GroenLinks, blijf van mijn vuurwerk af!

Foto:

Ik begin het jaarlijkse protest tegen consumentenvuurwerk spuugzat te worden.

Lokale GroenLinks-fracties, onder leiding van linnenpakkendrager Arno Bonte (GroenLinks Rotterdam), zijn ook dit jaar weer een meldpunt voor vuurwerkoverlast gestart. En net als vorig jaar sturen ze bij elke mijlpaal een persbericht, dat gretig wordt overgenomen door de media. Bij iedere paar duizend meldingen schrijft ANP of Novum er weer een stukje over en gaan de krantenjournalisten op reportage. “Het leeft kennelijk onder de bevolking,” denken deze journalisten op basis van de persberichten van het GroenLinks-meldpunt.

Grotere onzin bestaat niet. Ja, we klagen allemaal wel eens over overlast door vuurwerk, maar dat betekent niet dat consumentenvuurwerk zo snel mogelijk moet worden verboden en moet worden vervangen door vuurwerk dat alleen nog door de overheid mag worden afgestoken. Ik woon in Den Haag en ieder jaar gebeurt er wel weer wat. Vooral jongeren uit bepaalde wijken weten zich niet te gedragen: ze steken scooters en lantaarnpalen in de fik en blazen prullenbakken op. Ook zijn ze agressief tegen hulpverleners.

Maar mag ik dan geen vuurwerk meer afsteken – ik vind knalvuurwerk stiekem het leukste, siervuurwerk is zo duur en vaak niet eens zo mooi – omdat zij zich niet weten te gedragen? Is het niet beter om meer aandacht te focussen op de bestrijding van illegaal vuurwerk en rond de jaarswisseling extra veel agenten in te zetten om het tuig onder de vuurwerkafstekers op te pakken en vast te zetten? Knalvrije gebieden zijn misschien ook een slim idee, in sommige gevallen dan.

Daar hoor je GroenLinks dan weer niet over. Dat komt omdat het GroenLinks niet te doen is om de overlast door schorremorrie en de aanpak daarvan. GroenLinks maakt zich zorgen om “het milieu”, om de harde knallen waardoor vogels in de war raken en om de opwarming van de aarde, die wij zouden bespoedigen met het aansteken van vuurwerk in dat ene uurtje na 12 uur ‘s nachts. Dat soort werk.

Wie denkt dat er rond de jaarswisseling meer milieuvervuiling plaatsvindt dan in de rest van het jaar, is hopeloos naïef. Beter gaan alle GroenLinks-sympathisanten in een hutje op de hei wonen zonder gas en elektriciteit en met huifkarren, dat zou pas goed voor het milieu zijn. Hoewel… hoeveel GroenLinks-sympathisanten zijn er eigenlijk nog?

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!