Manke vergelijking Tea Party en anti-EU Front

Als de Economist zijn cover opsmukt met Wilders, Le Pen en Farage valt dat op, zeker als dezelfde cover verschijnt op de Amerikaanse versie van de Economist. Het wordt nog interessanter als het verzamelde anti-EU Front wordt vergeleken met de Tea Party. Het Britse weekblad probeert beide in dezelfde zak te steken, ondanks alle verschillen. Het zegt veel over de Economist. 

Het blad was vroeger de vaandeldrager van een liberale wereldorde, samen met de Financial Times (FT). Maar de huidige redacties van beide bladen komen voort uit een journalistieke generatie die nauwer aansluit bij de Britse ex-premier Tony Blair dan bij de Britse conservatieven, laat staan de Amerikaanse Republikeinen. De journalisten van beide bladen zijn elitair, trendy en vaak arrogant. Ze weten alles beter en groeiden zo uit tot de Nieuwe Moralisten. De Economist was voor de Irak oorlog, maar toen het misging was het weer tegen. De FT feliciteerde de EU in 2008 met de euro als ‘rots van stabiliteit’. De FT is het huisblad van de Brusselse elite en krijgt een voorkeursbehandeling. Republikeinen zijn ‘slecht’ en de Tea Party ‘red necks’. Hetzelfde geldt voor het anti-EU Front met de ‘red necks’ die op de cover staan.

Farage ken ik redelijk goed, Marine Le Pen een beetje en Wilders amper. Dit jaar bezoek ik voor de zesde keer CPAC, de conservatieve politieke actie conferentie. Dat is de conservatieve beweging binnen de Republikeinse partij. Van de sprekers is ongeveer 40 procent Tea Party sympathisant en van de aanwezigen 60 procent. Af en toe ben ik lid van een panel. De vergelijking gaat mank. 

Zowel de Republikeinse als Democratische partij zijn basisbewegingen die open staan voor wat er opborrelt in de maatschappij. Zo werd de beweging tegen de oorlog in Vietnam een drijvende kracht in de Democratische partij. Dat geldt ook voor de protestcultuur uit de jaren zestig. President Reagan won de verkiezingen op de golven van een conservatieve beweging binnen de Republikeinse partij. De Tea Party is daar een voortzetting van. Maar de Tea Party is geen partij. Er is zelfs geen partijleider. Het is een beweging van bezorgde burgers die vinden dat de federale regering in Washington te veel macht opeist en te veel belastingen oplegt. De drijvende kracht binnen de Democratische partij zijn nu vooral de vakbonden die een grote overheid willen. Het is dus journalistiek oneerlijk de Tea Party af te schilderen als ‘gekken, halve garen en idioten’. 

De protestpartijen in Europa komen niet uit de lucht vallen. De Europese elite beloofde gouden bergen met de euro maar produceerde recessie en hoge werkloosheid. De Europese elite voelt zich ver staan boven de gewone burger en is allergisch voor kritiek. Toen ik in 2009 begon als Europees parlementslid en deel werd van de fractie van Europese Conservatieven Hervormers (ECR) werd ik met de nek aangekeken door leden van gevestigde fracties. De leider van de Europese socialisten, Martin Schulz, begon gewoon te schelden. Waarna ik hem uitmaakte voor Feldwebel, wat hem nog kwader maakte. Ik kreeg zelfs een berisping nadat ik plannen om Nederland financieel te straffen doorspeelde aan de Nederlandse media. Zelfs Nederlandse collega’s vertelden me dat ik ‘niet uit de school mocht klappen’. Mijn kritiek op EU-leiders die de Libische leider Ghadaffi omhelsden, werd door EU President Van Rompuy als volgt beantwoord: ‘U toont moet meer respect tonen voor EU leiders’. 

Waar de Amerikaanse politiek openstaat voor kritiek, is Europa gesloten. Er is een enkele filosofie: meer Europa. Wie het daar niet mee eens is, wordt verketterd. 

De Europese elite heeft het anti EU front zelf over zich afgeroepen. Het is een signaal. Het is geen pasklare oplossing. Bovendien is het anti-EU Front geen gesloten front. Farage wil het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Daarmee is voor hem is de kous af. Hij wil niet samengaan met Le Pen in een gezamenlijke fractie, uit angst dat het anti-Islam geluid hem aan het thuisfront wordt kwalijk genomen. Farage is single issue. In het Europees Parlement is het opvallend dat het stemgedrag van PVV en SP op sociaaleconomische onderwerpen weinig van elkaar verschilt. Le Pen is een uitgesproken voorstander van protectionisme Het anti-EU Front is economisch eerder links dan liberaal.

Dat neemt niet weg dat het protestgeluid serieus moet worden genomen. De EU moet zich omvormen of het zal niet meer zijn. Uiteindelijk zal het debat, na de kraterinslag bij de Europese verkiezingen van mei, uitmonden in de vraag of en hoe men de EU moet hervormen.    

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

15 reacties

 1. Bes Tolen

  Een helder verhaal van Eppink, dat van inzicht getuigt.

  Naar mijn idee moet gesteld worden, dat de politiek in de westerse wereld is doorgeslagen, onevenwichtig, onethisch en ondoordacht eenzijdig linksig en leugenachtig is geworden. Kennis van zaken als van financiën en economie, objectieve oordeelsvorming zijn een ondergeschoven kindje. De Europese Unie lijkt uit te zijn op de vazalstatus van Amerika en de Nederlandse regering niet anders. Vooral wat uit de EU komt is destructief door snelle overrompeling met onvoorzichtige besluiten, die in de verschillende deelnemende landen desastreuze gevolgen naderbij brengen. Veel EU-commissarissen zijn fundamentalistische gekken. Er is maar één conclusie en dat is dat de huidige politici. politieke richtingen, die de lakens uitdelen, in meerdere of eventueel wel eens mindere mate een ramp zijn in de westerse wereld. Daarom is er een massieve, omvangrijke vernieuwing hard nodig. Dat die van conservatieve aard moet zijn, kan als vaststaand worden aangenomen. Maar de keuze wat ideeën en maatregelen betreft, mag niet anders zijn dan ontdaan van alle onfrisse opvattingen, die in het verleden ook wel het stempel conservatief kregen. En … ook ontdaaan van de opvattingen, die de huidige politiek domineren. We zitten niet verlegen om dogma’s, valse issues en autoriteit maar om open en democratische uitgewogen politiek,  die er in de eerste plaats voor de Europeanen is, de bevolking wakker maakt, haar tot een inzet weet te brengen omdat de doelen dienend, duidelijk en oprecht zijn, omdat alles wat er gebeurt voor de bevolking kwaliteit en de nodige zin heeft. het bestaan en de leefbaarheid beschermt en vergroot. Opdat de daden in de politiek uitnodigen tot goed, beter burgerschap. Opdat de Europeaan wat de politiek betreft tevreden en blij kan zijn met Europa, zijn eigen land en streek, zijn eigen situatie.   

 2. Niek Verheyen

  Gisteravond bij Knevel & vdBrink vielen de onhandige bewegingen op van Knevel, die zwaaiend met genoemd blad, krampachtig probeerde de genoemde voorpagina van ‘The Economist’  met Geert Wilders erop  maar buiten beeld te houden. Hij wist eigenlijk niet of hij de voorpagina nu wel of juist niet mocht laten zien. Normaal gesproken wordt een buitenlands blad met op de cover een foto van een (bekende) Nederlander juist omstandig vanuit alle hoeken die maar mogelijk zijn getoond. Rare en zielige vertoning, wat een lafaards.

   

 3. Dirk-Jan van Baar

  Derk-Jan Eppink heeft helemaal gelijk. Alleen zou ik denken dat alle elites, zelfs ‘anti-elites’ in Europa slecht tegen kritiek kunnen. Ze reageren altijd als door een wesp gestoken, niet alleen bij de EU, en gaan nooit op inhoudelijke kritiek in. Europeanen zijn vooral goed in het bekritiseren van anderen, of oudere generaties. Amerikanen zijn minder lichtgeraakt en durven ook tijdgenoten of eigen leiders te bekritiseren. Dat laatste is in Europa godsonmogelijk, of het nu om Wilders gaat, de partijtop van de VVD of een andere partij, de linkse kerk, of belangrijke figuren in de media.

   

  ps Ik moet me iets scherper uitdrukken: de ‘anti-elites’ kunnen nog slechter tegen kritiek dan de (vaak minzame) elites.

 4. Lieftinck fan

  Ik ben en Euro sceptisch en tegen protectionisme. Volgens mij hebben FN en Nederland tegengestelde belangen. Protectionisme is niet in belang van Nederland.

   

  Het liefste zou ik terug willen naar de EEG, waarbij landbouw subsidies niet meer het overgrote deel mag vormen van de subsidie ruif van de EEG.

   

  Vrijheid van personenverkeer, m.b.t. het vervullen van banen, alleen tussen landen waar de inkomensverschillen niet extreem groot zijn.

   

  Ik ben pas sceptisch geworden na de totstandkoming van de EU en hun EURO.

 5. trias politica

  Een reëel en duidelijk stuk met een terechte conclusie.

 6. Bob Fleumer

  De EU en de islam zijn welliswaar veschillende dingen maar ze hebben gemeen dat ze alle twee de landen in Europa willen opheffen, de  wegen zijn verschillende maar het resultaat zal hetzelfde zijn n.l. onvrijheid met een hoofdletter. Wat onze bestuurders beweegt om maar door te gaan op een doodlopende weg is mij een raadsel maar dat het misgaat is duidelijk voor een ieder met enig gezond verstand.

  Dat de hoge poppetjes in Brussel nog steeds op hun stoel zitten komt door de verregaande lafheid van de regeringen in de diverse landen, het zijn schijtlaarzen die hun bevolkingen opofferen aan een achterhaald ideaal waar geen mens met gezond verstand nog achterstaat.

   

 7. Lieftinck fan

  Nu maar hopen dat ook de kiezer begrijpt dat ze in mei de allerlaatste kans hebben om het wal het schip te doen keren.

   

  Al valt te vrezen dat de kiezer het geheugen heeft van een goudvis, bijvoorbeeld als in mei het toevallig, tijdelijk, weer iets beter gaat met de economie.

 8. iMachia

  Aardig inkijkje door Eppink in het EU-denken. Dat is zeker te waarderen en alles beter dan de kritiekloze verering door EU-idolaat Dirk-Jan Van Baar…

  Tegenspraak of zelfs kritiek op beleid of functioneren wordt dus niet op prijs gesteld. De standaard reflex van autocraten en technocraten. Zoals Barosso, Schulz En Van Rompuy. Dat was natuurlijk al bekend, maar het is ook weer eens interessant om dit van binnenuit te horen.

   

   

 9. dr.Kwast

  En waar gaat het geld heen van deze heren, Als de guillotine spreekt. Of mogen ze gewoon naar de Canarische eilanden.

 10. louis-portugal

  Goed stuk Derk Jan.

  Het meeste ergert mij de wijze waarop ze demonstreren dat ze NIET naar de burgers  luisteren.

  Ik ben er ook van overtuigd dat het zaakje volledig in de soep gaat draaien samen met de €uro.

   

 11. Kritiekaster

  Gewoon de waarheid over de gang van zaken bij de EU.

  Ik herken alle feiten die door Eppink worden genoemd.

  Proficiat.

  Dan nog even over die idiote misplaatste en onnozel belerende reactie van Dirk-Jan van Baar.

  Zo kennen we hem weer. Nog een paar nachtjes slapen en dan mag hij weer volluit op het orgel om zijn kritiek op Wilders te spuiien!

  In dat verband is het zonde dat we niet meer in staat zijn om hem een afzakker te bezorgen met negatieve waarderingstekens!  

 12. Altea-Hills

  Wat is er nog over in Nederland aan rechtse opinie weekbladen?

  Anno nu,helemaal niks meer,ooit hadden we een Else4,maar sinds daar een linkse hoofdman is aangetreden is het over en uit met het rechtse geluid in Nederland,en heeft links op alle fronten gewonnen.

  Ooit schreef een Pim Fortuin,en vele rechts denkende schrijvers voor dit blad,en die zijn overleden of weggejaagd.

  Waardoor zelfs de prof niet meer zo’n scherpe pen heeft voor links,en Simon is ook al zachter geworden en zeker Syp.

  Nee,wat in het verleden een goed rechts blad was,is verworden tot een kwezeltjes blad,waar nu nog een buitenlandse vrouw soms goede stukjes schrijf over de moslim landen,en onze Hagenees heeft afgelopen voorjaar zijn laatste stukje ingeleverd.

  Nu moeten we het doen met Wilders,die houd zijn schip in iedergeval op koers.

 13. Caroline

  Europese elite? Ik dacht het niet. Er zit geen ansprekende schrijver bij of een baanbrekende wetenschapper of zelfs maar iemand (afgezien van een aantal Engelsen) die de moeite waard is langer dan een seconde of wat aan te horen. De eigen rekenen goed keuren lukt die mensen ook al niet, en het enige wat wel lukt is die van de niet bij deze roversbende aangeslotenen tot de laatste cent leeg roven en dat gekd besteden aan joost-mag-het weten-wat. Een genocidaal zooitje volksverraders is het, en hooguit van onze parasieten de eltie, maar niet van welk fatsoenlijk volk dan ook.

   

  Nee, deze mensen raken we pas kwijt als we ze letterlijk verjagen want luizen op een zeer hoofd vertrekken nu eenmaal niet van zelf. Hervormen? Wegwezen!

 14. witwas

  Mijn conclusie is veel eerder dat de EU zal proberen de oppositie monddood te maken of buitenspel te zetten. Alles wijst daarop, van monitoring van journalisten tot een stop op financiering van kleine partijen. Hervorming van de EU zie ik niet gebeuren, de EU is bewust zo geformeerd dat de invloed van staten en kiezers tot een minimum wordt beperkt.

 15. johan simons

  @ Altea-Hills

   

  Ben het met u eens en overweeg al een tijdje om Elsevier maar op te zeggen. Ook afgelopen week vroeg ik mij af of het blad soms EU-gesponsord wordt. Zelfs Carla Joosten schrjft tegenwoordig eurofiel. Wellicht om iets te doen aan de teruglopende advertentiemarkt, worden steeds meer pagina’s gevuld met voor adverteerders interessante onzin. Helaas begint Elsevier meer en meer op de Panorama te lijken. Het is zeker geen liberaal opinieweekblad meer.

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.