Begrotingsonderhandelingen 2015 al lang begonnen

Geen categorieapr 02 2014, 9:00
Officieel gaat het kabinet pas over een tijdje met de constructieve drie om tafel om te praten over de begroting van 2015. In de media is men echter al druk bezig deze onderhandelingen.
Het was natuurlijk het nieuws van gisteren. De PvdA en de VVD hebben een deal gesloten. Een afspraak uit het regeerakkoord is niet meer. De strafbaarstelling van illegaliteit is van de baan. Daarmee heeft de VVD een belangrijk punt ingeleverd. Ook de PvdA moet echter boeten. Voor niets gaat de zon op. Er zal minder genivelleerd worden dan eerst de bedoeling was. Een heel klein stapje in de goede richting.
Ergens was het nieuws gisteren ook een feestje voor de CU. De partij was niet betrokken bij deze onderhandelingen, maar zette enkele weken geleden, vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen, het thema wel weer op de agenda. Grote woorden werden daarbij niet geschuwd door Arie Slob. Deze waarschuwing zal absoluut hebben doorgewerkt in het kabinet. Het gaf de PvdA een extra steuntje in de rug. Maar ook voor de VVD werd de urgentie om deze wens van de PvdA (en de CU) te honoreren groter.
Wensenlijstje
Daarmee is de weg gebaand naar de begrotingsonderhandelingen voor 2015. Formeel duurt het nog even voordat deze onderhandelingen daadwerkelijk beginnen. In de praktijk zijn de drie gedogers echter al heel lang bezig om hun wensenlijstje kenbaar te maken. De SGP wil meer geld voor defensie, D66 wil lastenverlichtingen en ook de CU heeft, na het cashen van het niet strafbaar worden van de illegaliteit, weer een noot op haar zang.

De coalitie heeft ook een akkoord bereikt over verhoging van de arbeidskorting in de inkomstenbelasting. Daarvan profiteert de groep met een inkomen tussen 40.000 en 110.000 euro. Slob zei in Nieuwsuur dat voor de groep met inkomens daaronder de lasten ook verlicht moeten worden. "De kosten voor arbeid moeten laag gehouden worden", aldus Slob. Hij wil daar ook een half miljard euro voor vrijmaken.

Eisen
De plannen en de wensen van D66, CU en SGP kosten geld. Toch zijn de eisen niet overdreven hoog ingezet. Die half miljard van meneer Slob bijvoorbeeld zal bij onderhandelingen vast wel iets naar beneden kunnen. De sfeer bij de drie partijen is goed. Men heeft gewonnen bij de Gemeenteraadsverkiezingen, de peilingen zijn gunstig en veel eisen overlappen. Het ideale trio voor Mark Rutte.
Dat akkoord voor de begroting van 2015 gaat er komen. Als dit kabinet al valt, zal het niet aan de 'constructieve drie' liggen. Die hebben het veel te goed naar hun zin.
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten