Steeds meer seinen op groen

Langzaam maar zeker beginnen de economische seinen steeds meer op groen te staan.

Niet alleen als het gaat om groei, maar ook om schulden. Sinds 2007 is het niet meer voorgekomen dat de staatsschulden van de eurolanden zijn geslonken. In het derde kwartaal vorig jaar daalde deze schuld van 93,4%, naar 92,7% van het Bruto Binnenlands Product. Nog steeds een respectabel (en veel te hoog) percentage, maar de trendbreuk is er. De grootste staatsschuld bestaat nog steeds in Griekenland (172%) en de laagste in Esland (10%). In Nederland daalde de schuld van 73,9% naar 73,6%. Net voordat het Europese statistiekbureau Eurostat deze cijfers publiceerde, kwam het IMF met nieuwe groeiverwachtingen. De geraamde groei voor de Eurolanden werd voor 2014 naar boven bijgesteld en wel naar 1% voor dit jaar en naar 1,4% voor 2015. In de Eurozone werd de groei voor Spanje het meeste naar boven bijgesteld en het Verenigde Koninkrijk is met een groeiverwachting van 2,4% de Europese kampioen.

Met de gestegen beurskoersen, voelen de beleggers zich – althans op papier – weer rijker. En ook het aantal beleggers neemt weer toe. Was in 2012 nog maar 15% van de spaarders bereid spaargeld naar de beurs te brengen en in 2013 liep dit percentage op naar 21%. Ook de huizenmarkt trekt weer aan. Voor velen is een onverkoopbaar huis een financieel en emotioneel blok aan het been, maar afgelopen kwartaal stegen de verkopen met 20% en de prijzen met 1,5%. Al met al waren de huizenverkopen in vijf jaar niet zo hoog geweest.

Door de aantrekkende economie ziet het er voor de banenmarkt ook beter uit. Sommige analisten waarschuwen zelfs voor een krapte die in de loop van dit jaar op de arbeidsmarkt in bijvoorbeeld de bouw kan ontstaan. Al met al kan de spiraal omhoog, nieuwe uitgaven en dus meer groei stimuleren. Dit is precies wat Mark Rutte probeerde te bewerkstelligen, toen hij zei dat men moest stoppen met somberen en meer geld moest uitgeven. Het is ook niet voor niets dat Minister Dijsselbloem voorlopig geen noodzaak ziet om extra te bezuinigen om de verminderde aardgasproductie en compensatie op te vangen. Men hoopt op economische groei.

Zoals gebruikelijk hebben de aandelen al volop geanticipeerd op een groeiende economie. De cijfers moeten blijven verbeteren en verrassen om de opwaartse trend op de beurs vast te houden. Met de aanhoudend lage rente en het onluikende vertrouwen ziet er voorlopig nog goed uit.

Michael Toorop, Managing Partner Persist Global Wealth Management

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

9 reacties

 1. JC

  Leden van Rutte II roepen met veel bombarie, dat mensen nu weer meer te besteden hebben. Het loonstrookje vertoont immers een lichte groei.Tactisch leuk geprobeerd, zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen.

   

  Ik denk dat de groei van het loonstrookje te weinig zal blijken te zijn om de prijs- en belastingverhogingen te compenseren.

   

  Als de groene waas maar geen roze Rutte II bril blijkt te zijn. Zou mij niet verbazen. Jetta Klijnsma (pvda staatssecretaris in Rutte II) zei gisteren: ik richt mij liever op de positieve kant. (Een typisch voorbeeld van de hooggeschoolde struisvogelpolitiek).

   

  Kortom: het getoonde groen is gebaseerd op flarden van berichten en donkere wolken gaan niet weg omdat je ze niet wil zien. Het wordt voor Rutte II en gedoogpartners een spannende race tegen de klok. Vallen de schellen af voor of na de maart- en mei-verkiezingen?

   

  Ik blijf vooralsnog PVV stemmen.

   

   

   

   

 2. trias politica

  Die 2.800 miljard maakt al deel uit van de reële economie, dus inflatoir neutraal. Verder geheel eens met je comment.

 3. witwas

  Maar nog steeds veel geld

 4. witwas

  Iedereen kan op zijn klompen aanvoelen dat de daling van de staatsschuld niet klopt. Er zal wel een wijziging in de wijze van berekenen hebben plaatsgevonden of wegens een andere reden sprake zijn van onvergelijkbare cijfers. Verder aardig hoor, die groene waas, maar verlies daardoor het zicht op de werkelijkheid niet: het besteedbaar inkomen daalt nog steeds, de werkloosheid groeit, bedrijven vallen nog steeds met bosjes tegelijk om, en het aandeel van “rupsje nooit genoeg” in de economie groeit vrolijk verder. Het herstel heeft dus een uiterst wankele basis waardoor het op ieder moment door de hoeven kan zakken.

  Maar om positief te eindigen, zolang overheden doorgaan met het verruimen van de geldhoeveelheid zit je goed met aandelen. Dat bedrijven inmiddels op 2.800 triljard ongebruikte cash zitten, wat mij betreft een tijdbom voor hyperinflatie, mag de pret niet drukken.

 5. Henk

  Tegen elk argument is wel een tegenargument in te brengen. Daar gaat ie.

   

  Dat spaarders weer naar de beurs trekken, is juist een belangrijke contra-indicatie. Want zodra particulieren de beurs weer ontdekken, is een correctie nabij. Misschien heeft Alexander Sassen-van  Elsloo toch gelijk.

  http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/alexandersassenvanelsloo/22220033/__Tijd_voor_correctie__.html

   

  De stijging van het aantal huizenverkopen in het laatste kwartaal is mede ingegeven door het feit dat potentiële huizenkopers in 2014 fors minder kunnen lenen.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/14-01-2014/maximale-hypotheek-2014/

  Het zijn dus voor een belangrijk deel aankopen die naar voren zijn gehaald en dus is het nog te vroeg om over een herstel te spreken. Over het hele jaar genomen, werden er in 2013 minder huizen verkocht dan in 2012. 

   

  Ik ben ook benieuwd waarom de auteur denkt dat er in 2014 mogelijk krapte in de arbeidsmarkt voor de bouw kan ontstaan. Voor zover ik weet is er momenteel nog een heel stuwmeer aan werkloze bouwvakkers. En als er één segment in de arbeidsmarkt is waar de zegeningen van open grenzen doorwerken is het wel de bouw. Voor elke werkloze Nederlandse bouwvakker staan 10 Oosteuropeanen klaar.

   

  Opvallend dat de grootste groei in het VK te verwachten is. Of zou dat toch iets te maken hebben met het feit dat de Britten zo wijs zijn geweest vast te houden aan de eigen munt? 

   

   

 6. oudgediende

  Het gaat iets beter met de economie en de tekenen wijzen erop dat inderdaad de echte economie aantrekt hoewel de binnenlandse bestedingen nog achterblijven maar de export trekt aan en er is goede hoop dat die positieve trent doorzet

  Maar het lijkt me stug dat bij een begrotingstekort in de eurozone over 2013 van minimaal 3% de staatsschuld door een 0,1% groei in het derde kwartaal van de economie verminderd zou zijn. Dat  zou inhouden dat in dat kwartaal het begrotingstekort ineens op 0 zou zijn uitgekomen en zelfs dan was hooguit 0,1% vermindering bereikt.

  Ik ben benieuwd met welke getallen en op welke rekenwijze eurostat toch aan die 0,7 % vermindering van de staatsschuld van de eurozone in het derde kwartaal is gekomen. 

 7. Ian

  Ja hoor, de seinen staan op groen, gifgroen wel te verstaan. Denkt dhr. Toorop dat wij hier op ons achterhoofd zijn gevallen?
  In december 15.000 werklozen ERBIJ; 8,5% van de beroepsbevolking werkloos, 668.000 personen. En dan tellen we degenen nog niet mee die de moed om te solliciteren hebben opgegeven en na WW uit alle overheidsoverzichten en lijstjes zijn verdwenen.
  Doe me een lol zeg, zet dit soort beleggingsonderneming-gelul in het vervolg onder Dagelijkse Promotie.

 8. Onbezoldigd ruifvuller

  Nog zo’n melding uit het staatsjournaal van gisteren (of was het rtl7?); meeste failissementen ooit afgelopen jaar. Let op, dit jaar gaan er minder failliet. Ja duh, dat komt niet doordat er iets aantrekt maar doordat er geen onderneming meer over is straks. Ik snap niet hoe iemand zo’n artikel kan schrijven. Maar goed, ik heb dan ook geen idee wat ik van een “Managing Partner Persist Global Wealth Management” moet denken. En dat groene sein van de schrijver dat staat aan de andere kant van de tunnel en het licht dat schrijver daar meent te zien is het licht de trein die op ons afstormt.

 9. cico

  We hebben de schuldencrisis opgelost door …………

   

  nog meer schuld te maken!?!?

   

  Wachten op de volgende bubbble-boom.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.