Volkskrant wil vuurwerkverbod. Toch maar vuurwerk kopen vandaag

Ik heb zelden zo’n slecht stuk gelezen in de Volkskrant (op de korte stukjes die op de voorpagina staan na dan) als vandaag: de hoofdredactie van de Volkskrant wil dat er een einde komt aan consumentenvuurwerk. Ja, echt. Een paar argumenten van de krant met het “progressieve hart” (dixit chef Philippe Remarque):

Omdat ze in heel veel beschaafde landen zoals Frankrijk en de VS, waar ze het afsteken aan professionals overlaten, heus geen minder prettige jaarwisseling hebben.

Hilarisch, nu is Amerika ineens een “beschaafd” land. Als er één krant is die beweert dat Amerika een hartstikke onbeschaafd land is, dan is het de Volkskrant wel, vooral toen George W. Bush president van het land was. En wat te denken van het recht op vuurwapens, dat is vastgelegd in de Grondwet. Hoe onbeschaafd. Maar goed, nu is het land dus ineens wél beschaafd, omdat ze vuurwerk centraal hebben georganiseerd.

Een ander argument van de Volkskrant voor een vuurwerkverbod:

Omdat dat zorgvuldig uitgezochte pakketje van u in de praktijk toch weer tegenvalt.

Het moet niet veel gekker worden. Omdat het “pakketje” soms tegenvalt, moet er maar een vuurwerkverbod komen. Man, man, man.

“Welke grote politieke partij pakt de handschoen op?” vraagt de auteur van het stuk, chef van de parlementaire redactie Raoul du Pré, zich af. Hij bedoelt: wanneer komt niet GroenLinks, maar zijn PvdA nou eens in actie tegen al die ondernemers die hun brood verdienen met consumentenvuurwerk en al die mensen die consumentenvuurwerk afsteken en er plezier aan beleven?

Ik was het niet van plan, maar ik denk dat ik vandaag toch nog wat vuurwerk ga halen. Een vuurwerkverbod zou paternalisme ten top zijn, maar ik zie het al helemaal gebeuren dat de Volkskrant jaarlijks blijft hameren op een verbod, net zoals de krant dat iedere keer opnieuw probeert met Zwarte Piet. Het is gewoon wachten tot de linkse partijen in het parlement een verbod uitvaardigen op alles wat Nederland nou zo’n leuk land maakt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

8 reacties

 1. toetssteen

  U zwabbert in uw argumentatie:

   

  ‘Je kunt een verbod paternalisme noemen, maar als een groot deel van de
  slachtoffers van vuurwerk”ongelukken” voortkomt uit onverantwoord gedrag
  van anderen, is het de taak van de overheid om die burgers te
  beschermen.’

   

  Mja, inbreken is ook verboden, maar als een onverlaat een koevoet tussen uw deur in wrikt en uw drie sloten worden ontzet, is het de schuld van de overheid daat zal  zulks kan.

  Net zoals illegaal vuurwerk verbodel is erriebl, is inbreken verboden.

   

  Ja, inderdaad, ook u ziet dat in de laatste alinea ook, vandaar dat u tot de conclusie komt dat een verbod niets uithaalt.Derden zijn altijd het slachtoffer, van vuurwerk, van inbraak. Verbieden is zinloos, u beroepen op de overheid idem.

  Wat wel helpt? Laat de dader betalen! Om mij zijn of haar leven lang.

 2. erriebl

  Toch blij dat ik zelf heb leren lezen en een oordeel kan vormen. Want de schrijver van dit nogal merkwaardig stukje doet het voorkomen alsof de Volkskrant met louter ridicule argumenten komt tegen vuurwerk. Ik heb temidden van de door de schrijver aangehaalde twee argumenten, toch ook wat meer valide argumenten kunnen lezen. Iets met slachtoffers door derden, ongelukken, verwondingen, aanvallen op hulpverleners et cetera.
  Je kunt een verbod paternalisme noemen, maar als een groot deel van de slachtoffers van vuurwerk”ongelukken” voortkomt uit onverantwoord gedrag van anderen, is het de taak van de overheid om die burgers te beschermen. Het kan mij volstrekt niets schelen als onverlaten door hun eigen stommiteit in welke mate dan ook slachtoffer worden van vuurwerk, maar als derden daar de dupe van worden, is het echt niet vreemd om met een verbod te komen. Ik vrees echter wel een verbod niet zoveel zal uithalen.

 3. Frits B

 4. iMachia

  @Roos

   

  Nee inderdaad, ik zie nooit vrouwen en vuurwerk(bommen) nu je dat zo stelt 😉

 5. Roos

  Mannen en vuurwerk(bommen) ; het zijn net kleine kinderen.

  Velen kunnen zich ook maar moeilijk tot vannacht 12 uur beheersen.

 6. Mar

  Wie het niet opheeft met vuurwerk of bang is voor vuurwerk. moet maar binnen blijven, las ik ergens.

   

  Prima. Ik doe dat al jaren. De laatste dagen van het jaar ga ik niet meer boodschappen doen en zorg ervoor dat ik alles al binnen heb voor die tijd. Eigenlijk zou dat niet hoeven.

   

  Als al die gasten die zo nodig met vuurwerk willen spelen dat op plekken doen waar het rustig is en niet, lang leve de lol, in winkelcentra en bij supermarkten zou dat al een stuk schelen. Zij hun lol en de mensen kunnen nog gewoon de boodschappen doen.

   

   

   

   

 7. Mar

  Moet men wel de dader te pakken krijgen. Veelal zijn die toch allang gevlogen, voordat politie of iemand ze bij de kladden kan grijpen.

 8. Luctor-et-Emergo

  en wat gaat dat verbod voor impact hebben ?

  ik denk dat het de drooglegging in amerika in de jaren 20 achterna gaat, er zal veel uit andere EU landen worden gehaald, want in die beschaafde landen mag het wel !

  de kans op slachtoffers wordt dan veel groter aangezien er dus via polen, tsjechie, italie etc, aan veel krachtiger vuurwerk is te komen, en dat gebeurt nu al via de poolse webshops.

   

  ik zie me zelf ook best de grens oversteken om mijn vuurwerk ergens anders te halen want ik wil gewoon door gaan op oudjaarsdag, die ene keer dat het mag, maak ik ook graag van die vrijheid gebruik. dit land verbied al van alles, of laat je het doen tegen een grove betaling van extra belasting (accijns).

   

  de ongelukken die gebeuren met vuurwerk zijn vooral aan een onverstandige houding, ( zoals met drank op vuurwerk afsteken, boven het vuurwerk hangen, het niet dragen van een vuurwerkbril, etc etc) illegaal vuurwerk, en vooral het stunten met vuurwerk ! 

   

  daarnaast al dat centrale vuurwerk gebeuren, hoe gaat men dat op het platteland regelen ? als men het per gemeente wil gaan centraliseren met een profesioneel bedrijf, dan gaan er heel wat gemeentes zonder vallen door gebrek aan proffesionals.

   

  daarnaast kom ik op youtube al filmpjes tegen van een vuurwerk enthousiast die gewoon vuurwerk gaat kopen in een vuurwerk winkel voor de 4th of july. tenminste de beste man komt op mij nou niet over als een gecertificeerde prof, hij koopt ook gewoon “cakes” die je bij ons ( en in duitsland, belgie etc) ook gewoon kunt kopen.. dus of het verhaal over dat het in de USA niet zou mogen klopt, daar twijfel ik ten sterktste aan, het zou best eens per staat kunnen verschillen.

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.