Namens Europa komt daar… Griekenland

Ik heb nog nooit zo veilig in een hotel geslapen als deze week. Toen ik naar mijn kamer ging, stonden er twee lijfwachten voor de deur. Aangezien niemand mij bedreigt, vroeg ik me af waarom de stevige heren er stonden. Nu bleek dat de kamer naast mij werd ingenomen door niemand minder dan de Griekse premier Antonis Samaras, de roterende voorzitter van de Europese Unie. Griekenland leidt dus de Europese Unie. De lijfwachten hadden niet gemerkt dat er een tussendeur was tussen onze kamers. Ik heb die maar op slot gelaten. De man heeft het al zo moeilijk.

Het is wel komisch. De Europese Unie gaat onderhandelen met de VS over de wandaden van de veiligheidsdienst NSA en wie komt daar stoer voor de dag… Griekenland. Als de Russische leider Vladimir Putin weer eens een onvriendelijke uitspraak doet, wordt hij voor de laatste keer gewaarschuwd door… Griekenland. Zowel de Syrische president Assad als de Mollahs van Iran kunnen hun borst natmaken. Griekenland komt eraan. Toen ik om 8.00 uur het hotel verliet, was alles nog rustig in de kamer van de Griekse premier. Er stond een vloot aan auto´s voor de deur om hem op te halen. Ik loop altijd omdat ik de rest van de dag in het parlementsgebouw in Straatsburg zit. Toen ik om 9.00 uur in de plenaire vergaderzaal kwam, was het leeg en begon het debat veel te laat. De premier had zich kennelijk verslapen.

Dames en Heren, U wordt geleid door Griekenland. Samaras was heel optimistisch over de EU en zijn land. ‘Griekenland is een voorbeeld voor Europa’, zei hij. ‘Er is weer vertrouwen, een democratische cultuur en economische vooruitzichten’. Hij noemde Europa een ‘supermacht met een globale visie: de exporteur van stabiliteit’. Zijn conclusie: wat wij nodig hebben is méér Europa’. Je zou het niet geloven als je er niet zelf bij zit. Hij kreeg dan ook nog volop lof van de verschillende fractieleiders, behalve de Britse conservatief Martin Callanan en leider van de Britse onafhankelijkheidspartij Nigel Farage. Zij werden uiteraard weggehoond.

José Manuel Barosso, voorzitter van de Europese Commissie, was vol lof over Griekenland en Samaras. ‘U heeft bewezen dat alle onheilsprofeten ongelijk hadden. U bent in de eurozone gebleven. U bent een voorbeeld.’ De vergadering werd overigens geleid door vicevoorzitter, de Griekse Anni Podimata, die de dag tevoren door het Europees Gerechtshof in Luxemburg was veroordeeld tot een geldboete van 50.000 euro voor het mishandelen van een medewerkster. Volgens het Gerechtshof had de Griekse vicevoorzitter de medewerkster systematisch zwart gemaakt en psychologisch geterroriseerd waarna medische behandeling nodig was. Podimata zat als een koningin in de voorzittersstoel. In welke wereld leven wij!

Intussen waren er in het Europees Parlement hoorzittingen over de Troijka, de Drievuldigheid van Europese Commissie, Europese Centrale Bank en het IMF, dat probleemlanden onder curatele heeft gesteld. Griekenland is patiënt nummer 1. Ik heb aan de hoorzittingen meegedaan en kon drie heren aan de tand voelen: Eurocommissaris Oli Rehn, de ex-voorzitter van de ECB Jean-Claude Trichet, en de grote baas van de euro noodfondsen, de Duitser Regling. Het zondagsverhaal van Samaras slaat nergens op. De Griekse schuld bedraagt ruim 170 procent van het BNP, de politieke cultuur is helemaal verziekt (denk aan Golden Dawn, de fascistische partij)  en het land is op het niveau van een ontwikkelingsland gekomen. 

Bovendien zat die Troijka er steeds naast. In 2011 voorspelde de Troijka een krimp van 2,6% maar dat werd 7,1%. In 2012 was de voorspelling: een groei van 1,1% maar het werd een krimp van 6,2%. In 2013 was er een groeivoorspelling van 1,1%, maar het werd minus 4,2%. Maar de conclusie van de Europese elite luidt: ‘de crisis is voorbij’. Zowel de Europese Unie als bijna kamergenoot Samaras leven dus in een droomwereld. In Straatsburg heerste daarom kunstmatige ‘euforie’ over Griekenland dat wordt gebombardeerd tot het grote ‘voorbeeld’.

Ik weet niet of Rusland, China, Syrië, de VS en Iran dat ook vinden als Griekenland hen, namens U en mij, waarschuwt voor de laatste keer. Oppassen… de Grieken komen!  

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

11 reacties

 1. Hilterman

  Ik heb genoten van Farage, geweldige speech waarvoor hij zelfs de handen op elkaar kreeg in het EP.

  Samaras had duidelijk kiespijn en wist zich geen houding te geven nu de waarheid over Griekenland werd verteld.

  Hopelijk blijft de harde realiteit door Farage duidelijk geschetst hangen bij de kiezers.

 2. Matthijs

  Inderdaad, we worden geleid door Griekenland.

  Maakt niet uit uit welk land de leiders komen, ze hebben allemaal griekse trekjes.

  Zolang het geld uit de portemonnee van een ander komt, is het prima!

  Vertelt u mij eens, mijnheer Eppink, wat produceert u waardoor u uw geld verdient?

 3. sprx

  Kleren van de keizer, incompetentie, machtswellust, machtsmisbruik, perversiteiten, dat zijn de begrippen die bij mij opkomen bij het lezen van dit verslag.

  Waarschijnlijk gaat het ook inderdaad om de combinatie van de boven genoemde qualiteiten, omdat om het doel van de totalitaire eenheidsstaat te bereiken, het er niet toe doet of het project economisch een zegen of een ramp wordt, in beide gevallen zit je muurvast in de EU.

  Dat is pervers.

 4. Dirk-Jan van Baar

  Mooi demagogisch betoogje van onze Nederbelgische europarlementariër.

 5. trias politica

  krijgt Barroso de Carlos V Reward uitgereikt. Hier zijn speech van vanochtend (spaans). Hij zegt daar onder meer:

  The
  European Union remains the most remarkable and original political
  construction, ensuring peace, democracy,
  solidarity and equity.”

  “Europe and the euro are much more
  than an economic and financial reality; they are a political project and
  a Community of destiny.”

  “I am well aware of the efforts of our
  European citizens, including in Spain and in my own country, Portugal,
  who are not responsible for the crisis and yet are too often its first
  victims. I want to say to all
  of them that Europe is not responsible for the crisis (…). Europe is
  not the problem, Europe is part of the solution.”

  “We have witnessed a global financial
  crisis that was not born here but has contaminated Europe, and in some
  European countries, combined with budgetary permissiveness,
  competitiveness vulnerabilities, national
  self-interest, and financial excesses. And at European level, gaps in
  the model of economic governance. Over the last five years, under the
  impetus of the European Commission, we have developed a united and
  responsible response.”

  “All these efforts are beginning to
  bear fruit. The markets have calmed down and we can see the first signs
  of recovery. The most vulnerable countries pay less for their loans and
  the economic outlook is improving
  gradually. (…)

  We need more Europe where more Europe is needed.Progress towards greater European
  integration needs to be valued and understood by our citizens. (…) The
  European elections next May should be an opportunity not only to
  confront what the EU brings to its citizens
  against populism and stereotypes, but also to discuss the future we
  want to build together. Europeanism and patriotism are not
  contradictory, they are complementary.”

  I am convinced that Europe is our
  best project in the future. A Europe even more present in the world,
  more political, more supportive and more focused in the European
  citizens.”

  Zoals Eppink in zijn artikel al aangeeft: de EU bobo’s verkeren in dromenland.

  Nigel Farage legt de vinger op de zere plek als hij zegt: “It’s gonna be a battle of national democracy versus EU state bureaucracy.” Zie hier de video, waarin Farage Samaras en het hele EP toespreekt. Kijktip.

 6. sprx

  Over demogogie zou ik maar m’n mond houden als ik jou was.

 7. Oedjepoed

  @M.Brandenburg op 16 januari, 2014 – 14:06

  Helemaal eens met KeesvanD op 16 januari, 2014 -16:54

   

  http://tinyurl.com/o5nnyyv

   

   

 8. staleo

  Zo worden wij de alle eurofielen bedonmderd en voor de gek gehouden.

  Ik vind het dan ook aanvaardbaar dat de PVV / Dhr. Wilders alle middelen gebruikt om de macht van de EU te breken.

  Als we nu de rem er niet op kunnen zetten, kunnen we net zo goed naar Rusland of welk ander communistisch land  vertrekken.

  Beter dan daar zullen we het hier dan echt niet krijgen.

 9. KeesvanD

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 10. M. Brandenburg

  Nu weet ik dat DjvB het nooit zo nauw neemt met beide, zijn stukjes overspeoelen je soms met het geen hij nu de auteur van beschuldigt namelijk een ‘demagogisch betoogje”, DjvB, is zo met het hoofd in de bruine anus van de EUSSR, dat hij zelfs roept “ demagogisch betoogje” wanneer er gewoon feiten worden aangehaald. Misschien had het meer in het straatje van DjvB gepast indien de auteur de feiten achterwege had gelaten en gewoon uit de pols onzin had neer gekalkt, dat is meer het straatje waar DjvB zich kan vinden, om dit te weten, hoeft men maar het gemiddelde artikel van DjvB te lzen om te weten dat dit zo is. 

   

  Opvallend trouwens dat DjvB in de regel nooit echt reageert op de reacties onder zijn eigen artikelen, waarnschijlijk bang om te leren, maar wel het lef heeft om onzinngige one-liners onder andere  artikelen te plaatsen, veel zeggend over de persoon DjvB. 

 11. R. Hartman

  DJvB heeft in deze wel gelijk, maar zoals u zegt is het een gevalletje pot en ketel…

  Wat het stukje betreft: duidelijk dat er verkiezingen aankomen…

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.