Wat doet Vitens nu?!

Foto:

Vitens wil graag neutraal blijven en werkt niet meer samen met het Israëlische bedrijf Mekorot. Heeft onze regering druk uitgeoefend? Zijn we helemaal van de pot gerukt?! Israël verdient juist steun.

Israël en water, dat is een gouden combinatie. De kennis die het land heeft over irrigatie en dergelijken is onvoorstelbaar. Ik vond het dan ook een goede stap van Vitens om samen te werken met een Israëlisch bedrijf. Vitens en het Israëlische bedrijf Mekorot werkten vooral samen op het gebied van onderzoek en innovatie. Schitterend. Mekorot behoort tot de meest geavanceerde waterbedrijven ter wereld.

Gisteren gebeurde er echter iets geks. Vitens laat dit buitenkansje lopen. Men wil graag neutraal blijven. Was men dat dan niet? Natuurlijk wel. Vitens bevorderde op geen enkele wijze de uitbuiting van Palestijnen of wat dan ook. Sterker nog, Mekorot levert ook water aan de Palestijnse gebieden. Water geven aan de vijand, dat is lief! Waarom haakt Vitens dan toch af? Wat is er dan aan de hand?

Druk
De laatste tijd waait er in Nederland een zeer anti-Israël wind. Zeker op zakelijk en handelsgebied. Eerst was er al sprake van het labelen van Israëlische producten, toen werd Royal HaskoningDHV door ons ministerie van Buitenlandse Zaken min of meer gesommeerd om zich terug te trekken uit een Israëlisch bouwproject (terwijl het bedrijf wel zaken doet in islamitische landen als Dubai, maar dat mag natuurlijk), vorige week ging een bezoek van minister Ploumen aan Mekorot niet door en bleek dat de Nederlandse regering samenwerking met Israëlische bedrijven, die actief zijn in nederzettingen, ontmoedigt. Nu zegt Vitens dus de samenwerking op. Het zou mij niet verbazen als het semipublieke waterbedrijf onder ‘druk’ is gezet door onze ‘neutrale’ regering.

Waar is Nederland, waar zijn onze bedrijven en waar is onze regering in vredesnaam mee bezig? De enige echte democratie in het Midden-Oosten moeten we met z’n allen steunen. Ik zei het gisteren al in een artikel, Israël is een lichtende stad op een donkere berg die het Midden-Oosten heet. Uiteindelijk heeft het Westen maar één bondgenoot in de Arabische wereld. Dat is Israël.

Mensenrechten
Kamerlid Van der Staaij (SGP) heeft dan ook vragen gesteld aan de minister van Buitenlandse Zaken, Timmermans. Samen met Ten Broeke (VVD), De Roon (PVV) en Voordewind (CU). Hoofdvraag: Is het ministerie van Buitenlandse Zaken betrokken bij dit besluit van Vitens? Ook vraagt men zich af hoe dit besluit de vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen zal bevorderen. (Niet, de Palestijnen zien dit alleen maar als een aanmoediging, maar dat mag Timmermans zelf zeggen.)

Vraag ik mij nog af of onze regering ook wil dat Nederlandse bedrijven stoppen met samenwerken met islamitische landen. Om neutraal te blijven, u weet wel. Die lappen immers heel wat mensenrechten aan hun laars. De vraag stellen is hem beantwoorden. Daarmee meet niet alleen de EU met twee maten, maar ook Nederland.

En men vindt dat nog moreel superieur ook. Onbegrijpelijk!

U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!