Steeds meer seinen op groen

Geen categoriejan 23 2014, 9:29
Langzaam maar zeker beginnen de economische seinen steeds meer op groen te staan.
Niet alleen als het gaat om groei, maar ook om schulden. Sinds 2007 is het niet meer voorgekomen dat de staatsschulden van de eurolanden zijn geslonken. In het derde kwartaal vorig jaar daalde deze schuld van 93,4%, naar 92,7% van het Bruto Binnenlands Product. Nog steeds een respectabel (en veel te hoog) percentage, maar de trendbreuk is er. De grootste staatsschuld bestaat nog steeds in Griekenland (172%) en de laagste in Esland (10%). In Nederland daalde de schuld van 73,9% naar 73,6%. Net voordat het Europese statistiekbureau Eurostat deze cijfers publiceerde, kwam het IMF met nieuwe groeiverwachtingen. De geraamde groei voor de Eurolanden werd voor 2014 naar boven bijgesteld en wel naar 1% voor dit jaar en naar 1,4% voor 2015. In de Eurozone werd de groei voor Spanje het meeste naar boven bijgesteld en het Verenigde Koninkrijk is met een groeiverwachting van 2,4% de Europese kampioen.
Met de gestegen beurskoersen, voelen de beleggers zich – althans op papier – weer rijker. En ook het aantal beleggers neemt weer toe. Was in 2012 nog maar 15% van de spaarders bereid spaargeld naar de beurs te brengen en in 2013 liep dit percentage op naar 21%. Ook de huizenmarkt trekt weer aan. Voor velen is een onverkoopbaar huis een financieel en emotioneel blok aan het been, maar afgelopen kwartaal stegen de verkopen met 20% en de prijzen met 1,5%. Al met al waren de huizenverkopen in vijf jaar niet zo hoog geweest.
Door de aantrekkende economie ziet het er voor de banenmarkt ook beter uit. Sommige analisten waarschuwen zelfs voor een krapte die in de loop van dit jaar op de arbeidsmarkt in bijvoorbeeld de bouw kan ontstaan. Al met al kan de spiraal omhoog, nieuwe uitgaven en dus meer groei stimuleren. Dit is precies wat Mark Rutte probeerde te bewerkstelligen, toen hij zei dat men moest stoppen met somberen en meer geld moest uitgeven. Het is ook niet voor niets dat Minister Dijsselbloem voorlopig geen noodzaak ziet om extra te bezuinigen om de verminderde aardgasproductie en compensatie op te vangen. Men hoopt op economische groei.
Zoals gebruikelijk hebben de aandelen al volop geanticipeerd op een groeiende economie. De cijfers moeten blijven verbeteren en verrassen om de opwaartse trend op de beurs vast te houden. Met de aanhoudend lage rente en het onluikende vertrouwen ziet er voorlopig nog goed uit.
Michael Toorop, Managing Partner Persist Global Wealth Management
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten