Pensioenfonds had politieke motieven voor boycot Israëlische banken

Foto:

Het is een onderdeel van de ‘boycott, divestment & sanctions’-campagne tegen de Joodse staat.

De anti-Israëlische BDS-beweging (BDS staat voor ‘boycott, divestment & sanctions’), die het liefst stiekem op de achtergrond werkt en intussen zieltjes voor zich probeert te winnen in het wereldje van de media en de politiek, krijgt steeds meer invloed in Nederland. Nu blijkt dat die club in feite achter het besluit zat van pensioenfonds PGGM om zich terug te trekken uit de samenwerking met maar liefst vijf Israëlische banken.

Yup, de BDS-beweging heeft het eigenhandig voor elkaar gekregen dat PGGM is gestopt met de investeringen in Israël. Linkse Israël-hatende NGO’s als Cordaid, ICCO, IKV PaxChristie en vele andere hebben continu gelobbyd bij onder andere Pensioenfonds Zorg en Welzijn, waarvan de fondsen worden gemanaged door, jawel, PGGM. Ik citeer Peter Borgdorff, de directeur van PFZW maar even, die in zijn blog schrijft over het besluit van PGGM om zich terug te trekken:

Wij worden al een aantal jaren op dit onderwerp aangesproken door organisaties zoals Cordaid, ICCO, IKV PaxChristi, Oxfam-Novib, Werkgroep Keerpunt en het Nederlands Palestina Komite. Voor een aantal van deze partijen verzorgen we toevallig ook de pensioenen. De kritiek is steeds dat wij niet zouden moeten beleggen in bedrijven die actief zijn in de Palestijnse bezette gebieden. Die kritiek trekken wij ons aan, omdat één van de inspiratiebronnen van ons beleid voor verantwoord beleggen bestaat uit het internationale recht. En buiten Israël is vrijwel iedereen in de wereld het erover eens dat de politiek van het bouwen van Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied, niet voldoet aan dat internationale recht.

Borgdorff van PFZW geeft dus toe dat zijn fonds al jaren door gansch linksdraaiend Nederland wordt belobbyd om te stoppen met investeringen en samenwerkingen met Joden in de “bezette” gebieden. Sterker nog, ze zijn door de knieën gegaan voor de eisen van bedenkelijke linkse NGO’s die geen ander doel voor ogen hebben dan het afstraffen van de Joodse staat Israël.

Het investeringsbeleid van het pensioenfonds is veranderd door de kritiek die ze hebben gekregen vanuit anti-Israëlische hoek, zoals Borgdorff openlijk toegeeft. Slappe knieën? Ja, plus een gebrek aan ruggengraat. Man, man, man. Het is toch doodeng dat linkse NGO’s als een Cordaid, een IKV PaxChristie en een Oxfam-Novib op deze manier bepalen wat Nederlandse bedrijven wel en niet in Israël doen?

H/t NGO Monitor (pdf).

Volg Frank Verhoef op Twitter.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!