Barroso verhindert transparantie

Foto:

Censuur

 

Onderhandelingen over meer transparantie bij Eurostat, het statistiekbureau van de Europese Unie, zijn vastgelopen omdat commissie voorzitter Barroso weigert voor Eurostat dezelfde regels op te stellen die al lang gelden voor de nationale statistiekautoriteiten.

Leden van het europarlement beschuldigden de Commissie ervan om een EU-statistieken ‘klokkenluider’ te hebben geblokkeerd. Deze kwestie loopt al vanaf 2010, toen het schandaal in Griekenland aan het licht kwam. Toen bleek dat de Grieken de boel hadden belazerd en een begrotingstekort van 3,7% hadden gerapporteerd voor 2009, terwijl dat in werkelijkheid 15,4% bedroeg.

Sinds augustus 2012 wil de EU dat nationale regeringen garanderen dat de nationale statistiekbureaus wettelijk onafhankelijk en vrij van politieke beïnvloeding zijn, maar nu blijkt dat dit niet geldt voor Eurostat. De directeur van Eurostat wil nu het recht hebben om besluiten van de Commissie aan te vechten indien die in zijn ogen de statistieken manipuleren. Maar de Commissie heeft hem dat recht ontzegd, omdat ze vindt dat Eurostat juridisch een deel van de Europese Commissie is en dus op dezelfde wijze behandeld moet worden als de andere bureaus van de Europese Commissie.

Als u nog niet overtuigd was dat de hele boel bij elkaar gemanipuleerd wordt door de Commissie, dan bent u het nu.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!