Joram van Klaveren stapt uit de PVV

Die partij gaat nu he-le-gaar kapot.

Zoals ik al eerder aangaf zou het me verbazen als de PVV volgende week uit net zoveel mensen bestaat als vanochtend (of gisterochtend, trouwens). Dat blijkt nu te kloppen. Kamerlid Joram van Klaveren is zojuist namelijk ook uit de fractie gestapt. Dit uit onvrede met Wilders’ idiote, discriminerende opmerkingen over “minder Marokkanen.”

Als dit zo doorgaat eindigt de PVV straks als een nietszeggend clubje. Denk GroenLinks. De kans bestaat namelijk dat andere kamerleden Jorams voorbeeld volgen en besluiten om hun politieke strijd buiten de PVV voort te zetten. Ik kijk dan bijvoorbeeld naar een Lilian Helder die al lange tijd ontevreden is over de richting van de PVV en de publieke optredens van Wilders.

En dan komt dit er nog eens bij:

De nieuwe gemeenteraad is dus nog niet eens geïnstalleerd of één PVV’er stapt al op.

Het kan eigenlijk niet erger voor Wilders. Dit begint razendsnel een afgang eersteklas te worden. Er waren al tijden veel PVV’ers die het gehad hadden met zijn extreme retoriek en ze komen nu ineens in actie. Heel raar is dat natuurlijk niet, aangezien ze iedere hoop op een mooie toekomst gedag kunnen zeggen als ze nu nog blijven zitten. 

Wilders heeft zijn partij volstrekt nutteloos gemaakt in de politiek (niemand die nog iets gaan doen met die club) en hij kan ook nog eens uitkijken naar een veroordeling. Zijn fractiegenoten beseffen dat maar al te goed en willen er niets mee te maken hebben. Vandaar dat Van Vliet en Van Klaveren (beide belangrijke mensen in de fractie) zijn opgestapt en anderen weleens zouden kunnen volgen. Zeker mensen die alles in huis hebben om ook buiten de politiek een mooie carriere te hebben.

Slotvraag: gaat Wilders straks verder als eenmansfractie?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

88 reacties

 1. Jan Van

  Van der Helm stond vijfde op de lijst van de PVV. Hij zat al in de raad en neemt zijn zetel mee.”.

  Surprise, surprise…….. haha…..

  Volgende verkiezingen is het einde van deze mollen, die alleen in de PVV zaten voor hun bammetje…..

 2. Julius

  narcisme… check
  gedrag van een verwend kind… check

   

  Beste Francois. Je focus op mij is koddig. Maar daardoor verwar je Wilders met mij.

   

  Succes met je PVV.

 3. Johanna

  Julius 15:50  Als je de mening  van de   islamgeleerde Mohammed Ismail hebt gehoord is Wilders behoorlijk in het voordeel.

 4. François

  vanderberg (15:39) “het valt inderdaad wel op dat ‘de kwaliteit’ het schip verlaat.”

   

  Intereressant is ook het Fortuyn effect bij de correcte goegemente: ervoor verketteren en erna prijzen.

 5. Johanna

  Nu moet je bij de Telegraaf  “Premium” betalen  voor de video  van Mohammed Ismail  om  het gesprek met  deze islamgeleede  te beluisteren  ” Islamgeleerde  vreest  geweld moslimjeugd”. Hij is nogal te spreken over de visie van Wilders. In de toekomst zal   de visie van Wilders  toch gaan winnen. Laat ze maar vertrekken die het niet eens zijn.

 6. Jan Van

  “De rest besluit dit weekeinde en start als rechtse groep onder andere naam. Beginnen een ledenpartij, krijgen subsidie en hebben ineens meer geld dan de partij van Geert.

  Kunnen samenwerken met andere partijen in de 2e Kamer”

  En kunnen dan Nederland voor hun (tijdelijke)  baantje verkopen aan de EU.

  Ik zeg, tijdelijk, want hoeveel ex-PVV-ers hebben kiezers achter zich?

  ÉÉN!!! Onze hagenees…..

   

 7. François

  Julius (15:30) “Als het niet om te huilen zou zijn dan lag ik krom van het lachen. (alhoewel, ik moet er erg om lachen…)”

  Mannen die lijden aan het Peter Pan-syndroom, willen en kunnen misschien zelfs niet volwassen worden (check) Het gedrag zelf kan zich kenmerken door onder meer het zich op latere leeftijd puberaal gedragen… check
  narcisme… check
  gedrag van een verwend kind… check
  egocentrisch gedrag… nou ja zeg, lees hier verder.

 8. Jan Van

  Never nooit niet!!

  Blijf PVV-er. Als Geert W. gaat verhuizen…, verhuis ik mee.

  Er uit met al die zandzakken zonder ruggegraat……

  Als ik jullie tegenkom…., moet ik me dan gaan verweren tegen geweldadig optreden? Moet ik hangen aan een hijskraan? Zweepslagen wegens mijn ontrouw aan de Sharia democratie?

 9. Julius

  gloort er toch weer licht aan rechterzijde…

 10. CDlogo

  Ja vast *proest*

   

  van Klaveren behaalde bij de TK verkiezing 2012  581 voorkeurstemmen en van Vliet 1113 terwijl er ruim 60.000 nodig waren om direct te worden verkozen.

 11. de_mol

  Die hetze lijkt te werken in Nederland. Ik wist niet dat er nog zoveel totaalmalloten wonen. Gaan als het orkest van de Titanic mee ten onder.

   

  Minder marokkanen. Dat wil toch elk zinnig mens? Laten we wel wezen, dat betekent, ondanks dat er enkele goeden tussen zitten, de facto minder criminaliteit, minder uitkeringen, enz… Wie kan daar nou tegen zijn? en al helemaal zo’n hetze.

   

  Dat mensen hier niet doorheen prikken zegt mijns inziens dat ze, anno 2014, niet snappen wat voor gevaar er op de loer ligt. Men zijn kikkers in een opwarmende pan, en die springen er niet uit, omdat het nog niet heet genoeg is. Maar het is echt aan het opwarmen hoor, kijk maar 20 jaar terug, toen zag de samenleving er heel anders uit, en al helemaal 40 jaar. Tel er nog 20 jaar bij, en het is echt afgelopen met ‘samenleving’ Nederland.

   

  Veel succes ermee, ik heb een aantal jaren geleden al mijn conclusie getrokken. Het gaat in Nederland gewoon niet gebeuren, het schip gaat gewoon zinken.

 12. Jan Van

  islamgeleerde Mohammed Ismail “…..

  Ik weet niet of je hier ongestraft de naam van een linkse democratie-apostel mag gebruiken! Het grote voorbeeld van meningsvrijheid….

 13. Luctor-et-Emergo

  PVV zal niet zo snel ten onder gaan idd, maar zoals ik al onder het en wat nu geert verhaal zei, als je echt wat wil veranderen, dan moet iemand in het gat tussen de VVD en PVV springen, heel veel mensen stemmen niet op wilders, omdat hij te boute uitspraken doet, en zijn partij structuur etc hen niet aan staan.

   

  het gat zou wel eens opgevuld kunnen worden door de opgestapte en nog op te stappen PVV’ers. als de rechtbank straks wilders veroordeeld en hem evt zijn passief en actief kiesrecht ontneemt, wie gaat dan de PVV leiden ?

   

  Wilders heeft gelijk over de problemen met marokanen etc, maar alles zo bout stellen, tja daar trek je veel mensen uit de onderklasse/lage middenklasse mee aan, maar je stoot ook een groep kiezers weg die dit soort taal gewoon niet slim/goed vind.

 14. Johanna

   PVV gaat misschien D66 achterna.

 15. Luctor-et-Emergo

  het is te hopen dat al deze ex-PVV’ers samen gaan optrekken, een nieuwe partij opzetten/aansluiting zoeken bij een Artikel 50 / leefbaar rotterdam oid. want er zit best wel talent in de opgestapte leden.

  laten we hopen dat er een phoenix uit de as van de PVV zal verschijnen die rechts nederland eindelijk weer eens echte hoop kan geven !

 16. Michael van der Galien

  Los van mooie toekomst die wel dan niet in het verschiet ligt, lijkt het me inderdaad niet verkeerd om je als pvv kamerlid eens ten rade te gaan of dit nog steeds de club is waar je bij wilt horen. Zeker gezien de kritiek dat men eigenlijk niks in te brengen heeft in de koers van de partij.”

   

  Ja, ik denk dat dit voor Van Vliet en Van Klaveren (en anderen, als die ook opstappen) zeker meeweegt. De druppel die de emmer doet overlopen enzo. 

   

  Ongelooflijk eigenlijk dat Wilders deze fout heeft gemaakt. Hij had alles voor elkaar. Bizar.

 17. Abbè Faria

  Gezien het haatklimaat tegen de PVV dat ook  hier geschapen is. Kan ik me voorstellen dat deze mensen eieren voor hun geld kiezen. Bang geworden wellicht? Zeker geintimideerd.

  De bedreigingen beu? De moordoproepen beu?

   

  Wie weet? 

   

  Voor de haan drie keer kraait gaan ze Geert verloochenen voor eigen veiligheid.

 18. Antivenin

  Kom op, mensen, meer Marokkanen, meer, meer, meer! Dit land ka zoveel beter!

  //sarc off

 19. tipo

  En zo hoort het in een echte democratie ook. Voer dan wel eerst een referendumstelsel in. Dan zijn we allemaal een eenmansfractie.

 20. CDlogo

  Hmmm….buiten het doel wat Wilders voor ogen had met zijn uitspraak heeft dit dus ook nog eens als bijkomend voordeel dat de PVV van mollen wordt gezuiverd.

 21. Michael van der Galien

  Ja, de opstappers moeten met elkaar gaan samenwerken en / of een handreiking doen aan Artikel50. 

 22. rinus

  @Henk Daar ben ik het meest bang voor. Dat we terug gaan naar vóór 2006. En de Europese verkiezingen worden een ramp. Ik schrik niet van de uitspraken van Wilders, ik hoor in mijn omgeving en werk nog wel ergere dingen. Maar WAAROM maakt Wilders toch de PVV kapot. Dit was helemaal niet nodig. Toch zeker hij als door de wol geverfde politicus moet toch weten wat er ging gebeuren.

 23. Mar

  Mensen vergeten dat  bij de PVV er geen andere mogelijkheid is dan opstappen bij onvrede over de partijleider.

   

  Wilders is de PVV. De PVV heeft één lid en dat is Wilders. Wilders kan niet weggestemd worden, Wilders kan niet vriendelijk doch dringend verzocht worden om plaats te maken voor een ander.

   

   

   

   

 24. Johanna

  Bij al de andere partijen  doet  zich deze situatie  voor zie Gl, D66, CDA,VVD, en PvdA. Niks nieuws, er komen weer nieuwe.

  In gemeenteraden zie je ze   ze iedere dag met bosjes  opstappen. Niks nieuws er komen weer nieuwe.

  Dan ook nog in alle partijen de dissidenten.  Niks nieuws, er komen weer nieuwe.

 25. dirk1940

  Het wordt geen éénmansfractie.

  Agema en Bosma zullen wel bij Geert blijven. De rest besluit dit weekeinde en start als rechtse groep onder andere naam. Beginnen een ledenpartij, krijgen subsidie en hebben ineens meer geld dan de partij van Geert.

  Kunnen samenwerken met andere partijen in de 2e Kamer, want ze zijn zo verstandig geweest met Geert te breken.

 26. François

  And another one bites the dust.

 27. Jan Van

  “Die partij gaat nu he-le-gaar kapot.”.

  Je vindt het toch niet erg als we je straks over een paar maanden uitlachen??

  Mvg.

 28. rinus

  Artikel 50 en LR zijn grote verschillen. LR is er veel meer voor de gewone Rotterdammer. Dat vInd ik nu landelijk zo mooi aan de PVV.

 29. vanderberg

  Of het nu een bedrijf of een politieke partij is, als je je met ja knikkers omringt word het nooit wat.

   

  Want als je ziet wat er nu overblijft, ik noem een Dion Graus, daar win je de oorlog ook niet mee.

   

  @henk, de electorale ruimte is er, dus als er nu een partij komt die de zaakjes wel goed op orde heeft, komt dat echt wel goed. zie het scenario Vlaams Blok/Belang -> NV/A, krijg je mssn straks wel een rechtse/populistische partij die wel wat voor elkaar krijgt. zou wat zijn.

   

  @michel, het valt inderdaad wel op dat ‘de kwaliteit’ het schip verlaat.

 30. CDlogo

  Onzin Michael

  Deze heren wisten voor hun aanstelling in de TK waarmee ze instemden.

  Deze uitspraak van Wilders is niet de eerste omstreden uitspraak over marokanen, wat je hier ziet zijn twee schijtlijsters die de plaat poetsen nu het erop aankomt.

 31. tipo

  Nee, hier speelt iets anders. De PVV-ers die opstappen voelen zich miskent, te weinig ondersteunt, te weinig gewaardeerd en overruled door Wilders. 

   

  Met de opemerking “minder Marokkanen” heeft hun opstappen niets maar dan ook niets te maken. Zelf hebben Van Vliet en Van Klaveren soortgelijke opmerkingen gemaakt. Daar nu opeens van schrikken is niet welgemeend. Het personeelsbeleid intern deugt bij de PVV gewoon niet. Er is geen knuffelmoment, geen lintje, geen gouden horloge, geen bloemen als waardering voor een mooie speech. Geen bulderlach bij het koffieautomaat over elkaars grapjes. Geen hallo, hoe gaat het met de kinderen thuis? en dat soort collegialiteit. DAT is het probleem.

 32. Beukman

   

  Als de PVV eenmaal is gedecimeerd tot een grasperkjes aanharkende eenmansfractie, ontstaat er op DDS vanzelf ruimte om het weer eens over inhoud te hebben.

 33. nick

  Hoe e.e.a gaat aflopen, geen idee. Wel blijkt  weer dat wanneer er veel haantjes in een groep zitten er onenigheid van komt. De haanigste haantjes lopen weg of worden weggejaagd. Dat is beter voor de groep en deze zal zich daarna herschikken, dat gaat nu bij de PVV ook gebeuren.

  Waarschijnlijk zal er veel gesproken worden en een nieuw beleid moeten komen. Wie weet wat er allemaal nog gaat gebeuren maar wat ik zeker weet, ik stem 22 mei op Lucas Hartong, (PVV) een geweldig EU-politicus die keihard werkt voor de burgers van Nederland.

 34. Altea-Hills

  Iedere dag weer vertrekken er 395 Nederlanders,alleen of in gezins verband.

  Dus stel ik de vraag,kan iemand mij vertellen waarom al deze mensen doen besluiten om uit Nederland te vertrekken,en als alle hard werkende Nederlanders vertrekken,wat houden we over in Nederland.

  Australië,en Nieuw Zeeland varen hier wel bij,alleen in deze landen kom je niet zomaar binnen,want als je iemand bent waar geen baan voor is,dan kom je er niet in.

  Heel wat anders dan in Nederland,maar zij hebben nog steeds economische groei,en dus meer welvaart,

  Iets wat ons werd beloofd door de EUSSR,maar niet is waar gemaakt,en ook zou er geen werkeloosheid zijn,iets wat we anno nu wel beter weten.

 35. Giny

  Komt wel goed met de PVV, komt in elke familie voor.

  Ik blijf de PVV trouw tot de laatste snik!!!

 36. Julius

  “Als het al zo is, dan maakt niet Wilders de PVV “kapot”, maar de MSM”

   

  Hoe strak zit nou eigenlijk zo’n Calimero-schaaltje? Ik heb het idee dat het nogal knelt.

   

  Zet dat ding gewoon af, kruip uit je slachtofferrolletje en doe iets nuttigs met je leven. Dat sjagrijn is ook niet leuk voor je omgeving lijkt me.

   

  Prettig weekend allemaall!

 37. CDlogo

  Dat er binnen de PVV wel het en ander zou kunnen/mogen veranderen hoor je mij niet ontkennen of dat de veranderingen zouden moeten zijn die van Klaveren voorstaat laat ik in het midden.

  Maar ik neem toch aan dat je na 6 jaar wel kan inschatten hoe reeel de kans is dat je dat zou kunnen bereiken.

  Blijven er twee mogelheden over van Klaveren heeft een bijzonder slecht inschattings vermogen of het pluche plakt zo lekker maar dan wel liefst zo met zo min mogelijk risico.

  Zo als de situatie nu is hou ik het op het tweede.

   

 38. François

  @rinus (15:38) “Maar WAAROM maakt Wilders toch de PVV kapot.”

  Als het al zo is, dan maakt niet Wilders de PVV “kapot”, maar de MSM, met name de staatsteevee, en natuurlijk de meebuigende media. Wilders laat een speld vallen en meteen is het een repeterende, billboard-size reeks krantekoppen en kanonslagen in álle media. Dat geschuit stond al klaar. Het wordt op moment x er in gehamerd.

  De status quo is sinds Fortuyn is ook geen snars veranderd, alleen de methoden zijn anders, geraffineerder, ongegeneerder (infiltratie in priveleven, bedreigingen). Thats all. Want wat zijn sedert decennia de grote verboden en dodelijke onderwerpen? Immigratie, islam, en EU/euro. Degene die dat op losse schoeven zet is het haasje, en dat zal ook A50 gaan merken zodra het boven het korenveldje uit komt steken.

 39. Kootolet

  @Julius…dus

 40. VanOldenbarnevelt

  Ik vraag me af of een partij als Artikel50 wel zit te wachten op allerlei ex PVV-ers. Ik zou zowel de ex PVV-ers als Artikel50 aanraden geen al te haastige besluiten te nemen en eerste even af te wachten wat voor PR-lijken er nog uit de kast rollen de komende tijd. Wel is het voor ons land te hopen dat we 1 goede rechtse, EU- en Islam kritische partij krijgen. Wellicht dat Leefbaar R’dam en Artikel50 samen het initiatief kunnen nemen om samen te werken en meer redelijk grote en fatsoenlijke rechtse lokale partijen in zo’n verbond te betrekken. De enorme problemen die mensen aanzetten PVV te stemmen zijn echt niet verdwenen en zullen voorlopig alleen maar weer groeien nu Wilders/PVV de rest van politiek NL de kans heeft gegeven alle kritiek op immigratie en islam de komende maanden (en misschien zelfs jaren) weer onder de bekende rascisme/discriminatie noemer te bestrijden. En reken maar dat de rest van de partijen hevig gaat proberen te scoren bij het oude PvdA electoraat, dus men zal voorlopig vol op het orgel gaan.

  Het ergste dat kan gebeuren is een totale versplintering van realitisch, EU + Islam kritisch en beschaafd rechts. Dan worden we jaren achteruit geworpen…..

 41. Kootolet

  @VK nou gefeliciteerd dan.Veel plezier met de discussie met Jansma :-).

 42. CDlogo

  Kortom hij knijpt er tussenuit nu het hem te heet wordt onder zijn voeten.

  Niets vreemds overigens NL staat bol van figuren met een grote bek zolang het maar ver van hun bed is, maar wanneer het erop aankomt nergens meer te bekennen zijn,  wat wat mij betreft ook een van de hoofdoorzaken is voor huidige deporabele staat van NL.

  Ik verwacht niet dat dit zal veranderen, althans niet totdat de wal het schip gaat keren 🙁

 43. V.K.

  -Joram lijkt me een prima kandidaat om samen met Timmer het max Oost-Europeaan per vierkante meter vraagstuk eens door te rekenen, wie weet keert op deze manier de Marokkaanse stem wel terug naar de PvdA.

 44. Julius

  Ik denk dat het weer een stuk gezelliger gaat worden als DDS niet meer gezien wordt als het clubhuis van de PVV.

   

  Dan wordt DDS weer waarvoor het is opgericht, namelijk het rechts conservatieve tegengeluid verkondigen.

   

 45. tipo

  Volledig zelfs.

   

  Stuitend dat dit niet intern voor elkaar te krijgen was, zoals ik hier op DDS wel vaker heb geroepen: Leg het verdorie eens fatsoenlijk uit! (Scheelt mij een hoop typewerk). Nu gebeurde dat in de kantlijn wel steeds, maar niet op de voorgrond.

   

  Dat de PVV te links is op sociaal-economisch gebied onderschrijf ik ook, maar kan ik vanuit electoraal perspectief nog wel accepteren, omdat dat er nu eenmaal bijhoort. Andere zaken (EU, EU en EU) gaan nu eenmaal voor. Maar ook dat schrijft Van Klaveren.

   

  Dat dit soort zaken intern niet bijgestuurd kunnen worden, geeft aan waar ongevver het pijnpunt zit: Te weinig oor voor goede argumenten en strategie vanuit de fractie bij Geert Wilders zelf.

   

  En blijkbaar spelen dit soort gevoelens al langer, dus is het geen waan van de dag (behalve de zogenaamde aanleiding, die minder marokkanen-uitspraak als steen des aanstoots, want daar gaat het niet om)

   

   

 46. Twijfelgeval

  De roep om minder Marokkanen resulteert in een interessant effect: minder PVV’ers. Ik vind dat een hele opluchting. 

 47. Kootolet

  Dat blijkt inderdaad uit de vele reacties op niet pvv gerelateerde artikelen Beukman.NOT.

 48. tipo

  Ik ga er even vanuit dat Van Klaveren oprecht is en voor zijn interne ongenoegen geen gehoor kon vinden bij Wilders.

   

  Vooral bij de EU is veel uitleg nodig. Trias typt zijn vingers blauw bijvoorbeeld. Krijg dat maar eens voor een breed publiek voor het voetlicht. Dan kom je niet weg met publiciteitsstunts, wat bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen ook gebleken is. Dan moet je heel scherp op de inhoud zijn en tegenargumenten al van 100 km zien aankomen.

   

  Dat red je met een joelend zaaltje niet.

 49. Kootolet

  @tipo

  En dat gaat mijnheer Van Klaveren wel ff doen natuurlijk.

  Iedereen weet waar de PVV voor staat daar is geen uitleg meer voor nodig.

 50. Kootolet

  @tipo

  de zoveelste opportunist dus.

 51. Kootolet

  @julius.

  Er is geen PVV stemmer die meer Marokkanen wil dus dat gaat hem geen stemmen kosten.Dit soort judassen misschien wel.Peilingen afwachten dus.

 52. tipo

  Raadselachtig. Begonnen als CU-stagaire. In 2006 was hij nog VVD-raadslid en JOVD-er. in 2010 begon hij als fractiemedewerker en volgde toen De Mos op bij de PVV. Sinds 2011 heeft hij in de Provinciale Staten van Flevoland gezeten namens de PVv en daarna de TK. Loopt niet helemaal synchroon met zijn brief.

   

  De NRC meent dan te weten dat Van Klaveren vorig jaar met het opzetten van een nieuwe partij “Rechts Nederland” bezig is geweest, waarvan de domeinnaam door een LP-lid is geregistreerd.

   

  Nou ja, hij heeft nu wel ervaring op alle politieke niveau’s bij verschillende partijen. Maar echt honkvast is ie niet.

   

  Toch onderschrijf ik de argumenten uit zijn brief. Maar ik heb wel vaker politieke minderheidsstandpunten.

   

   

 53. Julius

  Ach, Wilders zal wel in de kamer blijven. Hij blijft nog wel het eea vertegenwoordigen. En iets anders … wat zou hij anders moeten doen…

 54. Kootolet

  Had het NRC toch gelijk.Nu van Helder nog.Maar in tegenstelling tot de LPF is de partij leider er nog.Even de peilingen afwachten maar.

 55. Kootolet

  @julius.

  Ja joepie .geschiedenis les van van baar.Dat is echt hersengymnastiek.

 56. CDlogo

  Sorry tipo maar van Klaveren wist bij zijn TK aanstelling in 2012 precies hoe de situatie bij de PVV lag, en deze niet meer was zoals in 2006 zoals hijzelf zegt.

  Waarom heeft hij als hij zichzelf in 2012 al niet meer kon verenigen met de PVV niet bedankt voor de functie als kamerlid voor de PVV en niet zelf stappen gezet om een eigen politieke partij op te richten o.i.d.?

  Waarom nog twee jaar bij een partij blijven waar je je al sinds na 2006 niet meer mee kan verenigen zoals uit zijn schrijven blijkt ?

  Waarom juist op dit moment nu de die partij zwaar onder vuur ligt er tussenuit knijpen ?

  Sorry tipo maar van Klaveren is wat mij betreft een grote hypocriet waarbij zoals bij velen politici maar een belang telt en dat is persoonlijk belang.

 57. Julius

  Dus?

   

  Dan gaat het weer ergens over.

   

  Een win-win situatie.

 58. Knarsman

  De opmerking van Wilders: ‘minder Marokkanen’ heeft wel wat teweeggebracht, zelfs DDS staat nu te schudden. Kennen jullie China? Vast wel. Daar is het regeringsbeleid zelfs open en bloot, wettelijk en al, gericht op MINDER Chinezen volgens het bekende 1-kind beleid. Heeft hier ooit een politieke partij daar schande van gesproken of aangifte voor gedaan? Nee. Zijn er ooit moslims of islamitische landen aangeklaagd voor het willen hebben van MINDER of helemaal geen Christenen in hun omgeving of hun land?

   

  En hoe staat het eigenlijk in Marokko met de mening ten aanzien van gastarbeiders van elders? De Telegraaf schreef het volgende:

  “Marokkanen willen dat migranten integreren.
  Discriminatie van Marokkanen in Nederland is een probleem, maar ook in Marokko zelf hebben migranten en illegalen het zwaar. Ze worden soms gediscrimineerd door de autochtone bevolking, wonen in kleine huizen of kampen en worden soms opgejaagd of zomaar opgepakt door de politie.’

  Wie had dat gedacht……

   

  Neemt allemaal niet weg dat Wilders zich vrijwel onmogelijk heeft gemaakt.

 59. Pierre Lebon

  Ik zou oprecht niet weten, wat er verkeerd aan is om onszelf ‘minder, minder, minder marokkanen te wensen.

  Ze lopen al decennia lang te scanderen dat ze met die kaas Hollanders niets te maken willen hebben, spugen op onze cultuur en laten geen mogelijkheid onbenut om duidelijk te maken dat ze er niet bij willen horen. Wel willen ze van ons sociaal vangnet en ons toeslagenstelsel gebruik kunnen maken, dat dan weer wel. We hebben ons al die tijd laten schofferen, zijn slachtoffer geweest van criminaliteit en overvallen en ze rijden grijnzend met hun bontkraagjes en hoofddoekjes op hun scootertjes als islamvlaggetjes door onze infrastructuur. Trendy de laatste tijd zijn de ‘klaarlichte dag’  afrekeningen, waar ze elkaar met machinepistolen omleggen of elkaars hals oversnijden.

  Als wij dan willen minderen, dan valt de hele politiek correcte bende over ons heen, maar van de marocs niets dan goeds.

  Jullie kunnen Wilders wel buiten spel zetten, maar het probleem niet. Na Wilders zal er zich een nieuwe man of vrouw melden. Open grenzen, ongebreidelde instroom van kansloze immigranten, toename van criminaliteit en de Eurofiele federalisten in Brussel. Het is een veenbrand die niet meer te blussen valt, al sturen jullie 10 Volkerts van der G de maatschappij in.

  Minder maroccanen? Ik beveel het U van harte aan!!

 60. Altea-Hills

  Het begint nu toch wel op een afrekening te lijken van de elite met Geert Wilders.

  Als je zoveel herrie maakt om wil je meer of minder.

  Het is zelfs ziekenlijk zoals er aandacht aan word besteed met een steeds herhalen van het zelfde filmpje,een pavlof reaktie om het de mensen maar in te prenten.

  Maar waarom doen ze dat niet steeds met een programma over criminele Marokkanen ?

  En Pierre Lebon heeft hierboven een goed verhaal neergezet.

 61. Pierre Lebon

  4 Statenleden en Laurence Stassen hebben zich afgemeld. Werd de PVV te riskant voor 22 Mei?

  Controlled Opposition.

 62. Kritiekaster

  Is het nou nòg niet genoeg?

  Wat een abnormaal laag journalistiek niveau heb je toch. Man ga toch eens eindelijk normaal doen!

  Leg je toe op research. Dat doen namelijk èchte journalisten.

  Je stelt je op als ’n schreinend schofferende schreeuwlelijk die schielijk hoopt op ’n schisma in onze schitterende PVV!

  Ik lach me schor, en kan je absurde idioterie absoluut niet schragen. Hallo schotelvod, schotellikker, schotelwasser.

  Ze hadden jou met het schotelwater beter gelijk kunnen weggooien. Jouw schotschrift lijkt nergens op.

  Dat geschreeuw van jou kun je beter achterwege laten als schijnheilige zonder schaamtegevoel. 

   

   

   

 63. Julius

  Hoe mijn weekend was?

   

  Ik neem aan dat je steun trekt? Steuntrekkers vragen zich vanwege een vrij leeg bestaan wel vaker af welke dag het is. Maar even antwoord op je vraag: mijn weekend is nog steeds prima, Dank!

  Mede dankzij de inkijkjes in het werkelijk fantastische management van Wilders vermaak ik me goed 😉

   

  En jij? Heb jij ook zo’n geweldig weekend?

   

   

 64. Kritiekaster

  Ja, gewoon @Julius. Recht voor z’n raap! Hoe was je weekend?

  Ach, zal ik je wat vertellen @Julius. Of Wilders dit hele hyipocrite, politiek walchelijk correct-links-politiek-crimineel land- en- wereld-verraad zal overleven… is helemaal niet belangrijk.

  Ja, dat is even opkijken voor jou denk ik zo, jou ongeveer inschattend.

  Na Wilders zullen er nòg betere, anderen komen.

  Ja, heel teleurstellend voor jou dat je, zoals ik al zegde, jouw: “Links-politiek-walchelijk hypocriet-denkspelletje wordt wegevaagd door de bittere realiteit.

  De wal keert namelijk het schip, als je mij kunt volgen. ik vrees er voor.

 65. robmdw

  Het optreden van Wilders was puur strategisch. Hij is in hart en nieren een zeer ervaren en zeer sluwe politicus en doet en zegt dus nooit iets zomaar. Hij heeft altijd een doordacht belang en motief.  Ik vroeg me al langer af hoe en wanneer hij zou ingrijpen.

   

  De peilingen gaven aan dat 20% van de kiezers op de PVV zouden stemmen. De PVV zou hiermee bij 2e kamer verkiezingen de grootste partij kunnen worden. De PVV zou regeringsverantwoordelijkheid kunnen krijgen en Wilders zou als minister-president leiding kunnen geven aan een kabinet met een meerderheid van PVV ministers en zo eindelijk alle ruimte kunnen nemen om de wensen van de PVV te vertalen naar beleid.

  Bovendien ging het actueel nu over gemeenteraadsverkiezingen en had de PVV een riante kans om in Almere en vooral in Den Haag bestuurlijke posities te verwerven. 

   

  Maar dan is er daar plots het optreden van Wilders. Een soort freak-show. Je kan hier van alles van vinden maar het feitelijke effect is heftig en nogal concreet bepalend. De realiteit is dat:

  – de PVV haar kansen om te kunnen besturen zowel landelijk als lokaal verspeelt, nagenoeg alle andere poltieke partijen zijn klaar zijn met de PVV en sluiten samenwerking uit, zelfs de VVD heeft hiertoe besloten, terwijl deze partij in principe altijd weigert moraliserend te oordelen over anderen;

  – er opnieuw 2e kamerleden de fractie verlaten en een gemeenteraadslid in Den Haag opstapt;

  – dit laatste optreden van Wilders ook vanuit Joodse hoek (CIDI) scherp veroordeeld wordt.

   

  Deze realiteit heeft Wilders zelf veroorzaakt en hij is daar volledig zelf verantwoordelijk voor. Het kan niet anders dan dat dit een doelbewuste actie was. Wilders kan opgelucht adem halen. Hij hoeft zich geen zorgen meer te maken over de invulling van wat voor bestuurlijke verantwoordelijkheden dan ook. Wat hij vervolgens zal gaan doen is om de schuld van zijn ‘ondergang’ te verleggen naar zijn opponenten. Zijn meest trouwe aanhangers zullen hem hier graag in willen volgen.

   

   

 66. Bes Tolen

  Een deel van Limburg en een deel van Brabant hebben van het hele Nederlandse grondgebied veruit het langst de indoctrinatie van Rome ondergaan en dat betekent dat je daar altijd rekening mee moet houden als je een partij bent als de PVV. De ruggengraat is daar nu eenmaal nog zwakker. Ondanks alle vaak nog grotere onvrede dan elders. Laurence Stassen is mogelijk meer geschikt als non, opper ik dan als slecht verliezer. De SP verloor haar kritische betekenis wat de multicult betreft toen deze partij zich liet inpakken door de rest. De oude partijen. De rest die desondanks de SP nog nooit voor vol hebben aangezien. De partij heeft zo alleen maar meegeholpen de positie van de mensen waaarvoor ze zegt te staan, te verslechteren. Marijnissen ging nog verder door de Roomse kerk ook nog als loyaal aan te merken. Ook niks mee bereikt. Helden zijn dun gezaaid. Als er maatschappelijke druk komt dan overleven alleen de hele sterken. Die offeren dan per definitie te veel. De tragiek.

 67. nick

  Negen van de tien PVV fractie leden van de gemeente Almere ook opgestapt…

   

  Ja, Pierre Lebon, dat is het en erger!!

   

  hoe het begon: even 2 minuten kijken, koude rillingen…

   

  Wilders mollen;

   

  https://www.youtube.com/watch?v=aclY_G4jrDE#t=41

 68. Pierre Lebon

  Als al die afvallers en Laurence Stassen méér marokkanen hadden gewild, dan heb ik ze al die tijd verkeerd begrepen. Stom van me….

 69. Giny

  Altea-Hills

  Het zijn gewoon smerige spelletjes waar ze mee bezig zijn, ook een mooie afleiding om hun verlies te verdoezelen.

  Geert heeft weleens meer met 8 zetels in de kamer gezeten en daarna ging hij als een speer omhoog!

   

  Ze zijn al bezig om twitters de lucht in te sturen dat Lilian Helder vanmiddag een persconferencie zou

  geven om op te stappen, hoe ver kun je gaan!

   

  Als de PVV niet meer zou bestaan, dan kunnen er 100 nieuwe partijen opstaan, ik zal dan nooit meer stemmen.

  Vinden ze het nog raar dat er zo weinig mensen naar de stembus gaan!!!

   

  Voor Johrij

   

  Van Joost Eerdmans hoef je niet veel te verwachten, aardige man, maar daar houdt het ook mee op.

  Hij komt van CDA huizen!!!

   

  Hij heeft het altijd maar over, in de geest van Pim, terwijl hij Pim nauwelijks ontmoet heeft!!!

   

   

 70. Jones

  De hele media en ‘bekend’ nederland (en alle linkse idioten daartussen) hebben altijd een podium, daar maken ze graag gebruik van om hun frustratie van het winnen van de leefbaren bij de gvk te verdringen.
  Wilders gooit zijn partij voor de gieren.
  Vind het zelf niet zo interressant allemaal, wat ik WEL erg vind is dat via de achterdeur ons land geplunderd wordt door de eussr. Ik vrees dat met de huidige nederlandse bevolking het niks gaat worden.
  Op naar de grote reset, opdat degene die wat kan, hier goed uit komt, en al het slechte gewenst voor linkse nietsnutten, praatjes makers en opvreters!

 71. Altea-Hills

  De herrie om de woorden van Geert Wilders is een opgeklopte zaak,neem de woorden die uitgesproken zijn door een kopstuk van de PvdA,van Kut Marokkanen.

  Dat moest zo snel mogelijk onder het tapijt,en heel de linkse media kloppen de woorden van Geert Wilders op tot proporties waarvan je je kunt afvragen of zij niet erger zijn ?

  Bij de NRC zit er een die alleen maar achter Geert Wilders aan zit,en met verhalen kwam over Fleur Agema,die 100% gelogen waren,de viespeuk.

  Maar de kiezers achter Geert weten waar hij voor staat,en door dik en dun blijven ze achter hem staan,en met de verkiezingen voor de EUSSR,dan zullen we het weten.

  We geven de linkse media niet de ruimte om ons als slacht vee naar het abatoir van de EUSSR te laten lbrengen.

  Op naar de meerderheid in de EUSSR,van de Nederlandse zetels.

 72. Johrij

  beklemmend: “Er komt een moment dat alles vast loopt en Wilders niet als zondebok aangewezen kan worden.
  En dan?”

 73. Johrij

  en op 22 mei stem ook ik op de PVV.

   

  Als daarnaast Wilders de veerkracht kan opbrengen om met resterende fractieleden door te gaan, en misschien is deze storm wel ergens goed voor, blijf ik voor de PVV kiezen. Gevestigde partijen zijn deel van  het probleem, hebben het laten ontstaan, hebben het laten dooretteren en zijn niet in staat om met een oplossing te komen, willen niet met een oplossing komen. De lui die inmiddels zijn vertrokken bij de PVV hebben wat mij betreft geen enkel charisma, dat zijn eendagsvliegen.

   

  Ik ben benieuwd hoe Joost Eerdmans het gaat doen in Rotterdam, in zijn rubriek WNL op radio 1 vond ik hem vaak erg op de hand van de VVD, een aardige vent maar of hij een antwoord heeft, de tijd zal het leren.

 74. Lieftinck fan

  Ik moet zeggen dat de hysterische reactie van de media zijn uitwerking niet gemist heeft. Wat Wilders zei was dom, maar in feite zegt hij niets anders dan wat hij al jaren beweert.

   

   

  Een bekende truc in een propaganda is om de meest verschrikkelijke beelden erbij te roepen, zodat de mensen hun denkcapaciteit uit zetten.

   

  En de media wil niets liever dat Wilder ophoepelt, er een machtig EU  komt waarbij het ruimbaan is voor alle kleurrijke mensen van de hele wereld. Ondertussen verkneuteren die journalisten zich om het klootjesvolk in hun achterstandswijjken.

   

  Kijk naar de verslaggeving over de Oekraine. De media hier is ministen zo bevooroordeeld als die in Rusland of Libie.

 75. Robin Westhof

   

   

  Joram schreef:” Van moddergooien zal geen sprake zijn.”

   

  Ben heel benieuwd of dat zo blijft.

 76. vanderberg

  Los van mooie toekomst die wel dan niet in het verschiet ligt, lijkt het me inderdaad niet verkeerd om je als pvv kamerlid eens ten rade te gaan of dit nog steeds de club is waar je bij wilt horen. Zeker gezien de kritiek dat men eigenlijk niks in te brengen heeft in de koers van de partij.

   

  Wat Bart Schut al zei, begin van het einde en willicht een goede kans voor Eerdmans.

 77. Henk

  Wilders is in zijn eigen zwaard gevallen. Hij is er niet in geslaagd om van de PVV een normale (leden)partij te maken, bleef eigenwijs zijn eigen koers varen (zonder overleg met fractiegenoten) en voerde een beroerd personeelsbeleid. Dan moet je niet raar staan kijken als je fractiegenoten gaan muiten. Ben benieuwd of Van Klaveren, Bontes en Van Vliet nu de koppen bij elkaar gaan steken. Met name Van Klaveren is een politiek talent met een goede uitstraling. Ik verwacht dat er binnenkort nog meer PVV-ers gaan opstappen. Ik denk dan aan Helder en Beertema, die eigenlijk ook te fatsoenlijk voor Wilders zijn. Dus misschien kan hier toch iets goeds uit voortkomen.

  Een worst case scenario is ook mogelijk. De PVV verpulvert en de ex-PVV-ers vinden elkaar niet. zodat Nederland het zonder fatsoenlijke eurorealistische anti-immigratie partij moet stellen. Dat zou pas echt een ramp zijn, want dan krijgen de Pechtolds het helemaal voor het zeggen.

   

 78. Julius

  Slotvraag: gaat Wilders straks verder als eenmansfractie?

   

  Als het niet om te huilen zou zijn dan lag ik krom van het lachen.

   

  (alhoewel, ik moet er erg om lachen…)

 79. rinus

  @CDlogo Juist. Blijft een vraag waarom Wilders deze uitspraken heeft gedaan. En hetvalt op dat het (tot nu toe) allemaal mensen zijn die teleurgesteld zijn vanwege het opschuiven naar links. Dus Fritsma, De Roon, Helder zullen snel volgen. En allemaal ”’rechtse” fracties in de kamer;) Als straks de VVD weer terug is op de rechtse vleugel kunnen ze naar huis.Als de PVV toch in elkaar klapt doe dan maar een soort Leefbaar Rotterdam.

 80. Johanna

  Bij PvdA en VVD is het gedwongen leegloop.

 81. Johanna

  Jan Van 16: 02  Ik begrijp u niet, wat bedoelt u hiermee?

 82. Altea-Hills

  Het is gelukt,en daar hebben ze zo op gehoopt in de EUSSR.

  En wat heeft Wilders uiteindelijk gezegt,minder of meer Marokkanen,in een stad die ermee is vergeven,en bol staat van de criminaliteit uit deze etnische groep,en wat iedere Nederlaandse inwoner van deze stad ook zegt.

  Maar dat probleem gaat niet weg als de PVV een marginale partij is geworden,nee er zal meer agressie komen,en de Nederlander zal ook zijn eigen recht gaan zoeken,want de politieke elite woont niet in deze wijken,nee daar mogen Henk & Ingid wonen,als ze er nog wonen,misschien al verhuist naar Zoetermeer.

  Maar er is nog hoop,er zitten zeer bekwame mensen nog steeds in Rotterdam,en die zouden nu nog voor de stemming van de EUSSR het stokje op moeten pakken,zoals een Marco Pastoors,en het bolwerk moeten aan gaan pakken.

  Dus kom op Marco!

 83. Jan Van

  Hi Johanna,

  Het blijft een advokaat van een zeer geweldadige indoctrine.

  Men kan zich met soera’s uit de Medina periode van Mo-profeet mooi presenteren, maar de doelstellingen van de Islam blijven hetzelfde.

  Hij is echter wél een stuk realistischer dan bijvoorbeeld de schrijver van dit artikel….

 84. CDlogo

  Lees eens dit stukje van Mat Herben ik denk dat hij in grote lijn een punt heeft.

  De methode Wilders

  http://www.osl-stavast.nl/?p=6422

  Daarbij of je nu met 12 of 14 oppositie voert tegen 130+ het resultaat blijft hetzelfde……..

 85. tipo

  Brief!

   

  Dag allen,

  Hierbij laat ik weten de fractie te verlaten. Na lang wikken en wegen ben ik tot de conclusie gekomen dat de weg die wij als Partij voor de Vrijheid bewandelen inmiddels vruchteloos is geworden. De passie en ‘drive’ om mij voor 100 procent in te zetten is (om verschillende redenen, ook privé) langzaam minder geworden.

  De partij is niet meer de organisatie die het was toen ik in 2006 mijn interesse kenbaar maakte (toen nog Groep Wilders). Op verschillende terreinen zijn we opgeschoven in een richting die niet de mijne is.

  De relatief linkse sociaal-economische agenda heb ik vanaf 2010 altijd op de koop toegenomen omdat onze visie op immigratie en veiligheid voor mij leidend was.

  Het aan de kaak stellen van problemen die vaak onbespreekbaar zijn voor anderen en het laten klinken van een geluid uit de samenleving dat vaak onterecht genegeerd wordt is een dankbare taak. Maar de afgelopen periode is onze manier van politiek bedrijven contraproductief geworden.

  Niet de oplossingen voor grote vraagstukken als de multiculturele samenleving (toenemende invloed van de islam), veiligheid en een almaar groeiende overheid (nationaal en supranationaal) lijken (wellicht onbedoeld) nog langer centraal te staan als doel, maar het groeien in zetelaantal en het genereren van media-aandacht. Dit is uiteraard een onderdeel van ‘het spel’ maar het is niet mijn drijfveer om actief te zijn in de politiek.

  Het meer en meer naar de achtergrond verdwijnen van toelichting, uitleg en verdieping van standpunten o.a. m.b.t. immigratie/integratie en islam (met als recent voorbeeld “minder Marokkanen” in plaats van islam) is daar een voorbeeld van.

  Willen we van Nederland echt een beter land maken en zorgen dat de vrijheden die we nu kennen beschermd worden tegen kwade invloeden die haar bedreigen (o.a. het cultuurrelativisme, de groeiende invloed van de islam maar zeker ook de EU) dan is onze confrontatie-politiek niet langer effectief.

  Het doorgroeien en het bedrijven van volwassen politiek (zonder per definitie afbreuk te hoeven doen aan de scherpte) is niet gelukt en zal als gevolg van verschillende oorzaken ook niet gebeuren. Helaas.

  Als eenmansfractie zal ik trachten het verstomde geluid uit 2006 weer te laten klinken.

  Ik wil jullie allemaal heel hartelijk danken voor de inzet en samenwerking in de afgelopen jaren en wens jullie persoonlijk het allerbeste toe. Van moddergooien zal geen sprake zijn.

  Joram

   

 86. KeesvanD

  Ik verneem net dat een bijdrage van Willemijntje van de DDS site is gehaald en dat Willemijntje een ban heeft gekregen.

  Ook DDS is op weg naar censuur!

 87. Beukman

   

  Wilders zal er wel weer vanaf komen met een taakstraf. Met dank aan onze slappe Justitie.

  Tegen Joram zeg ik: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Als er twee schapen over de dam zijn, volgen er meer.

   

 88. Kootolet

  onder de PVV kan deze site ook wel inpakken.Zie het aantal reacties van de niet aan pvv gerelateerde artikelen.Michael mag nu ook tegen 3 man en een paardekop aanpraten.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.