Wat gaat Koning Willem-Alexander morgen zeggen?

Geen categoriedec 24 2013, 20:30
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander houdt morgen zijn eerste kersttoespraak. Het zal mij benieuwen wat hij tegen het Nederlandse volk gaat zeggen.
Ik ga er altijd speciaal voor zitten, voor de kersttoespraak van het staatshoofd van Nederland. Het is toch een bijzonder moment dat, vind ik althans, een beetje gevierd mag worden. Nee, niet iedere kersttoespraak is een succes geweest, maar ik verwacht dat Koning Willem-Alexander niet dezelfde accenten legt als zijn moeder, die niet naliet om haar mening over de PVV te ventileren in haar kersttoespraken.
Ik denk dat onze Koning niet zo linksig is. Hij is ook niet rechts, maar hij staat boven de partijen, zoals het hoort.
En ik hoop dat dat zal blijken in zijn kersttoespraak van morgen, dat om 13:00 uur wordt uitgezonden op Nederland 1 en Radio 1 (voor wie het dan niet kan zien, de herhaling is te zien om 17:50 uur op Nederland 1 en de toespraak staat na afloop natuurlijk ook online).
Eén onderwerp zal in ieder geval terugkomen in de kersttoespraak en dat is dat 2013 economisch gezien een moeilijk jaar was voor Nederland en dat we echt niet hoeven te juichen om wat ons staat te wachten in 2014 (bezuinigingen, lastenverzwaringen, amper economisch herstel). Maar Nederlanders zetten niet bij de pakken neer en we gaan met z'n allen van 2014 een prachtig jaar maken.
De kans is groot dat de Koning opnieuw spreekt over de participatiesamenleving, de term die hij muntte tijdens zijn eerste Troonrede afgelopen september. Het is een ietwat lelijke term en de invulling ervan door het kabinet is waardeloos, maar op zich valt er veel voor te zeggen: we gaan meer voor onszelf en onze familie, vrienden en buren zorgen en de overheid vervult niet langer de rol van vadertje staat, zoals voorheen het geval was. Met een beetje meer zelfredzaamheid is niets mis.
Ik denk dat Koning Willem-Alexander daarnaast kort het overlijden van zijn broer Prins Friso aanstipt, alsook de abdicatie van zijn moeder en de troonswisseling die daarop volgde. Daarnaast verwacht en hoop ik dat de Koning vooral een mooie kersttoespraak houdt, een kersttoespraak die stemt tot nadenken. Ik ben heel benieuwd.
Morgen is het Eerste Kerstdag. Dan vieren we de geboorte van Jezus Christus. Ik wens u allen een zalig Kerstfeest toe, hopelijk met veel familie en vrienden om u heen. Geniet ervan!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten