Medewerkers ECB willen bescherming tegen inflatie

De Europese Centrale Bank (ECB) doet het keer op keer, de Europeanen verzoeken gewoon rustig te gaan slapen.

De bank zal het heus niet toestaan dat de inflatie in de toekomst hoger wordt dan we normaal vinden, namelijk zo’n 2 tot 3 procent per jaar. Je kunt je zorgen maken om je baan, het weer, de verrichtingen van je voetbalclub…over alles, maar níet over inflatie in de toekomst, want dat zit wel goed bij de ECB.

Dat je dan vervolgens inderdaad rustig gaat slapen en er geen rekening mee houdt dat de inflatie in de toekomst wel eens (aanzienlijk) hoger kan zijn, vind ik prima. Ieder zijn keus.

Er zijn ook mensen die die belofte met een stevige korrel zout nemen. Ik ben er één van, en waarom, dat staat uitgebreid beschreven in mijn boek Geldmoord.  Maar dat is niet zo heel belangrijk. Weet je trouwens wie het met me eens zijn? De werknemers van…de ECB!

Zij hadden zoveel vertrouwen in de beloftes van hun bazen dat ze maar bij de rechter een betere bescherming van hun pensioen tegen toekomstige inflatie hebben geëist. Zij maken zich namelijk zorgen over geldontwaarding in de toekomst. En over die geldontwaarding gaat hun werkgever. Niet bepaald een motie van vertrouwen zeg maar.   

Het Europese Hof van Justitie oordeelde echter dat de ECB dat niet hoeft te doen. In een reactie op dat oordeel noemde een woordvoerder van Ipso, de enige vakbond actief binnen de ECB, het bestuur van de ECB “een niet-gekozen bestuur dat alles geheim houdt”. Dat zo een bestuur ‘eenzijdig arbeidswetgeving voor ECB-medewerkers kan veranderen’ vond die woordvoerder maar moeilijk ‘met het democratische principe binnen de Europese Unie te verenigen’.

Dat ‘niet gekozen bestuur dat alles geheim houdt’ – de notulen van de vergaderingen verschijnen pas na 30 jaar, en zelfs de agenda van de door belastinggeld betaalde President van de ECB is strikt geheim, blijkt uit mijn eigen ervaring – bepaalt niets meer en niets minder dan de waarde van uw geld. De leden van dat bestuur kunnen overigens niet ontslagen worden, hoe goed of slecht ze hun taken zouden uitvoeren, en zijn daardoor in feite aan niets of niemand verantwoording schuldig.

Ik heb het al eerder geschreven bij DDS: In Nederland is er veel te doen om de overdracht van bevoegdheden van Den Haag naar Brussel. De Tweede Kamer debatteerde er onlangs nog over. Maar in Brussel heeft Nederland op zijn minst invloed op de besluitvorming en op enkele gebieden ook (vooralsnog) het vetorecht. Dat geldt allemaal NIET voor de beslissingen bij de Europese Centrale Bank in Frankfurt. En die besluiten zijn, zeker op termijn, minstens zo belangrijk voor ons dagelijks leven – zo niet belangrijker – dan de besluiten uit Brussel. Dáár zou de Tweede Kamer ook een keer over moeten praten. Je zou er bijna een beweging voor gaan oprichten en handtekeningen gaan verzamelen.

Trouwens: diezelfde ECB zegt koste wat kost deflatie, prijsdalingen, te voorkomen. Koste wat kost, dat betekent, dat als ze daarvoor de prijzen hard moet laten stijgen, dat ze dat zal doen. Slaap ze.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

7 reacties

 1. François

  Jansma (19:30) “Wat een heerlijk video minuutje”
  Hoort zegt het voort!

 2. R. Hartman

  Nee, deze. (sorry, link dialoog bleek nog open te staan, suf suf suf…)

 3. Jansma

  Wat een heerlijk video minuutje, met dank aan die Godfrey Boom…..En u natuurlijk! Ik plaats hem hieronder gewoon schaamteloos nog een keer, omdat die zo heerlijk is…..

   

  http://www.liveleak.com/view?i=1b0_1385746814

 4. François

  Inflatie is ook een vorm van belasting, en als Brusselaren érgens ewn hekel aan hebben, dan is het wel aan het klootjesvolk én aan belasting betalen. Want belastingbetalen is voor de klootjesvolkeren. Nee, die Brusselse ambtenaren zorgen goed voor elkaar. Naast gedeeltelijke belastingvrijstelling is er ook officiële belatingontwijking (waar gewone burgers zonder aanklacht voor in het cachot geworpen worden, denk aan Toine Manders van de LP). Dit heeft Godfrey Bloom (UKIP) de Brusselaren nog eens goed in de oren gewreven.

   

  Brusselse ambtenaren weigeren ook nog eens om de mouwen op te stropen, bijvoorbeeld door 40 uur per week te ‘werken’ voor hun riante inkomen. Dat zou maar schade doen aan de aantrekkelijkheid van hun werk. Ook willen ze niet dat er geknabbeld wordt aan hun ‘flexitime scheme’. Dankzij deze regeling kunnen ambtenaren die tusen de 130.000 en 230.000 euro per jaar vangen (daar zijn er een paar duizend van) drie maanden per jaar op vakantie, en worden dan gewoon doorbetaald.

   

  Zelfs buiten de EU verwent Brussel de ambtenaren die op haar loonlijst staan, daar hebben ze miljarden euro’s voor over. Duizenden zijn zelfs permanent op vakantie met behoud van inkomen. “The EU has been paying the wages of thousands of civil servants in the Gaza Strip who have not worked for up to six years, according to a critical audit of the bloc’s multibillion-euro Palestinian aid programme.” In datzelfde Gaza is er ook nog eens een hotel die nauwelijks operatief is, maar wel 2,5 miljoen euro werd uitgekeerd als “BTW teruggave”. Maar dat is ‘peanuts’ in zo’n tsunami van belastinggeld. (FT, December 10, 2013)

   

  Die Brusselse uitbuiters zorgen goed voor elkaar, en waar ‘ons soort mensen’ absoluut geen zin in hebben, is om de gevolgen van hun beleid in de eigen portemonnee te voelen.

   

 5. trias politica

  Welke video? Deze?

  Inderdaad uitstekend stuk van Edin.

 6. R. Hartman

  Niets aan toe te voegen, of het zou deze video van Godfrey Bloom moeten zijn, waarin ook hij verwijst naar die ‘transparante’ ECB.

 7. MaartenBergen

  Mooi die inflatie zo word mijn hypotheekshuld ook minder waard. Dus luister niet naar de overheid/banken die willen dat je je huis zo snel mogelijk aflost en die de hypotheekrente aftrek afschaffen. Die willen het liefst nu hun centen nu het nog wat waard is.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.