Afschaffen enkelefeitconstructie slecht nieuws voor homo’s

Nederland is blij met een dode mus.

De ontwikkelingen rondom homofilie, homoseksualiteit en, vooral, het homohuwelijk gaan razendsnel. In 2000 was Nederland het eerste land ter wereld waarin het homohuwelijk legaal werd. Nu, slechts veertien jaar later, is het nauwelijks meer voor te stellen dat het eerste homohuwelijk ter wereld pas in 2001 plaats vond. Sindsdien is er veel veranderd. Zo sneuvelde gisteren de enkelefeitconstructie.

Volgens deze constructie mochten scholen iemand niet ontslaan op basis van levensovertuiging, seksuele geaardheid, ras en/of geslacht. Iemand met een homofiele geaardheid mocht een school dus niet ontslaan. Als iemand die geaardheid echter ook praktiseerde, mocht dat wel. In de loop der jaren was er veel onvrede over deze wet. Daar heeft de Tweede Kamer gisteren een einde aan gemaakt. Christelijke scholen (en islamitische scholen) mogen een homoseksuele leraar niet meer ontslaan als hij ineens hand in hand met een andere man door de winkelstraat loopt.

D66
Klinkt als een vooruitgang voor de homoseksuele medemens. In de Tweede Kamer was men dan ook lyrisch! Zeker bij partijen als D66. Die doen alsof ze duizenden homo’s hebben gered van een gewisse dood.

„Dit voorstel betekent een belangrijke verbetering van de positie van homoseksuele leerkrachten in het bijzonder onderwijs”, zo stelde D66-Kamerlid Van Wijenberg woensdagmorgen in de Tweede Kamer. Andere Kamerleden kozen vergelijkbare bewoordingen. De Tweede Kamer sprak in eerste termijn over de initiatiefwet van D66, VVD, PvdA, SP en GroenLinks die het schrappen regelt. De christelijke fracties ChristenUnie en SGP tekenden protest aan. Het CDA heeft nog geen standpunt ingenomen.

Openheid
Ik ben bang dat dit nieuws voor homoseksuelen die graag willen werken op een bijzondere school, helemaal geen goed nieuws is. Ik heb zelf op een Reformatorische school gezeten. Dat was overigens super gezellig en ik heb veel geleerd. In mijn tijd (zeg maar 5 jaar geleden) begon er openheid te komen rondom het thema homoseksualiteit. Gelukkig! Je kunt over het praktiseren van de homofiele geaardheid verschillend denken, maar ik zou het heel mooi vinden als homofielen openlijk uit de kast durven te komen. Waar dan ook; christelijke scholen, moskeeën, voetbalclubs, enz.

Zeker als je als homofiele jongere, om welke reden dan ook, besluit je geaardheid niet te praktiseren, kan het belangrijk zijn om rolmodellen te hebben. Leraren op school bijvoorbeeld. Hetzelfde geldt voor uit de kast komen. Mensen die zelf uit de kast zijn gekomen, kunnen daarbij een belangrijke functie hebben. Ook daar zie ik een grote rol voor docenten op scholen. Daar zit ook mijn probleem met de huidige ontwikkelingen. Als ik het toespits op scholen, die zullen door het schrappen van de enkelefeitconstructie niet anders gaan denken over homoseksualiteit. Zij zullen er alles aan doen om leraren die hun homofiele geaardheid praktiseren buiten de deur te houden.

Voorzorgsmaatregelen
Als je leraren op basis van dit punt niet meer mag ontslaan, moet je dus voorzorgsmaatregelen nemen. Met andere woorden: Geen leraren met een homofiele geaardheid aannemen (‘sorry, uw papieren zijn niet goed genoeg’, of: ‘wegens de vele sollicitaties kunnen we u helaas niet uitnodigen voor een gesprek’). Dat zal weer voor de tegenreactie zorgen dat mensen met een homofiele geaardheid in bepaalde kringen niet uit de kast durven te komen. Dan heb je immers zo goed als geen kans meer om aan het werk te komen op scholen.

En daarmee is de emancipatie van de homofiele medemens in bepaalde kringen (niet alleen christelijk, ook in de islamitische wereld speelt deze discussie) in Nederland een slag toegebracht. Een stap terug. In de Tweede Kamer viert men een feestje. Men is echter blij met een dode mus.

U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

10 reacties

 1. jan999999ud

  De fundamentalisten van D66 zijn helemaal niet geïnteresseerd in de praktijk maar alleen  juridische scherpslijperij en niet bestaande problemen oplossen en daarmee problemen crreren waar ze niet zijn. Dat homo’s niet veilig over straat kunnen in sommige plaatsen of worden weg gepest daar hoor je ze nooit over. Nee homo’s die op zwaar christelijke en islamitische scholen les geven moeten beschermd worden. Maar hoe, kun je op een school les willen geven die in volle overtuiging jouw levenswijze afkeurt en er vanuit mag gaan dat jij die overtuiging ook uit draagt maar jezelf het omgekeerde praktiseert. Dan moet je toch een kronkel in je hoofd hebben? Dat is hetzelfde dat de RK kerk geen Imam die solliciteert als pastoor mag weigeren.
  Als je in Nederland bijzonder onderwijs toestaat mag je toch wel eisen je personeel de grondbeginselen ondersteund. Nee men mag niet nooit ander behandelen om wie je bent maar wel om wat je praktiseert. 

 2. Karina

  Als ik Lesbi was zou ik niet eens willen werken op een zwaar Christelijke of Islamitische school. Wij hebben het nu over een homo leerkracht. En ja het is niet leuk om niet geaccepteerd te worden door je geaardheid. Maar er blijven genoeg andere scholen over die gelukkig kwaliteit boven alles stellen.

  Het leven is niet alleen hard voor homo’s of kleurlingen. Het leven is hard voor iedereen. De één heeft alle geluk van de wereld de ander moet zich doodvechten om een plaatsje in de maatschappij te krijgen die hij verdient.  Klein voorbeeldje: Wie heeft denken jullie de meeste kans om een baan als secretaresse te krijgen. Eén met een goed figuur en grote borsten of één die te zwaar is met grote puisten.

  Het leven is oneerlijk voor iedereen. Accepteer dat maar.

 3. Frits B

  omdat ze enerzijds huichelachtig was en anderzijds de school ruimte gaf om zich met het privéleven van de leerkracht te bemoeien. Ik wil toch aannemen dat het in gelijke mate onacceptabel is wanneer hetzij meester Jan met juffrouw Fietje in de bezemkast rotzooit, dan wel meester Jan met meester Bert (of juf Annie met juf Gerda). Rotzooien doe je maar thuis en daar kijkt de school niet mee, een bevoegdheid die ze onder de oude regeling wel had. Voor het overige geldt dat de werknemer zich grotendeels conformeert aan de geldende gebruiken op het werk; noem het groepscultuur. Toen ik in 1960 solliciteerde kon ik de baan krijgen mits mijn baard eraf ging; mijn keus dus, en ik wou de baan. Ik wil aannemen dat wie als homo op een school als hier beschreven solliciteert (dat doe je omdat je er graag wilt werken), accepteert dat hij/zij er althans op school als een “gewone hetero” moet bij lopen, d.w.z. niet contrasteert met de rest. Is dat erg? 

 4. Adriaan

  Allemaal leuk en aardig, Herman, maar die hele homo-emancipatie is niet meer dan schijn. Zolang de veiligheid van homo’s niet gegarandeerd is, zijn de overige verworvenheden niet meer dan een zelfingenomenheid.

   

  Immers, als homo’s worden geterroriseerd, dan wordt hen de wacht aangezegd en niet de agressor. Homo’s worden dan gedwongen te verhuizen met alle gevolgen van dien. En veiligheid lijkt mij toch een stuk belangrijker dan mogen huwen of mogen lesgeven op een godsdienstige school.

   

  De toeschouwers van de Gayparade in Amsterdam zijn over het algemeen provencialen, die behalve aapjes komen kijken, zichzelf op de borst slaan met een houding van wat ben ik toch een goed mens, want ik ben zo tolerant. En zich helemaal vol laten lopen met drank en dope in hun roze carnavalskleding.

 5. Krolll

  Homoseksuelen zijn niet meer dan pionnen in de strijd om moreel leiderschap.

 6. Caroline

  Krolll, inderdaad, verdeel en heers en maak problemen die er niet zijn, en pak de échte problemen niet aan. Zo kennen we onze ambtenaren en politici weer.

   

 7. Knarsman

  Valt me weer tegen van de fijne christenen, temeer daar we onderhand wel weten dat homofilie gewoon een speling van de natuur en daarmee een schepping van de Heer is.

 8. Frits B

  Kijk vandaag eens op GeenStijl met hun bericht over het reisbureau Corendon. Leerzaam.

 9. vanhetgoor

  Ik denk dat het een goede zaak is dat een onding als een ‘enkelefeitconstructie’ is gesneuveld. Weg er mee en toedeledokie. Het is een blijft een constructie die niets te maken heeft met de werkelijkheid. Als iemand alleen door een constructie een baan kon krijgen dan is dat jammer maar helaas.

   

  Het wordt tijd om met de beide benen op de grond te staan en de realiteit onder ogen te zien. Ik zou misschien graag met een motorfiets heel hoog op een staalkabel op de kermis willen werken, maar die baan is voor mij niet geschikt ik heb hoogtevrees en ik heb een evenwichtsorgaan dat het niet goed doet. Als ik geen angst meer zou hebben dan zou het gevaarlijk voor me zijn. Als een homo op een islamitische school zou willen werken dan moet hij zijn hoofd eens na laten kijken. Ik heb nooit gehoord dat een homo niet op een zwaar-christelijke school kan werken, dus dar kan ik niets over zeggen. 

   

  Het is goed dat deze onzinnige constructie weg is, beter met het volle verstand er tegenaan dan met smoesjes een baan krijgen ergens waar men je liever niet ziet. Volwassen worden en roze bril afzetten. Ik mag ook geen stuntrijder op de kermis worden, en op een islamitische school behoort NIEMAND les te geven. Een islamitische school behoort niet te bestaan, constructie of geen constructie, basta! 

 10. Altea-Hills

  Als er een partij is in Nederland die je kunt betwisten van schijnheiligheid,dan is het D’66 wel.

  Op hun borst slaan dat ze wat bereikt hebben voor de homo’s,en het zal eerder tegen dan voor de homo’s werken.

  Zo gaat het altijd bij werkgevers,kijk maar naar het ramen schoonmaak bedrijf uit Drunen,hij zegt dat zijn klanten Nederlandse mensen willen hebben,en boem de wereld is voor de linkse goedmens ineens te klein.

  Maar houd een referendum over vreemdelingen,en 60% van de autochtone Nederlanders zal kenbaar maken dat zij ze liever zien vertrekken. 

  En zo geschied het ook op scholen,je word als homo niet aangenomen omdat je homo bent,nee we hebben iemand met betere papieren.

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.