Spanje heeft ESM niet meer nodig

Eigen benen.

Vorig jaar kreeg Spanje een enorme klap met geld uit het ESM om de banken in het land overeind te houden. Dat is nu niet meer nodig.

Spanje stopt met het steunprogramma voor Spaanse banken. De miljardensteun is niet langer nodig omdat de banken weer op eigen benen kunnen staan. Dat heeft het Europese noodfonds ESM laten weten.Eind vorig jaar vroeg en kreeg Spanje voor in totaal 41,4 miljard euro aan noodkredieten uit het noodfonds om de noodlijdende banken te steunen. Door de economische crisis en met name de vastgoedcrisis leden de Spaanse banken grote verliezen.

Ierland was eerder al gestopt met het steunprogramma en kon dus al op eigen benen staan.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

5 reacties

 1. de_mol

  Juich maar niet te vroeg. Ik werk zelf in Spanje bij Banco de Santander, bank no. 1 in Spanje, en heb deze week de helft van mijn collega’s zien ontslagen worden. En dan juicht men dat het goed gaat… Not. Laten we wel wezen, als het zo goed zou gaan zouden niet al die collega’s op straat geflikkerd worden.

 2. Henri

  Eerst zien, dan geloven. De EUSSR propagandamachine draait overuren, geloof dat maar. Ook in NL gaat het 0,0000013785% beter dan in het vorige kwartaal, volgens ons nationaal orakel Rutte. Ook hier: eerst zien, dan geloven. De echte inperkingen van de koopkrachten komen pas in 2014, en dus ook de effecten daarvan. Dat de beurs het goed doet, is leuk, maar hooguit een vroege zwaluw, en waarschijnlijk eerder een gevolg van de absurd lage rentevergoedingen, die ver beneden het inflatieniveau liggen.

  De geloofwaardigheid van Rutte’s uitspraken moet je vooral zien tegen de achtergrond van diverse aankomende verkiezingen. Hij masseert het electoraat, of moet ik zeggen probeert dat te indoctrineren?

 3. Charles mackay

  In 2014 komen de resultaten naar buiten over de kwaliteit van de bankbalansen. Maand op maand hebben de leningen met achterstanden in Spanje nieuwe records genoteerd. Idem de werkloosheidscijfers. En nu moeten we geloven dat de Spaanse banken weer op eigen benen kunnen staan?

 4. Jan

  De economie groeit weer, de werkloosheid is dit jaar met 100.000 gedaald en de rente op Spaanse staatsobligaties is lager dan deze in jaren is geweest. Niet slecht voor een land dat anderhalf jaar geleden volgens DDS niet te redden was en de zomer van 2012 onmogelijk kon overleven: http://www.dagelijksestandaard.nl/2012/06/spanje-in-de-problemen-en-zinkend

   

  Gaan die leningen ons toch nog veel geld opleveren!

 5. cmsuijkerbuijk

  Hoera??? Of beter misschien: Olé???

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.