Earthrise, het filmpje van de foto

Geen categoriedec 21 2013, 12:15
Het is de 45ste verjaardag van Earthrise, de belangrijkste en beroemdste kleurenfoto ooit genomen van onze wereldbol, die opkomt boven de horizon van de maan. Een foto gemaakt door de bemanning van de Apollo 8, toen zij op 24 december 1968 rond de maan vlogen. Het zal wel zullen velen denken, maar zoals de begeleidende Engelse tekst zo heerlijk bekt:

"In a world saturated with fakery and cynicism, it's easy to ignore the magnitude of its impact. But in 1968, this photo changed everything."

Om dit jubileum te vieren heeft NASA Goddard een video geproduceerd, waarin exact wordt uitgelegd hoe dit plaatje is geschoten.
De impact van 'Earthrise' was enorm: "No man ever before has looked at the world in one piece and told us about it," schreef de Sunday Denver Post. Om met de woorden van Ernie Wright te spreken, de project lead van de Scientific Visualization Studio van NASA's Goddard Space Flight Center:

"Earthrise had a profound impact on our attitudes toward our home planet, quickly becoming an icon of the environmental movement."

U voelt hem al aankomen; de groene gekkies gingen er mee aan de haal. De beelden brachten een aantal ontwikkelingen in een stroomversnelling, zoals de organisatie van de eerste 'Earth Summit', de 'UN Conference on the Human Environment', maar het stond ook aan de wieg van clubs als Greenpeace. Zoals de Christian Science Monitor schreef:

"Men must conserve the Earth's resources. They must protect their planetary environment from spreading pollution. They have no other sanctuary in the solar system. This, perhaps, is the most pertinent message for all of us that the astronauts bring back from the Moon."

En de rest is geschiedenis. Het milieu is inmiddels gekaapt door de perverse klimaatkerk met zijn lucratieve duurzaamheidsindustrie, waarvoor de feitenvrije eco-activisten van Greenpeace als knokploegen optreden om hun groenrode ideologie te verspreiden. De mens maakt er weer een potje van. Fragment via.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten