Starre wetgeving staat haaks op vrijheid

De Britse Europarlementariër Daniel Hannan legt uit hoe het Engelse gewoonterecht heeft bijgedragen aan de vrijheid op de Britse Eilanden en diens koloniën. In continentaal Europa wordt, tot op de dag van vandaag, de wet nogal eens gezien als iets onaantastbaars. Elk regeltje moet precies worden nageleefd. Er is geen ruimte voor gezond verstand. Bij de Britten wel en het is dan ook geen toeval dat de Engelssprekende landen tot de meest vrije ter wereld behoren.

U kunt de hele toespraak van Hannah hier zien.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

2 reacties

 1. bandini

  De Britse volksaard is anders en de samenleving functioneert anders dan bij ons; ze hebben ook geen geschreven grondwet. Bij de Britten zie je wel vaak ware volksgerichten bij misdaden, opgehitst door de media, en moet het gezag allerlei maatregelen nemen om de woede en wraakacties niet uit de hand te laten lopen. Of je daar nu zo blij mee moet zijn betwijfel ik toch, zeker als nog helemaal niet zeker is dat iemand schuldig is!

 2. Joojootje

  Of de Engelstalige landen vrijer zijn daar kan een leuke
  discussie over worden gevoerd.

  Maar wat wel als een paal boven water staat is dat de meeste
  mensen in Europa zwaar religieus zijn.

  Ze geloven dan niet in een onzichtbaar vriendje maar hun
  geloof in de staat en het systeem is even fanatiek.

  Hun Bijbel is het wetboek hun god heet democratie.

  En het kwaad heet vrijheid.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.