De misdadige macht van de (r)overheid

Wie in dit land eerlijke burgers helpt om op legale wijze zo min mogelijk belasting te betalen, wordt behandeld als staatsvijand.

Toine Manders is ondernemer en politicus. Met zijn onderneming HJC voorziet hij burgers en ondernemers van advies en assistentie op het gebied van belastingontwijking. Let op: ontwijking, anders dan ontduiking, is legaal. Meneer Manders vindt de mazen in de wet, en gebruikt die om te zorgen dat zijn cliënten zo veel mogelijk van hun zuurverdiende geld kunnen behouden. En dat de overheid er dus zo min mogelijk van kan afpakken.

Dit past geheel binnen de morele en politieke opvattingen van de heer Manders, want hij is tevens jarenlang de politiek leider van de Libertarische Partij (LP) geweest. Deze partij, waar ook de auteur van dit artikel lid van is, zet zich in voor maximale vrijheid, en een zo klein mogelijke overheid— dus ook voor zo min mogelijk belastingen. Enige tijd geleden besloot Toine Manders om aan te kondigen dat hij zijn leidende functie binnen de LP zou gaan neerleggen, en zich verder te concentreren op zijn onderneming. De LP zal tijdens de eerstvolgende ledenvergadering een nieuwe voorzitter kiezen. Niets aan de hand.

Tot Toine Manders gearresteerd werd. Geen aanklacht, geen motivatie, geen rechtvaardigingsgrond. Hij werd in voorlopige hechtenis geplaatst. Die hechtenis is nu met 90 dagen verlengd. Nog steeds geen aanklacht. En dit is niet de eerste keer dat de overheid via juridische weg probeert om de heer Manders lastig te vallen. Het is eerder geprobeerd, hoewel men nooit enig bewijs heeft kunnen leveren dat Manders of het HJC op enige wijze de wet overtreden heeft. Veroordeling is ook niet het doel: het kapotmaken van een onderneming die mensen helpt om zich niet door de belastingdienst blind te laten stelen, dat is het doel.

Het lijkt er sterk op dat dit de zoveelste poging is om Manders en het HJC zo ernstig te hinderen dat het bedrijf failliet gaat, ofwel dat Manders de handdoek in de ring gooit. Wie aan de belastinginkomsten van de BV Nederland komt, ook al doet hij dat legaal, wordt behandeld als staatsvijand. Letterlijk: Manders zit zonder aanklacht vast, krijgt niet te horen waarom zijn voorarrest is verlengd. Hij mag zijn familie niet eens spreken, en zal de eerste verjaardag van zijn zoontje moeten missen omdat hij achter tralies zit. Bronnen met toegang tot de gegevens van het HJC laten weten dat Justitie nog niet eens is begonnen met het doornemen van de papieren van HJC. Let wel: in deze papieren hoopt Justitie blijkbaar “bewijs” te vinden dat Manders zich schuldig maakt aan (hulp bij) belastingontduiking. Daar is geen indicatie voor, en men is nog niet begonnen met zoeken. Toch moet Manders in isolatie achter tralies zitten. Zonder proces.

Dit vindt plaats in een land waar een kopschopper binnen één dag weer op straat staat. Waar politieke moordenaars op verlof mogen met gratis beveiliging. Waar pedofielen in bescherming worden genomen. Over dergelijke daden maakt de overheid zich nauwelijks druk: dat voelen ze zelf niet. Maar kom je aan “hun” inkomsten? Dan grijpen ze je. Dan is geen middel te zwaar of te grof. Het moge duidelijk zijn waar de prioriteiten liggen. En dat in zichzelf bewijst dat een man als Toine Manders broodnodig is. Een overheid die het land blind steelt en wie die zich daar tegen verzet zonder proces opsluit is een ordinaire roversbende.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

23 reacties

 1. tippelaar

  De staat der nederlanden is de grootste vijand van de burger. Dat bewijst dit artikel. Kennelijk heeft de FIOD van de belastingdienst onbeperkte bevoegdheden en hebben maling aan het wetboek van strafvordering waarin expliciet staat vermeld voor welke feiten men mag worden aangehouden en voor verhoor en onderzoek inverzekering mag worden gesteld. Kennelijk is dat allemaal niet gebeurd. Waar is de advocaat van de verdachte? Die moet in dit stadium de hele pocedure bewaken terzake de vrijheidsbeneming van zijn client. Als het verhaal waar is,dat deze verdahte zonder proces wordt vastgehouden en van zijn mensenrechten wordt beroofd (geen contact met zijn familie), dan vind ik dat het einde van de rechtstaat. Dan wordt het tijd voor andere maatregelen.

 2. toetssteen

  Van Rossem heeft hem overgenomen:

   

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2014/02/freetoinemanders.html

   

  Hoe meer bekendheid hoe beter!

   

 3. toetssteen

  Hoe u er ook tegenover staat, vindt u niet dat het niet aangaat om iemand zonder proces in het cachot te gooien?

 4. tipo

  Normaal gesproken is 4 a 6 weken voldoende om de feiten boven tafel te krijgen. Er zijn echter ook voorbeelden van 4 maanden volledige beperking. De extra 90 dagen in deze zaak zijn dus vrij uitzonderlijk. Beroepen op zwijgrecht wordt veelal op deze manier bestraft. Volledige beperking is een manier om de verdachte (niet per se schuldige) te intimideren, Het is inderdaad een rechtstaat onwaardig, dat de heer Manders niet eens met zijn eigen zoon en vrouw contact mag hebben. Die gesprekken kunnen makkelijk plaatsvinden, want die worden binnen de gevangenismuren meestal toch afgeluisterd met opnameapparatuur. Dus van collussie kan zo nooit ongezien sprake zijn.

   

  Dit is misbruik van de onderzoeksbeperkingen die een verdachte (dus niet per se een schuldige) opgelegd krijgt op oneigenlijke gronden.

 5. François

  Hoe verkrampt de Staat reageert op burgers die het belastingheffen ter discussie stellen, is bijvoorbeeld af te leiden uit de reactie van de heer Stevens in deze video, een hoogleraar fiscale economie en columnist van het Financieele Dagblad, op stellingen van de heer Toine Manders. En die Stevens is, net als Manders, dan nog een door- en door keurige man.

   

  Maar democratie en rechtsstaat zijn leuke dingen voor de mensen, tot het de staat zelf betreft, met name het te roven geld. Dan gelden ineens geheel andere manieren. Dan wordt je als keurige belastingadviseur die geen vlieg heeft kwaad gedaan, door DIjsselbloem cs zonder aanklacht en langdurig in het cachot geworpen.

 6. halo1

  ..om op te staan hoor..in het filmpje…vind ik.. hij zit weliswaar vriendelijk grijnzend de sympathieke dikkerd uit te hangen.. tegenover de weledelgestrenge hoogleraar.. maar dat zwakke verweer : “dat (wat de staat doet) kan met verzekeringen ook bereiken”.. je snapt niet dat zo!n hoogleraa niet volop “”op het orgel”” gaat en Manders onderuit blaast ..hij lijkt mij het proto-type van een het met de mores niet zo nauw nemende levensgenieter!

 7. halo1

  Nee. eigenlijk niet.. u kunt zich toch voorstellen.. dat je dat niet al te coulant kunt afhandelen.. dan loopt alles in de soep.. je ziet het ook al bij de gewone rechtsspraak.. alleen de zwaarste gevallen worden nog echt aangepakt.. er valt anders niet tegenop te berechten. Raar. terwijl ik toch verder erg rechts ben. ben ik in dit opzicht uit rationaliteit “links”..nou ja.. een rechtse socialist.. en u?   P.S. je gaat trouwens niet “”zomaar het cachot in””.. die voorstelling is veel te simpel.. dat is ook de grondfout van de LP.. de mensen nemen het niet serieus door hun absolute simplificatie: het leven is nooit 10-0 hooguit 6-4 of 4-6 dus!!

 8. Kiwi45

  Toen men de communisten arresteerde, heb ik gezwegen;

  ik was immers geen communist.

  Toen ze de sociaaldemocraten gevangenzetten, heb ik gezwegen;

  ik was immers geen sociaaldemocraat.

  Toen ze de vakbondsleden kwamen halen, heb ik niet geprotesteerd;

  ik was immers geen vakbondslid.

  Toen ze de Joden opsloten, heb ik niet geprotesteerd;

  ik was immers geen Jood.

  Toen ze Toine Manders in de bak smeten, heb ik niet geprotesteerd;

  ik was immers niet Toine Manders

  Toen ze mij kwamen halen

  was er niemand meer, die nog protesteren kon.

 9. halo1

  ..voor de (r)overheid..ook al zouden we dat graag willen.. je kan het risico niet nemen hem af te schaffen.. schade is wellicht onherstelbaar?. Bovendien hebben we een bevolking die aan de overheid verslaafd is.. hulp zoekt bij ieder probleem.. dus.. tel uit je winst of verlies. Ik vind het ook heel fatsoenlijk dat rijke mensen de helft van hun inkomen kwijt zijn aan de (r)overheid.. mogen ze met de andere helft hun lusten botvieren. Ze krijgen er ook veel voor terug : bescherming snachts, straatverlichting, betaalbare tarieven,  mooie treinen etc.Dus Manders moet gewoon betalen en niet moeilijk doen.

 10. François

  Geen aanklacht, wel opsluiting. “Die hechtenis is nu met 90 dagen verlengd.”

  Deze hechtenis is meer dan schandalig en een rechtsstaat onwaardig. Manders houdt zich niet bezig met belastingontwijking, maar is gespecialiseerd belastingbesparing. Dit is legaal en keurig en komt de belastingbetaler ten goede en daarmee de economie. De overheid echter doet ook zoiets, maar dan omgekeerd, bijvoorbeeld door uikeringsgerechtgden te wijzen op toeslagen, regelingen en voordeeltjes (op rekening van de belastingbetaler).

   

  Zodra een belastingbetaler de regels zo goed mogelijk toepast om minder kwijt te zijn aan die veelvraat, en geen lid van het koningshuis is of gezeteld in Brussel, wordt de overheid giftig. Die regels zijn er wel, maar het is niet de bedoeling dat de ‘gewone’ burger ze kent en toepast, en daarmee de staat minder in het laatje brengt. Dat belastingbesparen wordt vele malen ernstiger opgevat dan ergens in het buitenland andersgelovigen aan een spies rijgen.

   

  Deze hechtenis duidt op een laaghartige strafmaatregel, inderdaad, om zijn private onderneming en carrière te vernietigen. Manders is als een politieke gevangene. Zo diep is het land al gezonken onder het overgewicht van het Brusselse vazal-régime van de VVD’er Rutte. Wat een walgelijke kafkaëske toestand is het toch geworden in Nederland.

 11. toetssteen

  Er bestaat een riant verschil tussen een kleine overheid die zich perfect kwijt van haar taak waardoor de doorsnee burger niet meer dan 12% (effectief nog geen 8) van zijn loon kwijt is en een klotsend waterhoofd zoals we nu hebben.

   

  Ja ik weet het de burger kan alles zelf regelen enzovoort, maar daar hebben werkenden niet de hele dag de tijd voor. Ik vind overigens wel dat de overheid verantwoording moet afleggen over de bestede gelden.

   

  Wat men krijgt met zo’n laag percentage voor Daan doorsnee, is dat de noodzaak ontbreekt om te ontwijken of te ontduiken. Lees de kosten liggen even hoog als betalen.

  Maar goed, als er in mijn woonplaats geen goed alternatief zou zijn zou ik LP stemmen als die hier mee zou doen….

 12. halo1

  …(bijna) iedereen heeft hier de pest aan de belastinginhalige overheid….maar..consequenties.. wees dan een vent en stem op de LP…dan gebeurt er tenminste wat!

 13. Henri

  De fiscale dictatuur bestaat al veel langer in NL. Neem de omgekeerde bewijsmateriaal, die aan iedere burger wordt opgelegd als de belastingdienst ‘ iets ‘ vindt. De burger moet dan bewijzen, dat de belastingdienst ongelijk heeft. Het kwalijke wat zich nu aftekent – en daar zou Dijsselbloem’s Cyprus actie wel eens mee te maken kunnen hebben – is, dat de fiscus/overheid steeds driester optreedt jegens ‘ onwillige ‘ burgers. De parallel met de USSR in haar gloriejaren dringt zich op. Ook daar werden dissidenten vast gezet, al of niet in psychiatrische inrichtingen. De werper van. Waxinelichtje heeft ook zonder proces bijna 2 jaar vastgezeten.

 14. François

  Nog iets. De Staat heeft de razzia op Toine Manders al op 20-11-2013 aangekondigd. In een bericht op rijksovrheid.nl maakt de Staat vorig jaar november gewag van een arrestatie (in Duitsland) van een Arnhemmer die o.a. verdacht wordt “van het aanbieden van fiscale constructies die gebruikt worden voor belastingontwijking.” Bedoeld worden internationale, legale constructies zoals die via Cyprus. De arrestant is op voorhand meteen uitgekleed: “De FIOD heeft bij deze doorzoeking beslag gelegd op administratie, vermogen en onroerend goed.”

  Legale constructies waar ook het koningshuis uitgebreid gebruik van maakt, worden door de belastingdienst ineens als frauduleus gekenschetst en zelfs een “gekunstelde fiscale constructie” genoemd. De afkeer zit diep. Tevens wordt de burger en investeerder alvast de stuipen op het lijf gejaagd: “In aansluiting op dit onderzoek van de FIOD gaat de Belastingdienst op korte termijn onderzoek doen bij andere aanbieders van dergelijke constructies. Ondernemers en particulieren die gebruik maken van de diensten van deze adviseurs kunnen in onzekerheid verkeren over hun eigen fiscale verplichtingen. Particulieren en ondernemers met een internationale constructie kunnen bij vragen contact opnemen met …” [lees: de Dijsselbloem taxgestapo] (rijksoverheid.nl 20-11-2013)

  Het is duidelijk. De blitz-roof door de PvdA’er Dijsselbloem in Cyprus was gericht tegen het relatief vriendelijke belastingklimaat in die EU lidstaat, maar ook de burgers van andere lidstaten die daar geheel legaal gebruik van maken. De gevolgen? Kapitaalvlucht, investeringsvlucht en ondernemersvlucht, ofwel afnemende bedrijvigheid en stijgende werkloosheid. En dat bij een bevolking die in steeds grotere mate afhankelijk is van de productiviteit een rap slinkend deel van de burgerij.

  Een stem op de oude partijen is een stem tegen uzelf.

 15. François

  Mensenrechten kunnen volgens het Ruttekabinet ook al de pot op: “Het OM wilde niet zeggen waar Toine [Manders, de echte] wordt vastgehouden en evenmin of het mogelijk is om contact met hem te hebben. Op mijn vraag dat je via Amnesty International wel kaarten en brieven kunt sturen aan gevangenen in bijvoorbeeld Latijns-Amerika, maar dat in Nederland het OM geen informatie geeft over het detentieadres van verdachten werd mij door de persvoorlichter van het parket medegedeeld dat ik me dan maar tot Amnesty International moet wenden. (16 februari 2014)

   

  Maar intussen wél met het vette VVDPvdA66 vingertje zwaaien naar Rusland en Oekraïne.

 16. toetssteen

  Jaren VVD gestemd tot aan Dijkstal. Toen even gepast, want als dat een liberaal was, dan had ik het liberalisme waarschijnlijk verkeerd begrepen.

   

  Aangaande het onderwerp, zie wat Tipo schrijft.

  Buiten dat, is het niet vreemd dat iemand die een oude dame op geweldadige wijze berooft, dezelfde dag nog buiten staat?

  Wat is er nu gevaarlijker voor de samenleving?

 17. Hilterman

  Wie in verzekering gesteld wordt en daarbij ook nog van ieder contact met de buitenwereld afgesneden wordt moet in staat zijn tijdens zijn voorarrest het onderzoek te beinvloeden. Dat is de enige rechtvaardigingsgrond.

  Nu de overheid niet echt veel haast maakt met het onderzoek zou de advocaat van Manders bij de rechter commissaris daarop kunnen wijzen en daarbij vragen de beperkingen op te heffen.

  Voorarrest wordt door de opsporingsinstanties vaak misbruikt om druk uit te oefenen op de verdachte.  Het heeft er alle schijn van dat het middel hier zo wordt misbruikt. Nederland is kampioen misbruik van voorarrest. Daar is door het Europese Hof meermalen op gewezen.

   

  Ik mag hopen dat Manders zich laat bijstaan door een goede advocaat die als een straatvechter de belangen van zijn client verdedigt. Manders verdient dit lot niet. 

 18. Cresto

  Wat de Toine Manders nu overkomt, is Jos van Rey ook overkomen. Zij het dat Van Rey (nog) niet is gearresteerd. Ook de VVD-er heeft te maken met verdachtmakingen, die al in oktober 2012 begonnen met een huisbezoek en in beslagname van computer en archieven. Toch is Van Rey nog steeds niet in staat van beschuldiging gesteld. Ook hier zal ongetwijfeld sprake zijn van een politiek proces, in actie gezet door zijn (Limburgse) tegenstanders bij het OM.

 19. Richard de II2

  Eén van de meeste smerige en geniepige extra belastingverhoging die dit jaar is ingevoerd is het eigenwoningforfait (2013=0,6%, 2014=0,7%). Hier is al over geschreven op deze site maar de manier waarop dit stilzwijgend door het huidige schurkenkabinet is ingevoerd tart de acceptatiegrens van de belastingbetaler.

   

  Victor, blijf ons op de hoogte houden van deze rechtzaak.

 20. Altea-Hills

  Die is in Nederland soms ver te zoeken,kijk ook maar naar het proces wat tegen Geert Wilders werd gevoerd.

  Maar mensen opsluiten zonder een aanklacht,is gelijk aan het vroegere USSR,en daar zijn ze weer voorstander van in Nederland,maar vooral in de EUSSR.

  Neem een Timmermans,hij weet zo goed hoe het moet in een ander land,maar in Nederland laat hij ook zo’n Manders gewoon verrekken.

  Nog even,en wij Nederlanders moeten ook de barricade op om ons weer vrij te vechten,maar laten we eerst massaal op de PVV stemmen bij de verkiezingen van de EUSSR.

 21. Matthijs

  zum kotzen

 22. R. Hartman

  Zie ook de update op Vrijspreker: http://www.vrijspreker.nl/wp/2014/02/de-zaak-tegen-hjc-toine-manders/

  Het feit dat Toine ‘in beperkingen’ wordt gehouden is een staaltje psychologische oorlogsvoering van de bovenste plank. Maar wie het essay War, Peace and the State van Murray Rothbard gelezen heeft is niet verrast:

  “The State is a group of people who have managed to acquire a virtual monopoly of the use of violence throughout a given territorial area. In particular, it has acquired a monopoly of aggressive violence, for States generally recognize the right of individuals to use violence (though not against States, of course) in self-defense.

  The State then uses this monopoly to wield power over the inhabitants of the area and to enjoy the material fruits of that power. The State, then, is the only organization in society that regularly and openly obtains its monetary revenues by the use of aggressive violence; all other individuals and organizations (except if delegated that right by the State) can obtain wealth only by peaceful production and by voluntary exchange of their respective products. This use of violence to obtain its revenue (called “taxation”) is the keystone of State power. Upon this base the State erects a further structure of power over the individuals in its territory, regulating them, penalizing critics, subsidizing favorites, etc. The State also takes care to arrogate to itself the compulsory monopoly of various critical services needed by society, thus keeping the people in dependence upon the State for key services, keeping control of the vital command posts in society and also fostering among the public the myth that only the State can supply these goods and services. Thus the State is careful to monopolize police and judicial service, the ownership of roads and streets, the supply of money, and the postal service, and effectively to monopolize or control education, public utilities, transportation, and radio and television.

  Now, since the State arrogates to itself the monopoly of violence over a territorial area, so long as its depredations and extortions go unresisted, there is said to be “peace” in the area, since the only violence is one-way, directed by the State downward against the people. Open conflict within the area only breaks out in the case of “revolutions” in which people resist the use of State power against them. Both the quiet case of the State unresisted and the case of open revolution may be termed “vertical violence”: violence of the State against its public or vice versa.”

 23. zwartzondersuiker

  Kijk uit heer van der Sterren: voor je het weet wordt u ook opgepakt.

   

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.