‘Slechtste gemeenteraadsverkiezingen ooit voor VVD en PvdA’

Volgens Maurice de Hond gaan de VVD en de PvdA een historische nederlaag tegemoet.

Net als iedere andere week heeft Maurice de Hond weer een peiling gepubliceerd. Daaruit blijkt dat er weinig tot geen verschuivingen zijn ten opzichte van de peiling van vorige week, wat betekent dat de PVV de grootste partij van het land is, de VVD de derde en de PvdA de zesde. 

Fascinerend natuurlijk, maar aangezien er gemeenteraadsverkiezingen aankomen is het interessanter om ons daar mee bezig te houden. Partijen kunnen het lokaal immers beter doen dan landelijk en andersom.

Daarom heeft De Hond daar ook onderzoek naar gedaan. Hij begint met een vergelijking wat percentages van de stemmen betreft:

U ziet, VVD en en PvdA kunnen zich opmaken voor een behoorlijke nederlaag. In 2010 deden ze het al erg slecht, maar in 2014 doen ze daar waarschijnlijk nog eens een flinke schep bovenop. Sterker nog, als De Honds informatie klopt gaan beide partijen de slechtste lokale verkiezingen ooit tegemoet.

Die mogelijkheid wordt gestaafd door de volgende twee vragen:

Verwacht u te gaan stemmen op 19 maart?

Bent u van plan om op dezelfde partij te stemmen als bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010?

Het gevolg? De opkomst zal erg laag zijn, en met name de christelijke partijen hebben daar baat bij. Voor de lokale partijen zou het beter zijn als de opkomst hoog ligt.

Hoe dan ook, De Hond komt door bovenstaande informatie tot de volgende conclusies:

– De opkomst zal duidelijk lager liggen dan in 2010  (was 54%).

– Lokale partijen plus de oudere partijen zullen samen duidelijk hoger scoren dan de lokale partijen 4 jaar geleden (was 24%).

– De PvdA zal duidelijk lager scoren dan de 16% de vorige keer en daarmee het slechtste resultaat halen bij een Gemeenteraadsverkiezingen ooit.

– Ook de VVD heeft een grote kans lager te scoren dan de 16% van de vorige keer, maar dat verlies lijkt wat minder te worden dan de PvdA.

– Ook het CDA lijkt op een lager percentage uit te komen dan de 15% van de vorige keer, maar deze partij zou van een heel lage opkomst toch nog dusdanig kunnen profiteren dat de uitslag dichter bij die 15% komt te liggen dan de 9% van de laatste Tweede Kamerverkiezingen. Maar ook dan zal het CDA de slechtste Gemeenteraadsverkiezingen scoren ooit.

– Ten aanzien van de overige partijen is het meest waarschijnlijk dat D66 en SP winnen en Groen Links verliest. Mochten de lokale en ouderen partijen heel fors winnen dan heeft dat effect op de omvang van de winst van D66 en SP (minder winst) en verlies van Groen Links (groter verlies).


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

6 reacties

 1. toetssteen

  Ik heb serieus alles wat er aan partijen is in de stad waar ik woon doorgelezen. Op het internet, op papier, in de programma’s, maar wat de localo’s me voorschotelen, daar kan ik me beslist niet in vinden. Dat is zoveel soorten socialisme plus een vaagheid die schermt met referenda, maar dat punt zal laten vallen als het niet uitkomt. Nou dan blijft er weinig aantrekkelijks over.

  De punten van de VVD stroken (hier althans) het meest met mijn opvattingen. En aangezien ze dat in de praktijk (opnieuw hier althans) daadwerkelijk uitvoeren, sta ik voor de keuze: niet stemmen en de SP plus nog wat socialisten de stad zien verzieken, of toch proberen de VVD in het zadel te houden…..

   

 2. Rufol

  Ja, de brandstofaccijns kunnen nu opeens omlaag.

  Dan te bedenken dat er weer hele volksstammen zullen zijn die die loze verkiezingsbelofte (leugen dus) geloven.

 3. drnomad

  Maarmaarmaar, Samson zegt dat de brandstof accijns omlaag kunnen! Allemaal PvdA stemmuh!!

 4. trias politica

  De VVD verliest tov 2010 2%; nog minder dan het CDA (3%). Zo fors vind ik dat verlies niet. Bij PvdA ligt het idd anders (-7%), en daar lijkt vooral de SP van te profiteren.

 5. nick87

  Pas als de PvdA daadwerkelijk in de harde uitslagen wordt weggevaagd, gaat hier de vlag uit. Het is pas geslaagd als zowel in Rotterdam, amsterdam, den haag en utrecht die lui een pak slaag van jewelste krijgen.

   

  Van Thijn en Cohen zeiden het al: wordt de PvdA niet meer de grootste dan is dat een politiek event van de bovenste  plank met landelijke uitstraling. Het machtsbolwerk staat dan daadwerkelijk op instorten zodat Nederland een nieuwe politieke koers kan gaan varen. Hoewel de meeste stemmen van de pvda naar d66 zullen gaan is dit daadwerkelijk een enorme verbetering, ook voor de DDS’ers….

   

 6. joga

  Allemaal stemmen dus op de PVV en waar dit niet kan op de localo’s. Hoewel ik me realiseer, dat dit hier op DDS praten is voor eigen parochie omdat de bezoekers van deze site vrijwel 100 % zeker zullen stemmen. Helaas snappen miljoenen Nederlanders niet hoe belangrijk het is om niet de voor hen  zo gevaarlijke, gevestigde partijen in de kaart te spelen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.