NOS, waarom niet gewoon in het Nederlands?

Waarom spelt de NOS “Zuid” op z’n Nederlands, maar “Sudan” op z’n Engels? De provincie Upper Nile kan overigens ook gewoon Boven-Nijl worden genoemd.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

4 reacties

 1. Nico

  “Sudan” is gewoon de officiële spelling. In de Bosatlas staat ook Sudan. Veel buitenlandse geografische namen worden volgens internationaal geldende normen gespeld. Overigens is “Sudan” geen Engels, dan zou er wel “Soodan” staan.

 2. Bes Tolen

  Waarom? Wel, omdat er allerlei organisaties actief zijn, die altijd al Sudan schreven. Dat zijn internationale activistische organisaties. Bijvoorbeeld Amnesty International. Nog zo’n beetje de beste. De rijksoverheid schrijft al langer Sudan. Dat komt omdat ze nauwelijks anders doet dan haar oren laten hangen naar allerlei van die organisaties. Dat zijn dan meteen vaak permanente gesprekspartners. Wel als uitgangspunt fout. Bij de NOS kun je iets dergelijks verwachten. Een belangrijk deel van de pers is ook al  zover is, dat ze Sudan schrijven. Het is allemaal ondoordacht. Overigens zou het goed zijn eens die Engelse  koloniale bemoeienis in de negentiende eeuw aan de kaak te stellen. In heel Oostelijk Afrika dan. Inclusief Zuidelijk Afrika. Dat zou hopelijk veel duidelijk maken hoe Engeland zich in de negentiende en twintigste eeuw gedroeg. Wat leerzaam is voor een minder naïeve opstelling tegenover het hedendaagse Engeland. En een minder naïeve opstelling over het algemeen.

 3. cmsuijkerbuijk

  Helemaal geen zeurpiet. Waarom in het Engels, als het ook in onze eigen, prachtige, taal kan? Dit is namelijk óók weer een “weg met ons” voorbeeld van de NOS! Klein weliswaar, maar irritant!

 4. Jan Van

  Zeurpiet………

  Fijne dagen.

  Jan

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.