ?

  omdat “Het volk” toch immers geen geheugen heeft ?

  geen notie hebben van de woede die hier leeft ?

  en fantaseren van opnieuw een Roomse stek ?

  .

  zou hij soms…(Balkenende, dat u weet om wie het gaat)

  nóg niet beseffen dat de kaarten zijn gespeeld ?

  juist HIJ de man was die een Natie heeft verdeeld

  en met zijn leugenkop al in het schandblok staat ?

  .

  .

   

 10. Erik_B

  dit valt zeker ook onder ‘normen en waarden’? 

   

  http://slimbeleggen.net/extra-heffing-spaargeld-maak/

 11. R. Hartman

  Ik reageerde op Limburgia. De PVV heeft bij mijn weten niet gereageerd op deze uitlatingen van het IMF, en getuige uw reactie klopt dat. Dat dit jaren geleden door de PVV voorspeld zou zijn is flauwekul; zo niet dan verzoek ik u mij even een linkje te posten naar waar dit scenario gekenschetst zou zijn.

  Ik vermoed dat u dat niet gaat lukken.

   

   

 12. eenkaa

  en toch vind ik dat mensen eerst het boekje, of zijn stukje daarin zouden moeten lezen, voordat ze iets vinden over wat hij gezegd zou kunnen gaan hebben…  

 13. zomaar iemand

  R.Hartman, 00:01 uur , de PVV (Wilders) , heeft al geruimen tijd
  terug , (en dan spreek ik over jaren geleden , deze zere vinger op de wond gelegd
  .

   

  hij  en zijn gevolg
  hebben de mensen wakker proberen te schudden !!, door onder anderen dit scenario
  te kenschetsen .

   

  en nu lees ik weer van een van de volgelingen uit het
  Internationalen Sociale kamp , dat de pvv het hier nooit over gehad heeft .

   

  vreemd dat jullie oortjes altijd dicht zitten als er iets
  gezegd word wat jullie niet horen willen , ja mijn beste als je het niet horen
  wil, dan weet je ook nooit dat het gezegd is .

   

  p.s , heel deze opstelling van een Internationale wereld ,
  doet mij terug denken aan Jimmy,Jones , en de moorden op ruim 900 mensen .

   

  die uit wanhoop van het sociale gebeuren (kamp gebeuren ),
  (ver, zelf) moord pleegden .

   

  gewoon omdat het sociale gekleurde experiment , niet werkte
  .

   

  en ja er waren enkele overlevende , die mensen die vooraf
  inzagen dat het mis liep !!!, vergelijk deze mensen met de PVV’ers

 14. hertje

  Over normen en waarden gesproken;Peter RRRRRRR vanavond bij Late Night:Hij vindt het abnormaal als Volkert vd Graaf niet op proefverlof mag;ieder ander mag dat tenslotte ook!Zo,n vent zou je toch !

 15. R. Hartman

  “En in Den Haag staan ze erbij en kijken er naar, behalve de pvv dan,”

  Waar heeft de PVV op dit bericht gereageerd, dan?

 16. Limburgia

  @ZomaarIemand: die had ik nog niet gelezen…
  Het lijkt mij ook niet meer de vraag òf maar wanneer wij wakker worden en NOS teletekst mogen vernemen dat 10% (of een veelvoud daarvan) is onteigend…
  Zeer beangstigend allemaal!! En in Den Haag staan ze erbij en kijken er naar, behalve de pvv dan, maar die partij ‘ageert enkel op basis van onderbuikgevoelens’ aldus de overigen.

  En waarvoor? Omdat we ondertussen met een onbetaalbare verzorgingsstaat zitten. En het spreekt voor zich dat al die uitvreters zelf natuurlijk niks hoeven bij te dragen want die hebben niks (nou ja, die hebben natuurlijk meer dan zat, maar dat is allemaal al veilig doorgesluisd naar Marokko en Turkije).

 17. R. Hartman

  “Balkenende wist die boodschap niet flitsend te verkopen”

  Nee, natuurlijk niet. Een NSBer die NL ‘onder vreemde overheersing’ heeft gebracht kan dit soort hypocriete boodschappen niet oprecht flitsend brengen, natuurlijk. Mussert werd nog geëxecuteerd voor het pogen daartoe, maar deze landverrader krijgt een vette zak geld en eeuwig ‘respect’.

  Er is veel veranderd in slechts 65 jaar…

 18. hertje

  Balkenende:grootste landverrader ooit!Hoe durft hij de woorden “normen en waarden”nog in zijn mond te nemen?

 19. Erik_B

  dit valt zeker ook onder ‘normen en waarden’? 

   

  http://slimbeleggen.net/extra-heffing-spaargeld-maak/

 20. eenkaa

  ik zie online alleen een korte bespreking, nergens het stuk zelf…

   

 21. brutebertus

   

  Negeren die man.

 22. P.S.

  Jammer dat liegen niet is vermeld; ik weet wel dat ze de hele dag niet anders doen, maar toch! je kunt het niet vaak genoeg zeggen, want we vinden het al veel te normaal.

 23. brutebertus

   

  Wanneer treden deze twee clowns op ?

   

  Een lachwekkend geheel.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.