Burgerrechter heeft het lekker rustig

Kosten.

Burgerrechters hoeven tegenwoordig niet te klagen dat ze het te druk hebben:

Sinds 2010 zijn minder mensen naar de burgerrechter gestapt omdat dat duurder is geworden. Uit cijfers van het CBS blijkt dat burgerrechters in 2012 1,1 miljoen nieuwe zaken behandelden. In het piekjaar 2010 waren dat er 75.000 meer. Tussen 2001 en 2010 was het aantal zaken voor de burgerrechter met ruim 75 procent gestegen.

De voornaamste is reden is dat de kosten flink hoger zijn geworden. We hebben het dan over het griffierecht. Daardoor is het minder aantrekkelijk voor mensen om naar de rechter te stappen. Zoals het CBS het verwoordt: “Als het duurder wordt, bedenk je je wel twee keer of het de moeite loont om naar de rechter te stappen. Mensen nemen dan eerder hun verlies.”

Aan de ene kant is dit leuk, maar aan de andere kant is ook wel zorgwekkend. Wat als zaken die wel behandeld zouden moeten worden op deze manier blijven liggen?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

5 reacties

 1. cmsuijkerbuijk

  Ik betaal al belasting genoeg.De staat doet maar eens een keer wat terug voor diegenen die juridische bijstand nodig hebben!

 2. Sjoerd

  @cmsuijkerbuijk

   

  Dat heet een rechtsbijstandsverzekering. En die kunt u ook prima afsluiten zonder tussenkomst van de overheid.

 3. Frits B

  hoewel gratis hier net als altijd betekent dat anderen voor de kosten opdraaien. Een beetje rem kan dus geen kwaad. Anderzijds heb ik net een stuk gelezen over een Schot die 16 jaar geleden een laptop computer bestelde met ingebouwd modem, de doos zonder controle accepteerde en thuis na twee weken (want hij werkte op een boorplatform) ontdekte dat er een los modem bij zat. De computer kostte 1200 pond, hij betaalde 50 pond contant en sloot voor de rest een lening af bij een bank die het totale aankoopbedrag dus voor hem betaalde. Ging terug naar de winkel om een andere computer te eisen, kreeg die niet omdat hij zoals gezegd de levering geaccepteerd had, en weigerde vervolgens de lening van de bank af te betalen. Van de winkel kreeg hij na lang gezeur zijn 50 pond terug als tegemoetkoning, de bank stelde zich op het standpunt dat ze alleen met de lening te maken had en niet met de lotgevallen van de computer. De man heeft inmiddels het hele Schotse rechtssysteem doorlopen, het heeft drie ton aan gerechtskosten gekost maar hij moet en zal zijn gelijk halen. Dan maar failliet als hij de laatste ronde verliest en ook voor de proceskosten van de tegenpartij moet opdraaien. Ik ben nogal een stijfkop, aldus de man. Zulke gevallen geven toch te denken. 

 4. cmsuijkerbuijk

  In principe zou het “halen van je recht” kostenloos moeten zijn! Eventueel een eigen bijdrage voor hoger beroep zou nog kunnen, maar als de staat érgens een taak heeft, dan is het wel het handhaven van rechtvaardigheid!

  Dit zou mooi betaald kunnen worden uit de Windmolentjessubsidie!

 5. sprx

  Dat is wat de staat doet met het onbereikbaar maken van het recht en de rechtsverkrachting door D66 rechters.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.