EU en VS even schuldig aan Krimcrisis als Poetin

Westerse politici zijn nu bezig de grenzen van de Oekraïne heilig te verklaren. En dat is onzin. De grenzen van het huidige Oekraïne bestaan nauwelijks langer dan twintig jaar, en in die twee decennia is Oekraïne een wankelende en gecorrumpeerde staat geweest, van meet af aan leeggeroofd door bandieten die zich politici noemden ook al droegen ze soms mooie vlechten rond het hoofd, als traditionele Oekraïense boerenmeisjes.

Een groot deel van de Oekraïne behoort tot de Russische invloedssfeer, of we dat nou willen of niet. De taal, de cultuur, de geschiedenis, linken de Oekraïne aan Rusland. Kiev is zelfs de bakermat van de Russische cultuur. En de Krim, waar zoveel gedoe over is, is al eeuwenlang een Russisch schiereiland dat zowel voor de tsaren als de communisten en nu de autocraten van groot belang is.

Het is ondenkbaar dat een Russische leider, democratisch of niet, de Krim zal overlaten aan een Oekraïens bewind dat hij niet sterk kan beïnvloeden. En dat weet elke verantwoordelijke politicus in het Westen. Toch verschenen op het demonstratieplein in Kiev Europese politici, en dat was slechts de uiterlijke verschijningsvorm van veel verdergaande contacten. Ook de VS hebben zitten stoken in dit deel van de wereld. De oostgrenzen van de EU, en die van de NATO, moesten naar het oosten opschuiven, zo luidde de stille wens, maar Poetin weigert dat spel mee te spelen.

Natuurlijk moeten we begrip hebben voor de democratische verlangens van veel Oekraïners, maar de verdreven president Janoekovitsj was via ’schone’ verkiezingen democratisch gekozen en hij had via verkiezingen afgezet kunnen worden. De huidige voorlopige regering heeft minder legitimiteit dan die van Janoekovitsj.

De EU heeft niets te zoeken in Oekraïne. Wij kunnen het ons niet veroorloven om tientallen miljoenen mensen op te nemen en hun via subsidies een westerse levensstijl te bieden. Onze Europese politici, allen lid van een oncontroleerbare Europese bureaucratische elite die gezien haar ondemocratische karakter niet onderdoet voor de autocratische elite van Rusland, hebben met vuur gespeeld en een flinke uitslaande brand veroorzaakt. Daarvan zijn ze nu even geschrokken.

Het kan een dure brand worden die de energiedeals tussen Europese landen en Rusland kan verzieken. De handelsbelangen tussen Nederland en Duitsland enerzijds en Rusland anderzijds zijn enorm. Als die eraan gaan, wordt het even heel koud in grote delen van Europa; maar het vermogen van de Russen om te lijden is onvergelijkbaar veel groter dan het onze – die strijd verliezen we, dus moeten we er niet aan beginnen.

Inschatting

Ook hebben we geen zicht op de samenstelling van de demonstranten die de macht in Kiev gegrepen hebben. Het lijkt erop dat onze journalisten daar dezelfde inschattingsfouten maken die ze de afgelopen jaren in de Arabische wereld hebben gemaakt. Onze waarnemers dansten van vreugde op de mooie tafel van Pauw & Witteman om het begin van een heerlijke Arabische Lente te vieren. Ik wees er meteen op dat dat zelfbedrog was. Maar mensen willen graag zien wat ze willen zien, tot ze met hun kop tegen de werkelijkheid aanlopen.

De BBC bleef de afgelopen weken opmerkelijk nuchter. Newsnight bracht een verontrustende reportage over Oekraïense neofascisten, die nu ook zitting hebben in de voorlopige regering. Wanneer Poetin spreekt over fascisten en neonazi’s die in Kiev de macht gegrepen hebben, dan zit hij er niet helemaal naast. Ofwel: we hebben geen idee wat we doen als we de oppositie in de Oekraïne steunen. We hadden afstand moeten houden van het Oekraïense mijnenveld.

De Europese bureaucraten in Brussel pochen al jaren dat zij de vrede in Europa hebben bewaard. Dat is een leugen, zoals ze nu bewijzen. De spanningen zijn mede door hen geprovoceerd. Waarom? De domme, oude drijfveren: roem, macht, ego.

En wat is de rol geweest van Amerika? Enkele weken geleden lieten de Russen een afgeluisterd telefoongesprek lekken dat de Amerikaanse onderminister van BZ, Victoria Nuland, met de Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne, Geoffrey Pyatt, had gevoerd. Dat was pijnlijk. Daaruit bleek dat de twee Amerikaanse diplomaten niet alleen de situatie analyseerden, maar vooral ook pogingen ondernamen de ontwikkelingen in Oekraïne naar de hand te zetten. Maar: dit is Poetins achtertuin, niet een bananenrepubliek in LatijnsAmerika. Wat zou Obama doen wanneer soortgelijke ontwikkelingen in Mexico zouden plaatsvinden en op de pleinen van Mexico City Russische politici de menigte kwamen ophitsen? Ik had willen schrijven: Obama was dan ook keihard opgetreden, net als Poetin – maar dat weet ik niet zeker.

Speeltje

Obama heeft bij zijn aantreden gezegd dat hij Amerika wilde ’transformeren’. Het was vaag wat hij daarmee bedoelde, maar na vijf jaar is zijn politiek duidelijk geworden. Hij voert in Amerika elementen in van de Europese verzorgingsstaat, en dat leidt tot grote interne spanningen. In de internationale politiek liet hij ooit Hillary Clinton in Moskou een kinderlijk speeltje afgeven dat een ’reset’-knop moest uitbeelden. Ze hadden het Russische woord ’peregruzka’ op het speelgoedje laten zetten in de overtuiging dat dat ’reset’ betekende, maar het betekende ’overspanning’. Kennelijk was er geen behoorlijke vertaler te vinden bij het Amerikaanse ministerie van BZ, en dat blijf je ook nu voortdurend voelen. Dachten ze echt dat ze Ruslands geopolitiek met een speelgoedje konden beïnvloeden?

Obama is opgegroeid in progressieve academische kringen die vertrouwd zijn met marxistische modellen, maar de Russische cultuur onttrekt zich daaraan. Westerse dreigementen ketsen af op de geharde Russische ziel, ja, versterken de gedachte dat buitenlandse krachten tegen Rusland samenspannen – en die gedachte is niet eens onzinnig.

De Krim is in 1954 door de toenmalige communistische leiders in het Kremlin aan de deelstaat Oekraïne ’geschonken’ en nu nemen de nieuwe leiders in het Kremlin de Krim weer terug. Volgens Obama is dat een schending van het internationale recht. Maar dat zijn de duizenden Amerikaanse aanvallen met drones ook.

Onze eigen Brusselse autocraten vonden het cool even de spanning van een historisch moment te ervaren. Ze bewijzen daarmee enkel hun eigen roekeloosheid, want ze beloofden de Oekraïners vormen van welvaart en vrijheid die ze niet konden waarmaken. We kunnen ons boos maken op Poetin, maar Brussel en Washington hebben minstens zoveel schuld aan deze dolle crisis.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

18 reacties

 1. Bes Tolen

  Geachte heer Leon de Winter. hartelijk dank voor uw doorgewinterde analyse.

  Het is echt verschrikkelijk zoals de communisten de Sovjet-Unie hebben achtergelaten. Wat er nog aan goeds was, stamde van voor 1917. Maar dan wel met inbegrip van alle achterstallig onderhoud. Echt onvoorstelbaar als je dat niet hebt gezien. Om over het enorme verlies aan mensenlevens en verdere ontbering maar niet te spreken. Eén gevolg mag niet onvermeld blijven: enorme rijkdom bij heel weinigen en onder de bevolking heel veel bittere armoede. Dat is communisme. Desondanks telt de voormalige Sovjet-Unie en landen daar buiten nog vele, vele aanhangers van het communisme. Miljoenen vrees ik. In Nederland is het communisme gerespecteerder dan ooit. Het blijkt ook uit het simpele feit, dat uit het communisme voortgekomen politieke partijen meer aanhang hebben dan ooit te voren. Overig links, ja zo wat alle politiek is besmet geraakt met kretologie en begripsvorming afkomstig uit het commumisme. Hieronder systematische verdachtmaking en poging andere opvattingen uit te sluiten. In de Verenigde Staten is het communisme ook in de politiek doorgedrongen. Aantasting van met pijn en moeite politiek culturele verworvenheden.

  Zes burgemeesters in de provincie Groningen ontvangen binnenkort als eerbetoon aan in de oorlog omgekomen CPN-verzetstrijders hun nabestaanden. De burgemeesters van Groningen, Hoogezand-Sappemeer, Oldambt, Delfzijl, Appingedam en Pekela. Stuk voor stuk gemeentes waar de zwaar dogmatisch linkse politiek tot afbraak van de plaatselijke economie en gehele samenleving leidt. Ook door wat als illegaal zou moeten worden aangemerkt maar waar de politiek al lang de normen drastisch heeft opgerekt. Dat de communistische verzetstrijders lange tijd na de oorlog op weinig sympathie mochten rekenen, heeft eenvoudigweg te maken met het feit dat de communisten totaal niet waren te vertrouwen. Ook niet in het verzet in de Tweede Wereldoorlog. Groningen is verhoudingsgewijs een klein maar duidelijk voorbeeld. De hele politieke trend in de westerse wereld is onwijs. Het Westen lijkt aangetast door list en bedrog. 

  Andere ideologieën deugen ook vaak niet. Het leidt tot veel ellende en tot oorlogen. De huidige leiders in de westerse wereld hebben hiervan niets begrepen. het past niet in hun straatje. Ze deugen zelf niet. Daarom zijn ze een gevaar voor de westerse wereld.

   

   

 2. Bob Fleumer

  Wat mij verbaasd is waarom die twee kleuters Verhofstad en van Baalen niet ter verantwoording worden geroepen voor hun onverantwoordelijke gedrag in Kiev.

  Deze mensen weten niet waar ze mee bezig zijn en als ze het wel weten zijn ze te kwader trouw.

  En alles is omdat onze regering dit toelaat, zij zijn mede verantwoordelijk voor het gedrag in en van Brussel.

  Dus mensen stem tegen de Europese Unie en regering; redt ons van de boze EU!

 3. Johanna

  De VS en EU zijn meer schuldig aan  de Krimcrisis  dan Poetin omdat ten eerste:

  De Krim was van Rusland, is van Rusland en blijft van Rusland.

  Ten tweede: De VS en EU en Nederlandse politici  achter  de nieuwe interim regering van Oekraïne staan  die grotendeels bestaat uit schorem zoals  extremisten, fascisten, jodenhaters en neo- nazi’s  zoals binnen  de partij Svoboda die 30 parlementsleden, vier ministers  en de vice- premier mochten leveren.

  Ten derde: VS-EU,Europese-Parlementariers en de Nederlandse  minister  van Buitenlandse Zaken die deze   nazi’s en jodenhaters   geholpen hebben   om in het zadel te komen. Velen hielpen indertijd Hitler al willen ze dat wel uit de geschiedenisboeken houden.

  Geen politicus kan beweren dat ze niet op de hoogte waren van de geschiedenis in  Oekraïne en de Krim.

  We moeten waakzaam zijn zodat   heden  VS en EU  ons niet naar de afgrond voeren.

  De Britse journalist   John Laughland  waarschuwde al eerder dat  “EU  enkele ideologische, affiniteit deelt met het communisme, fascisme en nazisme”.

   Waarom hebben Oekraïners geen kritiek op deze interim regering?

  Waarom staan VS-EU en Nederlande politici achter neo-nazi’s?

 4. V.K.

  -@ Bob Fleumer,

   

  -Verbaast?..Wat dacht je van de Nederlandse minister van buza welke vandaag gaat kransleggen in Kiev…da’s mede namens de Nederlander, niks Europees aan.

 5. Nanna

  Prachtige pragmatische instelling! Laat maar Oekraine een vazal-staat van Poetin-regiem blijven, als wij onze gas op tijd krijgen. Laat maar Poetin een stuk van onafhandelijke land bezetten, als hij maar niet boos wordt, hij moet namelijk ook wat plezier in het leven hebben.

  Het feit is, dat in moderne politieke recht, historische context is belangrijk, maar niet bepalend. Over 100den, of 1000-den jaren, er waren talloze volkeren die ergens geleeft hebben, verhuisd en waren vervangen door andere volkeren. Het is ondenkbaar en onmogelijk om nu te gaan alle grenzen herinrichten op basis van historische bevolkingssamenstellingen. Op dit moment Crim is een onderdeel van Oekraine, en zo moet het worden beschouwd. Crim was Russisch tot 1954, voordat het was Russisch – het was Turks. Toen Russische tsarina Ekaterina een accord over Crim met Turkije ondertekende, stond er een clausule, dat in het geval dat Crim ooit weer zou onafhankelijk worden,  komt het weer onder Turkse regering. Ik denk dat Turkije nu hierover moet hard nadenken, als wij Poetins logica gaan volgen. Ook Soviets in 1939 hebben een stuk van Finland geannexeerd door Finald zonder oorlogverklaring aan te vallen. Vandaag de dag, dit stuk land heeft nog steeds veel Finse plaatsnamen, en wonen er mensen met Finse achtergrond. Volgens logica van Poetin, Finland staat  volledig in zijn recht om dit stuk van Finse grondgebied terug in Finland op te nemen. De logica die is gebassert op historische overwegingen brengt alleen onnodige discussie, en lost de situatie van dit moment niet op.

  Ik zou ook nog willen onderstrepen, dat Poetins regiem is niet dezelfde als Russische bevolking. Enorme aantallen Russen willen niets te maken met Poetins politiek van expansie. Een van de bewijzen hier, een FB pagina, al bijna 72000 keren geliked, het heet “Stop PutIN war”. Overal in Rusland lopen anti-oorlog demonstraties. En kan iemand vertellen, waarom moet een gemiddeld Rus Crim willen hebben, terwijl Rusland zelf gigantische problemen heeft? Bevolking neemt drastisch af, jaarlijks 30,000 mensen overlijden aan overdosis van drugs, en 70,000 aan alcogolvergiftiging. Rusland heeft tussen 2 en 5 miljoenen (!) dakloze kinderen. Criminaliteit tegen kinderen is hoog, in 2010  1700 kinderen waren verkracht en vermoord. Russische mensen willen goede leven voor zichzelf in Rusland, en niet het bezetten van Crim. Russische mensen zijn niet dezelfde als Poetins regiem. Door Oekraine te treiteren en intimideren, wilt Poeting voorkomen dat Russische mensen tegen zijn regiem in opstand komen. Hij is ook bang.

 6. Johanna

     Nanna  11:18

  Waarom reageert u niet op de Oekraiënse   extremisten, fascisten,  neo-nazi’s die  30 parlementszetels, 4 ministers, en  de vice- premier  mochten  leveren?

   Beste Nanna  de Russen  hebben het na de sovjet  dat  helemaal was leeggeroofd en aan de afgrond zat, nog nooit zo goed gehad. Komt u niet meer in Rusland?

   Respect voor Poetin en de Russen  die in goed 25 jaar zonder bloedvergieten Rusland hebben  gebracht tot waar ze nu in 2014  staan. Natuurlijk willen de tegenstanders van Poetin liever de Macht, zeker nu nadat Poetin Rusland heeft gebracht tot een wereldmacht die ook wat in de pap heeft te brokkelen.

 7. Johanna

  Andrej Paroebi mede oprichter van de Nationaal-Socialisten die in opgegaan met  Svoboda, hij heeft de hoogste post van de Nationale Veiligheid gekregen.

  Vele  anderen van de extreem rechtse  neo-nazi’s en fascisten hebben posten net onder de ministers. Alsof we dan niet te weten zullen komen wie wie is  en waarvoor ze staan.

  Daar lopen VS -EU en Nederlandse politici zich voor uit de sloffen. Gevaarlijke zooi.

  Dat zijn degenen, de  schandelijke hypocrieten die niet willen samenwerken met de PVV.

   

   

 8. Altea-Hills

  Het enige wat deze vol gevreten VVDer nog miste,dat was het snorretje van Hitler.

  De persoon is een schande voor Nederland,en dan heet het te zijn,dat hij mij vertegenwoordigd in dat communisten bolwerk in Brussel de EUSSR.

  Deze mensen zijn machts wellustelingen,en tegen welk salaris,en wat staat daar tegen over ?

  Volgens mij 3 X Niks.

 9. louis-portugal

  Leon ik keek even verwonderd naar de kop.

  Het arikel is wel goed en mijn conclusie is dat de Mohbama en de E.U veel meer schuld hebben omadt ze meefinancieren.

  Die Ukrainse nazi is al ontvangen in de E.U. en wordt nu ontvangen door Mohbama.

  Waar halen ze het lef vandaan.

  Ik wil duidelijk een onderscheid maken tussen de V.S. en Mohbama. 

 10. Kritiekaster

  We moeten ons helemaal niet boos maken op Putin. We moeten ons ook en vooral niet bemoeien met die hele situatie daar in de achtertuin (en gewoon historisch deel) van het Groot-Russische Rijk.

  Dat we dat weer gedaan hebben bewijst eens te meer de machtsgeile opzet van de EU die braaf aan de leiband loopt van Obama. De vernietiger van alles wat met “The Americain dream” te maken heeft!!!!

  Laten we ons dit goed realiseren!

 11. François

  Goed stuk. In lijn met wat Ron Paul erover schrijft (citaat):

  “So what happened in Ukraine? The US government and media claims that the US must save Ukrainian democracy from an invading Russian army that is threatening the country’s sovereignty. But in reality the crisis was instigated in part by US meddling. Remember the intercepted telephone call in which two senior Obama Administration officials discussed plans to replace the elected government in Ukraine with US puppets? That is exactly what happened. Is that not a violation of Ukraine’s sovereignty? Is that what democracy is all about? (…) I strongly believe that Crimeans have every right to transfer sovereignty over their peninsula to Russia if they wish. The only question that remains is whether there will be an honest election, and I don’t see any reason there can’t be. The US government tells the rest of the world, “We want you to be good democrats and have elections,” but if they don’t elect the right people then we complain about it and throw them out, like we did in Egypt. In Crimea they want to have an election to determine their future. President Obama condemned those plans for a vote by saying, “We are well beyond the days when borders can be redrawn over the heads of democratic leaders.” Does he not remember that the authorities in Kiev were installed just weeks ago after a US-backed coup against the Ukrainian constitution?

   

  Want wat doet de EU eigenlijk in Oekraïne. Waarom is de EU als een gek aan het uitbreiden en miljarden aan het rondstrooien (Oekraïne alleen al gaat dit jaar minstens 25 miljard euro kosten). Is er dus eigenlijk geen echte crisis? Of is er een artificiële “crisis” zolang er uitgebreid moet worden, om de burger ergens anders mee bezig te houden (wag the dog).

   

  Zoals een reageerder op ZeroHedge schreef: “The EU is a frigging disaster. Sane Europeans wanted free trade across the borders for small, interdependent countries. What they got was another layer of government, accountable to no one.” En die “government”, Brussel dus, wil gaan heersen van “the Atlantic to the Urals” (dixit Cameron).

   

  Uit de EU en wel NU

 12. de_mol

  Dit is een van de weinig goede analyses over de Ukraine die ik in de Nederlandse pers gezien heb. Hier nog een goed stuk, (behalve onderaan wanneer het over ‘god’ enzo begint…):

  http://deburchtsion.blogspot.nl/2014/02/olie-op-het-oekraiense-vuur.html

 13. R. Hartman

  Goed betoogd! Oekraïne is gewoon de zoveelste door het westen geïnitieerde ‘Lente’ op rij.

 14. Machteloze

  Prachtig volledig en doortimmerd stuk Leon, dank!

  Daar kunnen al die dds-minkukelige-wannabe-schrijvertjes een voorbeeld aan nemen. 

 15. Saeftinghe

  Zeer duidelijk en goed onderbouwd artikel. Hulde.

 16. Marinus1984

  Wat is het debacle in Vilnius?

 17. King Billy

  Er is nog een Minister van Buitenlandse Zaken, die wél met zijn volk communiceert. Steinmeier. Hij waarschuwt inmiddels voor een “ernstig verslechterende economische situatie, die ons allen zal raken.”

   

  De EU heeft strategische fout op strategische fout op elkaar gestapeld, van planning weinig te bespeuren, de ‘foreign cooperation policies’ met allerlei voorwaarden van stal gehaald en blindelings het traject afgelopen. Van een ‘plan B’ weinig te bespeuren, getuige de verrassing in Vilnius. Illusstratief voor de naiviteit van de Brusselse technocraten. Om een corrupte staat, geregeerd door door-en-door- corrupte kleptomane autocraten,die onder toezicht van Putin staan, te transformeren  in een democratische staat, is meer nodig dan op een revolutieplein solidariteit betonen na het deb^cle in Vilnius. In communicatie met haar Europese kiezers en het Oekrainse volk zijn de Brusselse technocraten schromelijk tekort geschoten.

  Het resultaat is dat deze affaire nog decennia, ongeacht de uitkomst, een stempel op Europa gaat drukken. Het toch al niet vlekkeloze imago van de EU heeft heeft frontale schade opgelopen. De echte verlizers zijn alle burgers in heel Europa omdat Europa terug is gezet naar tijden, waar dictators Europa naar hun hand konden zetten.    

 18. Johanna

     Nanna  11:18

  Waarom reageert u niet op de Oekraiënse   extremisten, fascisten,  neo-nazi’s die  30 parlementszetels, 4 ministers, en  de vice- premier  mochten  leveren?

   Beste Nanna  de Russen  hebben het na de sovjet  dat  helemaal was leeggeroofd en aan de afgrond zat, nog nooit zo goed gehad. Komt u niet meer in Rusland?

   Respect voor Poetin en de Russen  die in goed 25 jaar zonder bloedvergieten Rusland hebben  gebracht tot waar ze nu in 2014  staan. Natuurlijk willen de tegenstanders van Poetin liever de Macht, zeker nu nadat Poetin Rusland heeft gebracht tot een wereldmacht die ook wat in de pap heeft te brokkelen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.