Afbeelding gemaakt met ChatGPT van OpenAI

Maximumsnelheid op fietspad? Wat doen we dan met wielrenners?

Binnenland12 jul , 11:00
We zitten weer midden in een typisch Nederlands staaltje regelzucht: gemeenten mogen gaan experimenteren met een maximumsnelheid op het fietspad. Het idee? Minder ongelukken door snelheidsverschillen tussen gewone fietsen en e-bikes of fatbikes.
Maar waar stopt dit? Wordt het binnenkort verboden om op je racefiets harder dan 25 kilometer per uur te rijden op het fietspad? Moet straks ook de postbode op z’n elektrische fiets een snelheidsmeter gaan aflezen? En hoe denkt men dit in hemelsnaam te handhaven?
👉 Geen linkse intimidatie aan Nederlandse universiteiten. Stop de Hamasprotesten! Academici ondersteunen terreursympathisanten en joodse studenten worden gejaagd. De maat is vol. ✍️ Teken vandaag nog deze petitie en laat je stem horen

Het probleem is niet de snelheid. Het probleem is wie er op die fiets zit.

Net als bij de fatbike-discussie wordt de fout gemaakt om het vervoermiddel als probleem te zien, in plaats van de gebruiker. Het gaat niet om snelheid. Het gaat om gedrag.
Want wie rijdt er gevaarlijk? Niet de forens op zijn e-bike die netjes rechts rijdt. Niet de wielrenner op een zondagmiddag in het buitengebied. Nee: het zijn pubers die lak hebben aan regels, zich asociaal gedragen, zonder licht rijden, dwars over rotondes vliegen en elkaar opjutten om harder te gaan.
En daar wil de overheid dan dus op reageren met een generiek snelheidsverbod voor iedereen? Alsof dat de onbeschaafde raddraaier ineens tot een verantwoordelijk fietser maakt?

Waarom alleen op het fietspad? Wat doen we met hardlopers? Skaters? Scootmobielen?

Als de logica is dat “het druk wordt” en “verschillen in snelheid gevaarlijk zijn”, dan zijn we nog lang niet klaar.
  • Moet een hardloper die 15 km/u rent dan ook van het fietspad af?
  • Hoe zit het met skaters die met 30 km/u langsrollen?
  • En de elektrische stepjes die straks weer terugkomen via de achterdeur?
Je voelt het al aankomen: dit is weer een regel die goed klinkt in een beleidsstuk, maar in de praktijk nergens op slaat. En intussen worden gewone burgers wéér de dupe van asociaal gedrag van een kleine groep.

Wat is straks de oplossing? Fietsbelvergunning? Fietskentekenplicht?

Het echte probleem? Overheid en gemeenten durven niet te handhaven op gedrag. Het is politiek te gevoelig om in te grijpen bij jongeren die overlast veroorzaken, en dus krijgen we beleid dat iedereen raakt – behalve de daders.
Het probleem is een opgeschroefde fatbike van een 15-jarige zonder helm. De oplossing is een snelheidsverbod voor een gepensioneerde op een Gazelle.
Dat is letterlijk het beleid in wording. Nederland op z’n bureaucratischst.
👉 Geen linkse intimidatie aan Nederlandse universiteiten. Stop de Hamasprotesten! Academici ondersteunen terreursympathisanten en joodse studenten worden gejaagd. De maat is vol. ✍️ Teken vandaag nog deze petitie en laat je stem horen

Focus op de veroorzaker, niet op het gemiddelde

Zolang we blijven doen alsof snelheid het probleem is, en niet het intimiderende rijgedrag van een kleine groep, blijven we dweilen met de kraan open. En intussen maken we het voor de rest van Nederland weer nét iets minder vrij, minder flexibel en minder gezond.
Laat wielrenners gewoon hun gang gaan. Laat senioren op e-bikes fietsen zonder bang te zijn voor een snelheidsboete. En ga eindelijk eens handhaven waar het nodig is: bij jongeren die opzettelijk de boel onveilig maken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten
11 Reacties