vlag vlammen

'NEDERLAND GEDISKWALIFICEERD' van Eurovisie Songfestival: Joost Klein naar HUIS? AVROTROS: 'Onderzoek loopt nog!'

Politiekmei 10, 20:19
En daar is het dan, er is nieuws uit Malmö, Zweden. Volgens het Duitse Bild is Nederland gediskwalificeerd. Joost Klein zou uit de zangcompetitie gegooid zijn na een harde aanvaring met iemand van de Israëlische delegatie dan wel iemand van de media. Het zou niet bij woorden zijn gebleven. En dus is het 'onze' Joost die eruit is gesodemieterd. UPDATE: lineup bekend van optreden voor vakjury: Nederland doet NIET mee. Israël heeft onze plek ingenomen. UPDATE II: AVROTROS zegt dat Klein inderdaad gediskwalificeerd is wat betreft het optreden voor de vakjury... maar hij is nog niet gediskwalificeerd wat betreft de rest van de competitie. Het onderzoek loopt nog.
De internationale media zijn bovenop het nieuws gesprongen dat Joost Klein ernstig in de problemen is gekomen bij het Eurovisie Songfestival. Zoals wij eerder vandaag al berichtten mocht Joost niet meedoen aan de repetitie eerder vandaag. De reden daarvoor was niet helemaal duidelijk. Het leek in eerste instantie te zijn vanwege zijn respectloze houding ten opzichte van de Israëlische zangeres Eden Golan gisteravond.
In de loop van de middag en avond kwam er echter meer nieuws naar buiten. Daaruit bleek dat het hoogstwaarschijnlijk om een fysieke aanvaring gaat tussen Joost en... iemand anders. Mogelijk een vrouw. Mogelijk iemand die voor de tv werkt dan wel voor een ander medium en/of mogelijk lid van de Israëlische delegatie. Het zou ook kunnen gaan om Israëlische media, want we hebben beelden waaruit blijkt dat Israëlische journalisten Joost en diens crew bewust aan het treiteren waren.
Vervolgens werd bekend dat de Nederlandse vlag uit Joost z'n kleedkamer verwijderd is. Dat is natuurlijk een veeg teken. Ze verwijderen die vlag alleen als het einde oefening is voor hem.
Het Duitse Bild bevestigt nu dat dit inderdaad het geval is. Bild bericht: "[Klein] zou volgens informatie van BILD uitgesloten [moeten] worden van de wedstrijd."
Dit betekent dus game over voor Joost z'n aspiraties. Hij was naar Eurovisie gegaan om zijn ouders te eren, die helaas te vroeg overleden zijn. Vandaar ook dat nummer Europapa. Zijn vader overleed toen Joost in de brugklas zat. Hij was dus een jonge tiener. Een jongen die net aan zijn pubertijd zou beginnen.
Dat 'ere' verhaal is uitgemond in een debacle. Het werd een ongelooflijk trieste ervaring. En het begon allemaal toen Joost zich gisteren misdroeg tijdens de persconferentie. Zoals we ons allemaal kunnen herinneren deed Joost alsof hij sliep toen de Israëlische zangeres Eden Golan praatte én interrumpeerde hij haar keihard toen ze een controversiële vraag voor de kiezen kreeg.
Hoe je het ook wendt of keert, dat gedrag staat vrijwel zeker aan de basis van wat er vandaag gebeurd is. De vernedering voor Nederland is compleet. Niet omdat er geen kritiek geuit mag worden op wat er gebeurt in Gaza, en nee, ook niet omdat Klein zielig en sneu is... maar omdat Klein zélf een evenement politiek maakte dat niet politiek bedoeld is.
In dat opzicht is het belangrijk om te vermelden dat Bild ook stelt dat Klein eerder deze week opzichtig geweigerd had voor een foto te poseren met de Israëlische Eden Golan. Oh, én er wordt gesteld dat Klein de generale repetitie mogelijk had willen aangrijpen om "een statement" te maken over Gaza en Israël.

UPDATE

En daar gaan we dan. Het nieuwe schema is bekend. Nederland is inderdaad uit de lineup gehaald voor beoordeling van de vakjury. We stonden op plek 5. Die plek is nu ironisch genoeg ingenomen door... Israël.
Als je niet meedoet aan de vakjury kun je natuurlijk ook niet meedoen aan de publiekswedstrijd. Het is dus game over, einde oefening, voor Joost Klein en onze inzending. Oké, ja er wordt nog gezegd dat "het onderzoek nog gaande is", maar dat is natuurlijk voor de bühne. Zonder score van de vakjury sta je deels met lege handen. Je kunt dan sowieso niet meer winnen - en ook niet meer in de top 10 komen. Op z'n best doe je dan mee voor spek en bonen.
Zoiets wordt alleen besloten, zou je denken, als er ook al een beslissing is genomen wat betreft zaterdag, wanneer de publieke finale plaatsvindt. Anders is het immers keiharde concurrentievervalsing. Er wordt bericht door het AD dat de vakjury "een eerder optreden" van Klein gaat beoordelen. Dat is dan dus zijn optreden in de halve finale. Maar voor de vakjury doen de artiesten heus iets speciaals. Als hij diezelfde gelegenheid niet krijgt is het gewoon concurrentievervalsing. Punt.
Het lijkt er dus op dat het bericht van Bild, dat Klein helemaal gediskwalificeerd wordt, zeer waarschijnlijk correct is.

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

UPDATE II 

AVROTROS laat weten dat het onderzoek nog niet is afgerond. "Dat betekent dat Joost niet mag repeteren van de EBU vanavond. AVROTROTS is continu in gesprek met de EBU. De vakjury beoordeelt een eerder optreden."
Dat is natuurlijk buitengewoon merkwaardig. Hij mag niet optreden voor de vakjury - op de professionele wijze waarop dat optreden zou plaatsvinden, in plaats daarvan doen ze het met een halve finale showtje voor hem, wat concurrentievervalsing pur sang is. Dat slaat al helemaal nergens op. Diskwalificeer hem dan totaal.

UPDATE III

EBU is ook gekomen met een verklaring. EBU is de Eurofiele club die Eurovisie organiseert. De opmerking van EBU zijn korter dan die van AVROTROS. "Terwijl het onderzoek doorgaat, heeft de EBU besloten dat Joost Klein niet zal optreden tijdens de tweede dress rehearsal van de competitie, waarop de jury's uit de 37 deelnemende landen stemmen," aldus de EBU. Die organisatie zegt dus niets over het beoordelen door een vakjury van de halve finale.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten