Welkom in 2014: waarin De Telegraaf kapot gaat

De oplage van De Telegraaf is met 9,5% gedaald.

Het gaat alles behalve goed met De Telegraaf, de grootste krant van Nederland. Voorlopig. Nog wel. Uit cijfers die oplage-onderzoeksinstituut HOI vandaag heeft gepubliceerd blijkt namelijk dat De Telegraaf in één jaar tijd zijn oplage heeft zien dalen met maar liefst 9,5%. Ja, dat leest u goed: dat is bijna tien procent.

In het derde kwartaal van vorig jaar daalde de oplage – in vergelijking met die van een jaar ervoor – tot 488.902 stuks. De magische grens van 500.000 is dus doorbroken, maar dan niet op een positieve manier. 

Natuurlijk is De Telegraaf nog wel de grootste krant van Nederland, maar de verschillen met andere landelijke dagbladen worden met de dag kleiner. Een voorbeeld is het AD, waarmee het ook niet je van het gaat:

Bij het Algemeen Dagblad (AD) ging de betaalde oplage met ruim 4 procent omlaag tot 365.912 kranten. 

Meer dan vier procent is natuurlijk ook slecht, maar vergeleken met de 9,5 procent van De Telegraaf is het werkelijk een topprestatie. En vergeleken met andere kranten is het zowaar tijd voor paniek bij de krant voor wakker Nederland:

Het FD zag de papieren oplage licht stijgen, tot 48.353 stuks. De zakenkrant boekte een sterke vooruitgang op het gebied van digitale kranten. De verspreiding daarvan vervijfvoudigde ruimschoots tot 58.849. Bij de Volkskrant stabiliseerde de papieren oplage en groeide de digitale krant met bijna een kwart. NRC verspreidde minder papieren versies van NRC Handelsblad en Next, maar zag de digitale verkoop wel groeien.

Voor De Telegraaf en het AD zijn geen cijfers bekend over digitale abonnementen/verkopen. Dat kan inhouden dat ze daar zelf nog niet over te spreken zijn, of dat ze het om geheel andere reden voor zichzelf willen houden. De andere kranten delen die informatie dus wel, en bij hen kun je zeggen dat ze de klappen digitaal (nog enigszins) opvangen. 

Maar hoe vang je een oplagedaling van 9,5 procent op? Er deden al langer geruchten de ronde dat het slecht ging bij De Telegraaf en dat men daar maatregelen moest nemen om de kosten te verminderen; blijkbaar kloppen die verhalen volledig.

Je zou bijna denken dat TMG er verstandig aan had gedaan om zich meer op de online markt te richten – zeker voor wat De Telegraaf betreft, natuurlijk. Ja, dat bedrijf heeft Hyves gekocht – haha! – maar iedereen kon zien dat die site een aflopende zaak was. Ik doe maar een suggestie, meneer Sjuul Paradijs.

Een tip voor De Telegraaf: richt je volkomen op de digitale markt. Papieren edities van kranten zullen op termijn verdwijnen. Heb daar vrede mee. Het moet je doel nu zijn om ook zonder papieren krant te overleven, en daarvoor moet je een online media-netwerk worden. Dat doe je niet alleen door telegraaf.nl te runnen, met leuke artikelen, maar door er zoveel mogelijk mensen, sites, etc. bij te betrekken, en door alternatieve vormen van media in te zetten. Denk daarbij aan Internetradio, -televisie, etc… Maar ook: richt je erop om een platform te worden, niet slechts een ‘brenger’ van nieuws en opinie.

Als De Telegraaf niets doet zal het daar de komende maanden en jaren bergafwaarts blijven gaan… waarna ook die krant zal ontdekken dat geen enkele krant of magazine onaantastbaar is. Nee, zelfs de grootste krant van het land niet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

32 reacties

 1. Annet

  Prachtig gedicht van Willemientje. Ik geloof dat het gaat helpen.
  Het was misschien krachtiger geweest als in termen van “wij” en “ons” was gesproken ipv “je” en “jullie”. Want ook tot dat besef moeten “we” komen.
  Dank je wel Willemientje.

 2. R. Hartman

  Het FD is de hoer van de staat (met excuus aan de prostituees) en spuit pure propaganda. Volkomen Keynesiaans en cheerleaders voor het destructieve overheidsbeleid.

 3. Skeptic

  De online versie van de telegraaf wordt ook steeds verder uitgekleed. Meer dan de helft bestaat uit nipple slips van Rihanna en de perikelen van onze soap sterretjes. De collumns zitten achter een betaalpaal. Er blijft dus niet veel over. De reacties laten een enorme kloof zien met de lezer die duidelijk een stuks rechtser is dan de redactie. De oplossing daarvoor is om bij alle artikelen waar ongewensste reacties op kunnen komen de reageermogelijheid niet aanwezig is. Als ze zo doorgaan halen ze inderdaad eind 2015 niet. 

  Last but not least zijn ze weer net zo fout als in de oorlog. Ook nu collabereren ze weer met de vijand.

 4. willemientje

  Welterusten volk van Nederland
  blijf maar rustig slapen
  Klaas Vaak gaat rond 
  en strooit met gulle hand
  het propaganda slaapzand
  van de regering in jullie ogen.

  Welterusten, volk van Nederland
  jullie ogen gaan al niet zo snel open
  jullie lezen dat het allemaal beter gaat 
  in jullie vertrouwde krant,
  en het journaal laat jullie allemaal
  in haar leugenpraatjes lopen.

  Welterusten, volk van Nederland
  luister maar goed naar jullie overheid
  zo raken jullie stap voor stap
  al jullie opgebouwde rechten en vrijheid kwijt
  jarenlang zijn jullie al bedrogen
  ‘t is ongehoord dat jullie dat nog steeds gedogen.

  Welterusten, volk van Nederland
  breng een bezoek aan al die oorlogsgraven
  waar al die jonge mensen liggen
  die voor jullie vrijheid hun levens gaven
  en bied postuum jullie verontschuldigingen aan
  die jonge mensen hebben dat voor niets gedaan.

  Welterusten, volk van Nederland
  Het offer dat al die jonge mensen hebben gebracht
  het offer van hun leven,
  het hoogste wat een mens kan geven
  wordt  door jullie nu veracht!!
  maar daardoor konden jullie wel in vrijheid leven.

  Welterusten, volk van Nederland
  Laat jullie door je overheid
  met mooie beloftes maar weer paaien,
  terwijl jullie in je achterhoofd
  best wel weten waarop het uit zal draaien
  open de ogen en laat jullie niet langer naaien.

  Word wakker, volk van Nederland
  als jullie eindelijk ontwaken
  en de overheid tot de orde roepen
  kunnen jullie in saamhorigheid
  dit land weer bijna net zo mooi al vroeger maken 
  want jullie zijn het die de plicht 
  tegen over jullie kinderen verzaken!

  Door:
  Willemientje

   

 5. Leo KarelJan

  Al jaren zie je de Telegraaf afglijden van gematigd rechts naar politiek correct, groen, multikul, eurofiel, volop steun voor koningshuis en bestaande regentenorde en fel anti Fortuyn en anti Wilders.

  Wat heb je als rechtse Nederlander dan nog te zoeken bij die krant. Alle andere kranten zijn toch ook politiek correct, multikul, eurofiel, groen en voor de regentenorde?

  En dan die zogenaamde rechtse omroep WNL: dan belazer je toch de boel. Dat is een door en door politiek correct omroepje zonder echt rechts geluid.

  De Telegraaf moet zich realiseren dat de meerderheid van de rechtse kiezers inmiddels bij de PVV zit en niet meer bij de marxisten van VVD en CDA. En VVD en CDA zijn de favoriete clubjes van de Telegraaf..

  Zou Paradijs nog steeds die foto van Bea boven zijn bed hebben hangen?

 6. Jessica

  is een eerlijke gezond verstand krant die met feiten komt en niet politiek correct duidt. Daar zijn er genoeg van en weten we nu wel. Luis in de pels van de overheid durft te zijn en geen verlengstuk.

 7. Springer

  @Halo1
  Ik heb de Telegraaf altijd een populistisch volksblaadje gevonden en niet een rechtsconservatieve krant.
  Gelukkig hebben we tegenwoordig het internet.

  BTW Het financieel dagblad zou een rechtse krant moeten zijn maar lijkt meer op een advertorial van D66.

 8. baksteen

  De Telegraaf als doorgeefluik van het politiek correcte denken, wie had dat ooit kunnen denken.
  De columniste mogen fel zijn maar de rest….dan verlies je de klandizie.

 9. johan simons

  De redactieraad dient Sjuul Paradijs te vragen om op te stappen. Diens toenmalige privé-oorlog tegen Fortuyn zou de krant zo’n 100.000 abonnees hebben gekost en zijn tegenwoordige privé-haat van Wilders dreigt de krant zelfs in gevaar te brengen. Om de eenvoudige reden dat een wel erg groot deel van het afkalvende abonnementenbestand de demonisering gewoon niet pruimt. Wat nota bene telkens weer blijkt uit de reacties op de eigen website.

 10. cmsuijkerbuijk

  “Een tip voor De Telegraaf: richt je volkomen op de digitale markt.”
  Allee, omdat het kan, nóg een paar tips: 1.) Richt je weer op en tot het rechtse deel van de consument en zweer het Eurofielisme af. 2.) Wordt écht objectief! 3.) En behandel álle politici met evenveel gezond wantrouwen. 4.) Pik er niet een uit, die niks goed kan doen, maar behandel allen gelijk!

 11. halo1

  ..maar ook al langzaamaan met het linksisme besmet geraakt…anti-PVV…. allochtonen-vriendelijk.. “”ja…klandizie he!””…wel midden in het leven… het zal wel zo!n beetje stabiliseren op 300000 uiteindelijk…. kun je ook nog een goede krant van maken…

 12. Jessica

  slecht mee. Om nog maar niet te spreken van NRC Next. Telegraaf is nog altijd met afstand de grootste.

 13. R. Hartman

  Weer zo’n vreselijke muts: http://www.telegraaf.nl/binnenland/22191732/___Vertrek_organisaties_bij_macht_PVV___.html

  Kunnen ze kandidaat politici beter niet eerst eens een IQ-test afnemen? En een Pavlov-check laten doen?

 14. sprx

  En daar moeten ze mee stoppen.
  Stop met het schofferen van de PVV lezers, die nu hun ABO opgezegd hebben.
  Paradijs mag naar de eeuwige journalistieke jachtvelden opkrassen, er moet een echte journalist voor in de plaats komen, die een vande krant een echte spreekbuis van de oppositie weet te maken.
  Zo’n krant ontbreekt, want alles is gelijkgeschakeld .
  Maar waarschijnlijk mag het niet van de censuur, in een echt kapitalistisch land zou allang een uitgever in dit enorme gat zijn gesprongen.

 15. Kiwi45

  De krant de deur uit doen is gewoon een heel makkelijke bezuiniging in tijden van crisis. En met dit kabinet zal die crisis voorlopig nog wel even aanhouden. Een AOW-er kan de krant niet meer betalen, een werkloze ook niet, en er zijn al 1 miljoen ‘Nederlanders’ die de taal niet machtig zijn. Tja, dan daalt de oplage dus.

   

  En dan zijn er, lang leve het staatsonderwijs, ook nog eens zo’n 1,5 miljoen ‘laaggeletterden’ in dit land.

 16. OphEUffen

  Thanks.

 17. cmsuijkerbuijk

  Bericht van DDS (enkele uren geleden ontvangen in mijn mailbox:

  Geachte lezers,

  Zoals u heeft opgemerkt, is de mogelijkheid een beoordeling te geven aan
  de reacties op artikelen tijdelijk uitgezet. We zijn ermee bezig dit
  probleem zo snel mogelijk te herstellen. Bedankt voor uw opmerkzaamheid.

  Met vriendelijke groet,

  Esther
  De Dagelijkse Standaard

   

  Ik heb het bericht hier en daar als reactie geplaatst, maar deze column was ik vergeten. Het komt dus in orde!

 18. OphEUffen

  @Willemientje, een prachtig gedicht. Normaliter zou ik je een plusje hebben gegeven maar dat gaat dus niet meer.

 19. OphEUffen

  Ik wil ook de PLUS en MIN weer terug asltublieft!

 20. OphEUffen

  Wat mij het meest verbaasd is dat er geen rechtse ondernemer te vinden is die in dit gat in de markt stapt. Links wordt aan alle kanten bediend terwijl rechts het moet doen met Elsevier, Telegraaf, Geen Stijl en Powned. Daar word ik niet vrolijk van.

 21. Jessica

  om te plussen of te minnen. Bart Schut bijvoorbeeld loopt heel wat plussen mis.

 22. Jan Van

  Misschien was het een pijnlijke actie voor de columnisten??

 23. avander

  Ze zijn ook bij mij sinds gistermiddag niet meer zichtbaar.

 24. avander

  Ook ik erger me al jaren aan de sluipende, en bijna voltooide, verandering van mijn rechts-liberale krant in een meehuilend links gelijkheidsblad, waarin vooral vermeden wordt de zaken bij naam te noemen en over bepaalde onderwerpen willen ze helemaal niets meer te schrijven. Wel storend veel groen en milieu, en gelukkig nog een paar collumnisten, waarbij de nieuwe mevrouw op vrijdag, en prof. Smalhout lichtpuntjes zijn.
  Jammer maar ik ken geen andere krant die ik nog zou willen lezen.

 25. Machteloze

  Over online-nieuws gesproken,  ik mis hier op dds de +- knoppen. Hebben meer mensen daar last van?

 26. Joep

  Och, ook de Telegraaf is de laatste 10 jaar of zo afgezakt in het stinkende moeras van het linkse gelijk.

   

  Reageren op artikelen is bijna niet meer mogelijk en kritische reacties worden steevast “ontzorgd”.

  Ook is dit blaadje, net als de meeste overige “objectieve” media,  vaak benauwd om man en paard te noemen.

   

  Kortom: het verschil tussen de Telegraaf en de rest van de o zo politiek correcte media is flinterdun. Waarom dan nog de Telegraaf?

 27. AdriePVV

   

  Momenteel lees ik nog liever de Volkskrant dan de Telegraaf, want bij die eerste weet ik tenminste wat de uitgangspunten zijn, de Telegraaf verloochent zijn achterban.

  Het lijkt wel of men zich wil inlikken bij de MSM, ze willen er o zo graag bijhoren, daarvoor mag het nieuws wel een beetje gekleurd worden. Berichten over criminelen jongeren in Amsterdam, maar er niet bij schivjen wie die jongeren nu precies zijn. 

   

  Dat reageren is ook zinloos, de reacties die er toe doen worden geweigerd.

   

  Laat de Telegraaf het maar voelen door massaal abbonementen op te zeggen.

 28. dirk1940

  Net als velen hier reageerde ik mij ook af in ‘De Telegraaf” als mij iets dwars zat. Doe dat nog wel eens. Maar 75% van de tijd wordt ik geweigerd. Stukjes met precies dezelfde inhoud gaan probleemloos in andere bladen en kranten. Kortom, men is fel anti Wilders, pro buitenlanders, pro regering enz geworden daar in Amsterdam.

  Alles is altijd de schuld van het management en ik begrijp daarom ook niet dat Sjuul Paradijs nog steeds zit waar hij zit. Ik begrijp ook niet waarom een man als professor Smalhout nog steeds een column voor ‘De Telegraaf’ schrijft.

  Ik denk zelf dat het kantoor van “De Telgraaf’ is vergeven door allochtonen en dat die klakkeloos hen niet welgevallig zijnde schrijfsels boycotten. Nou mensen, dat gaat je wel je baan kosten! Denk daar maar eens over na.

 29. Springer

  De Telegraaf is niks meer dan een ordinaire propaganda machine met middelmatige correspondenten.

 30. Karina

  Nog een gouden tip: Bezorg de lezer weer nieuwswaarde.
  Elke dag scroll ik er door heen en steeds sneller heb ik de telegraaf ‘uitgelezen’.

 31. peterdeRuyter

  De Telegraaf is net zo vervreemd van forse delen van haar lezers,als de VVD
  van haar kiezers. Een niet gering deel sympathiseert met de PVV en raakt het zo langzamerhand zat,dat Sjuul en kornuiten het huidige type regiem lopen te steunen en Wilders bashen,waar het maar kan, nietwaar ook meneer Hoogland?
  Michael vergeet de daling van het AD in perspectief te zien. Als fusiekrant
  enige jaren geleden,met een startoplage (na de Haagsche Courant – 150.000 exx- verzwolgen te hebben) van bijna 800.000 exx. is het AD hét toonbeeld hoe op den duur de papier lezer toch een krant vanwege zijn smerige,schijnheilig likkende politiek correcte koers afstraft.Deze van oorsprong rechtse krant is met de aftakeling begonnen,toen één of andere babyface,die vroeger een politiek café bij de VARA presenteerde, zijn strontkar aan intellect als zg hoofdredacteur binnenreed.Afbraak van alles is dan verzekerd: vooral van eerlijkheid,poging tot objectiviteit,hoor en wederhoor en integere journalitiek. Dat laatste bestaat overigens nauwelijks meer.Bij de PO kun je iedere avond een teil neerzetten,nee niet om de presentatoren in te verzuipen,maar de kots voor Huys,Driehuis,Tweebeeke en gelijkgestemde leugenaars en bedriegers in de storten. Of die PO-afvalbak nooit meer aanzetten.

 32. GerritR

  De censuurkrant van wakker DeDeRland wordt afgestraft,mooi zo.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.