GroenLinks, blijf van mijn vuurwerk af!

Ik begin het jaarlijkse protest tegen consumentenvuurwerk spuugzat te worden.

Lokale GroenLinks-fracties, onder leiding van linnenpakkendrager Arno Bonte (GroenLinks Rotterdam), zijn ook dit jaar weer een meldpunt voor vuurwerkoverlast gestart. En net als vorig jaar sturen ze bij elke mijlpaal een persbericht, dat gretig wordt overgenomen door de media. Bij iedere paar duizend meldingen schrijft ANP of Novum er weer een stukje over en gaan de krantenjournalisten op reportage. “Het leeft kennelijk onder de bevolking,” denken deze journalisten op basis van de persberichten van het GroenLinks-meldpunt.

Grotere onzin bestaat niet. Ja, we klagen allemaal wel eens over overlast door vuurwerk, maar dat betekent niet dat consumentenvuurwerk zo snel mogelijk moet worden verboden en moet worden vervangen door vuurwerk dat alleen nog door de overheid mag worden afgestoken. Ik woon in Den Haag en ieder jaar gebeurt er wel weer wat. Vooral jongeren uit bepaalde wijken weten zich niet te gedragen: ze steken scooters en lantaarnpalen in de fik en blazen prullenbakken op. Ook zijn ze agressief tegen hulpverleners.

Maar mag ik dan geen vuurwerk meer afsteken – ik vind knalvuurwerk stiekem het leukste, siervuurwerk is zo duur en vaak niet eens zo mooi – omdat zij zich niet weten te gedragen? Is het niet beter om meer aandacht te focussen op de bestrijding van illegaal vuurwerk en rond de jaarswisseling extra veel agenten in te zetten om het tuig onder de vuurwerkafstekers op te pakken en vast te zetten? Knalvrije gebieden zijn misschien ook een slim idee, in sommige gevallen dan.

Daar hoor je GroenLinks dan weer niet over. Dat komt omdat het GroenLinks niet te doen is om de overlast door schorremorrie en de aanpak daarvan. GroenLinks maakt zich zorgen om “het milieu”, om de harde knallen waardoor vogels in de war raken en om de opwarming van de aarde, die wij zouden bespoedigen met het aansteken van vuurwerk in dat ene uurtje na 12 uur ’s nachts. Dat soort werk.

Wie denkt dat er rond de jaarswisseling meer milieuvervuiling plaatsvindt dan in de rest van het jaar, is hopeloos naïef. Beter gaan alle GroenLinks-sympathisanten in een hutje op de hei wonen zonder gas en elektriciteit en met huifkarren, dat zou pas goed voor het milieu zijn. Hoewel… hoeveel GroenLinks-sympathisanten zijn er eigenlijk nog?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

33 reacties

 1. nitalientje

  Alle argumenten voor en tegen zijn hierboven al behandeld, maar ik mis nog een “dingetje” nl. het is ook een sociaal gebeuren, tenminste bij ons in de straat wel. Even na twaalf uur wordt er begonnen met vuurwerk afsteken en als het dan wat rustiger wordt dan worden de wensen uitgewisseld met veel buren uit de straat. Sommigen wonen dichtbij en sommigen helemaal aan de andere kant van de straat, maar je vindt elkaar eigenlijk altijd zo ’s nachts even na twaalven…

   

 2. dirk1940

  Kersvers uit Elsevier:

   

  Al acht zwaargewonden door vuurwerk, jongens verliezen hand.

   

  Negentien burgemeesters willen de overlast van vuurwerk voorkomen door het instellen van ‘knalvrije zones’ 

  Het afsteken van vuurwerk, tot 31 december 10.00 uur een illegale praktijk, heeft al voor acht zwaargewonden gezorgd. Hun verwondingen waren zo ernstig dat de slachtoffers door een plastisch chirurg moesten worden geopereerd.

  De verwondingen zijn met name aan de handen, zegt plastisch chirurg Annekatrien van de Kar van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam.

  Onder de gewonden zijn twee minderjarige jongens. Zij verloren beiden een hand. Hoeveel personen oogletsel hebben opgelopen, is nog onbekend. De plastisch chirurgen melden de vuurwerkslachtoffers bij een landelijk meldpunt.

   

 3. Den Heijer-Nootdorp

  In een land waar illegalen niet worden aangepakt, wordt illegaal vuurwerk uiteraard ook niet aangepakt. Dat is logisch!

 4. Den Heijer-Nootdorp

  Het gerucht gaat dat Bonte de New Yorkse VN-burelen aan het afstruinen is, op zoek naar iemand die een verband kan leggen tussen onze vuurwerktraditie en ons slavernijverleden. Daarna volgt er een uitgebreide VN-rapportage, waar onze Nationale Ombudsman dan weer op kan inhaken: “Kijk ‘ns, de VN zegt het ook”. Wat een land!

 5. Energya

  Groenlinks misbruikt illegaal vuurwerk om legaal vuurwerk verboden te krijgen, en helaas trappen veel mensen daar met open ogen in, zie de reactie boven van dirkse.

  Nu krijg je straks een verbod op legaal vuurwerk, hierdoor neemt de import van het gevaarlijke illegale vuurwerk toe en word het probleem groter.

  Wat in een normale wereld gedaan word is dat het illegale vuurwerk goed word aangepakt en de voorlichting voor het legale vuurwerk word verbeterd.

 6. Frits B

  eenzijdig. Ga eens kijken in landen waar voor de feestvreugde groot siervuurwerk afgestoken wordt, door deskundigen, en vraag je dan af of dat niet veel mooier is dan de lullige knallertjes waar wij onze ruim 60 miljoen per Oudejaar aan weggoien. Ik zie het elk jaar weer: wat mensen bibberend in de kou buiten op straat, steken tegen middernacht een handvol zielige rotjes af en gaan dan gauw weer naar binnen met de gedachte dat ze fijn vuurwerk afgestoken hebben. En buiten blijft de roep liggen. Individuele lol is mooi, maar zoals meen ik de PvdA al eens opgemerkt heeft: “dit land kan zo veel beter”. Pak dat toch voor die 60 miljoen groot aan. Participeer!

 7. Henk

  Ik woon in België en heb daarvoor een aantal jaren het Nieuwjaar in het buitenland meegemaakt. Ik prefereer toch de buitenlandse manier van het nieuwe jaar inluiden boven de Nederlandse. Zo hebben alle inwoners van mijn Belgische gemeente een uitnodiging gekregen om de jaarlijkse vuurwerkshow op het stadshuisplein bij te wonen. Een professionele vuurwerkshow is vele malen mooier dan het Nederlandse gepruts en een samenkomst van de burgers in het centrum van hun woonplaats is ook goed voor de sociale contacten. Vuurwerk voor je huisdeur afsteken is hier niet verboden, maar er zijn slechts enkelen (meestal Nederbelgen) die dit ook doen. En in de dagen voor Nieuwjaar hoor of zie je al helemaal geen vuurwerk, zodat je ook in de laatste week van het jaar veilig over straat kunt gaan.   

 8. OphEUffen

  Sorry Dirk, kan het niet geheel met u eens zijn. Uw redenatie volgend kunnen we de auto ook afschaffen. Waar ik mij met name aan erger is de enorme media aandacht voor het meldpunt. Als 5.000 mensen klagen zijn er nog heel wat over die niet klagen. Krijg deze dooddoener ook nogal eens voor de voeten geworpen, vandaar.

 9. Tante Poes

  Ik ben het niet met U eens. Frank geeft een prima argument. Handhaving is de enige oplossing die niet nog een traditie sloopt omdat andere zich er of door gekwets voelen, of niet met de vrijheid om kunnen gaan.

   

  Oud en Nieuw zoals we dat al decenia lang vieren op deze manier inclusief particulier vuurwerk is een mooi iets. En inderdaad vuurwerk is gevaarlijk. Maar als dat het argument moet worden, dan zou dat ook moeten gelden vood thuis koken, de straat oversteken enzovoorts.

   

  Verbieden is altijd weer en makkelijke uitweg en links strooit graag met verboden. En als we zo doorgaan mag niets meer!

 10. bramm

  dat GroenLinks ook niet de ski-vacanties wilt verbieden. Daar in de bergen gebeuren zoveel ongelukken (vaak dodelijk) en het milieu wordt misschien aangetast.

  Zelf heb ik al meer dan 30 jaar geen vuurwerk (rotjes en gillende keukenmeiden) meer gekocht maar ik vind het best leuk om te zien en te horen. Indien men niet met een bezopen kop het afsteekt of er vlak bij gaat staan blijven de ongelukken binnen de perken. GroenLinks kan zich beter bezig houden met echte problemen van echte mensen.

  Eerst hebben ze doorgedrukt dat de kerstboomverbrandingen niet meer mochten terwijl die de spanningen van de mensen afnamen door de vreugdegevoelens die opkwamen en nu het vuurwerk ook nog? Wanneer wordt die partij eindelijk eens verboden.

 11. cmsuijkerbuijk

  Onzin: Dus brommers en scooters moeten dan ook maar verboden worden, omdat jongelui daar veel ongelukken mee maken (Geen helm dragen, te hard rijden, onverantwoordelijk gedrag, etc.) Ook die hebben vaders en moeders, dus: Verbiéden maar. Dat lost écht alles op. Néé dus, want dan gaan ze het stiekem doen met nog véél grotere risico’s. En wat betreft de steden in België: Het is daar láng zo’n traditie niet, als hier in Nederland, dus het is daar gewoon al een stuk rustiger, omdat Belgen Oud en Nieuw meestal “buiten de deur” doorbrengen en dan sjouw je nog niet zo snel met paketten vuurwerk rond! Ik denk niet, dat een Café, Restaurant, Disco of theater daar blij mee zouden zijn!

  Je blaft tegen de verkeerde boom. Je moet die huftertjes aanpakken en eindelijk die “afsteektijd” eens hándhaven, i.p.v. gezapig in een politiebusje een beetje relaxed rondtoeren.

 12. dirk1940

  Ik begin het jaarlijkse protest van mensen als Frank Verhoef spuugzat te worden.

   

  Ga eens je Oudejaarsavond door brengen bij een ziekenhuis FRANK!

   

  Kijk wat er binnen komt gestrompeld.

   

  Het zal je zoon of dochter maar zijn. Of die lieve vrouw/verloofde van je die toevallig werd geraakt door een projectiel. 

   

  Zelfs in België worden steden als Antwerpen al vuurwerk vrij. Dit heeft allemaal niets met Groen Links te maken maar gewoon met gezond verstand.

 13. cmsuijkerbuijk

  Blijft staan, dat je met verbieden niks opschiet. Het is sneu voor de slachtoffers, maar wil je alle risico in het lever vermijden, dan moet je stil op bed blijvem liggen en zelfs dán kan het plafond nog op je vallen!

  Handhaven, handhaven, handhaven. Dáár zit de oplossing. Streng handhaven en zwaar straffen. Was er namelijk afdoende toezicht van de politie geweest, dan waren die jongelui hun vuurwerk kwijt geweest, een illusie armer en een gekrenkt ego rijker, maar dan hadden ze nog wél hun ledematen, ogemn en oren gehad.

  Ik blijf erop hameren: H a n d h a v e n   e n   s t r e n g   s t r a f f e n  ! ! !

  Verbieden heeft geen énkele zin. Ze komen tóch wel aan het spul, met nog gróter gevaar voor lijf en leden!

  Waarom willen al die verbieders dat nou niet inzien?

 14. Energya

  IS allemaal door illegaal vuurwerk!

 15. Johannes N

  U bent allemaal nogal voor het prive afsteken van vuurwerk, maar dan vraag ik me af of, en zo ja waarom, u ook voor de beperking tot slechts de oud en nieuw viering bent. Waarom niet het hele jaar door grote hoeveelheden explosieven in handen van kinderen, idioten, en criminelen (en uiteraard af en toe een verstandig iemand zoals _u_) geven?

   

  Het liberale standpunt is dat er geen beperking mag zijn op de hoeveelheid, de kracht, of het tijdstip van afschieten van vuurwerk. Toch hoor ik (nog) niemand argumenteren voor het compleet vrijgeven ervan, en ik ben benieuwd waarom dat is.

 16. dirk1940

  Kwam net een link tegen. Is opgenomen in 1992.

  Leuk om te zien voor alle mensen die gek zijn op knallen, verminkingen en eigen verantwoordelijkheid.

   

  http://www.youtube.com/watch?v=QMF7IP2zR2k

 17. Johannes N

  @Lanterfant

   

  Dat is helemaal niet hetzelfde. U gooit schade die men zichzelf aandoet op een grote hoop met schade die men zijn medemens berokkent. De automobilist of treinbestuurder in uw voorbeeld is ongetwijfeld stevig geschrokken, maar mag gewoon door met zijn leven; hij deed ook niets verkeerd. In het geval van vuurwerk vallen er ook plenty slachtoffers onder mensen die helemaal niet met dat vuurwerk bezig waren.

   

   

 18. LantR.fant

  die je op 1 januari rond 00.10 op straat tegenkomt.

 19. dirk1940

  Een meerderheid van de Nederlanders (64 procent) wil dan ook dat het afsteken van vuurwerk verboden wordt, zo bleek zaterdag uit een online onderzoek door EenVandaag. De helft (50%) van de deelnemers wil dat alleen gemeentelijke vuurwerkshows nog worden toegestaan, nog eens 14 procent vindt dat vuurwerk helemaal verboden moet worden in Nederland. Een derde (33%) van de deelnemers vindt dat alles moet blijven hoe het is zodat particulieren gewoon vuurwerk kunnen blijven afsteken met Oud en Nieuw.

   

  Als dezelfde mensen bij EenVandaag tot de conclusie komen dat Wilders de beste politicus is dan is er niets mis met de werking van hun hersens. 

   

  Dus beste mensen….aanvaard dan ook wat men over vuurwerk vindt. Gewoon lekker democratisch bezig zijn, dat willen we toch allemaal?

 20. Den Heijer-Nootdorp

  Tegen al die mensen die klagen over dagenlang geknal: bij ons begint het echt pas om 10.00 uur ’s morgens op Oudjaarsdag, tot 02.00 uur op Nieuwjaarsdag. Dan is het allemaal zeer goed uit te houden. En ik woon toch echt midden in de Randstad. 15 uur per jaar. 0,12% van het jaar. Waar hebben we het in vredesnaam over?

 21. LantR.fant

  Het antwoord op uw vragen is simpel.

  Vuurwerk heeft een traditie van de jaarwisseling.Daarbuiten speelt het domweg niet en het is weinig zinvol om zaken die niet plaatsvinden ter discussie te stellen.

   

  Overigens is zelfs een fiets, in de handen van een kind dat is opgevoed dat voor hem/jaar geen regels gelden ook een zelfmoordwapen. Toen mijn dochter in de brugklas zat waren ze aan het einde van de kerstvakantie met een aantal leerlingen wezen zwemmen. Eén van de meisjes vond op de terugweg dat ze wel lang genoeg gewacht had met oversteken. Dat was haar laatste beslissing.

  Uw redenering volgende zou je dus ook fietsen moeten verbieden.

   

  Mijn insteek is dat je moet accepteren dat het leven nou eenmaal risico’s met zich meebrengt.

   

  Overigens vragen -bijvoorbeeld hart- en vaatziekten- gigantisch meer slachchtoffers dan vuurwerk. Alle lekkernijen ook maar verbieden?

 22. LantR.fant

  Volgens mij is het afsteken van vuurwerk nog verboden tot 31 december. Dus als er nu al 8 zwaargewonden zijn zit dat voor 100% in het illegaal afsteken van vuurwerk. Dit toont eens temeer aan dat het vuurwerkverbod nogal zinloos is. 

  Daarbij komt dat het toezicht -en de invulling van dat toezicht door een uiterst zwakke rechtsspraak- te verwaarlozen is.

  Daarbij is 8 zwaargewonden op een bevolking van 17.000.000 inwoners niet echt indrukwekkend.

 23. Wiebe Filippus

  Als het bij één dag vuurwerk zou blijven dan zouden minder mensen er een
  probleem mee hebben denk ik. Helaas begint het geknal de laatste jaren
  al ergens in november, en duurt het nog de hele maand januari. Bleef het illegaal vuurwerk vroeger nog beperkt tot wat een kleine groep liefhebbers in de kofferbak uit België meenam, tegenwoordig bestel je je explosieven gewoon online, terwijl de illegale import geprofessionaliseerd is.Het vuurwerk is zwaarder en gevaarlijker. Er vallen doden onder knutselaars. Toeschouwers raken zwaar gewond. Baldadigheid is veranderd is vernielzucht.

   

  Ik vind vuurwerk prachtig om te zien, en bij een beste knal kan ik ook genieten, maar de nadelen wegen niet meer op tegen de
  voordelen.

   

  Afschaffen dus.

 24. Twan 21

  Nederland bestaat uit idioten.

  In een onderzoek van eenvandaag werden de hoge kosten aangegeven als een reden waarom het afsteken van vuurwerk  door particulieren verboden zou moeten worden.

   

  Het is voor niemand verplicht om vuurwerk te kopen. Kijken is gratis.

   

  Mensen die vuurwerk kopen kiezen daar zelf voor. En het genereerd omzet voor de middenstand.

   

  Alleen maar positief dus.

 25. Knarsman

  Het geld voor vuurwerk moet verplicht worden uitgegeven aan een goed doel ergens in Afrika, want dat geknal hier wekt de lust tot geknal daar alleen maar op.

 26. Baron van Hier tot Ginder

  GL: ” U mag niet ”  en  ” U moet ” 

   

   

 27. Rufol

  Het is te laat, veel te laat heer Verhoef.

  Inmiddels hebben de MSM het voor elkaar om met een superspin de rest van de bevolking ervan te overuigen dat wel 64 % voor een vuurwerkverbod is.

  Gelogen, dat dan weer wel, maar toch gaat het grootste gedeelte van Nederland dit geloven.

  Dus dat vuurwerkverbod komt er. Groen links blij.

  En al die sukkels die denken dat ze het vuurwerk van de gemeente gratis mogen bekijken komen nog bedrogen uit.

  Immers, ook gemeenten krijgen het vuurwerk niet voor niets. Dus dat betekent weer een lastenverhoging.

  En al die mensen die vuurwerk verkochten en daarvan ook belasting betaalden, helaas! De staatskas wordt weer ietsje minder gevuld, ook al is dit volgens Den Haag geen enkel probleem.

  Overigens, dat gezeik over illegaal vuurwerk moet ook maar eens over zijn. Illegaal is niet per definitie onveilig. Het betekent eerder dat er minder in de staatskas komt, en dat wordt nu toch juist weer geen propbleem.

  Vuurwerk onveilig. Onzin!!! Vuurwerk is net zo onveilig als de gebruiker dom is.

 28. Henk

  Sommige gebieden in Nederland lijken in de dagen voor nieuwjaar te veranderen in een oorlogsgebied en ik kan me dan goed voorstellen dat de mensen die er wonen een vuurwerkverbod willen,

   

  In ieder geval lijkt er in Nederland meer draagvlak voor een vuurwerkverbod dan een Zwarte Pietenverbod.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/22172013/__Meerderheid__vuurwerkverbod__.html

   

  En jammer voor Frank, maar het zijn niet alleen Groen Linksers die daarvoor zijn.

   

 29. Den Heijer-Nootdorp

  De NL oogartsen willen een vuurwerkverbod via Brussel bewerkstelligen. Lijkt me voldoende reden voor de gemiddelde DDS-reageerder om daartegen te zijn.

 30. Richard de II2

  Het vervelende met GroenLinks is dat ze maar “één vuurwerkafsteker” willen zien. Ze scheren de gematigde afsteker van een enkel sierpotje en een paar astronautjes en babypijltjes over dezelfde kam als de fundamentalistische nitraatbommengooiers.

 31. LantR.fant

  Op voorhand mijn excuses voor mijn bewoordingen in deze reactie. Ze zijn niet tegen u als persoon gericht.

  Ik vind uw reactie ronduit zwakzinnig. Want:

  1. hooguit 2% van de mensen tijdens de jaarwisseling loopt wat op. 98% dus niet. Je kunt die kleine groep dus niet als representatief aanvoeren om (weer) iets voor de complete bevolking te verbieden.

   

  2. Wanneer ik tijdens het rijden in de auto mijn linkerbil ophef om een wind te laten heb ik zomaar een boete aan mijn broek hangen van minstens € 300, =

  Wanneer ik een zwaar stuk vuurwerk naar een brandweerman gooi moet het toch al heel gek lopen, wil ik daaraan een taakstrafje van een week overhouden.

   

  In plaats van alles maar te verbieden kan je beter raddraaiers eens goed aanpakken en vooral: eens echt straffen. Schade volledig verhalen op de personen die vernielingen aanrichten. Laat die mensen maar eens in hun portemonnee voelen wat ze gedaan hebben.

  Maar daar willen al die wereldverbeteraars dan weer niet van weten.

   

  En mijn vrouw, mijn verloofde (hoewel die 2 tegelijk wel een onhandig dubbelleven vereisen) of mijn dochter kunnen ook slachtoffer worden van aanranding, verkrachting. Alle mannen dan meteen maar castreren? Rond de pubertijd wat zaad aftappen, dan kan elke man voor nageslacht zorgen en daarna castratie.

   

  Groen Links, dat is net als Freek de Jonge, voor 1% een belegen grap en voor 99% totale verzuurdheid. Daarom willen ze alles wat leuk en lekker is verbieden, in plaats van effectief de problemen op te lossen. Stel dat het nog leuker wordt voor de mensen. 

   

  Tot slot, voor uw beeldvorming: Ik geef al meer dan 10 jaar geen geld uit aan vuurwerk.

 32. willemientje

  Alhoewel ik tegen een vuurwerkverbod ben, hoeft het van mij nooit meer worden afgestoken, het handhaven van het verbod om vuurwerk af te steken voor de vrijgegeven tijden zou beter zijn, vooral hier, met de Belgische grens aan de achtertuin

   

  niet voor mezelf, maar voor mijn dieren, als het vuurwerk alleen wordt afgestoken op de daarvoor aangestelde tijden, kan ik mijn katten binnenhouden, en mijn honden alleen op oudjaarsavond iets kalmerends geven, nu begint het na kerst al volop.met knallen die op een bombardement lijken, en dat vind ik niet nodig, de beesten zijn dan een week uit hun doen, en zelf schrik je ook vaak van die bizarre knallen, heeft niets meer met het inluiden van het nieuwe jaar te maken

   

 33. V.K.

  -Volgens mij maakt GL zich vooral druk om het teruglopende aantal leden. Door zo’n persbericht de lucht in te sturen ben je er als mini partij van verzekerd dat je tijdens de feestdagen allerlei onbekende politici hun gezicht kunnen tonen op de staats tv.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.